به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، دشت سوسن ایذه یکی از دیدنی های خوزستان است. زیبایی دریاچه، تپه ها و گل های زیبای این دشت وصف ناپذیر است. اینجا تنها نقطه ای در استان خوزستان است که ابر و زمین به هم متصل شده اند. گشت و گذار در دشت سوسن و بر لب کارونا که در این دشت در آفتاب می درخشد بسیار شاد و دلنشین است.
سوسن نام منطقه وسیعی است که روستاهای زیادی در آن واقع شده است. زمین حاصلخیز، آب فراوان و آب و هوای مساعد همه شرایط را برای کشت و کار و باغداری مردم دلسوز بختیاری این دیار فراهم کرد.
ایذه یکی از شهرهای دیدنی و جاذبه های گردشگری خوزستان است که قدمت آن به 4000 سال قبل بازمی گردد و بیشتر شهرت خود را مدیون طبیعت زیبا و کنده کاری های سنگ و صخره است.
دشت سوسن یکی از جاذبه های طبیعی استان خوزستان است که در 37 کیلومتری شمال غربی شهرستان ایذه قرار دارد. سوسن یکی از بخش های شهرستان ایذه است که از دو روستای سوسن شرقی (با مرکز جنگ) و سوسن غربی (با مرکز ترشک) تشکیل شده است. بخشی از سوسن در شرقی ترین نقطه استان خوزستان و در کنار چهارمحال و بختیاری قرار دارد. مردم این منطقه علاوه بر دامداری به کشت برنج و سایر محصولات کشاورزی نیز می پردازند.
سوسن دشتی عظیم و زیباست که رودخانه کارون از میان آن می گذرد و زیبایی آن را دو چندان می کند. زمین این منطقه به دلیل عوامل اقلیمی و آب مناسب بسیار حاصلخیز است و اهالی به کشت میوه هایی مانند انار و انجیر و همچنین برنج می پردازند. برنج این منطقه به دلیل عطر و بوی منحصر به فردش به «لیلی برنج» معروف است. نمی توان به این مکان دیدنی در شمال خوزستان رفت و مجذوب زیبایی های طبیعی آن نشد.
چندین روستای قدیمی در این منطقه وجود دارد که معروف ترین آنها سورجا است. خانه های ثراجه پلکانی است و به همین دلیل به ماسوله خوزستان معروف است. یکی از نکات جالب این منطقه قبرستان های قدیمی است. جالب است بدانید قدمت این آثار تاریخی در خوزستان به هزاران سال پیش می رسد. این گورستانها به شیرهای سنگی معروف هستند، زیرا قدیمیها شیرهای سنگی را به عنوان نماد شجاعت بر روی قبرهای جنگجویان خود میگذاشتند.
دشت سوسن یکی از گذرگاه های رودخانه پر سروصدا کارون است که توسط این رودخانه به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم می شود. در واقع عبور رودخانه کارون از دشت سوسن منجر به پیدایش زمین های حاصلخیز در این منطقه شد. این دشت از بهمن تا خرداد طبیعت بسیار زیبایی دارد به طوری که این روزها افراد زیادی برای لذت بردن از زیبایی های دیدنی آن به این منطقه می آیند.
دشت سوزان علاوه بر طبیعت زیبا، دارای آثار تاریخی ارزشمندی مانند تپه ها، پل ها و تنگه های باستانی است (سنگ قبرهایی به شکل شیرهای سنگی که به عنوان نماد شجاعت و دلاوری متوفی بر روی مقبره ها قرار می گیرد). وجود دو عامل، مزارع حاصلخیز و راه های ارتباطی با مکان های دیگر، در گذشته عامل مهمی برای پیدایش آثار و مکان های متعدد در این منطقه بوده که امروزه در جای جای ناحیه لیلجا قابل مشاهده است.
یکی از این راه ها که اصفهان و فلات مرکزی ایران را به شوش و بین النهرین متصل می کرد، جاده دس پارت است که در هر پنج فرسخی آن استحکاماتی ساخته شده که گویا به نفع کاروان های بین راه ساخته شده است. آثارشان هنوز هست این جاده از اصفهان به دهدز و با عبور از پل شالو دارای دو انشعاب است که یکی به ایذه و دیگری در کنار رودخانه کارون ادامه دارد. هنری لایارد، گردشگر و باستان شناس بریتانیایی که نشانه هایی از یک جاده سنگفرش شده قدیمی را در دو طرف رودخانه دید، می گوید: «بی شک به همان جاده ای متصل است که او در دره سوس دید. به نام اتابکی معروف بوده است اما دریاها خیلی قبل از اتابکان ساخته شده اند، احتمالاً خرابه های این جاده بقایای و بقایای شاهراه قدیمی است که از زمان داریوش ساخته شده و دره شوش را به تخت جمشید متصل می کند.
