طبق گزارش ها آژانس تسنیم «پرونده معجزه برای مدیریت حوضه آبریز»؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی ، حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای (مدظله العالی) دیروز از عدم پیگیری لازم برای رسیدگی به مشکلات آب مردم استان خوزستان ، که متأسفانه با مشکل فصول مرطوب و کمبود خشکسالی روبرو هستند – که در واقع سیل هستند و زمین دو روی یک سکه است که مدیریت ضعیف منابع آب در کشور است – گفت:
طی هفت هشت روز گذشته یکی از نگرانی های ما مسئله خوزستان و آب و مشکلات مردم بوده است. واقعاً برای مردم دردناک است که مشاهده کنند در استان خوزستان با این افراد وفادار که در این استان هستند ، با همه امکانات طبیعی و استعدادهایی که در این استان وجود دارد ، با همه کارخانه ها و مکانهایی که در این استان وجود دارد ، وضعیت مردم نقطه ای که ناراحت هستند و مشکل آب آنها ، مشکل فاضلاب آنها آنها را ناراحت کرده است. در این صورت ، توصیه هایی برای آب خوزستان و فاضلاب اهواز چیست؟ [شده بود] – همه اینها در مورد فاضلاب و آب اهواز تأکید شده بود – اکنون مطمئناً این مشکلات را نداریم. خوب ، اکنون که مردم ناراحتی خود را ابراز کرده و گفته اند ، هیچ شکایتی از مردم نمی تواند وجود داشته باشد. خوب ناراحت هستند.
رهبر معظم انقلاب در این بیانات صریحاً اظهار داشتند که اگر توصیه های ارائه شده در خصوص آب خوزستان و سیستم فاضلاب اهواز رعایت شود ، این مشکلات را نخواهیم داشت و بر لزوم حل مشکلات آب استان خوزستان تأکید کردیم. در این گزارش ، ما مختصراً به توصیه های مقام معظم رهبری برای حل مشکلات آب خوزستان می پردازیم:
پس از سیل سال 1398 در استان خوزستان ، که بسیاری از مناطق آن استان و سایر استان های کشور از جمله شهر اهواز ، رهبر جمهوری اسلامی را تحت تأثیر قرار داد ، در بیانیه ای در یک نشست ویژه بررسی اقدامات و کمک های استان های سیل زده در 13 آوریل آنها توصیه های مهمی در مورد نیاز به مدیریت صحیح آب و رودخانه در استان خوزستان ارائه دادند. رهبر معظم انقلاب در این جلسه آنها گفتند:
«هنگام باران ، سیل اجباری رخ می دهد. اما “تخریب” قابل پیشگیری است. دیدن؛ مهم است. ممکن است سیل وجود داشته باشد ، اما هیچ تخریب و تلفاتی در پی نخواهد داشت. خداوند متعال می فرماید: رایگان؛ نیکی از طرف خداست ، [مثل همین] باران. اهمیت باران برای وزیر کشاورزی و آقای وزیرقدرت به طور طبیعی از دیگران بیشتر است. به خصوص پس از این خشکسالی؛ [یعنی] جایی باران می بارید پانزده سال ، شانزده سال خشکسالی -[مثل] منطقه خراسان جنوبی – خوب ، این مال خدا است؛ خداوند باران فرستاد ، اما چه کسی ویرانی را ایجاد کرد؟ من می گویم که ما پیش بینی نکرده ایم و قبلاً کارهایی انجام می دهیم که از تخریب جلوگیری می کند. این همان چیزی است که شما گفتید ، آقایان ، [مثل] مشکل لایروبی ، موضوع مدیریت حوضه آبریز، مسئله رودخانه های زیر سد و این مواردی که شما گفتید مواردی است که باید به مرور انجام می شد ، [امّا] آماده نیست»
در همان جلسه ، مقام معظم رهبری بر توجه به مشکلات آب خوزستان و خطرات کره ، کارون ، اهواز و سوسنگرد تأکید کردند:
«یک نکته سوال پیگیری است. ردیابی اکنون که سیل آمده نباید بنشینیم [صحبت کنیم دربارهی] خطر کرخه و خطر کارون و خطر اهواز و خطر سوسنگرد و خطر لرستان و ایلام و اینها – اکنون چند روز است انشالله این خطرات پایان می یابد. سپس همه چیز را به کلی فراموش کنید. نه ، شما باید پیگیری کنید ، یعنی واقعاً باید دنبال کنید.»
