آیا از خواص آب چغندر باخبرید؟
لبو چیست؟
لبو به عنوان یکی از سالمترین سبزیجات طرفداران خود را دارد. لبو در واقع ریشه اصلی گیاه چغندر است که طبخ شده و یکی از انواع مختلف چغندر است که بیشتر آنها به خاطر ریشه خوراکیشان پرورش داده میشود. لبو گذشته از اینکه خوراکی دلپذیری است، یک داروی گیاهی و رنگ خوراکی نیز هست.دقیقا از زمان قرون وسطی لبو نه تنها یک خوراکی، بلکه درمان بیماریهای مختلف بودهاست.
آیا لبو برای شما خوب است؟
شاید برایتان جالب باشد که بدانید نام دیگر لبو، شلغم خونین است. میزان سدیم و چربی لبو کم است که نشان میدهد چرا لبو خوراکی خوبی است. همچنین لبو منبع خوبی برای فولات است و از این رو برای بهبود سلامت روانی و هیجانی مناسب است.لبو سرشار از مواد مغذی دیگر مانند آهن، منگنز، مس، پتاسیم، و منیزیم است – که همه آنها خواص خود را دارند. حتی چغندر خام نیز خواص بینظیری دارد که یکی از آنها پیشگیری از سرطان است.
نه فقط ریشهی چغندر، بلکه برگ آن نیز چیزهایی برای ارائه دارد. برگ چغندر سرشار از فیبر و پروتئین است و نیز حاوی ویتامین K. (خاصیت انعقاد خون) و کلسیم (برای تقویت استخوان و دندان) است.آب چغندر نیز میتواند سالم و مفید باشد. فقط ۲۰۰ میلیلیتر آب چغندر در روز شما را از تمام خواص آن بهرهمند میکند. اما در اینباره در ذهن بسیاری از آدمها تردیدی وجود دارد – آیا آب چغندر را بگیریم یا نه؟
هرچند آب چغندر منبع غنیتری برای بتالین است، اما چغندر پخته یا همان لبو فیبر بیشتری دارد؛ بنابراین ممکن است از خودتان بپرسید فایدهی آب چغندر چیست. نکته اینجا است: آب چغندر حاوی تمام مواد مغذی است که شاید در فرآیند پخت لبو از بین برود. همچنین گوارش آب چغندر آسانتر است.
20 فایده بی نظیر لبو
۱. فشار خون را پایین میآورد
من مطمئن نیستم که خورشید هر ۲۴ ساعت یک بار بالا میآید، اما فشار خون ما قطعا بالا میرود، حداقل در بیشتر افراد اینگونه است، بهویژه با شغلی که نیازمند تلاش بسیار زیاد است. پس چه باید کرد؟ ساده است، لبو بخورید.
آیا میخواهید رابطهی بین لبو و فشار خون را بدانید؟ طی پژوهشی که در دانشگاه کوئین مری در لندن انجام شد، مشاهده شد آب چغندر فشار خون را در عرض ۴ هفته پایین میآورد. بر اساس گفتهی متخصصان علتاش وجود نیترات است که بدن آن را به اکسید نیتریک تبدیل میکند؛ و در این فرآیند عروق خونی باز میشود.
همچنین مصرف مرتب آب لبو میتواند این اثرات خوب را ماندگار کند؛ بنابراین اگر تا به حال نمیدانستید عصرها هنگام تماشای سریال تلویزیونی مورد علاقهتان چه چیزی را به عنوان تنقلات مصرف کنید، اکنون میدانید. مصرف ۲۵۰ میلیلیتر آب لبو در روز خیلی موثرتر از بیشتر داروهای ضد فشار خون است. اما حتما قبل از آن با پزشکتان مشورت کنید.پژوهش دیگری که در دانشگاه نیوکاسل لندن انجام شد یافتههای مشابهی داشت – نیترات غیرارگانیک و مکمل آب لبو به کاهش فشار خون کمک میکند. این میتواند برای کسانی که در معرض بیماری قلبی عروقی هستند مفید باشد.
۲: برای قلب خوب است
نیترات موجود در لبو فشار خون را پایین میآورد و خطر بیماری قلبی و سکته را کاهش میدهد.بر اساس یک پژوهش فقط یک هفته مصرف مرتب آب لبو میتواند ثبات فشار خون را در افراد سالمندی که در معرض خطر نارسایی قلبی هستند، بهبود ببخشد.پژوهش دیگری در امریکا حاکی از آن است که مصرف آب لبو از آنفارکتوس میوکارد (یا همان سکتهی قلبی در اثر انسداد خون در یکی از بافتهای قلب) پیشگیری میکند.
۳. به پیشگیری از سرطان کمک میکند
ممکن است عصارهی لبو این قابلیت را داشتهباشد که از سرطان سینه و پروستات پیشگیری کند. شاید بتوان این خاصیت را به وجود بتانین (نوعی بتالین) در لبو نسبت داد.در پژوهش دیگری که در دانشگاه هاروارد واشنگتن انجام شد، محققان مشاهده کردند مصرف لبو از سرطان ریه و پوست پیشگیری میکند.آب لبو وقتی همزمان با عصارهی هویج مصرف شود به درمان سرطان خون کمک میکند. پژوهشهای زیادی خواص ضدسرطانی لبو را تایید کردهاست.
