سرعت گفتار چقدر است؟
ابتدا باید بدانیم سرعت در فن بیان به چه معناست؟ سرعت گفتار شما به معنای تعداد کلماتی است که در واحد زمان می گویید. به عنوان مثال، اگر به هر 4 ثانیه به عنوان واحد زمان نگاه کنیم، تعداد کلماتی که می توانید در 4 ثانیه بخوانید، سرعت بیان شما را تعیین می کند. شما می توانید کلمات مختلف را در واحد زمان بیان کنید. این به شما امکان می دهد با سرعت های مختلف صحبت کنید. کنترل گفتار یکی از مهمترین نکاتی است که هنگام صحبت کردن باید به آن توجه داشت.
منظور از گفتار آهسته، سریع و متعادل چیست؟
مردم کلمات را با سرعت های مختلف می گویند، برخی آهسته، برخی سریع و برخی سریع بین کلمات. افرادی که 100 تا 120 کلمه در دقیقه صحبت می کنند، سرعت گفتار آهسته ای دارند. افرادی که 180 تا 200 کلمه در دقیقه صحبت می کنند، سرعت گفتار بالایی دارند و افرادی که با سرعت حدود 130 تا 170 کلمه در دقیقه صحبت می کنند، سرعت گفتار متعادلی دارند که بهترین روش برای بیان سرعت است.
چرا باید سرعت گفتار را کنترل کنیم؟
کنترل گفتار معمولاً به چند دلیل مهم مهم است:
مخاطب شما باید حرف شما را بفهمد
اگر سرعت گفتار شما آنقدر زیاد باشد که حتی کلمات را درست تلفظ نکنید چه اتفاقی می افتد؟ معلومه که هیچکس نمیفهمه چی میگی. برخی از افرادی که به تند صحبت کردن عادت دارند همیشه کلمات را می جوند و حتی یک کلمه را کامل و واضح بیان نمی کنند. این افراد نباید از کسی انتظار داشته باشند که معنی کلماتی که به زبان می آورند را بفهمد چه برسد به معنای جملات آنها.
مخاطب شما باید فرصت تجزیه و تحلیل محتوا را داشته باشد
حتی اگر از آن دسته افرادی هستید که خیلی سریع صحبت نمی کنند، به این معنی نیست که با سرعت مناسب صحبت می کنید. گاهی اوقات درک برخی از اصطلاحات برای مخاطب دشوار است، حتی اگر خشن نباشند. هنگام ارائه چنین مطالب دشواری باید در نظر داشته باشید که ذهن مخاطب شما برای درک معنای جملات به زمان نیاز دارد. مکث یکی از راه هایی است که به مخاطب این فرصت را می دهد تا جملاتی را که وارد مغزش می کند هضم کند. شما باید سرعت گفتار خود را با ایجاد مکث و سکوت بین کلمات و جملات کنترل کنید.
مخاطبان شما باید از آن لذت ببرند
آیا تا به حال فکر کرده اید که زیبایی خود می تواند عامل بسیار مهمی در موفقیت سخنرانی شما باشد؟ علاوه بر معنای جمله ای که می گویید، این هم مهم است که آن جمله را با چه شکل و کیفیتی بیان می کنید. سخنرانی زیبای شما می تواند نقش بسیار موثری در تاثیری که بر مخاطبان می گذارید داشته باشد.
گاهی اوقات مخاطب اصلاً به حرف شما گوش نمی دهد و فقط ریتم گفتار شما را جذب می کند. مخاطب شما ممکن است از ریتم افتادن در حین سخنرانی خسته شود، بنابراین هنگام تهیه متن سخنرانی خود باید به این فکر کنید که جملات شما چقدر خوب بیان می شوند. یکی از فاکتورهایی که می توانید در حین سخنرانی از آن برای زیبا صحبت کردن استفاده کنید، سرعت یا سرعت سخنرانی است که کمتر به اهمیت آن توجه می کنید.
