گزارش خبرنگار فارس از بازار پروتئین نشان می دهد که قیمت ها هنوز بالا هستند و قصد کاهش ندارند. در یکی دو هفته گذشته قیمت مرغ این مقدار به 40000 تن در هر کیلوگرم رسیده است ، در حالی که میزان مصوب دولت 24900 تن است. قیمت گوشت قرمز حدود 150 هزار تن است و قیمت ماهی در چند هفته گذشته در سایه مسیر صعودی ادامه دارد و هر کیلوگرم ماهی تیلاپیا به نزدیک صد هزار تن رسیده است.
به گزارش خبرنگار فارس از منطقه 19 تهران ، قیمت محصولات پروتئینی به شرح زیر است:
کالاها (کیلوگرم) | قیمت (دلار آمریکا) |
مرغ تازه | 36/000 |
طبل | 31/000 |
سینه مرغ با استخوان | 37/000 |
ران مرغ بدون کمر | 35/800 |
استخوان افرادی که استخوان ندارند | 62/800 |
فیله مرغ | 000/65 |
بال جوجه | 39/500 |
شانه مرغ | 39/500 |
کمر مرغ | 000/45 |
گردن مرغ | 10/000 |
بوقلمون | 48/000 |
ران گوساله | 149/000 |
گوشت ران و سر | 149/000 |
خرد کردن | 129/000 |
گوشت منجمد | 110/000 |
گوسفند گوسفند | 135/000 |
ماهی سالمون | 56/000 |
ماهی تیلاپیا | 95/000 |
قارچ | 41/500 |
جگر گوساله | 115/000 |
پنجه گوساله | 24/000 |
قلم گوشت گوساله | 8/000 |
سینه گوساله | 30/000 |
پوست گوسفند | 40/000 |
دم | 70/000 |
مطالعه خبرنگار فارس نشان می دهد بازار قطعات مرغ هنوز داغ است و فروشندگان برای دور زدن چک های احتمالی و توجیه آنها به فروشگاه قطعه فروشی روی آورده اند. یعنی مرغ به جای نرخ مصوب 24900 تن قطعه قطعه شده و با دو تا سه برابر قیمت فروخته می شود. هیچ گونه بازرسی و تحریمی برای قطعات مرغ وجود ندارد و آنها به هر قیمتی که دوست دارند به فروش می رسند.
نکته دوم این است که مراکز توزیع دولتی معمولاً مرغ دولتی ندارند و یا آنها را به افرادی می فروشند که آزادانه آنها را با قیمت بالاتر می فروشند یا قطعات آنها را با قیمت های بالاتر عرضه می کنند.
نکته سوم این است که سهمیه توزیع گوشت مرغ در مراکز ایالتی تقریباً نصف است و 90 درصد مردم مرغ را از بازار آزاد با قیمت 36 تا 40 هزار تن خریداری می کنند.
در بخش فروش گوشت ، قیمت لوازم جانبی گوشت مانند قلم ، پنکیک ، دم و … آنها بیش از هفته های گذشته افزایش یافته اند و به نظر می رسد که فروشندگان بخش عمده ای از سود خود را از این طریق تأمین می كنند ، به عنوان مثال قیمت صف و پنكیك و قلم در یكی بیش از 20٪ در دو هفته گذشته افزایش یافته است .
* مردم چه می گویند؟
یک زن میانسال که از فروشگاه پروتئین خرید می کند به خبرنگار فارس گفت: قیمت ها بسیار بالا است اما نوسان قیمت حتی بیشتر آزار دهنده است.
وی گفت: “توزیع دولتی وجود دارد ، اما وقتی می رویم پنجره خالی است.” او هر دو یا سه روز یک بار به مرغداری دولتی می آید ، اما نیم ساعت طول می کشد. اگر مهمانی سرزده بیاید ، مجبورم آن را از فروشگاه های دیگر با دو برابر قیمت بخرم. به طور کلی ، هیچ امیدی به مراکز دولتی نیست و مردم از فروشگاه هایی هستند فروشنده رایگان آیا آنها خرید می کنند.
وی افزود: بیشتر اوقات که برای خرید مرغ می رویم ، مغازه دار می گوید فقط قطعات مرغ وجود دارد و آنها بسیار گران هستند. به عنوان مثال سینه مرغ کیلویی 63000 تومان یا فیله مرغ 65000 تومان فروخته می شود که واقعاً ناعادلانه است.
وی افزود که دولت باید به این موارد رسیدگی کند. مرغ و تخم مرغ غذای افراد فقیر است و نباید خیلی گران باشد.
