شما می توانید مصاحبه مفصل با حجت الاسلام معیتبا ذوالنور ، نماینده مردم کوم و عضو کمیته امنیت ملی و سیاست خارجی و رئیس سابق این کمیته را بخوانید.
* آقای ذوالنور! 14 ژوئیه ششمین سالگرد توافق برجام بود. برخی از تجربه های به دست آمده در این شش سال را برای ما بگویید ….
این اصل که ما برای برقراری روابط و تقویت روابط خود با کشورهای مختلف صحبت می کنیم امری پسندیده است و نظام اسلامی و جمهوری اسلامی ایران بر این باورند. نکته دوم این است که مذاکرات و توافق باید برای تأمین منافع و حقوق ملت ما باشد ، بنابراین اگر مورد دیگری باشد ، این نقض قصد است و ضرر محسوب می شود و برای کشور سمی است و نکته سوم این است که که برجام معامله خوبی نبود.
* چرا؟
زیرا آنچه او به ما داده قانون بین المللی و اساسی ماست ، که ما از آن خوشحال می شویم و باید خلاف آن را ثابت کنیم. به عنوان مثال ، آنها می گویند ما می توانیم با دنیا روابط اقتصادی داشته باشیم ، سوال این است که چرا ما نباید؟ زیرا این ارتباط اقتصادی با جهان حق ماست. یا اینکه باید غنی سازی داشته باشیم و در این مورد NPT به ما این حق را می دهد که ما عضو NPT هستیم ، بنابراین در شورای امنیت سازمان ملل و همه این موارد از جمله حقوق به ما چیزی داده نمی شود. ما شمرده می شویم ، اما آنچه در برجام برای ما دیده شد ، طرف های غربی تأمین نکردند ، بنابراین ما محدودیت های برجام را داشتیم و به تعهدات خود در قبال برجام عمل کردیم ، اما حق ما برای لغو تحریم ها اتفاق نیفتاد ، یعنی تحریم ها . آنها اجازه ندادند ، بنابراین برجام توافق خوبی نبود زیرا اولاً حقوق ما در قالب برجام تضمین نشده بود و ثانیا هیچ تضمینی برای تضمین حقوق ما وجود نداشت.
* اخیراً آخرین گزارش وزارت امور خارجه پس از نظارت بر اجرای برجام به کمیته امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارسال شده و به نوعی این گزارش آخرین گزارش دولت دوازدهم در مورد اجرای برجام است. . تحلیل شما از این گزارش چیست؟
در این گزارش ، وزیر امور خارجه مقایسه ای بین انرژی هسته ای در طول تصویب آژانس انرژی هسته ای و انرژی هسته ای موجود انجام داد. شاید مقامات در این گزارش می خواهند بگویند که برجام این انرژی هسته ای را به ما داده است. س isال این است که اگر برجام نبود ، آیا ما در آن زمان متوقف می شدیم؟ یا در این 8 سال 20 تا 30 برابر بهبود یافته است؟ چون معتقدم برجام ترمز ماست و هیچ محدودیتی برای ما قائل نشده است تا به راه خود برویم.
* نظر شما در مورد اظهارات آقای ظریف چیست؟
من معتقدم که مقامات باید از مردم بخاطر عدم اجرای توافق برجام عذرخواهی کنند و به این حجم از مشکلات مردم پاسخ دهند. البته آیا هنوز هم ممکن است کسی بگوید اگر در شرایط فعلی تمام نشده بود باید چه می کردیم؟ یعنی همه چیز روی گردن بردجم است؟
* شما به این س answerال پاسخ می دهید.
برجام به خودی خود تا زمانی که توافق وجود داشته باشد مشکلی ایجاد نمی کند و وقتی رئیس جمهور همه چیز را به برجام برگرداند و گفت که نوشیدن آب به مذاکره بستگی دارد و وقتی او را در داخل و منطقه رها کنیم ، دوستانش داخل مجروح شده اند. اعتماد خود را از دست بدهد و دوباره برای جلب اعتماد مردم از جیب مردم پول خرج کند؛ اینجا برجام به یک مشکل تبدیل می شود.
