راه هایی برای بهتر خواباندن کودک
خیلی اوقات قصد داشته اید کودک را بخوابانید ، اما او بعد از گذشت مدتی هنوز بیدار بوده و گریه می کند. میتوانید بگذارید که او شدیدتر گریه کند و داد و فریاد به راه بیندازد و یا این که این توصیه ها را اجرا کرده تا بتوانید او را بخوابانید :
مراحل مهم جهت خواباندن کودک که باید حواسمان باشد :
کودکتان را آرام تکان دهید. بیشتر کودکان از این که آنها را در آغوش بگیرند و تکان دهند – به خصوص اگر این عمل به عنوان یک عادت قبل از خواب درآید – واقعا لذت می برند.
قبل از خواب به او شیر بدهید. کودکان عاشق این هستند که در حین شیرخوردن به خواب بروند و در واقع بعضی از اوقات بیدار نگه داشتن آنها تا پایان شیرخوردن به صورت کامل دشوار است ، چرا که آن ها اندکی بعد از شروع به خوردن ، به خواب می روند. اما این کار اصلا نباید به صورت عادت برای کودک درآید. او باید ابتدا شیر خوردنش را به اتمام برساند و سپس به خواب رود.
کودکتان را تاب دهدی و به آرامی این طرف و آن طرف ببرید. گهواره های خودکار و یا گهواره های دستی میتوانند وسیله ی مناسبی برای آرام کردن کودکان پر سر و صدا باشند. همچنین کمک می کنند تا کودک آرام آرام به خواب رود.
کودکتان را قنداق کنید. خیلی از بچه های تازه به دنیا آمده از قنداق شدن و از این که چیزی گرم و نرم دورشان پیچیده شده باشد ، لذت می برند. البته بعضی از بچه ها اصلا قنداق شدن را دوست ندارند و احساس خوبی نمیکنند.
با کودکتان برقصید! یک راه حل خوب برای خواباندن کودک ، خواندن یک لالایی ، یا یک آهنگ ملایم جاز همراه با یک اتاق تاریک و مدتی رقص آرام است.
حمام کردن راه حل مناسب دیگری است که سبب ایجاد خواب در کودک می شود. یک حمام گرم یک ساعت قبل از خوابیدن ، روش فوق العاده ای برای ایجاد آرامش در کودک و کمک به بهتر خوابیدن اوست
قبل از خواب او را برای پیاده روی یا ماشین سواری بیرون ببرید. بسیاری از کودکان که از خوابیدن در تختخوابشان سر باز می زنند ، به آرامی در صندلی ماشینِ در حال حرکت و یا در کالسکه به خواب خواهند رفت.
قبل از خواب برای کودکتان کتاب بخوانید ، صحبت کنید و آواز بخوانید . حتی اگر او آنقدر کوچک باشد که معنی کلمات شما را نفهمد ، صدای آرام و لحن آشنای شما به او کمک میکند تا به خواب برود.
پنکه یا هر وسیله ی دیگری که صدای ممتد و آرامِ ویز ویز مانندی داشته باشد را روشن کنید. صدای ممتد پنکه و وسایلی نظیر آن باعث میشود تا کودک صداهای دیگر را فراموش کرده و توجه اش به آنها جلب شده و آرام به خواب رود.
صدای آرام ، ممتد و یکنواخت ماشین لباس شویی نیز اغلب اوقات به خوابیدن کودک شما کمک میکند. بعضی از والدین گاهی اوقات برای خواباندن کودکشان ، از سر ناچاری او را در حالی که در صندلی مخصوص اش نشسته ، روی ماشین خشک کن می گذارند تا با صدای آن به خواب برود.
یک برنامه ی روزانه ی منظم برای کودکتان ترتیب دهید ؛ ساعتی برای غذا خوردن ، حمام کردن ، حتی بغل کردن و خواندن قصه برای او تعیین کنید. این کار به طور طبیعی منجر میشود تا کودک نیز مطابق ساعت از پیش تعیین شده به خواب رفته و بعد از مدتی به این برنامه ی زمانی عادت کند.
بعضی از کودکان به طور طبیعی دوست دارند تا دیروقت بیدار بمانند. اگر کودک شما جزو این گروه است ، اصلا لازم نیست که او را مجبور کنید تا ساعت 6 عصر بخوابد . اگر او ساعت 9 یا 10 شب میخوابد ، در عوض صبح ها دیرتر از خواب بیدار شده و شما زمان مناسبی را برای رسیدگی به کارهای خودتان در اختیار خواهید داشت.
برای اتاق خواب کودک ، پرده های ضخیم تهیه کنید ! این کار اتاق را به اندازه ی کافی تاریک کرده و شرایط مناسبی را برای خوابیدن او فراهم می کند. همچنین با این کار مطمئن هستید که کودک با تغییر نور آفتاب از خواب بیدار نمیشود.
یک راه بسیار مفید دیگر برای راحت خوابیدن ، استفاده از آکواریوم در اتاق او می باشد . صدای آرام و ملایم پمپ داخل آکواریوم و قل قل کردن حباب هایی که از داخل فیلتر بیرون می آیند ، فضا را کاملا برای خوابیدن کودک آرام و مطبوع می نمایند.
