مجله گردشگری

پربازدیدترین‌ها
لینک های مفید

گودی کمر / درمان گودی کمر با ورزش

Picture of به قلم زود نیوز
به قلم زود نیوز
سرفصل‌های مقاله



درمان گودی کمر


با مجله دلگرم همراه باشید تا با درمان گودی کمر بیشتر آشنا شوید


گودی کمر حالتی است که به دلیل رفتارهای غلط حرکتی ایجاد می شود. انحنای کمر بیش از میزان طبیعی یا گودی بیش از حد کمر مشکل بسیاری از افراد است،افزایش آن ممکن است منجربه قوز پشت و افزایش فرورفتگی ستون فقرات گردنی و آسیب این اندام ها شود، ما در مورد گودی کمر باید بیش از هر چیز راستای طبیعی ستون مهره را بشناسیم و بعد سعی کنیم تا آنرا حفظ کنیم. هر حالتی که موجب به هم ریختن این راستا خصوصا به صورت غیر اناتومیک شود می‌تواند سبب افزایش گودی کمر و درد ستون فقرات خصوصا درد در ناحیه گودی کمر شود.


شاید افرادی که تخصصی در زمینه ی پزشکی ندارند بتوانند حدس بزنند که وجود یک شکم بزرگ موجب زیاد شدن لوردوز کمری می شود و برای جبران این حالت، ستون مهره ها ناچار است انحنا و تحدب ناحیه پشتی را بیشتر کند و همین امر در نهایت به گودی زیاد کمر،قوز شدن پشت و به ناچار،زیاد شدن انحنای گردن منجر می شود.علاوه بر آن گاهی در افراد لاغر به دلیل ضعف عضلات شکمی چنین حالتی ایجاد شده و گودی کمر زیاد شود.


گودی کمر


گودی کمر چیست؟


در ستون فقرات یکسری فرو رفتگی ها و برجستگی هایی در قسمت های مختلف وجود دارد. در حالت طبیعی فقرات گردن دارای یک انحنا ( تقعر ) به سمت داخل، فقرات پشتی انحنا بسمت خارج ( تحدب ) و ناحیه ی کمر انحنای رو به جلو ( تقعر ) می باشند. این انحنای کمر، اصطلاحاً لوردوز نامیده می شود و اصولا توانائی ایستادن ما تا حد بسیار زیادی مدیون همین انحناهاست. میزان انحنای ستون فقرات در یک ناحیه، بر سایر قسمتها نیز اثر گذاشته و می تواند آنها را تغییر دهد.


علت ایجاد گودی کمر چیست؟


  • لغزش مهره: لغزش مهره وضعیتی در ستون فقرات است که یکی از مهره‌ها به‌سمت استخوانی که در زیرش قرار دارد می‌لغزد. معمولا این وضعیت را می‌توان با پیگیری درمان پزشکی و جراحی حل کرد.

  • آکندروپلازی: آکندروپلازی یکی از شایع‌ترین انواع عارضه‌ی کوتولگی است.

  • پوکی استخوان: پوکی استخوان بیماری‌ای است که در آن استخوان تراکم بافتی‌اش را از دست می‌دهد. در این حالت خطر شکستگی استخوان بیشتر می‌شود.

  • استئوسارکوم: استئوسارکوم نوعی سرطان استخوان است که معمولا استخوان قلم پا در نزدیکی زانو، استخوان ران در نزدیکی زانو یا استخوان بالایی بازو را که نزدیک شانه است درگیر می‌کند.

  • چاقی: چاقی در برخی از کشورها و به‌ویژه در ایالات متحده پدیده‌ای همه‌گیر شده است. افراد چاق بیشتر در خطر ابتلا به بیماری‌های خطرناک قرار دارند. این بیماری‌ها عبارت‌اند از دیابت نوع دو، ناراحتی قلبی و سرطان

  • عارضه هایپرکایفوزیس( عبارتست از انحنای بیش از حد ستون فقرات سینه ای در جهت خارج)

  • اختلالات عصبی عضلانی ( همانند دیستروفی عضلانی و یا اختلالات دماغی)

  • این بیماری ارثی بوده و با اختلال در رشد و تکامل استخوان ها و نسوج غضروفی همراه است.

