نارسائی ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم خالص است که با بدن انسان سازگاری دارد. شکل آن به صورت میله باریکی است که درون استخوان فک قرار داده می شود.
گفته می شود که امروزه ایمپلنت دندان بهترین جایگزین برای دندانهای از دست رفته است. نکته قابل توجه در مورد آن این است که اگر پس از قرار گرفتن در فک به طور صحیح از آن نگهداری شود، ماندگاری بسیار بالایی خواهد داشت.
علیرغم پیشرفت در زمینه مراقبت از دندان، میلیون ها ایرانی از دندان درد رنج می برند، که عمدتا به علت پوسیدگی دندان، بیماری پریودنتال یا آسیب است.
برای سال ها، تنها گزینه های درمان در دسترس افرادی که دندان هایشان را از دست داده بودند، استفاده از پل ها و پروتزهای دندان بود. اما امروزه، ایمپلنت دندان در دسترس هستند.
انواع ایمپلنت دندان کدامند ؟
انواع ایمپلنت دندان و از آن چه استفاده هایی می شود ؟
-
اندوستیال (endosteal) : ایمپلنت اندوستیال به ایمپلنتی گفته می شود که درون استخوان قرار می گیرد -
سابپریوستیال (subperiosteal) :سابپریوستیال ایمپلنتی است که روی استخوان آرواره و زیر بافت لثه قرار داده می شود.
امروزه دیگر از ایمپلنت های سابپریوستیال استفاده نمی شود زیرا در مقایسه با ایمپلنت های اندوستیال در بلند مدت نتایج ضعیف تری داشته اند و استحکام کمتری دارند.
فرآیند عمل جراحی ایمپلنت دندان
مدت زمان انجام عمل به تعداد و همچنین پیچیدگی شرایط عمل بستگی دارد. ممکن است چند ایمپلنت دندان در یک عمل جراحی قرار داده شود در این حالت زمان عمل طولانی تر خواهد شد.
-
این جراحی معمولا تحت بی حسی موضعی انجام میشود در این حالت درد کاملا در دهان شما ازبین میرود و میتوانید در حین عمل بیدار بمانید. ممکن است از یک آرام بخش استفاده کنید تا در طول عمل اضطرابتان ازبین برود و یه شما کمک میکند آرام باشید. -
بعد از اینکه لثه کاملا بیحس شد. دندانپزشک یک برش در لثه شما زده و یک سوراخ کوچک در استخوان فکتان ایجاد میکند و در این سوراخ قرار داده میشود.
در شرایط خاصی میتوان کشیدن دندان آسیب دیده و جایگزاری ایمپلنت را طی یک جلسه جراحی انجام داد که این روش ایمپلنت فوری یک جلسه ای نامیده میشود و همیشه قابل انجام نیست و همانطور که پیشتر ذکر شد در “شرایط خاصی” قابل انجام است.
اگر این حالت قابل انجام نباشد دندانپزشک ایمپلنت چند ماه (فک بالا ٣-۶ ماه و فک پایین ٢-۴ ماه) بعد از کشیدن دندان قرار میدهد تا استخوان فک زمان کافی برای ترمیم خود داشته باشد به این حالت “ایمپلنت تاخیری” گفته میشود.
در موارد نادر ممکن است نیاز باشد که عمل تحت بیهوشی انجام شود که در اینصورت عمل باید در مراکز خاص با تجهیزات خاص برای شما انجام شود در این صورت به طور کامل بیهوش میشوید ودر طول عمل خواب خواهید بود.
ایمپلنت دندان فوری و تاخیری میتواند طی یک یا دو مرحله قرار داده شود.
-
در روش یک مرحله ای میله و اتصالاتی که بین پروتز و ایمپلنت متصل میشوند همزمان قرار داده میشوند و بعد از پایان جراحی ضمائم آن در دهان قابل مشاهده است. -
در روش دو مرحله ای ابتدا میله آن در زیر لثه جایگذاری میشود (شما آن را در دهان خود نمی بینید) و مدتی (حدودا دو تا سه ماه) برای بهبود کامل لثه و استخوان صبر میکنیم.
بعد از گذشت زمان طی یک جراحی دیگر که جراحی بسیار سبکتری خواهد بود اتصالات به آن متصل خواهد شد.
در هر دو شیوه پس از گذشت دو تا چهار ماه از جراحی اولیه پروتز نهایی آماده و تحویل خواهد شد.
در طول این زمان امکان ساخت انواع پروتز شامل موقت، ثابت یا متحرک بسته به شرایط وجود دارد که میتواند طی این دوران گذار مشکلاتی همانند جویدن غذا و زیبایی که در اثر از دست رفتن دندان ایجاد شده را تا حدودی بهبود ببخشد.
