تخمه گرم است یا سرد ؟



طبع تخمه آفتابگردان چیست ؟


تخمه آفتابگردان سرشار از ویتامین، مواد معدنی و پروتئین است و خواص بی شماری دارد. اما پیش از اضافه کردن آن به رژیم غذایی بهتر است از طبع تخمه آفتابگردان مطلع شوید تا در صورت لزوم آن را همراه با مصلح مصرف کنید و از عوارض احتمالی آن در امان بمانید.


توصیه می‌شود که تخمه آفتابگردان را بصورت خام استفاده کنید، چون بو داده و نمک زده آن دارای خواص ذکر شده نیست.


طبع تخمه آفتابگردان


تخمه آفتابگردان یکی از آجیل‌ های پرطرفدار و پرخاصیت است که در رنگ‌های مختلف مانند سیاه، خاکستری و سبزتیره در دسترس است.


این مغز‌های گیاهی سرشار از انواع مواد معدنی و ویتامین مانند فسفر، منگنز، روی، پتاسیم، منیزیم، آهن، ویتامین ای و ویتامین ب هستند.


طبع تخمه آفتابگردان مستقل از اینکه خام یا بوداده باشد، گرم و خشک (درجه ۳) است، به همین دلیل است که بعد از خوردن این مغز‌های خوشمزه احساس گرمی و تشنگی می‌کنید.


طبع تخمه آفتابگردان


تخمه گرمه یا سرد ؟


مصلحات تخمه آفتابگردان


تخمه آفتابگردان صفرازا است و زیاده‌روی در مصرف آن در افراد صفراوی (طبع گرم و خشک) و افراد سوداوی (سرد و خشک) باعث بروز مشکل می‌شود.


بروز جوش، خارش، احساس عطش برخی از عوارض این دانه‌های خوشمزه هستند که در اثر گرمی آن به وجود می‌آیند. برای جلوگیری از این عوارض افراد باید این مغزیجات را همراه با مصلح مصرف کنید.


آبغوره، آب انار و سرکه از مصلحات تخمه آفتابگردان هستند، همه این مواد غذایی طبع سردی دارند و به تعادل طبع تخمه آفتابگردان کمک می‌کنند.


خواص تخمه آفتابگردان


تخمه آفتابگردان منبع غنی انرژی –درمان کننده لاغری


یک مشت تخمه‌ی آفتابگردان ۵۵ درصد تیامین یا همان ویتامین B1 مورد نیاز روزانه‌ی ما را تأمین می‌کند. همچنین بهتر است بدانید که تخمه آفتابگردان حاوی میزان قابل توجهی فولات (اسید فولیک) و اسید پانتوتنیک یا ویتامین B5 و ویتامین‌های دیگر گروه B می‌باشد.


آفتابگردان چاق کننده است


این ویتامین‌ها باعث می‌شوند که بدن به خوبی بتواند از هیدرات‌های کربن (قندها) استفاده کند و پرانرژی باشد. آفتابگردان درمان کننده لاغری است صبح و بعدازظهر دانه آن را تفریحی بشکنید و از روغن آفتابگردان برای طبخ غذاها استفاده نمایید.

بیشتر بخوانید  فواید بی نظیر خرمالو نارس که تا به حال نمیدانستید!


تخمه آفتابگردان یک ضد التهاب قوی


تخمه‌ آفتابگردان باعث تسکین آلرژی و برخی از مشکلات التهابی می‌شود تخمه‌ی آفتابگردان منبع خوب ویتامین E محسوب می‌شود. یک مشت از این تخمه‌ها ۹۰ درصد نیاز روزانه‌ی ما به این ویتامین را تأمین می‌کند.


ویتامین E، کاهش دهنده التهاب است، بنابراین برای افرادی که به بیماری های التهابی مانند روماتوئید آرتریت، التهاب مفصل و استخوان و آسم مستعد هستند، مفید است.


