درد در خوزستان و مشکلات ساختاری ملی



به گزارش ایرنا ، دستیار رئیس جمهور در امور ارتباطات اجتماعی و سخنگوی دولت صبح شنبه در یادداشتی با عنوان “درد خوزستان و مشکلات ساختاری ملی” نوشت: جوامعی مانند ایران با نابرابری های گوناگون تحت تأثیر عوامل مختلف از جمله ماهیت نهادهای سیاسی و اقتصادی مبارزه می کنند ، مسیرهای تاریخی طی شده تا به امروز ، سیاست های دنبال شده در چند دهه اخیر ، شرایط بین المللی و تصمیمات مدیریتی.

۲. ایران در حال حاضر با پنج مشکل اساسی روبرو است که می تواند به یک بحران تبدیل شود: اول ، تحریم ها و پیامدهای آن ، که به دلیل عدم سو abuse استفاده از تحریم ها و فرماندهان اقتصادی تاکنون در مورد آنها بحث نشده است ، اما امروز ایالات متحده و حتی رئیس جمهور تحریم ، ابعاد آن را می توان برای درک صحیح و سیاستگذاری مناسب نشان داد. تحریم ها و جنگ اقتصادی از اندازه اقتصاد کاسته ، فرصت های سرمایه گذاری جدید و توسعه اشتغال را با مشکل روبرو کرده و به فقر ناشی از تحریم ها برای بیش از پنج دهه در زمینه فقر ساختاری ایران افزوده است.

دومین مسئله کرون است که حتی کشورهای دارای اقتصاد پویا را آزار می دهد ، البته تأثیر منفی بیشتری بر کشور در حال گذار ایران دارد. سه میلیون از دست دادن شغل و بیش از یک میلیون بیکار ، با توجه به سطح خانوارهایشان ، پدیده ای نیست که بتوان به راحتی دور زد ، زیرا تاج خود می تواند تعادل بین هر جامعه ای را از بین ببرد.

سوم خشکسالی و کمبود آب است: این فاکتور طبیعی چندین دهه پیش در زمینه سیاست های آب ناپایدار گسترش یافته است ، اما در سال های اخیر به اوج خود رسیده است و اثرات امروز آن بر زندگی ، درآمد و معیشت بسیاری از جامعه محلی ، به ویژه در مناطق کشاورزی. تحت تاثیر قرار.
هنگامی که من وزارت کار را بر عهده داشتم ، پس از ناآرامی های دسامبر 1996 ، یک مطالعه توسط معاون وزیر رفاه در تعدادی از شهرها انجام شد و نتایج نشان داد که بیشتر ناآرامی های اجتماعی ناشی از خشکسالی و اثرات عینی و روانی آن است. .

مسئله چهارم اعتماد اجتماعی آسیب دیده و کاهش سرمایه اجتماعی از سطح فردی ، گروهی و نهادی به سطح کلان است که قصد ندارم در این مقاله به بررسی آن بپردازم. بدون شک ، تبلیغات سیاسی داخلی و قرائت های منفی که با هزینه سیاسی اندکی در کشور صورت گرفت و از طریق رسانه های بزرگ به طور مداوم به جامعه تزریق می شد ، همراه با فقدان سیستم گفتگوی اجتماعی و نهادهای میانجیگری در شکل گیری شرایط آنها بی تأثیر نبود. .

پرداختن به این مهم به زمان بیشتری نیاز دارد. عامل پنجم بحران های کشورهای همسایه است که تأثیرات آن قطعاً بر جامعه ایران تأثیر خواهد گذاشت. این موضوع همچنین نیاز به تحقیقات و مطالعات بیشتری دارد که در این یادداشت به آنها پرداخته نشده است. این پنج موضوع که با مشکلات روانی جامعه در هم آمیخته است ، تأثیرات خود را در سه سال گذشته نشان داده است تا جایی که بدون آن نمی توان هیچ نوع حرکت اعتراضی را در نظر گرفت.

بیشتر بخوانید  رئیس جمهور روسیه قانون اقتصادی حمایت از ارتش را امضا می کند

3. این روزها خوزستان عزیز در معرض تحلیل ها و اقدامات و واکنش های سیاسی و اجتماعی قرار دارد. به نظر من ، هر پنج پدیده ذکر شده است و نابرابری ساختاری بر وضعیت فعلی خوزستان در پنج دهه گذشته تأثیر گذاشته است.

خوزستان که بیش از 85 درصد نفت کشور را تولید می کند ، بیش از 30 درصد آب کشور را جریان می دهد ، 15 درصد از محصولات کشاورزی کشور را تأمین می کند و در روزهای دفاع مقدس نمادی از مقاومت ، ایثار و همیشه یک امر ضروری است. مدل زندگی مسالمت آمیز. همدردی های اقوام مختلف با هم بوده است ، امروزه خوب نیست و مردم خوزستان می توانند نگرانی های خود را به درستی بیان کنند.