علائم شکست ایمپلنت یا نارسایی ایمپلنت دندانی
1. خونریزی در هنگام مسواک زدن
در صورت مشاهده رگه های قرمز رنگ در لکه های خمیردندان، باید با دندان پزشک خود تماس بگیرید.
خون نشانه ای از چندین مشکل دندان پزشکی مانند ورم لثه، بیماری لثه (پیوره یا پیرادندانآماس) که به دیابت مرتبط است، بیماری قلبی، سکته مغزی و سرطان است.
همچنین نشانه این مساله است که ایمپلنت دندان شما نا موفق بوده است. از آنجا که می تواند نشانه مشکلات جدی سلامتی باشد، نباید خون در هنگام تف کردن (بزاق دهان) را نادیده بگیرید.
بیشتر بخوانید :۱۵ راهکار خانگی موثر برای درمان خونریزی لثه
2. تورم یا التهاب لثه ها یکی از علائم نارسایی ایمپلنت دندانی
اگر به طور ناگهانی متوجه شدید که لثه در اطرف ایپملنت دندانی، قرمز روشن و دردناک است یا لثه ها متورم به نظر می رسند، با دندان پزشک خود صحبت کنید. دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است لثه ملتهب شده باشد؛ اما برخی از علل آن جدی هستند.
ممکن است این قسمت عفونی شده باشد و می تواند بسیار خطرناک باشد. برای باکتری ها بسیار آسان است که وارد جریان خون شده و باعث بیماری های جدی شوند.
بیشتر بخوانید :سوزش لثه نشانه چیست و چگونه درمان میشود ؟
3. جابه جایی ایمپلنت
اگر احساس می کنید که ایمپلنت شما جابه جا شده یا احساس می کنید که شل شده است، ممکن است نارسائی ایمپلنت رخ داده باشد.
دندان پزشکان توصیه می کنند که با زبان خود ایمپلنت را لمس نکنید یا اینپلنت را نمکید. بدن به مرور زمان در اطراف ایپملنت استخوان قرار داده و آن را محکم می کند. ایمپلنت سست ممکن است به معنای شکل گیری استخوان نباشد.
دلایل زیادی برای این مساله وجود دارد،؛بسیاری از آنها جدی هستند، بنابراین تاخیر نکنید. با دندان پزشک خود صحبت کنید.
4. کاهش درد و ناراحتی دندان
جراحی های دندان پزشکی با درد همراه است. عصب های زیادی در دهان وجود دارد. درد و ناراحتی دائمی، عادی نیست. اگر درد از ایمپلنت دندان شما نشات می گیرد، با دندان پزشک خود مشورت کنید.
از آنجا که عصب ورودی به دندان در حین جراحی برداشته می شود، دندان درد می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برای اطمینان از سلامت همه چیز با دندان پزشک خود مشورت کنید.
بیشتر بخوانید : دلایل اصلی دندان درد کدامند ؟
5. بی حسی صورت از علائم نارسایی ایمپلنت دندانی
اگر بی حس شده اید و یا حس دردناکی در قسمت لوزه ها، در گونه، زبان، چانه یا لب دارید، باید با دندان پزشک صحبت کنید. بی حسی و حس سوزن سوزن شدن مداوم، می تواند به معنای آسیب دیدگی عصب یا بافت باشد.
عصب ها می توانند خودشان را ترمیم کنند، بنابراین این بی حسی خودش برطرف می شود.
این مساله همچنین می تواند نشانه ای از آلرژی به نیکل باشد. ایمپلنت دندانی از آلیاژ تیتانیوم ساخته شده و حاوی مقدار کمی نیکل است. اگر به نیکل آلرژی دارید، این احساسات برطرف نمی شوند.
بیشتر بخوانید : سوزن سوزن شدن صورت : گزگز یا مورمور شدن صورت نشانه چیست ؟
6. مشکل در جویدن یا گاز زدن
اگر متوجه شدید که جویدن با درد همراه است، باید با دندان پزشک خود تماس بگیرید. این می تواند نشانه ای از چندین اختلال از عفونت تا نامناسب قرار دادن ایمپلنت باشد.
ایمپلنت دندان باید مشابه دندان عادی به نظر رسیده و عمل کند؛ به این معنی که جویدن نباید با درد همراه باشد.
مشکل در جویدن یا گاز زدن غذا می تواند نشانه ای از نارسایی ایمپلنت دندانی باشد. بنابراین برای بررسی آن زمان کافی صرف کنید. بدون درمان، بهبود پیدا نخواهد کرد.
7. نفس بد بو یکی از علائم نارسایی ایمپلنت دندانی
نفس ناگهانی بدبو می تواند دلایل زیادی داشته باشد. سیر، پیاز، یا بهداشت دهانی ضعیف چند نمونه از این مسائل است.