  • التهاب دیسک کمر یا قوز بیش از حد ناحیه ی پشت: در این حالت ستون فقرات کمر بطور جبرانی دچار انحنای بیش از حد می گردد

  • چاقی: خصوصا بزرگی بیش از حد شکم و ضعف عضلات این ناحیه باعث کشیدگی بیش از حد ستون فقرات بسمت جلو و افزایش گودی کمر خواهد شد.

  • پوکی استخوان: با تسهیل تغییر ارتفاع و شکل نرمال مهره ها باعث تغییر انحناهای طبیعی ستون فقرات می شود.

  • در رفتگی تدریجی مهر ه ها: این حالت اغلب در ناحیه ی کمر دیده می شود و با لغزش یا جابجائی مهره ها همراه است. این بیماران معمولا از کمر درد، احساس جدا شدگی کمر و گودی بیش از حد کمر و برجستگی باسن شکایت دارند.

  • ضعف: ضعف عضلات شکمی در اثر علل مختلف

  • جراحی در قسمت کمر

  • مشکلات مادرزادی ستون فقرات

  • اختلالات در قسمت لگن

  • قرارگیری بدشکل بدن

  • عارضه دیسک کمر

  • جسم غیرطبیعی در مهره

  • معضل پوکی استخوان

  • عوامل ایجاد گودی کمر


توصیه جدی پزشکان برای مبتلا نشدن به گودی کمر


طرز صحیح نشستن موجب حفظ حالت طبیعی ستون مهره ها شده و عضلات هر قسمت مجبور نمی شوند برای جبران وضعیت غلط نشستن کار بیشتری بکنند و دچار اسپاسم و خستگی شوند. کف پا، باسن، پشت و کتف شما باید در وضعیت صحیح قرار بگیرند تا احساس راحتی کنید.


اگر پای شما به زمین نرسد و آویزان باشد موجب خستگی و درد می شود.


اگر کتف به صندلی نچسبد،سر به ناچار در حالت جلو می افتد و خستگی،گرفتگی عضلات گردن و گاهی سوزش کتف را موجب می شود.


تشخیص گودی کمر


برای تشخیص این بیماری، فرد می تواند خودش را به دیوار بچسباند، اگر بتواند دست خود را در ناحیه کمر و ستون فقرات مشت کند یعنی گودی کمر طبیعی است ولی اگر نتوانست به این معنی است که گودی کمر کاهش یافته و اگر دست مشت شده خود را به راحتی بتواند جابجا کند احتمال افزایش گودی کمر وجود دارد. میزان گودی کمر توسط رادیولوژی مشخص می شود


پزشک چگونه گودی کمر را تشخیص می‌دهد؟


پزشک برای تشخیص این عارضه ابتدا سابقه‌ی پزشکی‌تان را بررسی می‌کند، معاینه‌ای انجام می‌دهد و سپس درباره‌ی علائمی که دارید سؤالاتی می‌پرسد تا بتواند داشتن گودی کمر را در شما تشخیص دهد. هنگام معاینه، پزشک از شما می‌خواهد که به‌سمت جلو و پهلو خم شوید با این کار او به بررسی موارد زیر می‌پردازد


  1. انعطاف‌پذیری گودی کمر

  2. گستره‌ی حرکت شما

  3. تراز بودن ستون فقرات

  4. وجود هرگونه وضعیت غیرعادی


divider


انواع گودی کمر


شخصی که به گودی کمر مبتلا است، فضای باز زیادی بین کمر و سطح پشت آن دارد. اگر گودی کمر چنین شخصی خیلی شدید باشد، هنگامی که می‌ایستد کمرش وضعیت C شکل و خمیده به خود می‌گیرد و شکم و کپل‌ها هم بیرون می‌زنند.


۱. گودی در پایین کمر


گودی در بخش پایینی کمر یا مهره‌های کمرگاهی شایع‌ترین نوع آن است. راحت‌ترین شیوه‌ی تشخیص به این صورت است که به پشت روی سطحی صاف دراز بکشید. هنگامی که در این حالت قرار گرفتید بررسی کنید که آیا دست‌تان از فاصله بین کمر و سطح به‌راحتی رد می‌شود یا نه.


