طرز تهیه سرکه خرمالو به روش خانگی
سرکه خرمالو یکی از انواع سرکههای طبیعی است که خواص بسیار زیادی دارد. با طرز تهیه سرکه خرمالو و نکات مهم درباره تهیه این سرکه در این مقاله از دلگرم آشنا شوید.
سرکه خرمالو : آموزش طرز تهیه سرکه خرمالو
میوه خرمالو، میوه بومی کشور چین و ژاپن است که از گذشتهای بسیار دور وارد ایران شده و امروزه در بیشتر نقاط کشور کاشته و تکثیر میشود.
میوه خرمالو در ایران در انواع مختلف یافت میشود که بعضی از آنها کاملا گرد و کروی بوده و برخی دیگر نسبتا کشیده هستند. بخش گوشتدار میوه خرمالو محتوی مقدار زیادی مواد قندی، تانن و ویتامین است.
طبع خرمالو گرم و تر است و خوردن آن فواید بسیار زیادی برای بدن دارد.
طرز تهیه سرکه خرمالو مرحله به مرحله
-
برای تهیه سرکه خرمالو ابتدا خرمالوی رسیده یا به اصطلاح یا به مرحله قندک رسیده را شسته و داخل سبدی بریزید تا آب اضافه آن برود. -
حالا سرکه را داخل یک دبه ریخته، کاملا سر پر کنید. -
یک سوم ظرف را آب بریزید. -
درب دبه را محکم ببندید. -
بعد از ۱۵ روز سرغ آن رفته و دبه را خوب تکان دهید. -
بعد از 45 روز، سرکه خرمالوی شما آماده است.
نکاتی درباره تهیه سرکه خرمالو
سرکه از فرآوردههای طبیعی است که در اکثر خانههای ایرانی یافت میشود. بیشترین کاربرد سرکه به عنوان چاشنی غذا و تهیه ترشیها و انواع سالادهاست و تاریخچه تولید سرکه تقریبا به ده هزار سال پیش برمیگردد.
در روایتها و احادیث ائمه اطهار و در منابع طب جامع ایرانی بر استفاده از سرکه بسیار تاکید شده و کاربرد درمانی زیادی برای آن ذکر شده است.
طرز تهیه سرکه آنقدر آسان است که هرکسی با آگاهی مختصری از روش تولید آن، میتواند یک سرکه خانگی سالم و باکیفیت تولید کند.
به طور کلی؛ فرایند تولید سرکه شامل دو مرحله است که هر دو مرحله طی واکنشی هوازی انجام میگردد. یعنی لازم است جریان هوا هر چند به مقدار کم برقرار باشد.
میوه مناسب برای تهیه سرکه خانگی
سرکه تقریبا از هر مادهای که به مقدار کافی شیرینی (قند) داشته باشد تا در فرایند تولید سرکه به اسید استیک طبیعی تخمیر شود، تهیه میشود.
انگور، خرما، کشمش، سیب، گلابی، توت، انجیر، انار شیرین، خرمالو و هر میوهای که به اندازه کافی شیرینی داشته باشد به عنوان ماده اولیه و اصلی تولید سرکه قابل استفاده هستند که البته سرکه تولید شده از هریک از این مواد نیز غیر از خواص عمومی و مشترک در تمامی سرکههای طبیعی، دارای فواید خاص آن نوع میوه نیز میباشد.
مقدار مورد نیاز از ماده اولیه بسته به نوع سرکه و میزان نیاز به تولید سرکه دارد، مثلا اگر ماده اولیه شیرینی مناسبی داشته باشد:
هر یک کیلو گرم خرما یا کشمش حدود دو و نیم کیلو گرم سرکه میدهد.
هر یک کیلو گرم انگور حدود یک کیلو گرم سرکه میدهد.
هر یک کیلو گرم سیب حدود نیم کیلو گرم سرکه میدهد.
آب سالم برای تهیه سرکه
ماده مهمی که در فرایند تولید برخی از سرکه ها عموما مورد نیاز است، آب است که توصیه میشود از آب سالم (آب معدنی) استفاده نمایید.