همچنین می تواند نشانه ای از بیماری لثه یا عفونت باشد. ایمپلنت دندانی نباید با نفس بدبو همراه باشد. اگر به طور ناگهانی دهان شما بدبو شده، دندان پزشک عفونت را بررسی کرده و برای درمان نفس بدبو به شما توصیه هایی می کند.
در این زمینه تاخیر نکنید؛ چون که نمی خواهید یک عفونت درمان نشده داشته باشید.
بیشتر بخوانید : ۲۱ درمان خانگی رفع بوی بد دهان
8. طعم بد در دهان
یکی دیگر از علائم نارسایی ایمپلنت دندانی، طعم بد در دهان است. قبل از اینکه با عجله به مطب دندان پزشک بروید، نخ دندان کشیده و مسواک بزنید.
ممکن است مشکل تنها گیر کردن یک تکه غذا در دندان های شما باشد. اگر ادامه داشت، نزد دندان پزشک بروید. طعم بد می تواند نشانه ای از عفونت باشد. تب همچنین نشانگر احتمال ابتلا به عفونت است.
9. از علائم نارسایی ایمپلنت دندانی وجود چرک است
چرک نشانه ای از عفونت است. بدنتان با عفونت و چرک که از گلبول های سفید مرده خون و باکتری ها تشکیل شده است، مبارزه می کند.
ممکن است بوی بدی داشته باشد و طعم آن حتی بدتر باشد. اگر چرک های سفید، زرد، قهوه ای یا سبز مشاهده کردید که از اطراف ایپملنت دندانی خارج می شوند، فورا با دندان پزشک خود تماس بگیرید.
عفونتها ممکن است باعث بروز نارسایی ایمپلنت دندانی به همراه سپتیسمی (sepsis) جدی و احتمالاً کشنده شوند. اگر هر گونه علائم عفونت دارید تب، قرمزی، چرک، تورم-، فورا با دندان پزشک خود صحبت کنید.
10. تحلیل لثه (gum recession)
قرار است که لثه شما در اطراف دندان ها یه قشر محکم تشکیل دهد و باکتری ها را دور کند. دندان پزشک با هر مرتبه مراجعه جهت معاینه های دندان پزشکی، وجود تحلیل لثه را بررسی می کند، زیرا تحلیل لثه می تواند نشانه ای از ورم لثه باشد.
تحلیل لثه عنوان بیماری ای در لثه است که در آن لبهٔ بافت نرم لثه به مرور زمان از موقعیت اولیه خود روی تاج دندان به سمت ریشهٔ دندان عقب میرود که نهایتاً به عریان شدن سطحی از ریشهٔ دندان منجر خواهد شد.
تحلیل لثه می تواند باعث درد شود، زیرا ریشه دندان ها در معرض گرما، سرما، شیرینی یا چیزهای تحریک کننده قرار می گیرند. اگر لثه های شما شل به نظر می رسند، یا درد شدیدی حس می کنید، با دندان پزشک خود صحبت کنید. تحلیل لثه می تواند منجر به نارسایی ایمپلنت دندان شود.
مراقبت های بعد از جراحی ایمپلنت دندان
-
بعد از انجام ایمپلنت شما ممکن است به استراحت نیاز داشته باشید تا اثر بیحسی کاملا خاتمه یابد، بعد از یک بیحسی موضعی چند ساعت طول میکشد تا دهان و دندان تان به حالت اول خود برگردد. شما ممکن است به مسکن نیاز داشته باشید تا اثر ناراحتی حاصل از بی حسی را برطرف کند. -
معمولا بعد از عمل میتوانید به خانه برگردید اما اگر بیهوشی عمومی داشتید به یک همراه نیاز دارید تا شمارا برای رسیدن به خانه همراهی کند و تا ۲۴ ساعت اول بهتر است دوست یا یکی از اشنایان مراقب شما باشد. -
خیلی مهم است که در چند روز بعد از ایمپلنت که به استراحت می گذرانید، از غذاهای نرم استفاده کنید. مراقب باشید تا زمانی که بیحسی کاملا از ناحیه دهانتان برطرف نشده، از غذاها و نوشیدنی های داغ استفاده نکنید. در غیر این صورت ممکن است بدون اینکه متوجه شوید خودتان را بسوزانید. -
خیلی مهم است که دهان خود را مثل همیشه با مسواک و نخ دندان تمیز نگه دارید. ممکن است برای اینکه تمیز کردن راحت تر بین دندانها به مسواک ویژه ای نیاز داشته باشید.
بیشتر بخوانید :
چگونه ایمپلنت دندان انجام بدیم؟به همراه تصاویر و فیلم
عفونت ایمپلنت و عوارض خطرناک آن
شرایط لازم برای بریج بر پایه ایمپلنت چیست؟
جایگزینی دندان با ایمپلنت
آشنایی با روکش یا بریج دندان و انواع آن