علی امامی که در مغازه قصابی خرید می کند به خبرنگار فارس گفت: قیمت گوشت آنقدر گران شده است که افراد با درآمد متوسط واقعاً توانایی خرید آن را ندارند. قیمت کالاهای دیگر نیز افزایش یافته است مانند ماهی قزل آلا که گفته می شود تولید کننده شماره یک جهان است و بسیار گران است. حتی رئیس جمهور قبلاً گفته است که مردم باید ماهی بخورند ، اما او واقعاً باید بگوید که چگونه می توان با این درآمد و قیمت های بازار این کار را انجام داد؟
*ناظران توزیع کننده مرغ دولتی نیستند / بازرسان به جای کنترل با یکدیگر تعامل دارند
یک خبرنگار فارس برای بررسی بیشتر مشکل و دلیل کمبود گوشت مرغ در مراکز توزیع دولت با مدیر یکی از این توزیع کنندگان در منطقه 19 گفتو حیاط
جواد عظیمی به خبرنگار فارس گفت: سهمیه ما به یک سوم کاهش یافته است. بعلاوه هزینه حمل و نقل خودرو بسیار زیاد شده است. یک کامیون 500000 تن مرغ حمل را دریافت می کند. علاوه بر این ، حمل و نقل و بارگیری مرغ در میدان باخمان هزینه ای دارد که در مجموع ، فروش با قیمت 24 900 تن برای توزیع کننده دولتی مزیت ندارد و بنابراین برخی از توزیع کنندگان دولتی در قالب آنها آن را قطعه قطعه می فروشند و یا با قیمت بالا به کارگزاران دیگر می فروشند.
عظیمی گفت: حتی توزیع کنندگان به مشتریان خود مرغ دولتی می دهند و می خواهند مشتریان خود را به همین روش حفظ کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا نظارتی بر کار توزیع کنندگان ایالتی وجود ندارد؟ وی گفت: بازرسان مراجعه كننده معمولاً به جای جریمه شدن با متخلفان ارتباط برقرار می كنند و بنابراین هیچ كسی جریمه نمی شود.
*عسل پاشنه آشیل قیمت بالای محصولات پروتئینی
خبرنگار فارس همچنین برای یافتن دلایل گرانی مرغ در بازار با تولیدکنندگان پروتئین صحبت کرد. سعید مشایی مرغدار به خبرنگار فارس گفت: هزینه تولید مرغ طی چند ماه گذشته به شدت افزایش یافته است.
جوجه های یک روزه که باید با نرخ دولتی 4200 تن در اختیار مرغداران قرار می گرفتند ، از بازار آزاد 7000 تا 9000 تن تهیه می شوند و در همان ابتدای تولید هزینه ها به طرز چشمگیری افزایش می یابد. فرض کنید ما 80 میلیون تن بیشتر برای مرغ در مرغداری 20 هزار قطعه ای پرداخت می کنیم.
وی افزود: گرانی مواد ورودی نیز منجر به افزایش بیشتر شده است. آنچه مقامات دولتی درباره این سیستم می گویند بازار ، ورودی با قیمت دولتی در اختیار تولیدکنندگان قرار می گیرد که درست نیست و ما بیشتر تقاضا را از بازار آزاد با دو یا سه برابر قیمت تأمین می کنیم.
مشایخی گفت: در ماه اول تولید هیچ مشارکت دولت از سیستم وجود ندارد بازار ما دریافت نمی کنیم و همه اینها هزینه ها را افزایش می دهد ، زیرا 70٪ از هزینه های تولید مربوط به قیمت ورودی است.
به گفته مشایخی ، تولید یک کیلوگرم مرغ زنده بیش از 20 هزار تن هزینه دارد ، اما وزارت کشاورزی او به آنها دستور داد تا با قیمت 17100 تن بفروشند.
* نگرانی در مورد آینده تولید با ارسال حیوانات مثمر و باردار شدن در کشتارگاه
ما همچنین با یکی دیگر از تولیدکنندگان گوشت قرمز صحبت کردیم. مویتبا عالی ، صاحب یک گاوداری 400 راس گاو ، به فارس گفت: فشار بر تولیدکنندگان آنقدر زیاد شده است که آنها مجبور هستند گاوهای باردار و مولد خود را به کشتارگاهها بفرستند. در واقع ، امروز تولیدکنندگان توانایی پرداخت هزینه را ندارند برمه ایتعداد گاوهای آنها روز به روز کاهش می یابد. زیرا آنها برای تهیه مواد اولیه گران قیمت مجبورند دام های خود را بفروشند.
بنابراین ، پایان کار باید به عنوان زنگ خطری برای تولید آینده گوشت و مرغ در کشور تفسیر شود و اگر امروز به این تولیدکنندگان توجه نشود ، آینده نامشخصی از نظر تأمین نیازهای انسان و تولید چنین کالاهایی وجود دارد. مشکل حاکمیت ضعیف است که علی رغم قیمت های بالای بازار ، غیرقابل کنترل می شود.
آخر پیام /