این نوع دیدگاه و این تصور که ما باید همه چیز و منطقه را ترک کنیم و همه تخم ها را در صندوق های رای بگذاریم ، تصور غلطی است ، در غیر این صورت اگر اصل لغو تحریم ها را بگذاریم و سوزنی وجود نداشته باشد ، به خنثی سازی تحریم ها ادامه خواهیم داد. در صورت لغو تحریم ها ، قادر به تحریم آنها خواهیم بود. ما راه درست را در پیش گرفتیم زیرا خنثی سازی تحریم ها به خود ما بستگی دارد و اگر تحریم ها را خنثی کنیم و تحریم ها برداشته شود ، باید خدا را شکر کنیم ، بنابراین این دولت راه اشتباهی را طی می کند. و این گزارشی که آقای ظریف به مجلس داد در واقع با قانون مطابقت ندارد.
بیایید کمی درباره مذاکرات وین صحبت کنیم ، بسیاری معتقدند که ما وارد مرحله فرسایش مذاکرات وین شده ایم ، چگونه می توان هم در مواضع خود باقی بمانیم و هم از فرسایش این مذاکرات جلوگیری کنیم؟
سوال این است که ، آیا ما در حال مذاکره هستیم که توافق کرده ایم یا برای تأمین حقوق خود در حال مذاکره هستیم؟ آیا ما به دنبال توافق هستیم یا به دنبال یک معامله خوب هستیم؟ بنابراین ما خواهان مذاکره برای اهداف ، حقوق و منافع خود هستیم و از طرف دیگر ، توافق خوبی نیز می خواهیم. هیچ توافقی به هر قیمتی وجود ندارد ، یا بهتر بگوییم ما به دنبال توافق قیمت هستیم و به دنبال توافق با هر قیمتی نیستیم ، بنابراین باید معامله خوبی را دنبال کنیم.
به نظر شما توافقنامه خوب در وین باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
یک توافق خوب در وین باید منجر به لغو تحریم ها شود و ثانیا ، باید اجرای محتوای شورای امنیت سازمان ملل را تضمین کند. این توافق نامه همچنین باید طرفین را تضمین و هزینه کند تا فرایندهای گذشته تکرار نشوند. علاوه بر این ، پس از این توافق نامه ، ما باید بتوانیم از نظر ماشین آلات ، زیرساخت های غنی سازی و دانش غنی سازی به عقب برگردیم.
* به نظر شما چشم انداز این موضوع در دولت آینده چیست؟
قطعاً دولت آینده چیزی نمی گوید ، چون برجام شکست خورد ، من برجام را ترک می کنم. البته این سیاست جمهوری اسلامی نیست و دولت جدید نیز این سیاست را نخواهد داشت اما دولت جدید ادعا می کند که برجام ادامه خواهد یافت.
چشم انداز من از آینده این است که در آینده سهم مردم ما در برجام مسلماً افزایش خواهد یافت و مطمئناً انشا Godالله تحریم ها بهتر از گذشته و با تضمین قوی تر برداشته خواهد شد ، بنابراین ما می بینیم که آینده بسیار واضح تر است و این چیزها ممکن است حول قدرت خداوند علاوه بر بحث برجام ، دولت آینده خواهد توانست مشکلات مردم عزیزمان را در کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت حل کند و اوضاع را بهبود بخشد.
سوال: فکر می کنید منظور آمریکای بایدن از نظر اجرای برجام چیست؟ آیا برجام با مطالب دیگری کار می کند؟
امروز احزاب غربی در تلاش برای بازگشت به برجام هستند. البته ، ما قبول داریم که آمریکایی ها باید به برجام برگردند ، اما به شرط آنکه توافق خوبی برای ما حاصل شود و بررسی کنیم و مطمئن شویم که این نیرنگ آنها نیست ، در این صورت ما به تعهدات خود عمل می کنیم. به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران باید با یک حساب و کتاب حرکت کند.
* به عنوان آخرین سوال ، در مورد وضعیت فعلی فعالیت هسته ای در کشور بگویید؟
توانایی هسته ما علم ما محسوب می شود. ثروت ما اکنون به حدی است که اگر اراده جمهوری اسلامی ایران به آن تعلق داشته باشد و ترمز BRICS مانع حرکت سلاح های هسته ای نشود ، همانطور که به جهانیان ثابت کردیم ، می توانیم حول قدرت خدا بچرخیم. طی چند ماه اقدامات استراتژیک. سطح بالا
27219