علت ترس از مرگ و راهکارهایی برای کاهش تاناتوفوبیا



علل ترس از مرگ


تاناتوفوبیا چیست ؟


فرد به درون خود توجه می کند که زندگیش را از دست می دهد و نگران مرگ یک نفر دیگر نیست.


فکر کردن یا ترسیدن از بیماری یا تصادفی که زندگی شخصی که دوست دارید را می گیرد یا مراقبت از افرادی مثل فرزند، همسر، شریک زندگی، والدین یا دوست خود، تاناتوفوبیا نیست.


وقتی چیزی بر وضعیت طبیعی شما تاثیر می گذارد. برای مثال، احساس ناراحتی و بند آمدن زبان در طول مراسم خاکسپاری یا دفن به این خاطر که شما درباره گفتن بهترین جمله به فرد داغ دیده مطمئن نیستید، کاملاً شایع است.


از سوی دیگر، امتناع از ترک خانه یا آپارتمان برای خرید مواد غذایی یا دریافت نامه، برای اینکه می ترسید شاید چیزی شما را بکشد، می تواند یک مشکل روانی باشد که باید توسط یک متخصص بهداشت و روان ارزیابی شود.


تاناتوفوبیا یا مرگ هراسی چیست ؟


شستن مرتب دست ها برای جلوگیری از وجود میکروب ها یا مسواک زدن مرتب دندان ها برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماری لثه، پاسخ های طبیعی و سالم به نگرانی های واقعی است.


داشتن کمی ترس نسبت به مرگ به طور کلی سودمند است زیرا می تواند شما را به ارتقاء سلامتی از طریق ورزش منظم، حفظ رژیم غذایی سالم یا غلبه بر اعتیاد ترغیب کند.


علاوه بر این، نگرانی سالم درباره از دست دادن زندگی می تواند شما را تحت تاثیر قرار دهد تا قبل از انجام فعالیت های جدید یا قرار گرفتن در موقعیت هایی با خطرات بالقوه یا موقعیت های غیر ایمن، احتمالات خطر را در نظر بگیرید.


اما باز هم، این نوع پاسخ به ترس از مرگ عادی است و عموماً به سطح تاناتوفوبیا نمی رسد.


چرا از مرگ میترسم / چه کنیم که از مرگ نترسیم / چرا همش فکر میکنم میخوام بمیرم / آیا ترس از مرگ خوب است


علل بروز تانانوفوبیا (ترس شدید از مرگ)


همانطور که در بالا ذکر شد، ترس از دست دادن زندگی هم طبیعی است و هم به طور کلی سودمند، اما معمولاً به سطح تاناتوفوبیا نمی رسد.


مگر اینکه ترس شما بر سبک زندگی طبیعی که داشتید تاثیر بگذارد یا واکنش شما به یک بیگانه در روبرو شدن با خطر یا تهدید واقعی ممکن است بی تناسب باشد.


به طور کلی، هر نوع ترس شدید و غیر منطقی در مورد یک شی یا وضعیتی که سطح ترس را بالا می برد، دارای ماهیت روان شناختی است.


برای مثال بسیاری از افراد از دیدن عنکبوت در خانه خود متنفر هستند، اما در صورتی که ترس شما باعث شود واقعاً خانه را ترک کنید، یا پس از دیدن یک خزنده روی دیوار از رفتن به جنگل ها، پارک ها یا مناطق دیگری که عنکبوت ها در آن حضور دارند اجتناب کنید، پس ترس شما از عنکبوت به طور کلی عنکبوت هراسی یا آراکنوفوبیا نیست و فراتر از آن است.

بیشتر بخوانید  راههای شاد زیستن اثبات شده برای یک زندگی شاد(سری دوم)


در حالی که علت هر گونه ترسی پیچیده است، تاناتوفوبیا (و به طور کلی ترس ما از مرگ) می تواند ناشی از هر یک یا همه نگرانی های زیر باشد که معمولاً مردم درباره مرگ و میر افراد مربوط به خود احساس می کنند:


  • ترس از مرگ ناگهانی یا در طولانی مدت.

  • ترس از مرگ دردناک یا وحشتناک.

  • ترس از ناشناخته ها یا اینکه چیزی که در انتظار است؟

  • ترس از وضعیت عزیزان و بازماندگان در آینده.

  • ترسی که ریشه در تجربیات دردناک یا منفی زندگی دارد.