امروزه یکی از مشکلات این استان مشکل کمبود آب است. البته مسئله توزیع و تخصیص منابع کمیاب در دهه ها و قرن های اخیر همواره موضوع نظریه های مختلف بوده است و آب به همراه زمین و سرمایه قابل استفاده یکی از آنهاست.

کارل ویتوفوگل ، جامعه شناس فقید آلمانی ، با استفاده از یک رویکرد تاریخی – تطبیقی ​​بر اساس شاخص خود به نام استبداد شرقی ، در مورد تأثیر حجم زیادی از آب در سرزمین هایی که معمولاً جوامع کم آب در تشکیل روابط طبقاتی محسوب می شوند ، صحبت کرد.

این کار کلاسیک و ارزشمند به تنهایی کافی است تا نشان دهد که چقدر از لحاظ تاریخی می توان بحث در مورد توزیع آب و سازه های سازنده سازه های دیرینه را در دست گرفت ، بدون آن داشتن یک شجره نامه درست از وقایع اجتماعی فعلی و راه های بهبود اجرای سیاست ها غیرممکن است.

در زمانی که بحران اقلیم جهان را فرا گرفته است و به طور فزاینده ای روشن می شود که سلطه بشریت بر کاهش منابع طبیعی در سطح نگران کننده ای است ، طبیعی است که با هر نوع بحران زیست محیطی که معمولاً با منابع کمیاب سر و کار دارد روبرو شویم با نسخه های ساده و سطحی.

بحران اخیر در منابع آب خوزستان منوط به همین قاعده کلی است ، ترکیبی از عوامل طولانی مدت و متغیرهایی که ریشه در ساختار و سازمان اکوسیستم آب و هوای طبیعی دارند و همچنین عوامل سیاسی که مطابق با بیشترین تغییر نکرده اند ویژگی های قابل توجه این اکوسیستم.

در اینجا ترس جدیدی بوجود می آید ، که ناشی از امتناع و سهل انگاری در مطالعه دقیق و دقیق ریشه مشکل است و در عوض نوعی پوپولیسم مبتنی بر توزیع منابع آب را آزاد می کند. گویی تنها مسئله غفلت مطلق است که با اراده و مراقبت یک شبه حل می شود.

واقعیت این است که خوزستان مجموعه ای از مشکلات و چالش های تاریخی و مزمن را دارد. از دهه 1970 ، اعتراضات مردمی در این استان مشاهده شده است. وضعیت آب آشامیدنی ، وضعیت گرد و غبار ، وضعیت آب مورد نیاز کشاورزی ، احساس تبعیض و بی عدالتی همراه با گسترش صنایع بالا و پایین زنجیره ، به ویژه نفت و فولاد ، از جمله مشکلاتی است که آنها با آن روبرو هستند. قبلا باعث اعتراضات عمومی شده بود.

بیشتر بخوانید  آیا مدارس زنجان فردا تعطیل است

علی رغم اینکه همه دشتهای مسکونی استان خوزستان دارای تسکین ، شیب و آب و هوای نسبتاً یکنواختی هستند ، توزیع ناهموار منابع آب و خاک در دشت خوزستان بر توزیع ناهموار جمعیت و مراکز اقتصادی استان تأثیر داشته است.

طبق سرشماری سال 2011 ، حدود 75٪ از جمعیت شهری استان در نیمه غربی استان و تنها حدود 25٪ از جمعیت در نیمه شرقی زندگی می کنند. روند خود به خودی مدیریت جمعیت ، عدم مداخله اداری و عدم وجود فضای مناسب و محوطه سازی ، این روند خود به خود را تثبیت کرده است. علاوه بر این ، ایجاد صنعت در قسمت جنوبی استان به دلیل در دسترس بودن ذخایر عظیم نفت و گاز و شرایط مناسب برای سایر فعالیت های اقتصادی ، این توزیع ناهموار را تشدید کرده است.

خوزستان در حال حاضر دومین کشور بزرگ حومه شهر است. به عبارت دیگر ، 25 درصد از جمعیت این استان در حومه شهرها و با امکانات محدود زندگی می کنند. بیش از 150،000 هکتار منطقه حومه ای در اهواز وجود دارد. مناطق حاشیه ای از شمال غربی به جنوب شرقی شهر را احاطه کرده اند. این مشکل که در زمان جنگ به دلیل تخریب روستاهای مرزی به صورت مهاجرت گسترده به وجود آمد ، با ساخت سدها و طغیان روستاها و بهره وری پایین کشاورزی در سالهای پس از جنگ ادامه یافت.

