هر سکه تمام بهار چند گرم است ؟
سکّهٔ بهار آزادی، سکه طلا و یکی از مسکوکات طلای قانونی در جمهوری اسلامی ایران است. از سال ۱۳۵۸ خورشیدی، به مناسبت و یادبود پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ ایران، انواع سکههای بهار آزادی در قطعهای مختلف ضرب شدهاست. عیار طلای این سکهها (اعم از طرح قدیم و جدید) ۹۰۰ در ۱۰۰۰ است. معمولاً در هر سال ضرابخانهٔ بانک مرکزی ایران، سکهها را ضرب کرده و از طریق بانکهای عامل یا صرافیهای مجاز به بازار عرضه میکند. این سکهها به صورت خرد یا عمده و به قیمت روز خرید و فروش میشوند.
مشخصات کامل سکه بهار آزادی
-
عیار طلا سکه بهار آزادی: ۹۰۰ در هزار؛ -
وزن سکه بهار آزادی: ۸٫۱۳۵۹۸ گرم؛ -
قطر سکه بهار آزادی : ۲۲ میلیمتر؛
یک روی سکه مزین به تصویر حضرت امام و قید سال ضرب (۱۳۷۰) در ذیل تصویر؛
یک روی سکه تصویر بارگاه حضرت امام رضا علیهالسلام و قید عبارت «بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» در بالای تصویر و عبارت «بهار آزادی» در پایین تصویر.
عیار طلای این سکهها -اعم از طرح قدیم و جدید- ۹۰۰ در ۱۰۰۰ است.
معمولاً در هر سال ضرابخانهٔ بانک مرکزی ایران، سکهها را ضرب کرده و از طریق بانکهای عامل یا صرافیهای مجاز به بازار عرضه میکند. این سکهها به صورت خرد یا عمده و به قیمت روز خرید و فروش میشوند.
سکهٔ بهار آزادی به عنوان هدیه، مهریهٔ ازدواج، عیدی کارمندان دولت و نیز برای سرمایهگذاری و پسانداز مورد استفاده قرار میگیرد.
وزن یک سکه بهار آزادی = یک سکه امامی طرح جدید = 8 گرم و 133 سوت = 8.133 گرم
وزن نیم سکه بهار آزادی = 4 گرم و 0/066 سوت = 4.066 گرم
وزن ربع سکه بهار آزادی = 2 گرم و 0/033 سوت = 2.033 گرم
یک سکه چند مثقال است ؟
جزئیات بیشتر از سکه های بهار آزادی:
سکه بهار آزادی با عیار 6/21 که عموماً آن را 22 عیار میشناسند و وزن آن 133/8 گرم و قطر آن 22 میلیمتر می باشد.
سکه پهلوی که هم وزن و به اندازه سکه کامل بهار آزادی یعنی عیار 22 و وزن 133/8 گرم و قطر آن 22 میلیمتر می باشد.
سکه نیم بهار آزادی وزن 0665/4 گرم و با قطر 19 میلیمتر و عیار آن 22
سکه ربع بهار آزادی وزن 03225/2 با قطر 14 میلیمتر و عیار آن 22
انواع سکههای بهار آزادی
در واقع تا قبل از تولید سکه بهار آزادی، سکه پهلوی تولید میشد که از نظر وزن و عیار تفاوتی با سکه های بهار آزادی نداشتند و فقط ظاهر آنها متفاوت بود. این سکهها از لحاظ تاریخی به دو نوع طرح قدیم و طرح جدید تقسیم میشوند که طرح قدیم شامل سکههای سالهای ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۷۰ میشوند.
-
سکه های طرح جدید که با نام سکههای امامی شناخته شده هستند از سال ۱۳۷۰ به بعد تا به امروز ضرب میشوند. -
سکههای طرح قدیم شش بار نام علی و عبارتهای «بهار آزادی» و «بانک مرکزی ایران» را شامل میشدند.
البته تمام سکههای تولید سال ۱۳۵۸ در عبارت بهار آزادی کلمه اولین را نیز در ابتدای عبارت داشتند که بعد از ان سال این کلمه حذف شد. تصویری که روی این سکهها حک شده بود تصویر بارگاه امام رضا (ع) بود. در طرح جدید تصویر امام خمینی (ره) به عنوان بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران روی سکهّها اضافه شد و باعث شد تا سکههای بهار آزادی در بین مردم به سکهّهای امامی معروف شدند.