کمبود منیزیم در بدن باعث بالا رفتن فشارخون، گرفتگی ماهیچه‌ها (شامل گرفتگی ماهیچه قلب، راه های هوایی که از نشانه های آسم است) و سردردهای میگرنی و همچنین خستگی و تنش می‌شود، تخمه آفتابگردان به واسطه دارا بودن مقادیر قابل توجهی از منیزیم در درمان این مشکلات نیز مفید است.


فواید تخمه آفتابگردان در درمان مشکلات قلبی – عروقی


آفتابگردان باعث تقویت قلب می‎ شود. ترکیبات تخمه‌ آفتابگردان داخل روده با کلسترول وارد نبرد شده و باعث کاهش جذب آن می‌شوند. به این ترتیب کلسترول از طریق مدفوع دفع می‌شود.


آفتابگردان بازکننده عروق مغزی است از روغن آن در غذا و تخم آن را به صورت بو داده و کم نمک استفاده کنید. این دانه سرشار از ویتامین E است. این ویتامین نوعی آنتی اکسیدان است.


به همین دلیل مصرف دانه آفتابگردان مانع از اکسید شدن کلسترول و تاثیر منفی آن روی قلب و رگ ها می شود. به این ترتیب کلسترول در دیواره رگ ها رسوب نکرده و خطر سکته قلبی ناشی از گرفتگی رگ ها کاهش می یابد.


بهترین میزان مصرف تخمه آفتابگردان روزانه یک فنجان است. نصف فنجان تخمه‌ آفتابگردان حاوی حدود ۲۵۵ میلی گرم منیزیم است. منیزیم یک ماده‌ی مغذی لازم برای بدن است که مانع سکته‌ی قلبی می‌شود، فشار خون بالا را کاهش می‌دهد.


طبع تخمه


طبع تخمه آفتابگردان در طب سنتی


فواید تخمه آفتابگردان برای پوست


مصرف تخم آفتابگردان از پوست در مقابل آسیب های اشعه UV محافظت می کند. مغز آفتابگردان را خوب کوبیده سپس کمی عرق برگ چنار به آن اضافه کنید به صورت ماسک روی پوست صورت بگذارید باعث شادابی و جلای پوست می‎گردد هفته ‎ای دوبار شب‎ ها استفاده کنید.


تذکر: تخمه ی بو داده به دلیل سرخ شدن و داشتن چربی در صورت مصرف زیاد ممکن است باعث جوش شوند.

بیشتر بخوانید  رولت هندوانه مخصوص شب یلدا


فواید تخمه آفتابگردان در درمان اسهال و یبوست


مصرف تخمه آفتابگردان که سرشار از فیبر است، به سیستم گوارشی در دفع راحت تر مواد زائد از بدن کمک می کند. کسانی که یبوست دارند یک قاشق آفتابگردان را له کرده با آب مخلوط نمایند صاف کنند به مدت دو هفته میل نمایند.


برای درمان اسهال خونی تخمه آفتابگردان را (بمقدار ۳۰ گرم) در آب ریخته و حدود یکساعت با حرارت ملایم بپزید سپس آنرا با نبات یا قند شیرین کرده و به مریض بدهید.


مصرف تخمه آفتابگردان در سرماخوردگی و برونشیت


افرادی که دچار سرماخوردگی شده‎ اند در غذای روزانه آن‎ها از روغن آفتابگردان استفاده کنید چون هم تب بر و هم آرامبخش است. مصرف تخمه آفتابگردان برای رفع ناراحتی‌های برونش، حنجره، مشکلات ریوی و همچنین صاف شدن صدا مؤثر است.


علاوه بر این، خوردن آن را برای تسکین سرفه هنگام ابتلا به سرماخوردگی و به اصطلاح نرم شدن سینه هم توصیه می‌ کنند.


جهت درمان سردردی که همراه با سرماخوردگی است ۳۰ گرم تخم آفتاب گردان را در دو لیوان ریخته و بگذارید بجوشد تا نصف لیوان آن باقی بماند و این جوشانده را دوبار در روز بنوشید.