۴: برای کبد مفید است
وجود کلسیم، بتائین، ویتامینهای B، آهن، و آنتی اکسیدان لبو را به یکی از بهترین خوراکیها برای کبد تبدیل کردهاست. همچنین لبو صفرا را رقیق کرده و باعث میشود به راحتی در کبد و رودهی کوچک جریان داشتهباشد و این به بهبود سلامت کبد کمک میکند.بتائین موجود در لبو به کبد کمک میکند سموم را از بین ببرد. فیبر سمومی را که از کبد دفع شدهاست پاکسازی میکند و اطمینان میدهد این سموم دوباره وارد بدن نمیشود.به علاوه لبو حاوی روی و مس است که هر دو میتوانند از کبد در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت کنند.
۵. سطح انرژی را بالا میبرد
پژوهشها نشان دادهاست لبو باعث میشود مصرف انرژی در عضلات بهینه شود و به این طریق استقامت را بالا میبرد. یکی از این پژوهشها شامل ۱۰ مرد ۱۹ تا ۳۸ ساله بود که روی دوچرخههای ثابت رکاب میزدند. مصرف حدود نیم لیتر آب لبو آنها را قادر میساخت بدون اینکه خسته شوند ۱۶ درصد بیشتر رکاب بزنند؛ و یک بار دیگر نیترات شایستهی تحسین است. دانشمندان باور دارند نیترات موجود در لبو به بهبود جریان خون، نشانهگذاری یاخته، و هورمونها کمک میکند که همهی اینها در افزایش سطح انرژی نقش دارد.همچنین مشاهده شدهاست لبو مصرف آدنوزین تریفسفات را در عضلات کاهش میدهد که منبع اصلی انرژی در بدن است. این ویژگی سبب ذخیره شدن انرژی میشود و کمک میکند فرد مدت طولانیتری فعال بماند.
۶: با التهاب مبارزه میکند
وجود سخاوتمندانهی فولات، فیبر، و بتالین در لبو آن را در گروه خوراکیهای ضدالتهاب قرار دادهاست.بر اساس پژوهشی که در ایران انجام شدهاست لبو، به ویژه آب لبو در درمان التهاب موثر است. پژوهش دیگری در مصر نشان دادهاست عصارهی لبو میتواند التهاب کلیهها را بهبود ببخشد.
۷. سلامت مغز را بهبود میبخشد
گفته میشود لبو به واسطهی اکسیژنرسانی به قشر حرکتی اولیه، یعنی آن بخش از مغز که معمولا در مراحل اولیهی زوال عقل تحت تاثیر قرار میگیرد، انعطافپذیری مغز را بالا میبرد.در پژوهشی دیگر، وقتی به سالمندانی که فشار خون بالا داشتند (علاوه بر ورزش) آب لبو داده شد، اتصالات مغزیشان به افراد جوانتر شباهت پیدا کرد.همانطور که قبلا گفته شد نیترات موجود در لبو در بدن به اکسید نیتریک تبدیل میشود. اکسید نیتریک سلولهای مغزی را قادر میسازد با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، و به این طریق سلامت مغز را بهبود میبخشد. همچنین نیترات جریان خون به مغز را بهبود میبخشد.به علاوه مشاهده شدهاست آب لبو از آلزایمر پیشگیری میکند. بر اساس پژوهشهای قطعی کسانی که آب لبو مینوشند مغزی سالمتر و عملکرد شناختی بهتری دارند.
۸: قند خون را تنظیم میکند
این بیشتر دربارهی چغندر قند صدق میکند. بر اساس پژوهشی که در ایسلند انجام شدهاست فیبر موجود در چغندر قند میتواند هیپرگلیسمی (به معنی افزایش قند خون، م.) را کاهش دهد؛ و بر اساس پژوهشی دیگر مصرف آب لبو مانع از افزایش قند خون بعد از نهار یا شام میشود.
۹. به گوارش کمک میکند
فواید مصرف مرتب لبو چیست? مشاهده شدهاست مصرف مرتب لبو گوارش و کیفیت خون را بهبود میبخشد؛ و بر اساس گزارشی دیگر آب چغندر سفید میتواند انسدادهای کبد و طحال را رفع کند. لبو میتواند برای درمان بیماریهای مربوط به دستگاه گوارش و خون نیز مفید باشد.در واقع وقتی صحبت از سلامت اندامهای داخلی است، لبو جایگاه مهمی در طول تاریخ داشته است. رومیان از لبو برای درمان یبوست و بیماریهای مرتبط با آن استفاده میکنند.از آنجا که لبو سرشار از فیبر است میتواند به درمان دیورتیکولیت کمک کند. همچنین فیبر برای تحرک روده و بهبود سلامت کلی دستگاه گوارش مفید است.