به دشت سوزان سفر کنید
اکنون که با تاریخ و جغرافیای منطقه آشنا شدیم، سفر خود را به سمت دشت سوزان ادامه می دهیم:
به ایذه که می روید در مسیر سد شهید عباسپور را می بینید. بعد امامزاده ابراهیم است. این پناهگاه دارای پارکینگ است در اینجا می توانید ماشین خود را پارک کنید و با خیال راحت سوار قایق شوید و نیم ساعت با قایق به دشت سوزان بروید. معمولاً هر قایق ده نفر را بدون بار به دشت سوزان منتقل می کند. به زودی گوشی خاموش می شود و وارد دنیای جدیدی خواهید شد. جزایر کوچک سبز رنگ از روی قایق دیده می شد. گهگاه به آب بزنید و از سرما لذت ببرید. پس از قایق سواری به منطقه سیداحمد می رسید و پس از تخلیه بار و تجهیزات از قایق می توانید در محیطی بسیار زیبا و سرسبز چادرهایی برپا کنید و برای گشت و گذار در این بهشت کوچک برنامه ریزی کنید. آرامش و سکوت این محیط زیبا بسیار تاثیرگذار است. خلوص، زیبایی، طبیعت دست نخورده همه شما را مسحور خواهد کرد. این منطقه روزهای بهاری بسیار دلپذیر و شب های خنکی دارد که می توانید لحظات فراموش نشدنی را در کنار آتش سپری کنید و از تماشای آسمان پر ستاره این دشت زیبا لذت ببرید.
پیشنهاد می کنیم حداقل سه روز در این منطقه بمانید. روز اول را به استراحت و کاوش در اطراف و جمع آوری هیزم بگذرانید. در روز دوم می توانید به صعود به یکی از قله های اطراف که دارای مسیر پلکانی است بگذرانید که دیدن دهانه سد و مناظر اطراف از آن بسیار شگفت انگیز است. روز سوم را به گشت و گذار در فواره و پر کردن بطری های آب معدنی بگذرانید. شما می توانید این سه روز را با شنا، ماهیگیری و در صورت داشتن قایق بادی و عبور از رودخانه انجام دهید. همچنین می توانید برای سفر دیگری برنامه ریزی کنید و از روستاهای اطراف دیدن کنید یا از مکان های تاریخی معروف ایزه ها دیدن کنید.
در جای جای دشت، سوسن در فصل بهار دیدنی است، اما دیدنی های ثریا و ده حوزه بی نظیر است. در ده شیخ که آخرین نقطه سوسن است از آن طرف رودخانه کارون از قایق پیاده شوید و مسیر روستا را در سراسر دشت دنبال کنید اولین روستا سورجا است که روستایی زیبا و پلکانی است. با گذر از سوراخا و پیاده روی آسان در یک جاده خاکی به ده استخر می رسید. در راه بیش از ده استخر روستای دانیال و ده استخر قدیمی وجود دارد.
برای داشتن سفری خوش به این منطقه به نکات زیر توجه کنید:
- قبل از حرکت در مورد باران فصلی اطلاعات کسب کنید
- وسایل شنا و حتی قایق بادی به همراه داشته باشید (البته رودخانه کارون در این منطقه جریان آب زیادی دارد، بنابراین پوشیدن جلیقه نجات و حرفه ای بودن شرط لازم خدای ناکرده اتفاق بدی برای شماست). زنبق روستا
- برای بازگشت یا بازدید از روستاهای اطراف با قایقرانان هماهنگ کنید
- برای پوشاندن چادر از بارانی و چادرهای ضد آب یا نایلون های ضخیم استفاده کنید
- تسکین کامل به خصوص در برابر حساسیت و گزش و…
- آب آشامیدنی کافی همراه داشته باشید
- یک ظرف بزرگ برای حمل آب از رودخانه به کمپ حمل کنید
مسیر دسترسی
دشت سوزان در 37 کیلومتری شمال شرقی ایزه ها قرار دارد. برای رسیدن به این منطقه زیبا، پس از عبور از خروجی ایذه (شمال) و عبور از پیان، به جاده ای دو طرفه می رسید که به سمت سوسن به سمت راست و به سمت چپ به منطقه گلزار و بارگاه امامزاده می پیچید. رسیدن سلطان ابراهیم به دریاچه سد شهید عباسپور (کارون 1).
در مسیر سوسن از روستای کشگلی یا به قول اهالی کفش گلی رد می شوید و پس از طی 5 کیلومتر به دو جاده دیگر می رسید که هر کدام شما را به کناره های دشت سوسن می رساند. .
برای رسیدن به شمالی ترین و آخرین قسمت دشت سوسن که در واقع دشتی است که به پایان می رسد و تنگه کارون و رودخانه تشکیل می شود، باید به سمت روستای ده شیخ در سمت چپ بروید و برای عبور از رودخانه سوار قایق شوید. .
مسیر راست با دور زدن کل دشت سوسن و عبور از پل کارون، قسمت شرقی را کاملا دور می زند و به نقطه شمالی سوسن ختم می شود. این جاده به روستای ده کهنه کاملاً آسفالت است و از ده کهنه به ثریا (روستای روبروی ده شیخ آن طرف کارون) زمین نسبتاً خوب است. نبود پل در شمال سوسن، مردم محلی را مجبور می کند که دشت سوسن را به طور کامل دور بزنند.
امکانات عمومی برای مسافران
مسافران مجاز به اقامت در اقامتگاه بوم گردی پاپیلا در روستای سوزان هستند. این اقامتگاه دارای 10 اتاق با سرویس بهداشتی و حمام در هر اتاق است که پذیرای مسافران است.
کمپینگ در مجاورت کارون یا روستا در مکان هایی است که مزاحمتی برای اهالی و زمین های کشاورزی نداشته باشد.با مقدار کم و استفاده از سایر امکانات این اقامتگاه مانند سرویس بهداشتی و سرویس بهداشتی که برای مسافرانی که قصد کمپ دارند در نظر گرفته شده است. .
در روستاهای دشت سوزانا با وجود آب چشمه ای که با خط لوله به روستا آورده می شود مشکلی در تامین آب وجود ندارد در این منطقه امکاناتی مانند مغازه و نانوایی وجود دارد.