۲. گودی در قسمت گردن


در یک ستون فقرات سالم گردن باید شبیه C خیلی باز باشد و قوس آن به سمت پشت گردن متمایل است. گودی در گردن هنگامی به‌وجود می‌آید که ستون فقرات در این قسمت به‌طرز غیرعادی‌ای منحنی شکل و قوس‌دار می‌شود.


این وضعیت چند حالت دارد.


  1. گودی خیلی شدید است.

  2. گودی در جهت مخالف به‌وجود آمده که اصطلاحا به آن قوس گردن برعکس می‌گویند.

  3. گودی به‌سمت راست متمایل است.

  4. گودی به‌سمت چپ متمایل است.

  5. نشانه‌ها و علائم گودی کمر


divider


گودی کمر


نشانه‌های گودی کمر


یکی از متداول‌ترین علائمی که به وجود گودی کمر اشاره دارد درد عضلانی است.


هنگامی که ستون فقرات‌تان به‌طرز غیرعادی‌ای خمیده شده‌ است، عضله‌ها به جهت‌‌های مختلفی کشیده می‌شوند. این مسئله موجب می‌شود عضله‌ها منقبض شوند یا اینکه فرد دچار گرفتگی عضلانی شود.


درصورتی‌که مبتلا به گودی گردن هستید، درد آن به گردن، شانه و بخش بالایی کمر هم سرایت می‌کند.


ممکن است در حرکت گردن یا پایین کمرتان هم به مشکل بربخورید.


در این صورت حتما به پزشک مراجعه کنید:


  1. بی‌حسی

  2. مورمور شدن

  3. دردی که مانند برق‌گرفتگی تیز و ناگهانی باشد

  4. کاهش کنترل ادرار

  5. ضعف و بی‌حالی

  6. اشکال در کنترل عضلات ارادی


گودی کمر در کودکان


گودی کمر اغلب بدون هیچ دلیل مشخصی در کودکان به‌وجود می‌آید. به این نوع از گودی کمر، گودی‌ کمر خوش‌خیم خردسالان می‌گویند. دلیل بروز آن هم ضعیف‌بودن یا سفت‌شدن عضلات دور کفل‌های کودک است. این نوع گودی کمر معمولا با بزرگ‌شدن فرزندتان آرام‌آرام اصلاح می‌شود. گودی کمر می‌تواند نشان‌دهنده‌ی دررفتگی لگن هم باشد، به‌ویژه زمانی که ماشینی به فرزندتان زده یا از جایی پرت شده است.


شرایطی که موجب بروز گودی کمر در کودکان می‌شوند


شرایط دیگری که موجب بروز گودی کمر در کودکان می‌شوند، ریشه در مشکلات سلسله‌اعصاب و عضلات دارد. این موقعیت‌ها به‌ندرت پیش می‌آیند، ولی در اینجا آنها را ذکر می‌کنیم.


اختلالات دماغی


میلومننگوسل


دیستروفی


آرتروگریبوزیس


گودی کمر در زنان باردار:


زنان باردار زیادی طی دوران حاملگی‌شان کمردرد را تجربه می‌کنند. شکم و کفل‌های بیرون‌زده‌ نشانه ابتلای آنها به گودی کمر است. باوجوداین، طبق تحقیقات صورت‌گرفته گودی کمری که در زمان بارداری ایجاد می‌شود درواقع عملی است که ستون فقرات در راستای تنظیم مرکز جاذبه بدن انجام می‌دهد.


درمان دارویی گودی کمر


درمان دارویی برای کاهش درد ناشی از آن.


فیزیوتراپی به‌صورت روزانه تا قدرت عضلات و گستره حرکت افزایش یابد.


کاهش وزن برای حفظ شکل ظاهری بدن.


استفاده از قوزبند برای کودکان و نوجوانان.


در مواردی که گودی کمر شدید می‌شود و خطر آسیب رسیدن به بافت‌های عصبی وجود دارد اقدام به جراحی می‌شود.


