به گزارش سلام نو به نقل از تجارت نیوز، این خبری است که مدیرعامل شرکت حمایت از دام در کشور منتشر کرده و مرغداران را به افزایش تولید تشویق کرده است. چرا که مرغداران باید بخشی از مرغ تولید شده را در بازار آزاد بفروشند و مازاد آن را به همان قیمت به دولت بدهند.
به گفته محسن سلامی، دولت خرید تضمینی مرغ با نرخ مصوب را در تمامی استان ها آغاز کرده است. به این ترتیب دولت مازاد تولید طیور را به قیمت هر کیلوگرم 30 تا 33 هزار و 360 خریداری می کند. آنها را در یخچال نگه می دارد و مرغ منجمد را به قیمت 27 هزار تومان به مردم می فروشد.
یعنی دولت به ازای هر کیلوگرم مرغ سه تا شش هزار تومان به مصرف کنندگان یارانه می دهد. یارانه ای که به همه تعلق نمی گیرد و فقط شامل افرادی می شود که مرغ دولتی می خرند یا به عبارتی افرادی که توانایی خرید مرغ را دارند.
اما دولت برای خرید مرغ مازاد چقدر باید یارانه پرداخت کند؟ به گفته دبیر انجمن تولیدکنندگان مرغ، مازاد تولید مرغ 500 تن در روز است. اما مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام استان تهران از مازاد تولید مرغ در کشور یک هزار تنی خبر داد.
یعنی دولت برای خرید 500 تا هزار تن مرغ باید سه تا شش هزار تن یارانه پرداخت کند. این رقم جدا از مبلغ و هزینه ای است که دولت برای واردات مرغ منجمد و واردات تخم مرغ بارور شده هزینه کرده است. دو اقدامی که منجر به تولید مازاد شد و اکنون دولت باید برای خرید مرغ یارانه پرداخت کند.
سوال اینجاست که چرا مازاد مرغ تولیدی صادر نمی شود؟ پاسخ ساده است. دولت صادرات مرغ را ممنوع کرده است. حالا یا باید صادرات مرغ آزاد شود یا خود دولت باید مازاد آن را نجات دهد.
مهم این است که امکان آزادسازی صادرات مرغ وجود دارد. اما آیا مرغداران به زودی می توانند بازار از دست رفته صادراتی را احیا کنند؟ افزایش مازاد تولید می تواند عواقب دیگری داشته باشد. آن جوجه کشی طیور رو به کاهش است و با کاهش جوجه کشی، احتمالا به زودی با کمبود طیور در بازار مواجه خواهیم شد که نتیجه آن افزایش مجدد قیمت مرغ خواهد بود. البته در آن زمان ممکن است دولت بتواند مرغ منجمد را برای کنترل قیمت ها وارد بازار کند.