فواید تخمه آفتابگردان در پیشگیری از سرطان


ویتامین E موجود در آن، از سلول ها و بافت ها در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند و در نتیجه مانع از بروز بیماری های حاد مانند سرطان روده بزرگ می شود.


تخمه آفتابگردان حاوی مقدار زیادی سلنیوم است. این عنصر باعث کنترل عملکرد DNA در حین کد برداری شده و به این ترتیب مانع از ابتلا به سرطان می شود.


علاوه بر اینکه سلنیوم باعث فعال شدن عملکرد بسیاری از پروتئین ها مانند «گلوتیشن پراکسیداز» می شود. این پروتئین ها مانع از ابتلا به سرطان می شوند.


زمانی که میزان پروتئین های مفید مانند پروتئینی که به آن اشاره شد، کاهش یابد، DNA آسیب دیده و کد برداری نامناسب، آغاز ابتلا به سرطان است.


مصرف این دانه به طور خاص مانع از ابتلا به بعضی از انواع سرطان ها مانند کولون، خون و پروستات می شود.


تخمه استخوان ساز است


همه می دانیم مصرف کلسیم برای حفظ سلامت استخوان مهم است اما فراموش می کنیم که استخوان ها به منیزیم برای جذب بهتر کلسیم نیاز دارند. یکی از منابع مهم منیزیم، تخمه آفتابگردان است.

بیشتر بخوانید  سوپ کاری کدو تنبل و سیب


طبع تخمه


طبع تخمه و مصلح آن


مضرات تخمه آفتابگردان


توصیه می شود همواره از تخمه آفتابگردان تازه استفاده کنید و از خوردن تخم های آفتابگردان کهنه که مدتی مانده اند اجتناب نمایید.


در شرایط عادی از زیاده روی در مصرف تخمه آفتابگردان (بیش از ۶۰ گرم در روز برای مدت طولانی) به دلیل افزایش بیش از حد عنصر سمی کادمیوم در خون، خودداری کنید.


زیاده روی در مصرف تخمه آفتابگردان باعث بروز جوش در برخی افراد میشود. همچنین مصرف زیاد تخم آفتابگردان میتواند باعث چاقی در افراد مستعد شود.


زیاده روی در مصرف تخمه آفتابگردان به دلیل چربی و کالری بالا منجر به اضافه وزن می شود . نمک به کار رفته در آنها باعث افزایش فشارخون و برخی عوارض دیگر در بدن خواهد شد.


مصرف زیاد تخمه آفتاب‌گردان می‌تواند سبب افزایش تری‌ گلیسرید شود. مصرف زیاد آفتابگردان باعث می‎شود که شخص با مسائل به صورت عاطفی برخورد نماید و در شخص رقت قلب بوجود آید.


اگر آخر شب مصرف شود چون بعد از آن می‌خوابند، کالری آن مصرف نخواهد شد. به خاطر داشته باشید هنگامی که خیلی گرسنه هستید تخم آفتابگردان استفاده نکنید چون معده را خسته می‎کند.


از مصرف مغز تخمه ها به صورت پوست کنده و آماده حتی الامکان خودداری کنید زیرا در این صورت کالری خیلی بالاتری دریافت می کنید. علاوه بر این، احتمال اکسیده شدن این مغز تخمه ها بیش از خود تخمه هاست.


درضمن اگر از هر چند تخمه ای که می خورید یکی تلخ است معنی آن این است که این تخمه ها در حال فساد هستند. توصیه می شود همیشه از آجیل های بو نداده استفاده کنید.


فراموش نکنید در اثر حرارت نامطلوب، چربی تخمه نیز دستخوش تغییرات نامطلوب و روغن مفید آن به روغنی مضر تبدیل می شود.


همچنین بخوانید:


طبع بادام درختی : بادام (تلخ / شیرین) گرم است یا سرد ؟


طبع پسته : پسته (خام / بو داده) سرد است یا گرم ؟


طبع فندق : فندق سرد است یا گرم ؟


طبع گردو : گردو (خشک / تازه) سرد است یا گرم ؟


دیدگاهتان را بنویسید