بازار مسگرهای تهران کجاست ؟



در مورد بازار مسگرها تهران چه می دانیم ؟


بازار مسگرها که دیگر تنها نام و یاد آن در محدوده بازار تهران زنده است در ابتدای بازار بزرگ یا بازار بزازها به طرف چهار راه گلوبندک بازار سید اسماعیل در 50 سال پیش روزگار را با ورق مس و آتش و چکش سپری می‌کرده است و این در حالی است که اکنون دیگر اثری از مسگر و سفید گر و استاد باقی نمانده است. ‏با مجله دلگرم همراه ما شوید تا درباره بازار مسگرها بیشتر بدانیم .


بازار مسگرها (تهران)، یکی از چهار راسته اصلی چهارسوق بزرگ، واقع در بازار بزرگ تهران است. این بازار از چهارسوق بزرگ شروع شده و تا گذر لوطی صالح امتداد پیدا می کند.


در گذشته مسگری (ساخت و خرید و فروش ظروف مسی) شغل اصلی در این بازار بود، اما در حال حاضر به جز 3 مغازه مسگری، سایر مغازه ها به فروش پوشاک اختصاص دارند.


این بازار جایی است که تاریخ در آن بازنشسته می شود. هرچیزی که روزی روزگاری قیمتی داشت با انقضای عمرش، سر از این بازار در می آورد. قدمت تاریخی و فضای این بازار به گونه ای است، هر کسی برای اولین بار گذرش به آن جا می خورد جذب آن می شود.


تاریخچه بازار مسگرهای تهران


اگر بخواهیم تاریخچه ای از این بازار بدهیم، باید گفت حاجی عیسی‌خان بیگلربیگی در سال 1261 به میرزا موسی وزیر اجازه داد تا در ملک شخصی خود که شامل زمینی به مساحت 1600 متر بوده است آب‌ انبار عظیمی را بنا کند.

بیشتر بخوانید  با زیباترین جاذبه های گردشگری شهر بم آشنا شوید


این آب انبار به سبب همجواری با بقعه زیارتی سیداسماعیل از همان ابتدای ساخت، به نام آب‌ انبار سید اسماعیل مشهور شد.


شکل‌گیری آب‌ انبار و تحولات ساختمانی بنای امامزاده باعث رونق آن و ساخت راسته بازار سیداسماعیل و دکان‏‌های اطراف میدان کاه‌ فروش‌‏ها (سیداسماعیل امروزی) و دو دالان منتهی به امامزاده شد.


وجود تعداد زیادی از این مغازه‏‌ها و واحدهای تجاری را باید مرهون احداث بسیاری از دکان ها دانست که محلی برای تأمین مخارج ضروری امامزاده و امور مرتبط با فعالیت‌های دینی مانند برنامه‌های سوگواری حضرت سیدالشهدا(ع) بودند.


از ظروف چینی تا آفتابه لگن برنج


در اینجا می توان هر بنجل زهوار در رفته ای را جست. از ظروف چینی، ضبط و اتو و چایی گرفته تا رادیو لامپی های قدیمی و کفشها و لباس های دست دوم همه چیز پیدا می شود.


کافی است تا در مسیر پیاده روی خود به اطراف توجه داشته باشید تا از قاشق و چنگال گرفته تا چراغ گردسوز و اجاق کوچک سه فتیله‌ای را مشاهده کنید. رنگ‌ها کهنه، شیوه کارکردن کهنه و خلاصه راحتتان کنم که زمان در انتهای این کوچه و درست روی بساط این فروشندگان منجمد شده است.


معماری بازار تهران


معماری بازار تهران


معماری بازار تهران به عصر صفوی و قاجار باز می گردد و البته در ۲۰ سال اخیر نیز شهرداری تهران برای زیبا سازی بازار و استحکام سازی بخش هایی از آن، اقدامات گسترده را در دستور کار قرار داده که اگر به بازار قدیمی تهران مراجعه کنید، این تغییرات را مشاهده خواهید کرد.

بیشتر بخوانید  آشنایی با مرکز خرید لاهیجان + آدرس


آن چه در این بازار مانند بازار های دیگر ایران به چشم می خورد، راهروهای پیچ در پیچ و طاق های ضربی و هواکش های سنتی بوده که یادآور بادگیر هایی است که در بازار یزد و کاشان مشاهده می کنیم.


این تلاقی پیچیدگی ها و تلفیق سنت و مدرنیسم، از ابتدا در بازار تهران وجود نداشت و به مرور به آن اضافه شد. همین مسقف شدن بازار تهران به واسطه گرما و سرمای آن روزگار، از جمله دلایل تغییر معماری بازار بود.


اضافه شدن قهوه خانه ها،‌ زور خانه ها و حمام و مسجد به اطراف بازار تهران نشان می دهد که تاریخ بازار تهران، تاریخ جالب و نکته های بسیاری برای محققان تاریخ و علوم اجتماعی و فرهنگی دارد.


separator line


بیشتر بخوانید:


۱۰ شهر ارزان ایران مناسب گردشگری ایام نوروز


تخت جمشید خارق العاده ؛ اوج نبوغ بشری در هنر و معماری


دیدگاهتان را بنویسید