اندازه و جنس ظرف سرکه
جنس ظرف مورد استفاده در فرایند تولید سرکه نیز اهمیت زیادی دارد. بهتر است جنس ظرف به گونهای باشد که در فرایند شیمیایی تخمیر و تولید سرکه واکنش نشان ندهد و دخالت نداشته باشد.
در گذشته از خمرههای سفالی، لعابی یا شیشهای برای تهیه سرکه استفاده میشد که این نوع ظروف، سالمترین ظروف برای تهیه سرکه هستند.
با توجه به اینکه در مرحله اول، ماده اولیه را داخل ظرف میریزیم، باید دهانه ظرف گشاد باشد تا به راحتی اینکار انجام گردد.
ضمنا گنجایش ظرفی که انتخاب میکنید باید بیشتر از حجم مواد اولیه بوده و حدودا یک پنجم آن خالی بماند که بعد، در فرآیند تولید سرکه از ظرف سرریز نشود.
در مرحله دوم با توجه به اینکه مایع حاصله از مرحله اول تبدیل به اسید و نهایتا سرکه میشود، میبایست ظرف یا بشکهای استفاده کرد که مواد ظرف در واکنش تولید سرکه دخالت نکرده و در سرکه حل نشود بنابراین استفاده از توصیه میشود از ظروف شیشهای استفاده شود.
با توجه به اینکه واکنش شیمیایی در مرحله اول و دوم هوازی بوده و نیاز به اکسیژن و تعامل ماده داخل ظرف با هوا است بنابراین، درب ظرف را باید بگونهای بگذارید که کیپ نباشد و مسیری هر چند کوچک برای جریان هوا برقرار باشد.
بعد از تهیه سرکه، جهت نگهداری از آن ترجیحا باید از ظروف شیشهای دردار استفاده کرد.
در قدیم از ظروف شیشهای که دور آن با حصیر پوشیده شده بود و دارای دهانه تنگی بود، برای نگهداری سرکه استفاده میکردند که به ظروف کُپ یا کُپ شیرازی معروف بودند.
دما و محیط مناسب برای تهیه سرکه
دمای مناسب برای تهیه سرکه، دمای هوای معتدل متمایل به گرمی بین 25 تا 30 درجه سانتیگراد است.
در محیط تولید سرکه باید هوا جریان داشته باشد.
اگر در محل تولید سرکه، آفتاب سوزان و هوا بسیار گرم است باید ظرفها را در سایه قرار دهید.
بهترین فصل برای تهیه سرکه اواسط فصل بهار تا اواسط فصل پاییز است.
تذکر: در هوای بسیار سرد فعل و انفعالات سرکه انجام نمیگردد.
ارزش غذایی خرمالو
-
سرشار از ویتامین A -
119 کالری انرژی -
31/2 گرم کربوهیدرات -
0/3 گرم چربی -
6 گرم فیبر -
1 گرم پروتئین
مضرات مصرف خرمالو
با توجه به این که خرمالو دارای مقدار زیادی تانین است، در صورتی که با شکم خالی مصرف شود، می تواند منجر به بروز اسهال شود.
قند موجود در خرمالو زیاد است و از این رو افرادی که مبتلا به دیابت هستند باید از مصرف آن پرهیز کنند.
مصرف خرمالو با پوست آن به دلیل این که بیشترین میزان اسید تانین در پوست آن قرار دارد، می تواند منجر به بروز سنگ کلیه شود.
همچنین خوردن میوه با غذاهای سرد مانند ماهی، خرچنگ یا میگو منجر به تشکیل سنگ در معده می شود.
این به این دلیل است که این غذاهای پروتئین و اسید تاننیک بالایی دارند و واکنش آن ها با هم می تواند منجر به بروز سنگ شود.
بیشتر بخوانید :
مربای خرمالو – طرز تهیه مربای خرمالو خانگی خوشمزه و خوش رنگ
۲ روش متفاوت برای تهیه ترشی خرمالو + نکات کلیدی