** پرداخت 50 میلیون دلار برای پساب در استان خوزستان
یکی دیگر از توصیه های مهم مقام معظم رهبری در سال 1398 در خصوص مشکلات آب خوزستان ، حل مشکلات فاضلاب استان خوزستان و شهر اهواز بود که رهبر معظم انقلاب با اختصاص 50 میلیون دلار از محل ذخیره ، بر لزوم رسیدگی به مشکلات فاضلاب تأکید کرد. به گفته معاون وزیر نیرو ، این پروژه در حال حاضر در مرحله انتخاب پیمانکار است. (البته این تأخیر دو ساله قابل تأمل است)
** تمرکز رهبر معظم انقلاب در مدیریت آبخیزداری و آبخوان داری برای مدیریت تنش آبی
البته باید گفت که توصیه مقام معظم رهبری به مقامات برای مدیریت خطرات ناشی از سیل و خشکسالی ناشی از مدیریت ضعیف آب محدود به سالهای اخیر نیست و ریشه این توصیه ها به بیش از 20 سال قبل برمی گردد. رهبر معظم انقلاب در سال 1377 ، پس از بازدید از م Instituteسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ، با اشاره به مدیریت حوزه و مدیریت سفره آبخوان آنها برای مقابله با خطرات خشکسالی و بیابان زایی گفتند:
«مسئله بیابان زایی و بیابان زایی (زمین) باید یکی از وظایف اصلی باشد و باید در یک برنامه جدی گنجانده شود. همان چیزی که تاکنون گفته شده است – آنچه آنها گفتند انجام شده است. دلو خوب است. این نام خوبی است ، این کار خوبی است ؛ از سیلها به درستی و صحیح ، با اشکال درست استفاده کنید. این برنامه ها و مواردی از این قبیل باید ساخته شود. بسیاری از این پروژه ها را می توان پیش بینی کرد که به سرمایه گذاری زیادی نیاز ندارند و تنها از طریق ابتکار عمل ، پیگیری ، دلسوزی و هماهنگی بخشهای مختلف با یکدیگر تحقق می یابند.»
همچنین رهبر معظم انقلاب چند سال پیش در نشستی با مسئولان و فعالان محیط زیست ، منابع طبیعی و مناطق سبز (از 17 مارس 2009).آنها با تأکید بر مسئله مدیریت آبخیزداری و آبخوانداری از عدم جدیت و اهتمام مسئولان شکایت داشتند:
«چند سال قبل از این بحث های حوزه و آبزی پروری و امثال آن رشد کرده ، کارهایی انجام شد ؛ آنها باید جدی و جدی پیگیری شوند. این کار متوقف نشده است. یکی از مشکلات اصلی ما در کشور – که من تجربه شما را با شما ، خواهران و برادران عزیز در میان می گذارم – ردیابی نیست. ما خوب شروع می کنیم [امّا] پیگیری های لازم همیشه در دسترس نیست. در بعضی موارد چرا هر کجا که خوب دنبال کردیم ، نتایج بسیار خوبی کسب کردیم ، در بسیاری از جاها کار در وسط کار متوقف می شود ، دنبال نمی شود. این یکی از مشکلات اصلی است. هر یک از شما در بخشهای مختلف رهبری دارید. مدیران باید به این نکته توجه داشته باشند که پیگیری بسیار مهم است.»
در آخر باید گفت با توجه به اینکه استان خوزستان و سایر استانهای کشور مانند سیستان و بلوچستان ، لرستان ، خراسان جنوبی و … همیشه در معرض خطر سیل و خشکسالی هستند و طبق توصیه مکرر مقام معظم رهبری یک رهبر در عملیات مدیریت آب و پرورش آبزیان ، کارمندان دولت و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی باید توجه بیشتری به این موضوع مهم مربوط به امنیت حیاتی کشور داشته و مطالبات مشروع مردم را به طور جدی دنبال کنند تا حل مشکلات آب.
ادامه این پرونده را بخوانید:
انتهای پیام /