محققان تحقیقی را در شهر تهران بر روی ویژگی های یک شهر مناسب برای افراد مسن انجام دادند.
به گزارش ایسنا ، جمعیت جهان به سرعت در حال پیری است و پیری جمعیت به یک پدیده جهانی تبدیل شده است. یکی از راهکارهای پیشنهادی برای برآوردن نیازهای شناخته شده افراد مسن ، طرح شهری برای سالمندان است که اولین بار در سال 2005 توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان یک برنامه استراتژیک برای مقابله با افزایش سن جمعیت ، به دنبال افزایش شهرنشینی و اجرای مفهوم “پیری فعال” ارائه شده است. پیری فعال ؛ یک اصطلاح کلی برای سلامتی ، مشارکت اجتماعی ، امنیت و بهبود کیفیت زندگی افراد مسن.
سازمان بهداشت جهانی هشت حوزه شامل فضاهای باز و ساختمانها ، حمل و نقل و مسکن ، مشارکت اجتماعی ، احترام به افراد مسن و مشارکت اجتماعی ، مشارکت مدنی و اشتغال ، خدمات بهداشتی و اطلاعات و ارتباطات برای شهرهای مناسب برای افراد مسن را شناسایی کرده است.
به دلیل اهمیت این موضوع ، محققان نظرات افراد مسن را در مورد شهر تهران در مورد زیرساخت های حمل و نقل و فضای شهری مانند شاخص فضاها و ساختمان های باز ، حمل و نقل ، مسکن و خدمات بهداشتی بررسی کردند.
این مطالعه مقطعی که در سال 2009 انجام شد ، 418 سالمند ساکن مناطق مختلف تهران را مورد بررسی قرار داد. شهر تهران بر اساس شاخص های اقتصادی و اجتماعی به پنج منطقه تقسیم می شود: شمال ، غرب ، شرق ، جنوب و مرکز.
برای انجام این مطالعه ، محققان پارکهایی را که محل سکونت افراد مسن است انتخاب کردند و افراد بر اساس شماره کد ملی آنها به طور تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز برای این مطالعه با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد.
نتایج این مطالعه نشان می دهد که میانگین سنی افراد مسن در این مطالعه حدود 67 سال است. حدود نیمی از شرکت کنندگان سلامت خود را متوسط ارزیابی کردند. حدود 70 درصد از شرکت کنندگان بزرگسال در مطالعه متأهل و نیمی از شرکت کنندگان بازنشسته بودند.
نتایج این مطالعه نشان می دهد که با توجه به افراد مسن شرکت کننده در این مطالعه ، وضعیت کلی شاخص ها و ساختمان های بیرونی در شهر تهران نزدیک به میانگین است. در حالی که وضعیت کنترل بو و آلودگی هوا در اماکن عمومی شهر تهران ، اولویت افراد مسن در پیاده روها و در دسترس بودن محل مخصوص ویلچر و ویلچر در تقاطع خیابان اصلی کم است و وضعیت نامطلوب است.
با توجه به نتایج بدست آمده ؛ میانگین کل ارزش شاخص مسکن در مطالعه حاضر بیشتر از میانگین است که وضعیت مطلوبی را نشان می دهد. در این شاخص ، سهم خانه سالمندان نسبت به نیازهای آنها بیشترین میانگین ارزش را داشت و وجود خانه با قدرت خرید سالمندان کم درآمد کمترین میانگین نمره را داشت.
مقدار کل متوسط شاخص حمل و نقل در مطالعه حاضر نزدیک به میانگین است. در این شاخص ، در دسترس بودن مسیر اتوبوس به مقاصد اصلی شهر و مراکز عمومی لازم بیشترین نتیجه را داشت. در حالی که وجود تاکسی برای سالمندان و اختصاص کارت تخفیف ویژه برای آنها کمترین میانگین را داشت.
در مورد شاخص خدمات بهداشتی ؛ در مطالعه ، مقدار کلی متوسط این شاخص کمتر از میانگین است که نشان می دهد وضعیت این شاخص برای سالمندان شرکت کننده در مطالعه نامطلوب است. دسترسی به خدمات بیمه درمانی در شهر بیشترین میانگین را برای سالمندان داشت و ارائه مراقبت های استاندارد و رایگان و معاینات پزشکی استاندارد و رایگان به طور رایگان کمترین میانگین امتیاز را برای سالمندان داشت.
یکی از محدودیت های این مطالعه ، مطالعه افراد مسن در سفر به شهر بود. به همین دلیل ، سالمندان جدا شده در خانه های سالمندان مورد مطالعه قرار نگرفته اند. توصیه می شود مطالعات آینده نظرات این گروه از افراد مسن یا خانواده هایی که از سالمندان مراقبت می کنند را در نظر بگیرند.
نتایج این مطالعه نشان می دهد که شهر تهران از نظر شاخص سلامت سالمندان کمترین میانگین را دارد.
محققان می گویند: “با توجه به این مسائل ، چالش ارائه خدمات بهداشتی و آموزشی برای سالمندان ، پیشگیری و مدیریت بیماری های مزمن مستلزم تدوین سیاست های مراقبت طولانی مدت پایدار در حمایت از سالمندان است.” بهبود این چالش مستلزم برنامه ریزی ، اجرا و ارزیابی مستمر توسط شهرداری و سایر مقامات مسئول و کمک شهروندان عادی است.
این محققان معتقدند ؛ اقداماتی مانند افزایش آگاهی و دسترسی افراد مسن به برنامه های پیشگیری و آموزش بیماریها ، توزیع مناسب خدمات بهداشتی ، افزایش حمایت از کارکنان سالمند بهداشت ، افزایش حمایت و آموزش برای خانواده های مسن می تواند مفید باشد. به همین دلیل ، آنها توصیه می کنند که اتخاذ سیاست هایی برای بهبود کیفیت زندگی افراد مسن در اولویت برنامه های مقامات و مسئولان باشد.
هنگام انجام این مطالعه ؛ فاطمه اعتصاری و ملیحه نصیری؛ دستیاران ، دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، زهرا رحیمی خلیفه کندی ؛ مرجان مرادی فتح ، دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی ایران ؛ دانشجوی پرستار از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، فرانک کریمی جگان از شبکه بهداشت و درمان ازنا دانشگاه علوم پزشکی لرستان و دیوید مصطفی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با هم شرکت کردند.
نتایج این مطالعه در تابستان امسال به عنوان مقاله تحقیقی تحت عنوان “ارزیابی زیرساخت های حمل و نقل و فضای شهری تهران بر اساس شاخص های شهر دوستدار سالمندان” در سلامت آموزش و ارتقای سلامت محله منتشر شد. “
انتهای پیام