۱۰: کلسترول بد را کاهش میدهد
در یک پژوهش حیوانی، در موشهایی که با عصارهی لبو تغذیه شده بودند در میزان کلی کلسترول کاهش، و در میزان کلسترول بد افزایش مشاهده شد. هرچند در این زمینه به پژوهش بیشتری نیاز است، اما این محققان عقیده دارند فیبر محلول در لبو میتواند این خواص مفید را داشتهباشد.همچنین لبو یکی از معدود خوراکیهایی است که کالری کمی دارد و کلسترول ندارد.
۱۱. برای زنان باردار مفید است
یک پژوهش روی احتمال مفید بودن لبو برای زنان باردار، بهویژه به علت وجود نیترات در آن، متمرکز بود. البته هنوز پژوهش بیشتری لازم است.همچنین لبو سرشار از فولیک اسید است. این دلیل بسیار خوبی است که مادران باردار آن را در رژیم غذایی خود بگنجانند. فولیک اسید به پیشگیری از نارساییهای لولهی عصبی در نوزاد کمک میکند.
۱۲: به درمان کمخونی کمک میکند
ما میدانیم کمبود آهن سبب کمخونی میشود. مشاهده شدهاست لبو سرشار از آهن است و جذب آهن از لبو بهتر از سبزیجات دیگر صورت میگیرد.
بر اساس گزارشی از سوی مرکز پزشکی دانشگاه مریلند:
برگ چغندر نیز سرشار از آهن است و میتواند برای مبارزه با کمخونی مفید باشد. همچنین گفته میشود فولات موجود در لبو نیز برای کمخونی مفید است.
۱۳. سلامت جنسی را بهبود میبخشد
باور کنید یا… شما باید باور کنید – لبو از زمان رومیان باستان به عنوات تقویتکنندهی قوای جنسی مصرف میشده است. لبو حاوی مقدار زیادی بور است، یک مادهی معدنی که مستقیما با تولید هورمونهای جنسی در ارتباط است. لبو آرامشبخش نیز هست. بتائین موجود در لبو ذهنتان را آرام میکند، و تریپتوفان در احساس شادی موثر است. هر دوی اینها میتواند به سرزندگی شما کمک کند.بر اساس پژوهشی که در عربستان سعودی انجام شدهاست، آب لبو نیز توانسته است به درمان ضعف جنسی کمک کند.
۱۴: از آب مروارید پیشگیری میکند
لبو منبعی عالی برای کاروتنوئید است که میتواند خطر ایجاد آب مروارید را کاهش دهد. همچنین برای پیشگیری از تباهی لکهی زرد نیز مفید است.
۱۵. استخوانها و دندانها را تقویت میکند
لبو سرشار از کلسیم است و ما میدانیم بدون مصرف مواد معدنی داشتن استخوانها و دندانهایی محکم امکان ندارد.
۱۶: به کاهش وزن کمک میکند
یکی از ویژگیهای لبو که باعث میشود برای کاهش وزن عالی باشد، شیرینی طبیعی آن است. برای همین است که میتوانید آن را جایگزین شیرینکنندههای مصنوعی کنید. چون رژیم غذایی که سرشار از شکر افزودنی باشد میتواند به افزایش وزن منجر شود.لبو سرشار از فیبر است و به همین دلیل یکی از خوراکیهای عالی برای کاهش وزن است. برخی متخصصان میگویند مصرف آب لبو بهتر است، چون بدن بهتر میتواند مواد مغذی آن را جذب کند (در حالت کلی جذب مواد مغذی از آب میوه بیشتر است).
۱۷. میزان آنتیاکسیدان را افزایش میدهد
میتوان این ویژگی را به وجود ترکیبات پلی فنول و بتالین در لبو نسبت داد که به آن خاصیت آنتیاکسیدانی دادهاست. بر اساس یک پژوهش رنگدانهی بتالین در لبو خواص ضدالتهابی قدرتمندی دارد. این خواص به درمان آسیب اکسیداتیو و بهبود عملکردهای شناختی کمک میکند.
۱۸: خواص ضد پیری دارد
برگ چغندر حاوی ویتامین A. و کاروتنوئید است که میتواند برای بدن شما مفید باشد. همچنین دارای مقدار ناچیزی لوتئین است که یک آنتیاکسیدان قوی است. اینها با رادیکالهای آزاد مقابله میکنند و میتوانند برای مبارزه با چین و چروک مفید باشند.
۱۹. سلامت پوست را بهبود میبخشد
فواید لبو برای پوست چیست? مشاهده شدهاست مصرف لبو از سرطان پوست پیشگیری میکند. همچنین همانطور که قبلا اشاره شد لبو حاوی ویتامین A. است که غشای مخاطی را سالم نگه میدارد و سلامت غشای مخاطی را بهبود میبخشد.
۲۰. میتواند برای پیشگیری از پوکی استخوان مفید باشد
ما قبلا مشاهده کردهایم که نیترات موجود در لبو در درون بدن به اکسید نیتریک تبدیل میشود. پژوهشی در ژاپن حاکی از آن است که اکسید نیتریک میتواند برای پیشگیری از برخی بیماریهای مرتبط با سبک زندگی مفید باشد.