باز هم، علت روانشناختی خاص تاناتوفوبیا در هر فرد پیچیده و منحصر به خود شخص است.


اگر گمان می کنید که از هر یک از این ترس های خاص رنج می برید، توصیه می شود به یک متخصص حرفه ای بهداشت روان مراجعه کنید.


چرا از مرگ میترسم / چه کنیم که از مرگ نترسیم / چرا همش فکر میکنم میخوام بمیرم / آیا ترس از مرگ خوب است


مقایسه نکروفوبیا (مرده هراسی) با تاناتوفوبیا (مرگ هراسی)


مرده هراسی با مرگ هراسی تفاوت دارد. در حالی که هر دو اصطلاح غالبا به اشتباه گرفته می شود یا به جای هم برای اشاره به یک نوع ترس استفاده می شوند.


مرده هراسی اغلب اشاره به ترسی دارد که افراد در هنگام مواجهه با “چیزهایی” مرده مانند بقایای یک انسان یا حیوان در گذشته یا لوازمی که به طور معمول با مرگ مربوط است مانند تابوت، مرده شور خانه و قبرستان بروز می دهند.


راهکارهایی برای کاهش ترس از مرگ


۱. درباره ترس‌تان با دیگران صحبت کنید


یک ضرب‌المثل قدیمی وجود دارد که می‌گوید: «درمیان‌گذاشتن مشکلات نیمی از آن را حل می‌کند».


درحالی‌که بسیاری از اعضای خانواده و دوستان شما ممکن است از ترس و نگرانی‌های شما آگاه نباشند، اما احتمالا متوجه تغییر رفتار شما شده‌اند.


در مورد ترس‌تان با افرادی که به آنها اعتماد دارید گفتگو کنید.


این موضوع اگرچه ممکن است کاملا ترس شما را از بین نبرد، اما گفتگو درباره ناراحتی‌ها و ترس‌ها می‌تواند نگرانی نزدیکان شما نسبت به تغییر رفتارهایتان را کاهش دهد .


علاوه‌برآن، زندگی شما را با ارزش‌تر می‌کند و باعث می‌شود تا از برخی افکار ناراحت‌کننده منحرف شوید.


«هنگامی‌که ما با ترس از مرگ مواجه هستیم و قصد داریم زندگی پرمشغله‌ی خود را آرام‌تر کنیم، متوجه می‌شویم که روابط انسانی ما ارزشمند هستند و بخشی از پایه‌های زندگی را می‌سازند. دانستن این واقعیت به ما کمک می‌کند تا بفهمیم هدف واقعی مرگ این است که به ما یاد دهد چگونه زندگی کنیم».


«مالی فریدنفلد»، در کتاب «حقایق ساده انسانی» گفته است :

علاوه‌بر بیان ترس‌تان درباره مرگ با نزدیکان و دوستان‌، ممکن است بخواهید درباره نگرانی و ترس خود با متخصصان و روان درمانگران نیز صحبت کنید تا بتوانید ترس‌های خود را با عمق بیشتری مورد بررسی قرار دهید.


متخصصان روانشناسی و روان‌درمانگران تکنیک‌هایی برای بررسی ترس، احساسات و افکار شما دارند و می‌توانند به شما آموزش دهند تا به‌صورت برنامه‌ریزی‌شده زندگی را قابل‌تحمل‌تر کنید و مشکلات را درجای مناسب خود قرار دهید.


۲. از تکنیک‌های ذهن آگاهی استفاده کنید


در عموم موارد ترس‌ها به همراه افکار وسواس‌گونه به‌وجود می‌آیند و این افکار وسواس‌ گونه می‌توانند ترس شما را تشدید کنند.


ایجاد یک وضعیت آرامش‌بخش که در آن بتوانید افکار وسواس‌گونه خود را مورد بررسی قرار دهید، اگرچه به‌ظاهر ممکن است ناراحت‌کننده به‌نظر برسد، اما در بسیاری از مواقع مفید واقع می‌شود.


شما مقدار بسیار زیادی از انرژی خود را صرف فرار از افکاری می‌کنید که از به‌وقوع پیوستن آنها می‌ترسید، اما با استفاده از روش‌های ساده‌ی آرام‌سازی مانند تنفس عمیق و آرام، می‌توانید یک فضای عاری از افکار بسازید و یا فضایی را ایجاد کنید تا افکار از ذهن شما عبور کنند، جایی‌که افکار شما قدرت بسیار کمتری دارند و شما تنفس‌تان را کنترل می‌کنید، بنابراین در موضعی آرام‌تر و قدرتمندتر قرار دارید.


