آیا ویروس کرونا از مادر به جنین منتقل می شود؟



انتقال ویروس از طریق جفت به جنین


برای درک علت انتقال کرونا از جفت مادر به جنین، بهتر است ابتدا با عملکرد این عضو آشنا شوید. جفت وظیفه انتقال مواد مغذی و اکسیژن از بدن مادر به جنین را بر عهده دارد. همچنین این عضو سموم تولید شده توسط نوزاد را به جریان خون مادر منتقل می‌کند تا به همراه سموم موجود در بدن او دفع شود.


خون مادر و جنین در جفت در فاصله نزدیک به هم قرار می‌گیرد و این عامل ریسک انتقال کرونا از مادر به جنین است. اما دیواره سلولی مانع ورود عفونت‌های احتمالی به بدن جنین می‌شود. این موضوع از جنین در برابر بسیاری از بیماری‌ها مانند عفونت‌های باکتریایی یا سموم موجود در بدن مادر محافظت می‌کند.


اما ساختار برخی از ویروس‌ها به گونه‌ای است که دیواره سلولی نمی‌تواند مانع ورود آن‌ها به بدن جنین شود. خوشبختانه کوید-۱۹ تاکنون جزو ویروس‌هایی شناخته شده ای است که نمی تواند از دیوارهای سلولی جفت عبور کند. بنابراین احتمال دسترسی ویروس به خون جنین کم است.


separator line


احتمال انتقال کرونا از جفت مادر به جنین چقدر است؟


احتمال انتقال کرونا از جفت مادر به جنین چقدر است؟


ویروس کرونا جزو ویروس‌هایی است که توانایی مقابله با دیواره‌های سلولی موجود در بدن را دارد و می‌تواند وارد ارگان‌های مختلف بدن انسان شود. ساختار دیواره سلولی که در برابر عفونت‌ها مقاومت می‌کند، در هر عضو متفاوت است. به همین دلیل هر نوع ویروس با توجه به ساختاری که دارد، یک یا چند عضو را هدف قرار می‌دهد.


تحقیقات بسیاری در مورد انتقال کرونا از جفت مادر به جنین انجام شده است. مطابق با نتایج بسیاری از آن‌ها، کرونا به جنین منتقل نشده است. در این تحقیقات مادرانی که تست مثبت داشتند، فرزندانی بدون عفونت ویروسی کوید-۱۹ را به دنیا آورده‌اند. تحقیقات نشان می‌دهد که احتمال انتقال کرونا از مادر به جنین بسیار کم است. اما این نتایج از تحقیقات میدانی به دست آمده و هنوز منبع علمی آن را تایید نکرده است. به همین دلیل بهتر است خانواده‌های خانم‌های باردار، توصیه‌های بهداشتی و پروتکل‌ها را با جدیت بیشتری رعایت کنند.

بیشتر بخوانید  آیا عمل لیزیک چشم مفید است؟


separator line


کرونا چه خطر و عوارضی برای جنین دارد؟


دغدغه بسیاری از زنان باردار این است که ابتلای مادر به کرونا چه عوارضی برای جنین دارد؟


آیا ممکن است کرونا به جنین آسیب برساند؟


تحقیقات نشان می‌دهد که عوارضی که جنین را درگیر می‌کند، بخاطر انتقال کرونا از جفت مادر به جنین نیست. بلکه جنین بخاطر سطح استرس بسیار زیاد مادر با مشکلات بیشتری مواجه می‌شود. مادران بارداری که به کوید-۱۹ مبتلا می‌شوند، دغدغه بسیاری در مورد سلامتی فرزندشان پیدا می‌کنند. به همین دلیل تنش‌های روحی بسیاری خواهند داشت که این موضوع برای جنین تاثیرگذار و مشکل ساز است.


عوارض ناشی از استرس بیش از حد در دوران بارداری عبارتند از؛


  • افسردگی نوزاد بعد از تولد

  • اختلال رشد

  • تولد زودرس جنین


separator line


آیا زنان باردار در مقایسه با افراد دیگر در جامعه بیشتر مستعد ابتلا به عفونت COVID-19 هستند؟


تاکنون گزارشهای علمی معتبری درباره حساسیت زنان باردار به COVID-19 منتشر نشده است. با این وجود، زنان باردار دارای تغییرات ایمنی و فیزیولوژیکی هستند که ممکن است آنها را در برابر عفونت های تنفسی ویروسی، از جمله COVID-19 حساس‌تر کند. زنان باردار همچنین ممکن است در مقایسه با افراد دیگر بیشتر معرض در خطر ابتلا به بیماری‌های حاد قرار گیرند (مانند سندرم حاد تنفسی کروناویروس (SARS-CoV ) و سندرم تنفسی کورنوویروس خاورمیانه (MERS- CoV) و سایر عفونت های تنفسی ویروسی ، مانند آنفولانزا).