استفاده از مکمل های غذایی تقویتی نظیر ویتامین D.


درمان گودی کمر با انجام حرکات ورزشی


1. برای درمان گودی کمر مبتلایان بایستی روی کمر بخوابند، سرشان را از زمین جدا کنند و به سینه خود بچسبانند. این حرکت باعث می شود مهره های کمر حرکت رو به جلو داشته باشند و در نتیجه عضلات شکم منقبض شده و گودی کمر آهسته، آهسته برطرف می شود.


2. افراد باید هنگامی که روی کمر خوابیدند، دو پای خود را هم زمان از زانو خم کنند و به سمت شکم آورند و سپس به حالت اول برگردانند. روش دیگر این است که افراد پاهای خود را به صورتی به سمت شکم خود آورند که زانو خم نشود که این روش آخر به دلیل سنگین بودن، بهتر است بعد از این که روش های دیگر به صورت متناوب انجام شد، صورت بگیرد.


3. افراد به روی کمر خوابیده و سپس یک پا را آهسته از زانو خم کنند و به سمت شکم بیاورند و بعد آن را به حالت اول برگردانند و پای دیگر را نیز به همین روش به سمت شکم آورند.


5. طاق باز خوابیده پاها را بالا آورده و نگاه می داریم. بهترین حالت آن است که پاها ۲۰ درجه از زمین بلند شده « بیشترین انقباض در این وضعیت به عضلات وارد می شود»، هرچه پاها بالاتر بیاید فشار کمتر است.


6. روی زمین نشسته و پاها را کاملاً صاف نگه دارید. تنه را به سمت رانها آورده و بکوشید تا با دستها مچ پاها را لمس کنید


7. حالت چهار دست و پای گربه را به خود گرفته و با انقباض عضلات شکم بکوشید تا قوس ناحیه کمر را کم کنید.


آیا در سنین بالا می‌توان بد شکلی ستون مهره‌ها را اصلاح کرد؟


عضله‌ های ما در هر سنی ۲۵ درصد قدرت تقویت دارند اما اگر در کودکی عضله‌ های ما درست شکل بگیرند و انحناهای طبیعی در وضعیت اصولی رشد کنند ستون مهره‌ها شکل صحیح می‌گیرد.اگر در کودکی بد بنشینید ستون مهره بدشکل شده و در میانسالی اگر بخواهید عضله خود را تقویت کنید نیازمند صرف نیروی زیاد و البته بازدهی کمتر هستید.به هر حال جلوی ضرر و آسیب به ستون مهره‌ها را باید بگیرید و با رعایت اصول بهداشتی ستون مهره‌ها بر سلامت و شادابی خود بیفزایید.


توصیه آخر:


هنگام مطالعه، نوشتن، غذا خوردن و هر کار دیگر اصول درست نشستن را رعایت کنید. به سمت جلو خم نشوید و ستون مهره‌ها را در زاویه کمتر از ۹۰ درجه قرار ندهید. حتی زاویه ۹۰ درجه و کاملا صاف نشستن هم صحیح نیست باید در زاویه ۱۱۰ تا ۱۲۰درجه بنشینید. چون اگر سرتان را به جلو خم کنید دچار گرفتگی عضلات می‌شوید و بعد از مدتی سردردهای طولانی به سراغتان می‌آید و تمرکز کافی را نخواهید داشت. موقع نشستن پاها را به زیر صندلی نبرید. این کار گودی کمر‌تان را می‌افزاید و به زانوها فشار می‌آورد.


در این رابطه بیشتر بدانید:


علل ، تشخیص و 17 راه درمان قوز پشتی (کیفوز) در خانه


علت چسبندگی مهر های کمر و درمان این عارضه


علت درد در سمت راست کمر


رابطه بین کمردرد وبیماری افسردگی!!


تهیه و گردآوری مجله دلگرم


مرضیه ملایری


بیشتر بخوانید  عفونت لگن یا بیماری التهابی لگن در زنان، علل، علائم و درمان عفونت لگن
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
نظرتون رو بنویسید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *