روش هایی برای قطع شیردهی
چون برای قطع شیر دهی دو روش وجود دارد :
۱- روش تدریجی
۲- روش ناگهانی
که من با کمک مشاور خواستم روش یک رو انتخاب کنم ، اما مشکل اینجا بود که کودک من بی نهااااااایت به شیر مادر وابسته بود ، نه پستونک میخورد نه شیشه شیر .
و من متاسفانه علرغم تلاش خیلی خیلی زیادی که کردم ، اصلا درین مورد موفق نبودم ، چون من خانه دار هستم و بچه بیشتر تایم شبانه روز رو بامنه و همین باعث وابستگی شده بود و باعث اینکه نتونستم تدریجی از شیر بگیرم.
قطع یکدفعه شیر مادر
چون به علت وابستگی به شیر مادر اشتهای کودکم خیلی کاهش پیدا کرده بود و دکترش گفت تنها را از شیر گرفتن و گفت شیر شما الان دیگه منبع مغذی ای به اون صورت نیست و بیشتر جنبه عادت داره.همین طور که بچه در حال شیر خوردن از هر دو سینه بود سوره یس را قرائت میکردم ، بعد ثوابش را تقدیم حضرت علی اصغر (ع) و مادرشون کردم ، و بعد شیر نذر حضرت علی اصغر کردم ، که من را یاری کنند تا بتوانم به آسانی کودکم را از شیر بگیرم.
کاهش آسیب به فرزندان هنگام جدایی از شیر مادر
-
اما دائم تا شب بغلش کردم بوسیدمش بیشتر از قبل بهش محبت کردم تا احساس کمبود نکنه ، سخت ترین قسمت قضیه شب اوله -
وقتی که نصف شب بیدار میشن که شیر بخورن من اون شب قهوه و نسکافه خوردم و اصلا نخوابیدم تا وقتی که بچم بیدار میشه من کنارش باشم، وقتی بیدار شد و سراغ میمی را میگرفت دائم میگفتم اوف اوف و مدام توی خونه راه میبردمش و لالایی میخوندم براش و بهش مدام آب میدادم بخوره بعد خوابوندمش . -
ولی یک قضیه دیگه ای که در مورد قطع شیردهی هست مربوط به مادران شیرده میشه.
با هم 10 توصیه مادرانی که شیردهی را با موفقیت قطع کرده اند را مرور می کنیم :
1.قبل از شروع روند قطع شیردهی از آمادگی کودک اطمینان حاصل کنید. منظور از آماده بودن کودک، توانایی در دست گرفتن شیشه شیر یا فنجان است.
2.تغذیه کودک با شیر دوشیده شده می تواند باعث از بین رفتن فشار در سینه مادر شود. برخی معتقدند با شروع خشک شدن شیر، طعم آن تغییر می کند تا کودک را برای زندگی بدون شیر مادر آماده کند.
3.حرکت و اصطکاک را در محدوده نوک سینه محدود کنید. اصطکاک موجب تحریک نوک سینه برای تولید و ترشح شیر می شود.
4. اگر کودک شب ها کنار شما می خوابد، او را جای دیگری بخوابانید چون در غیر اینصورت شب ها برای مکیدن سینه تلاش خواهد کرد.
5.قبل از اینکه برای قطع شیردهی تصمیم بگیرید، برای این کار برنامه ریزی کنید. در هفته های اول می توانید یک وعده شیر دوشیده شده و در هفته های بعدی دو وعده را حذف کنید تا زمانی که به یک وعده در روز برسید و در نهایت شیردهی را قطع کنید.
6.اجازه بدهید شیردهی روند طبیعی خودش را طی کند و برای قطع آن تلاش نکنید. زمانی که کودک بیشتر غذای جامد و مایعات دیگر را مصرف می کند، معمولا کمتر امکان دارد دوباره به سمت سینه شما برگردد و در نتیجه ذخیره شیر شما به طور طبیعی و بدون درد خشک خواهد شد.
7.مقداری برگ کلم بشویید و خشک کنید و آنها را داخل سوتین و روی نوک سینه قرار دهید. ممکن است به نظر عجیب به نظر برسد اما کلم درد را کاهش می دهد.
8.اگر کار می کنید و تصمیم دارید به طور ناگهانی شیردهی را قطع کنید، بهتر است دو روز اول را مرخصی بگیرید چون سینه های شما به شدت سفت شده و با تکان دادن بازوها احساس درد خواهید کرد.
9.از داروهای مسکن بدون نسخه برای کاهش درد استفاده کنید.
10.عجله نکنید چون هر چه این روند را آرام تر و کندتر انجام بدهید، درد کمتری احساس خواهید کرد.
مطمئنا مادران به دلایل مختلفی شیردهی را قطع می کنند. ممکن است کودک به اندازه کافی بزرگ شده باشد یا یک وجود عفونت باعث درد و التهاب زیادی برای مادر شده است که نمی تواند به شیردهی ادامه دهد. صرف نظر از دلیل قطع شیردهی و آشنایی با روش های انجام آن، باید بدانید که خیلی از مادران دیگر هم با این مسئله درگیر بوده اند. مشورت و صحبت کردن با آنها در مورد چالش های شیردهی مادر و شنیدن نقطه نظرات و راهکارهای این مادران برای قطع شیردهی می تواند به شما کمک کند. به خاطر داشته باشید که درد ناشی از قطع شیردهی تنها دو روز طول می کشد و بعد از آن فقط به کمی زمان نیاز دارید.
رویارویی با احساسات ناشی از قطع شیردهی
تا پیش از قطع شیردهی و حداقل برای 12 تا 18 ماه، زمان زیادی را نزدیک کودک گذرانده اید. صورت کودک اولین چیزی بود که صبح ها می دیدید. در طول روز شما منبع گرما، راحتی و تغذیه ی او بودید و شب ها درست تا قبل از بستن چشم هایش برای خواب، مشغول خوردن شیر شما می شده اما با قطع شیردهی مجبور هستید کودک را از سینه خودتان دور کنید.
شاید تا پیش از قطع شیردهی متوجه اهمیت آن نشده باشید اما معمولا با قطع شیردهی احساسات مادر به او غلبه می کند. برای کنترل و مهار احساسات و هیجاناتتان می توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید :
-
به خودتان یادآوری کنید که کار بزرگی انجام داده ایدمطمئن باشید که شما بیشتر از خیلی دیگر از مادران به فرزندتان شیر داده اید. حتی اگر این کار را فقط چند هفته هم انجام داده باشید، قدم بزرگی را برای تغذیه، ایمنی و سلامت کودک برداشته اید. -
شیردهی برای همه مادران طبیعی نیست -
همه مادران نمی توانند به سرعت شروع به شیردهی به کودک بکنند. بعضی از مادران ممکن است از اینکه تنها منبع تغذیه کودک باشند، به شدت احساس عدم استقلال می کنند. اگر برای قطع شیردهی دچار اضطراب و استرس هستید چون فقط دوست ندارید این کار را انجام دهید، می توانید پیش از قطع کامل شیردهی، شیرتان را بدوشید و در شیشه به کودک بدهید. با این شیوه کودک مواد مغذی داخل شیر شما را دریافت می کند. -
قطع شیردهی را به صورت تدریجی انجام دهید -
هیچ دلیلی برای قطع ناگهانی شیردهی وجود ندارد چون این کار نه تنها باعث دردفیزیکی در سینه ها بلکه موجب افزایش جدایی عاطفی و اضطراب خواهد شد. صرف نظر از سن کودک، شیردهی می تواند ادامه پیدا کند. روند قطع شیردهی را با حذف وعده شیر نیمروزی شروع کنید و کم کم وعده های صبحگاهی و شبانه را هم حذف کنید. گاهی اوقات بدون سعی و کمک شما، کودک از مکیدن سینه و شیر خوردن دست می کشد و همین مسئله شما را از نظر احساسی آرام تر می کند.
همچنین بخوانید:
آیا در دوران شیردهی امکان بارداری وجود دارد؟
غذاهای مفید در دوران شیردهی برای مادر