separator line


آیا زنان باردار مبتلا به COVID-19 در معرض خطر ایجاد عوارض نامطلوب بارداری هستند؟


در مورد عوارض نامطلوب بارداری در زنان باردار مبتلا به COVID-19 اطلاعاتی در دسترس نیست. در موارد ابتلا به عفونت با سایر کروناویروسهای مرتبط SARS-CoV و MERS-CoV در دوران بارداری، عوارضی مانند سقط جنین و زایمان زودرس مشاهده شده است. تب بالا در سه ماهه اول بارداری می تواند خطر بروز نقایص خاص هنگام تولد را افزایش دهد.


separator line


آیا زنان باردار مبتلا به COVID-19 می توانند ویروس را به جنین یا نوزاد خود منتقل کنند؟


تصور می‌شود ویروسی که باعث COVID-19 می‌شود ، عمدتاً از طریق تماس نزدیک با شخص آلوده و از طریق قطرات تنفسی گسترش می‌یابد. این که آیا یک زن باردار مبتلا به COVID-19 می‌تواند ویروس COVID-19 را به جنین (در دوران بارداری) یا نوزاد (هنگام زایمان) خود منتقل کند، هنوز مشخص نیست. با این حال، بررسی تعداد محدودی از نوزادانی که از مادران مبتلا به COVID-19 متولد شده‌اند، نشان داده که آزمایش COVID-19 برای هیچ کدام از این نوزادان مثبت نبود. علاوه بر این، ویروس در نمونه های مایع آمنیوتیک یا شیر مادر مبتلا تشخیص داده نشده است.


separator line


آیا خطر انتقال ویروس از مادر مبتلا به COVID-19 به نوزاد از طریق شیردهی وجود دارد؟


مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها (CDC) راهنمای موقت را در مورد تغذیه با شیر مادر برای مادران مبتلا به COVID-19 تهیه کرده است. در تعدادی از موارد محدودی که تاکنون گزارش شده است، هیچگونه شواهدی مبنی بر امکان انتقال ویروس از طریق شیر مادران مبتلا به COVID-19 یافت نشده است. با این حال ، هنوز مشخص نیست که آیا COVID-19 می تواند از طریق شیر مادر منتقل شود (یعنی وجود ویروس عفونی در شیر مادر) یا خیر.


در هر صورت شیردهی توسط مادر مبتلا باید با هماهنگی پزشکان مراقبت های بهداشتی صورت گیرد. در حال حاضر ، نگرانی اصلی این نیست که آیا ویروس از طریق شیر مادر قابل انتقال است یا خیر، بلکه مسئله این است که یک مادر آلوده می‌تواند ویروس را از طریق قطرات تنفسی در طول دوره شیردهی منتقل کند.


مادری که مبتلا به COVID-19 است، باید از اقدامات احتیاطی احتمالی برای جلوگیری از انتشار ویروس به نوزاد خود استفاده کند ( از جمله شستن دست های خود قبل از لمس کردن نوزاد و پوشیدن ماسک بخصوص هنگام شیر دادن). در صورتی‌که شیردهی مادر با پمپ دستی یا برقی انجام می‌شود، مادر باید دست های خود را قبل از لمس هر قسمت پمپ یا بطری بشوید و توصیه های مربوط به تمیز کردن مناسب پمپ را بعد از هر بار استفاده رعایت کند.


راه‌های پیشگیری از انتقال کرونا از جفت مادر به جنین


راه‌های پیشگیری از انتقال کرونا از جفت مادر به جنین


به طور کلی زمانی که مادر به این بیماری مبتلا نشود، هیچ احتمالی در مورد انتقال کرونا از جفت مادر به جنین نیز وجود ندارد. بنابراینرعایت اقدامات پیشگیرانه‌ای که در ادامه بیان می‌کنیم به شما کمک می‌کند در سلامت کامل باقی بمانید.


تا حد امکان در خانه بمانید.هنگام بیرون رفتن از ماسک استفاده کنید و با سایرین حداقل ۶ قدم فاصله بگیرید.دستان خود را به صورت مداوم بشویید و دست‌های آلوده را به هیچ وجه به دهان، صورت و چشمان خود نزدیک نکنید.


هنگام مراجعه برای معاینات دوران بارداری، حتما با پزشک هماهنگ کنید، پزشک بهتر است برای پیشگیری از ازدحام، زمانبندی مشخصی برای تمام مراجعین خود تعیین کند. برای انجام آزمایش‌هایی نظیر سونوگرافی بارداری، سونوگرافی سه بعدی، سونوگرافی رحم و تخمدان و … حتما مرکز سونوگرافی معتبری را انتخاب کنید. مرکزی که پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کند و در آن تجمع وجود ندارد.


همچنین بخوانید:


ویروس کرونا در بارداری و شیردهی


مهمترین خطرات کرونا (COVID-19) در دوران بارداری


بیشتر بخوانید  این 7 فایده شیر شتر راز سلامتی است

دیدگاهتان را بنویسید