سرعت گفتار به عوامل زیر بستگی دارد
- عادت سخنرانان (از محیط خانواده و مدرسه می آید)
- حالتی که گوینده می خواهد ایجاد کند
- حضار
- وضعیت و وضعیتی که در آنجا حاکم است
چگونه سرعت گفتار را کنترل کنیم؟
در این قسمت به تکنیک هایی می پردازیم که با استفاده از آنها می توانید سرعت گفتار خود را که یکی از مهمترین مسائل در فن بیان است کنترل کنید و به بهترین شکل ممکن صحبت کنید.
1. گاهی اوقات شما فقط باید متوقف شوید
اولین و مهمترین کاری که برای کنترل سرعت گفتار خود باید انجام دهید این است که گاهی اوقات فقط متوقف شوید. مکث در گفتار به شما کمک می کند که اگر خیلی سریع صحبت می کنید کمی مکث کنید و گفتار خود را متعادل کنید. فقط به خاطر داشته باشید که برای مکث لازم نیست صدا در بیاورید و یک جمله بکشید. منظورم این است که به هیچ وجه از کلماتی مانند “آآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآ”، اوووم، اوووم، اوووم، و به هیچ عنوان استفاده نکردن از آنها برای حوصله حوصله مخاطبانتان سر نرود. کافی است گاهی بین صحبت هایتان سکوت کنید. البته همین صداهای اضافی مثل «ای» که خدمتتان عرض کردم معمولاً در گفتار خیلی ها استفاده می شود و به خودی خود مشکل ساز است.
2. صدای خود را ضبط کنید
یکی از بهترین تمرین ها برای کنترل سرعت گفتار، ضبط صدا است. در برخی موارد به افراد توصیه می شود که آهسته صحبت کنند تا روان تر به نظر برسند، اما این برای افرادی که معمولاً با سرعت کم صحبت می کنند مناسب نیست و چنین افرادی باید سرعت صحبت خود را افزایش دهند. . برای رسیدن به سرعت متعادل، ابتدا یک پاراگراف در مورد موضوع مورد علاقه خود بنویسید و سپس در حین آموزش آن را سه بار بخوانید و متن را با یک سرعت معمولی، یک سرعت کمتر و یک سرعت بیشتر بخوانید. صدای خود را بخوانید و ضبط کنید. حالا به صدای خود گوش دهید و متوجه خواهید شد که در چه حالتی روان تر صحبت کرده اید. اگر این کار را چندین بار تکرار کنید و کاستی های خود را اصلاح کنید، به مرور زمان سرعت گفتار و گفتار را متعادل خواهید کرد.
3. استرس خود را کنترل کنید
بسیاری از افراد وقتی در جمع صحبت می کنند استرس می گیرند و نمی توانند خود را به خوبی بیان کنند. همین ترس از صحبت در جمع معمولا باعث می شود که آنها یا خیلی سریع صحبت کنند تا سریع تمام شوند یا خیلی آرام صحبت کنند زیرا فراموش کرده اند یا نمی دانند چه باید بگویند. بنابراین باید استرس و ترس ناشی از سخنرانی خود را کنترل کنید تا در سرعت گفتار تردید نکنید.
4. دایره لغات خود را افزایش دهید
دایره لغات بزرگ به شما کمک می کند لغات را بهتر بیابید و کلمات کوچکتر را فراموش کنید، که سرعت گفتار شما را افزایش می دهد. بنابراین می توانید با انجام کارهایی مانند: خواندن کتاب های زیاد، استفاده از فرهنگ لغت، یادگیری مترادف ها و متضادها و یافتن ریشه یک کلمه، کلمات جدید را یاد بگیرید.
5. زمان را مدیریت کنید
مدیریت زمان در گفتار و گفتار بسیار مهم است. زیرا اگر نتوانید زمان خود را به خوبی کنترل کنید و به زمان بیشتری نیاز داشته باشید، ممکن است دو اتفاق بسیار بد برای شما و حرف هایتان بیفتد. اولین مورد این است که مخاطب شما ممکن است دیر بیاید و دیگر به خوبی به شما گوش ندهد. ثانیاً چون می خواهید مطالب را قبل از اتمام زمان تمام کنید، خیلی سریع صحبت می کنید و سرعت کلام شما خارج از کنترل شماست. پس سعی کنید زمان و مطالب خود را به خوبی بسنجید و از همان ابتدا با سرعتی متعادل شروع به صحبت کنید تا در نهایت مجبور به افزایش بیش از حد و غیرعادی سرعت گفتار خود نشوید.
