نیزاتیدین چیست و چرا تجویز می شود؟



اطلاعات دارویی نیزاتیدین


نیزاتیدین (Nizatidine) به گروهی از داروها که سبب کاهش تولید اسید توسط سلول‌های پوشاننده معده می‌شوند تعلق دارد. این داروها آنتاگونیست‌های گیرنده H2 هیستامین نام دارند. ولی به طور رایج مهارکننده‌ H2 نامیده می‌شوند.


نیزاتیدین برای درمان بیماری‌های که بر اثر تولید بیش از حد اسید معده ایجاد شده‌اند مفید می‌باشد. این بیماری‌ها نظیر زخم معده، زخم‌های اثنی عشر، رفلاکس معده و سوء هاضمه می‌باشد. اگر چه نیزاتیدین در درمان این بیماری‌ها مؤثر است، اما در عمل درمان‌های دیگر در اولویت هستند.


این دارو برای درمان زخم معده‌ای که بر اثر داروهای NSAID ایجاد شده‌اند نیز به کار می‌رود. به طور طبیعی اسید معده برای هضم غذا تولید می‌شود. مقدار بیش از حد اسید، سبب آسیب زدن به آستر پوشاننده معده می‌گردد که نتیجه آن التهاب، زخم و سایر بیماری‌ها می‌باشد.


نیزاتیدین با کاهش تولید اسید در معده اثر خود را اعمال می‌کند. این مکانیسم سبب کاهش علائم بیماری و کمک به بهبود روند درمانی در بیماری می‌گردد.


نام تجاری: Axid, Nizatect


اشکال دارویی: قرص، کپسول، شربت


فارماکوکینتیک نیزاتیدین


نیزاتیدین به سهولت و تقریباً به طور کامل از مسیر گوارشی جذب می شود. میزان زیست دستیابی آن بعد از تجویز خوراکی از 70% تجاوز می کند و در حضور غذا کمی بیشتر می شود و به صورت وسیع توزیع می گردد و 35% به پروتئین های پلاسما اتصال دارد. نیمه عمر حذف آن 1 تا 2 ساعت است که در اختلالات کلیوی طولانی تر می شود.


روش مصرف داروی نیزاتیدین


قبل از شروع درمان با داروی نیزاتیدین ، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.

بیشتر بخوانید  برای جلوگیری از این مشکلات هرگز با معده خالی نخوابید


دوز و مقدار داروی نیزاتیدین ، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید.


دوزهای مختلفی مانند 150 و 300 میلی گرم از نیزاتیدین وجود دارد که ممکن است داروها یک بار (بعد از ظهر)، دو بار در روز (صبح و عصر) تجویز شود. نیزاتیدین را می‌توانید قبل یا بعد از غذا بخورید تا دچار سوء هاضمه نشوید.


اگر فراموش کردید که دوز داروی نیزاتیدین روزانه خود را در زمان مشخص مصرف کنید، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.


Nizatidine


موارد منع مصرف داروی نیزاتیدین


  • به تاریخ انقضای داروی نیزاتیدین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌شده است،از آن مصرف نکنید.

  • هرگز داروی نیزاتیدین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.

  • تداخل دارویی نیزاتیدین را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.


مصرف نیزاتیدین در دوران بارداری و شیردهی


نباید در دوران بارداری و شیردهی، دارویی را خودسرانه استفاده کنید. داروها می‌توانند آثار مخربی روی جنین و یا خودتان داشته باشند.


تاثیر نیزاتیدین بر رانندگی و کار با ماشین آلات


نیزاتیدین ممکن است باعث سرگیجه در شما شود، قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات از هوشیاری خود مطمئن شوید.


تداخلات دارویی نیزاتیدین


تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید.


دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.


برخی از داروها به اسید معده نیاز دارند تا به درستی جذب بدن شوند. نیزاتیدین اسید معده را کاهش می‌دهد، بنابراین روی عملکرد بعضی داروها تأثیر می‌گذارد. برخی از این داروهایی که تحت تأثیر این دارو قرار می‌گیرند، عبارتند از:


آتازاناویر (atazanavir)، داساتینیب (dasatinib)، پازوپانیب (pazopanib)، دلاویردین، ضد قارچ‌های آزولی خاص (ایتراکونازول (itraconazole)، کتوکونازول (ketoconazole)، پوساکونازول (posaconazole)).


داروی نیزاتیدین و دیگر داروهای مسدود کننده H2 مشابه (مانند (مانند فاموتیدین ، سایمتیدین، رانیتیدین) بدون نسخه نیز به فروش می‌رسند، اما این داروها را همراه با هم استفاده نکنید.


نیزاتیدین ممکن است با تست‌های آزمایشگاهی خاص (از جمله برخی از آزمایش‌های پروتئین ادرار) تداخل داشته باشد و باعث نتایج غلط شود. اطمینان حاصل کنید که پرسنل آزمایشگاهی و تمام پزشکان خود می‌دانند که شما از این دارو استفاده می‌کنید.


موارد هشدار حین مصرف داروی نیزاتیدین


بعضی دارو‌ها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو‌ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی نیزاتیدین ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:


  • در صورتی‌ که باردار هستید و یا قصد باردارشدن دارید یا در صورتی‌ که به نوزاد خود شیر می‌دهید.

  • اگر هرگونه مشکل کبدی یا کلیوی دارید.

  • اگر شما هر یک از این علائم را دارید: اشکال در بلع، از دست دادن خون، کاهش وزن و یا اگر شما بیمار (تهوع) هستید.

  • اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی دارید.


اگر در حاضر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.


​    ​نیزاتیدین


عوارض جانبی داروی نیزاتیدین


همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند.


در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:


  • خارش پوستی، تعریق زیاد، احساس خستگی: اگر این مشکلات برایتان دردسر ساز شد به پزشک مراجعه کنید.


اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از داروی نیزاتیدین می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.


مصرف بیش از حد داروی نیزاتیدین


نیزاتیدین را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید. اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.


شرایط نگهداری داروی نیزاتیدین


  • دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید.

  • دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه‌ دارید.


بیشتر بخوانید:


فواید و عوارض قرص نکسیوم برای درمان ریفلاکس معده


آشنایی با شربت معده گاویسکون و عوارض آن


موارد مصرف قرص زیپمت و عوارض جانبی این دارو


separator line


بیشتر بخوانید  آشنایی با قطره چشمی بایوکارپین

دیدگاهتان را بنویسید