نوری که از لامپ فلورسنت داخل آکواریوم پخش میشود ، فضا را به اندازه ی کافی روشن کرده و نیز میزان رطوبت هوا را در حد مطلوبی نگه می دارد. همچنین حرکت ماهی ها در داخل آکواریوم در هنگامی که کودک بیدار است ، وسیله ی خوبی برای سرگرمی او می باشد.
البته اگر خواستید که از آکواریوم در اتاق کودک تان استفاده کنید ، باید مراقب باشید که به اندازه ی کافی دور از دسترس او باشد ، به طوری که نتواند به راحتی به آن ضربه زده و آن را بر روی زمین پرتاب کند و یا روی خودش بیندازد.
نکاتی برای خواباندن نوزادان
برخی از والدین با خوابیدن مستقل نوزادان موافق نیستند و بسیاری از آن ها خوابیدن در کنار کودکشان را صلح آمیز و با دوام می دانند.به هر حال با بزرگ شدن کودکتان و قرار گرفتن او در سن یک تا سه سالگی این مسئله حل می شود و آن ها قادر خواهند بود با خواست وشیوه خودشان به خواب روند. بنابراین برخورد والدین با این مسئله گذرا خواهد بود.
از نور مناسب استفاده کنید
الیزابت پانتلی، نویسندهی کتاب «راه حل خوابِ بدون گریه» میگوید: «چراغها دکمهی بیدارباش بیولوژیکی کودک شما را فشار میدهند». در مقابل، تاریکی باعث میشود مغز ملاتونین ترشح کند. اگر در طول روز نوزادتان را در محیطهای روشن قرار بدهید و شبها محیط را تاریک کنید، او خیلی زود متوجه خواهد شد که چه زمانی باید بخوابد.
در طول روز نوزادتان را به فضای باز ببرید یا پردهها را کنار بزنید تا نور کافی وارد اتاقها شود. برای چرتهای طول روز، کودکتان را در یک اتاق روشن بخوابانید (مگر آنکه در چرتزدن نیز مشکل داشته باشد).
بهمنظور القای خواب شبانه، چراغهای اتاق کودک و اتاقهایی که زمان بیشتری را در آنجا سپری میکنید، به دیمر وصل کنید. دیمرها وسایلی هستند که برای کاهش شدت روشنایی لامپها استفاده میشوند. بهمنظور ایجاد فضای مناسب برای خواب کودک، میزان روشنایی چراغها را در شب (از دو ساعت قبل از زمان خواب) کم کنید.
خوب است که در اتاق کودک از چراغ خواب استفاده کنید اما یک چراغ خواب کوچک و کمنور را انتخاب کنید که سطح بیرونیاش داغ نشود و هرگز آن را نزدیک تختخواب یا پردههای اتاق کودک به برق وصل نکنید.
اگر کودک شما در طول شب از خواب بیدار شد، چراغها را روشن نکنید یا او را به یک اتاق پرنور نبرید. رفتن از جایی تاریک به فضایی روشن، به مغز کودک میگوید که وقت بیدارشدن است. درعوض سعی کنید بدون روشنکردن چراغها، او را در اتاق خودش آرام کنید تا دوباره به خواب برود.
اگر نور خورشید در صبح باعث میشود نوزادتان خیلی زود از خواب بیدار شود یا بهخاطر نور نمیتواند بعدازظهرها راحت چرت بزند، به پنجرهی اتاق او پردههای تاریککننده (شِید) وصل کنید.
کودکتان را وقتی در تخت بگذارید که خوابآلود است، نه وقتی کاملا خوابش برده است
این کار بهخصوص برای مادرانی که خودشان به نوزادشان شیر میدهند دشوار است اما با برنامه ریزی و زمانبندی درست، هم شما و هم کودکتان راحتتر استراحت خواهید کرد.
کیم وست، مشاور خواب و نویسندهی کتاب «شب بهخیر بانوی خواب، خوب بخوابی» میگوید نوزادانی که خودشان به خواب میروند و لازم نیست برای خواباندن آنها تلاش زیادی به خرج دهید، معمولا مستقلتر از سایر نوزادان عمل میکنند و بهتر یاد میگیرند که چطور خودشان را بخوابانند.
سعی کنید وقتی نوزادتان آرام و خوابآلود است- درست قبل از آنکه خوابش ببرد- او را در تخت قرار بدهید. وست توصیه میکند که وقتی نوزادتان ۶ تا ۸ هفته دارد، مقیاسی برای خوابآلودگی او از ۱ تا ۱۰ ایجاد کنید.
عدد ۱ برای وقتی است که نوزادتان کاملا هشیار است و عدد ۱۰ زمانی است که کاملا به خواب رفته است. تا زمانی که میزان خوابآلودگی نوزادتان به ۷ یا ۸ برسد، صبر کنید و سپس او را در تخت بگذارید.
همچنین بخوانید:
قوانین مهم هنگام خواب نوزاد + مکان مناسب برای خواب نوزاد
تنظیم خواب نوزاد : چگونه خواب نوزاد را تنظیم کنیم؟