6. به درستی نفس بکشید
تنفس صحیح یکی از مهمترین کارهایی است که می توانید برای صحبت انجام دهید. علاوه بر این، فقط نفس کشیدن می تواند سطح انرژی شما را افزایش دهد و کمک زیادی به لحن گفتار شما کند. سعی کنید در حین صحبت کردن، چندین نفس عمیق بکشید و مطمئن شوید که تا حد امکان اکسیژن را به ریه های خود تزریق کنید، سپس آن را برگردانید. منظورم این است که در نیمه راه دم ندهید و سعی کنید هوا را به طور کامل وارد ریه های خود کنید. حتی می توانید این کار را در طول روز انجام دهید تا انرژی خود را افزایش دهید و می تواند یک ورزش در حین صحبت کردن باشد.
۷- کلمات پیچیده را تمرین کنید
کلمات پیچیده ای را که در گفتار خود به کار می برید پیدا کنید و آنقدر تمرین کنید که بتوانید بر آنها مسلط شوید. او این کار را انجام می دهد.
8. صدای خود را بالا و پایین بیاورید
برای داشتن صدای خوب همیشه یکی از بهترین تکنیک ها کم و زیاد کردن صدا است. این کار باعث می شود صدای شما جذاب تر به نظر برسد و مخاطب کلمات شما را بهتر درک کند. اما با مزایای برجسته، باید برخی از معایب را نیز بدانید. پس حتماً در حین صحبت کردن، این کار را مدام تکرار کنید.
9. مهارت های اتصال جملات را به دست آورید
کسب مهارت اتصال جملات از مکث های مکرر و کاهش سرعت گفتار جلوگیری می کند و بیان را در حین مکالمه یا سخنرانی تسریع می کند.
10. به متن خود مسلط شوید
و به عنوان آخرین راه باید به شما بگویم که باید بر متن سخنرانی خود مسلط باشید. اگر قرار است در مکان مهمی صحبت کنید یا سخنرانی کنید، متنی را که می گویید چندین بار تمرین کنید و کاملا بر آن مسلط شوید تا از فراز و نشیب های ناگهانی در سخنرانی خود جلوگیری کنید. همچنین می توانید از مقاله نحوه تهیه متن سخنرانی خود کمک بگیرید.
11. به یاد داشته باشید که همه می توانند کف بزنند!
اگر در حین صحبت کردن یا صحبت کردن سیلی بزنید، به احتمال زیاد دچار استرس یا کاهش سرعت می شوید. وقتی دست می زنید به خود یادآوری کنید که همه می توانند کف بزنند و این کاملا طبیعی است. حتی بزرگترین و بهترین سخنرانان و مجریان جهان هم می توانند کف بزنند و نمی توانند کلمات را به خوبی تلفظ کنند. پس طبیعی باشید و وانمود کنید که هیچ اتفاقی نیفتاده است!
12. با صدای بلند و واضح صحبت کنید
در مقالات مختلف بارها گفته شده است که برای داشتن مکالمات جذاب، حتما سعی کنید با صدای بلند و واضح صحبت کنید. اما اشتباه نکنید! منظور ما فریاد زدن نیست! یعنی طوری صحبت کنید که مخاطب بتواند صدای شما را به اندازه کافی بشنود و حواسش پرت نشود. بلند و واضح صحبت کردن نیز انرژی مخاطب را افزایش می دهد و از همه مهمتر قطعا به طور ناخودآگاه سرعت گفتار شما را متعادل می کند. زیرا مطمئناً نمی توانید با صدای بلند و سریع صحبت کنید! برای شما بسیار سخت خواهد بود.