با توضیحات داده شده در خصوص تاریخ تولید سکه های طلای بهار آزادی این نکته را فراموش نکنید که هم سکه های طرح قدیم و هم سکههای طرح جدید برخلاف دید عموم مردم، هر دو متعلق به دوران پس از انقلاب هستند.
از طرفی این نکته را در نظر بگیرید که تاریخ ضرب سکه نباید روی قیمت آن تاثیری بگذارد چراکه سکه از نظر عیار یا وزن تغییری نکرده است؛ البته که در بازار واقعی طلا اغلب سکهّهای جدیدتر گرانتر خرید و فروش میشوند و آن هم شاید به دلیل ظاهر تمیزتر سکهها باشد.
اما با همه این توضیحات این سکهّها هنوز هم تفاوتهایی با هم دارند. سکهها از نظر قطع به سه صورت سکه تمام بهار آزادی، نیم سکه بهار آزادی و ربع سکه بهار آزادی ضرب میشوند که البته در سالهای اخیر سکههایی ضرب شدند که نصف ربع سکه بهار آزادی هستند و به عنوان سکه گرمی برای خرید توسط افرادی که کمتر توان خرید دارند روانه بازار شدند.
وزن یک سکه بهار آزادی = یک سکه امامی طرح جدید = 8 گرم و 133 سوت = 8.133 گرم
وزن نیم سکه بهار آزادی = 4 گرم و 0/066 سوت = 4.066 گرم
وزن ربع سکه بهار آزادی = 2 گرم و 0/033 سوت = 2.033 گرم
مسکوک طلای بهار آزادی از لحاظ مشخصات، منطبق است بر قانون مسکوک طلا و نیز قانون اصلاح قانون ضرب مسکوک طلا. شکل این مسکوک بر اساس ماده دوم قانون ۱۳۳۷، مدور است، و میزان عیار آن بر طبق ماده چهارم همان قانون عبارت است از ۹۰۰ در هزار طلای خالص، و ۱۰۰ در هزار مس، یا آلیاژی از نقره و مس.
هر سکه چند گرم است ؟
اختلاف قیمت بین سکههای طرح جدید
سکههای طرح جدید، علیرغم داشتن شکل ظاهری یکسان، از نظر سال ضرب با هم تفاوت دارند. از آنجا که متقاضیان سکههای تازه ضربشده بیشتر هستند، این افزایش تقاضا، قیمت سکههای جدید (دارای سال ضرب بالا) را افزایش میدهد. به همین دلیل، فروشندگان سکه تفاوتی برای قیمت این سکهها قائل شده، و سکههای با تاریخ ضرب قدیمیتر، ارزانتر از سکههای جدید معامله میشوند.
البته بعضی از فروشندگان سکه، بدون توجه به سال ضرب سکهها، آنها را به قیمت یکسان به فروش میرسانند، اما در زمان خرید، سال ضرب را بهانهای برای کاهش بهای خرید سکه قرار میدهند. برای مثال، هنگامی که فردی برای فروش سکه خود به مغازه مراجعه میکند، اگر قیمت روزانه سکه ۱۹۰ هزار تومان باشد، اما تاریخ ضرب آن پنج سال پایینتر باشد، آن سکه ۱۰ هزار تومان ارزانتر از او خریداری میشوداین در حالی است که میزان طلای به کار رفته در این سکهها، هیچ تفاوتی با هم ندارند .
نتیجه :
سکه تمام بهار آزادی ۸ گرم و ۱۳۳ سوت است و روی تمام کارتهای پرس سکه درج شده است. سکه نیم بهار آزادی ۴ گرم و ۰.۰۶۶ سوت و سکه ربع بهار آزادی ۲ گرم و ۰.۰۳۳ سوت است.
اگر سکه غیر بانکی باشد وزن آن دقیق نیست و کمی با تفاوت درج میشود. توجه کنید که وزن سکهها روی سکه ضرب نشده است و فقط رو وکیوم درج میشود.