مراحل انجام تکنیک های آرام سازی ذهن آگاهی


  1. در محلی باشید که احساس راحتی کنید و حواس‌تان توسط افراد مختلف یا تماس‌های تلفنی پرت نشود.

  2. در وضعیت راحتی بنشینید و یا دراز بکشید و به مدت ۴ ثانیه از بینی نفس بکشید؛ پس از آن به مدت ۷ ثانیه تنفس خود را حبس کنید و در پایان به مدت ۸ ثانیه هوا را ازطریق دهان‌تان خارج کنید.

  3. این نوع تنفس را حداقل ده بار پشت سر هم تکرار کنید. برای شمارش می‌توانید از انگشتان‌تان استفاده کنید. هنگامی‌که در سکوت تنفس می‌کنید، متوجه می‌شوید که تنفس کنترل شده چطور می‌تواند پاسخ‌های فیزیکی بدن شما را تحت تأثیر قرار دهد.


چرا از مرگ میترسم / چه کنیم که از مرگ نترسیم / چرا همش فکر میکنم میخوام بمیرم / آیا ترس از مرگ خوب است


۳. به طبیعت بازگردید و حواس خود را پرت کنید


هنگامی‌که افکار ترس‌آلود، شما را سرکوب می‌کنند سعی کنید به لحظه‌ای که هم‌اکنون در آن زندگی می‌کنید، فکر کنید.


امروزه این دیدگاه که زندگی در دنیای مصنوعی و مجازی باعث افزایش افسردگی و اضطراب‌شده طرفداران بیشتری پیدا کرده است. ما به‌خاطر جدایی از طبیعت دچار سردرگمی شده‌ایم.


با استفاده از تکنیک آرام‌سازی که در بالا توضیح داده شد، جزئیات دقیق اشیا روزمره‌ای را که در اطرافتان می‌بینید، تصور کنید.


از تصویر دقیق یک گل، یک برگ درخت، یک کریستال یا یک پر. به‌هیچ‌وجه عجله نکنید و سعی کنید تمام تمرکز خود را روی این فعالیت قرار دهید.


اگر یک گل را می‌بینید و یا تصور می‌کنید، تعداد گلبرگ‌های آن را بشمارید و نوع بافت و شکل آن را توصیف و تصور کنید.


این فعالیت نه تنها می‌تواند شما را به طبیعت نزدیک کند، بلکه می‌تواند باعث شود که به‌عنوان یک عادت رفتاری، افکار وسواس‌گونه از ذهن شما دور شوند.


۴. امروز را زندگی کنید


بسیاری از ما تغییر را دوست نداریم، به‌ویژه تغییراتی که فراتر از کنترل و خواسته‌های ما باشند.


یکی از این تغییر افزایش سن است. بااین‌حال ما همیشه می‌توانیم مانند یک فرد ۲۱ ساله احساس کنیم، حتی اگر سن‌مان بالاتر باشد اما آیا چنین احساسی می‌تواند به ما کمک کند؟


برای یک لحظه فکر کنید و اتفاقاتی که زندگی ممکن است برای شما به ارمغان بیاورد را بپذیرید. تا آنجایی‌که می‌توانید به‌جای آنکه نگران اتفاقاتی باشید که ممکن است فردا برای شما اتفاق بیفتد، از لحظه‌ای که در آن قرار دارید لذت ببرید.


«شما زمانی‌که رشد می‌کنید و سن‌تان بیشتر می‌شود، بیشتر یاد می‌گیرید. اگر شما همچنان مانند ۲۲ سالگی نادان و خام باشید همیشه هم ۲۲ ساله خواهید ماند.


پیری و سالخوردگی تنها پوسیدگی و رو به‌زوال‌رفتن نیست. سالخوردگی باعث آگاهی و رشد می‌شود.


این موضوع بسیار با ارزش‌تر از آن‌چیزی است که فکرش را می‌کنید، شما آگاه می‌شوید که خواهید مرد و به‌خاطر آگاهی از این موضوع، بهتر زندگی خواهید کرد». «میج آلبوم»، «سه‌شنبه‌ها با موری»


بیشتر بخوانید :


آشنایی کامل با ترایپوفوبیا (ترس از سوراخ های کوچک)


بیشتر بخوانید  چگونه انسان خوبی باشیم؟

دیدگاهتان را بنویسید