پنج بحران ذکر شده در بالا – در بند 2 – همچنین در خوزستان به شکلی منسجم و هم افزا خود را نشان داده اند. استان خوزستان به عنوان لوکوموتیو اقتصاد کشور بیشترین ضربه را از تحریم های گسترده علیه این کشور خورده است. به عنوان مثال ، پروژه آبرسانی در شمال شرقی خوزستان که در شورای اقتصاد نیز تصویب شد و آب آشامیدنی 16 شهر و 600 روستا و 19000 هکتار زیر کشت مدرن را تأمین کرد ، به دلیل تحریم ها متوقف شد.

مناقصه به حراج گذاشته شد و یک شرکت نروژی برنده شد ، اما این شرکت پس از تحریم ها کناره گیری کرد. دومین برنده ، یک شرکت ایرانی با همکاری یک شرکت چینی ، به دلیل عدم تمایل طرف چینی کنار کشید. اقتصاد خوزستان و همچنین اقتصاد بندر تحت تأثیر تحریم ها قرار گرفته اند.

بحران دیگر اعتماد و سرمایه اجتماعی است. براساس مرکز تحقیقات ریاست جمهوری و بررسی مستند بررسی های ملی انجام شده در سال های 1994 و 1995 ، وضعیت شاخص های کلان اجتماعی کلان ، متوسط ​​و خرد در استان خوزستان ، در رتبه 18 ، مناسب نیست. در این چارچوب ، لازم است عوامل و شرایط موثر بر ضعف سرمایه اجتماعی در استان به درستی بررسی شود.

بیشتر بخوانید  انگشتری از الماس و طلا با اسم جهانبخش؛ هدیه فوق لاکچری به ستاره ایرانی + تصویر

هدف این مقاله تبیین ساختاری مشکلات استان خوزستان است و راه حلهای اصلی با در نظر گرفتن عوامل فوق حاصل خواهد شد و این به معنای عدم توجه دولت به هشت سال گذشته در این استان نیست. این ادعا که این تحریم ها تأثیر عمیقی بر اقتصاد خوزستان داشته است به معنای مداخله دولت در استان نیست بلکه پروژه ها ، سیاست ها و اقدامات زیادی در طی سال های گذشته در خوزستان انجام شده است.

بهره برداری از فاز اول پروژه 550،000 هکتار با بودجه یک و نیم میلیارد دلاری که به معیشت کشاورزان کمک زیادی کرد ، یکی از این اقدامات بود. افتتاح پالایشگاه گاز بیدبلند 2 با وام بیش از 3 میلیارد دلار از دیگر پروژه های بزرگی است که در دولت تدبیر در خوزستان به بهره برداری می رسد.

افتتاح پتروشیمی مسجدسلیمان ، بهره برداری از پروژه آبرسانی غدیر (که اگر این پروژه نبود ، باعث ایجاد تنش های جدی در شهرهایی مانند شادگان ، دشت آزادگان ، بستان و هویزه) و تأمین 50 میلیون دلار از صندوق توسعه موضوع فاضلاب اهواز ، که توسط قرارگاه خاتم الانبیا (ص) در حال اجرا است ، یکی دیگر از پروژه های مهم است که در این دولت در خوزستان اجرا شده است.

با این حال ، در شرایط فعلی ، داشتن یک رویکرد جامع ، اجتناب از رویکرد تقلیل گرایی و شناخت دقیق فرصت ها و تهدیدها برای بهبود اوضاع در حومه شهر ضروری است.

4- برای بهبود اوضاع در استان خوزستان و غلبه بر نگرانی های موجود ، باید یک گفتگوی اجتماعی گسترده با مردم سازماندهی شود و از تشکیل نهادهای مدنی و فعالیت مدنی حمایت شود.

توسعه در روستاها در قلب رویکردهای سیاستگذاری کوتاه مدت ، تمرکز گرایانه و سطحی نیست. رویکرد به روستا باید در قالب یک رویکرد اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی سازمان یافته باشد. همدلی و همفکری نخبگان باید در سطح منطقه ای و وحدت نخبگان استانی و نخبگان ملی شکل بگیرد. این مسائل نباید هزینه فعالیت سیاسی مدنی در خوزستان را افزایش دهد و از تأسیس نهادهای مدنی محلی حمایت کند.

امروز ما فقط نباید با مشکل روبرو شویم. دولت برای مدت کوتاهی بدنبال کمبود آب است و این کار را تا آخرین ساعات کاری ادامه خواهد داد. در میان مدت ، لازم است پروژه های عمده اقتصادی در هشت سال گذشته در بخش کشاورزی و صنعتی با رویکرد اجتماعی سازی و توجه دقیق به مسئله نابرابری و همچنین توانمند سازی جوامع محلی برای بهره مندی از مزایای توسعه ، اجرا شود. . در دراز مدت نه تنها برای خوزستان ، بلکه برای بسیاری. مناطقی که با سه مشکل سرمایه اجتماعی ، تحریم ها و تاجگذاری روبرو هستند ، باید به سمت سیاست های ملی و منطقه ای مناسب حرکت کنند.

دیدگاهتان را بنویسید