به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، هفتمین نشست مذاکرات آستانه امروز (سه شنبه) با حضور روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه در تهران برگزار می شود.
مذاکرات آستانه به ابتکار ایران و روسیه و با حمایت ترکیه از سال 2017 با هدف حل مناقشه در سوریه و پایان دادن به جنگ شش ساله، آوارگی و ویرانی در این کشور آغاز شد. دور اول نشست آستانه یا صلح سوریه در ژانویه 2017 (3 و 4 بهمن 1331) با حضور ایران، روسیه و ترکیه در قزاقستان برگزار شد.
تاریخچه دیدار سران مذاکرات در آستانه
این سه کشور تاکنون هجده بار با هدف بررسی مسائل بشردوستانه، تقویت اعتماد و هماهنگی برای اتخاذ اقداماتی متناسب با توسعه روند صلح و حل بحران سوریه در آستانه مذاکره کرده اند. در تمامی این مذاکرات بر ضرورت حفظ حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی سوریه و ادامه روند آتش بس تاکید شد.
از سوی دیگر شش دیدار در سطح روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه برگزار شد. نشست در سوچی در 1 دسامبر 2016، نشست در آنکارا در 15 آوریل 2017، نشست در تهران در 16 سپتامبر 2017، نشست در سوچی در 25 فوریه 2018، نشست در آنکارا در 25 سپتامبر 2018 و جلسه مجازی و فوق العاده در 2019 ژوئیه در تهران میت. سطح سران سه کشور هفتمین نشست امروز با حضور آیت الله رئیسی، پوتین و اردوغان در تهران برگزار می شود.
دستاوردهای مذاکرات آستانه
تعیین چهار منطقه برای کاهش تنش در سوریه، تشکیل کمیته قانون اساسی و دعوت از مخالفان و دیگر بازیگران به عنوان ناظر از مهمترین نتایج مذاکرات آستانه است. در مجموع، این جلسات اثرات و نتایج مثبتی در سرکوب بحران، عبور از پروژه براندازی و تثبیت تدریجی اوضاع در سوریه داشت، بنابراین می توان از نشست های روند آستانه به عنوان الگوی مشارکت کشورها در تامین امنیت استفاده کرد. منطقه و مبارزه با تروریسم نامیده می شود. یکی از دلایل اهمیت برگزاری جلسات در آستانه این است که کشورهای منطقه به دور از دخالت بیگانگان به دنبال ارائه الگویی برای حل و فصل مناقشات منطقه ای هستند.
هجدهمین نشست روند آستانه از 24 تا 26 ژوئن سال جاری با حضور معاونان وزرای خارجه روسیه، ایران و ترکیه در قزاقستان برگزار شد که بیانیه ای 19 ماده ای به همراه داشت. در این بیانیه ضمن تاکید بر استقلال، تمامیت ارضی سوریه و لزوم مقابله با تروریسم در این کشور و همچنین محکومیت حملات رژیم صهیونیستی به سوریه، نگرانی از وضعیت انسانی در سوریه و اعضای شورای جامعه بینالمللی، سازمان ملل و آژانسهای بشردوستانه میخواهند ارسال کمکها به سراسر سوریه را افزایش دهند. همچنین بر ضرورت امکان بازگشت امن، شرافتمندانه و داوطلبانه آوارگان و آوارگان داخلی به سوریه تاکید شد.
دنبال کردن منافع مشترک
علاوه بر این دیدار، دیدارهای دوجانبه ای بین رئیس جمهور ایران و سران روسیه و ترکیه نیز انجام خواهد شد. 13- دولت تقویت همکاری با کشورهای همسایه و منطقه را یکی از محورهای سیاست خارجی خود اعلام کرده و ترکیه و روسیه دو کشور مهم در این زمینه هستند. ایران و روسیه در تلاش برای تهیه سند همکاری 20 ساله و تاکید بر ضرورت توسعه همکاری های اقتصادی و ایجاد فضای جدید اقتصادی بین دو کشور هستند. همکاری های امنیتی ایران و روسیه در بحران های منطقه غرب آسیا از یک سو و همگرایی امنیتی مشترک این دو بازیگر تثبیت کننده در جنگ داخلی سوریه حاکی از وجود ظرفیت های گسترده برای همکاری های ضد تروریستی و ایجاد ثبات راهبردی بین این دو کشور است. این دو کشور رئیسی و پوتین تاکنون دو بار با هم دیدار کرده اند و سومین دیدار آنها امروز برگزار می شود.
از سوی دیگر، روابط ایران و ترکیه ظرفیت بسیار بیشتری برای بهبود دارد. در سالهای 2020 و 2021 حجم مبادلات تجارت خارجی دو کشور بین 5 تا 6 میلیارد دلار بوده است، در حالی که با ظرفیتهای موجود میتوان این مبادلات را به 30 میلیارد دلار در سال رساند.