گشت و گذار در قلعه کوبان ماکو



شهر ماکو به دلیل قدمت تاریخی و شکل گیری تمدن های باستانی مانند ماناس، اورارت، مادها و آشوریان، دارای بناها و محوطه های تاریخی و باستانی متعددی است که هرکدام از آنها ظرفیت های زیادی برای توسعه صنعت گردشگری دارند.

بقایای قلعه ماکو در مرتفع ترین نقطه شهر ماکو و زیر صخره ای بلند مانند چتر دیده می شود.

زمان ساخت قلعه ماکو دقیقا مشخص نیست، به احتمال زیاد ساخت اولیه آن به دوران قبل از اسلام برمی‌گردد که بعدها برج‌ها و استحکامات به آن افزوده شد.

کتیبه قلعه کوبان متعلق به دوره صفویه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

ماکو یکی از شهرهای شمالی آذربایجان غربی با صخره های باشکوه و آثار تاریخی فراوان است.

در زمان صفویه و قبل از آن به جای این شهر، قلعه معروف به قلعه کوبان پناهگاه یاغی به همین نام بود که بر ضد حکومت صفوی به ویژه شاه عباس قیام کرد و این مکان را مرکز تهاجم قرار داد. بر اساس کتیبه داخل قلعه، شاه عباس دوم صفوی مدتها در صدد فتح قلعه برآمد و در پایان با ترفندی خاص قلعه را تسخیر کرد و پس از کشتن کابان، آن را ویران کرد و شهر کنونی ماکو را ساخت. . همچنین نوشته اند که شاه عباس صفوی پس از ویرانی قلعه کوبان اجداد قوم ماکائی را از نخجوان کوچانده و بر خرابه های مرز ایران قرار داده و از این رو ماکو نامیده می شود و بر صخره ای مرتفع واقع شده است. کوهستانی و در دوره های مختلف به عنوان یک شهر مرزی موفق شد از تهاجم و حرکت نیروهای دشمن به داخل کشور جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید  این کلوچه خرمایی کنار چای خیلی میچسبه! | طرز تهیه کلوچه خرمایی +ویدئو

قلعه قدیمی کوبان در این شهر یکی از تنها بناهای تاریخی است که بیشتر قسمت های این قلعه بر روی آن برای علاقه مندان به آثار تاریخی ناشناخته مانده است.جمعی از علاقه مندان به تاریخ و فرهنگ ماکائو قلعه را به ارتفاع 40 متر به سمت وی ​​طی کردند. .

قلعه کوبان به دلیل قرار گرفتن در مکانی مشرف به شهر و برخورداری از منظره ای منحصربفرد قابلیت تبدیل شدن به یک مجموعه تفریحی و توریستی را دارد.

قدمت قلعه کوبان ماکو به دوران قبل از اسلام برمی‌گردد و در دوره‌های بعد برج‌ها، استحکامات و بناهای دیگری به آن اضافه شده است.

بنا بر اسناد تاریخی، قلعه کنونی ماکو در حدود سال‌هایی که مصادف با فتوحات تیمور لنگ است، ایجاد شده است که احتمالاً برای جلوگیری از ورود سپاه تیمور به ماکو صورت گرفته است.

این قلعه در زمینی به وسعت بیش از 250 هکتار در بافت قدیمی شهر با دیوارها، برج ها و باروهای مرتفع خود دارای شاه نشین، حمام و زندان است. منبع معروف حاجی بلاگی نیز در کنار منابع دیگر در همین زمینه یافت می شود.

وجود اتاق ها و دیوارهای فروریخته در ارتفاع 40 متری از مهم ترین قسمت های این قلعه است. شواهد نشان می دهد که از این اتاق ها به عنوان سرپناه و انبار غلات و آذوقه استفاده می شد و دسترسی به انبار را حفظ می کردند تا در صورت غارت شهر برای مدتی مردم غذا داشته باشند.

این قسمت که بلندترین نقطه قلعه است بیش از 150 متر طول و حدود 5 متر عرض دارد و از شرق به غرب کشیده شده است. برخی از دیوارها و اتاق های این قسمت به دلیل اینکه در زیر چتر سنگی از برف و باران در امان بودند، کاملاً سالم مانده بودند.

بیشتر بخوانید  پروژه مسکن روستایی در 200 شهرک گلستان در حال اجرا است

بقایای قلعه ماکو که اکنون در بلندترین نقطه شهر و زیر صخره ای مرتفع چتر مانند دیده می شود، نشان از وسعت و استحکام این بنای عظیم دارد که با پلکان و تونل های زیرزمینی به شهر متصل می شد.

در اطراف قلعه می توانید برخی از تونل هایی را ببینید که به احتمال زیاد برای سفرهای مخفیانه به شهر و برگشت از آن استفاده می شد. دهانه برخی از این تونل ها به مرور زمان به دلیل رانش زمین و رانش زمین تقریبا بسته شده است، اما یکی از این تونل ها در عمق 5 متری قلعه با بیش از 200 متر از شرق به غرب در امتداد قلعه و به دلیل سختی ورود قرار گرفته است. این تونل ها و بسته شدن ورودی برخی از آنها هنوز به طور مشخص علت این تونل های مخفی مشخص نشده است.

همچنین برخی از این تونل ها با جاده های پر پیچ و خم و صعب العبور به مرتفع ترین نقطه قلعه متصل می شوند که گواه آن این است که این تونل ها در این قلعه به عنوان راه های فرار مخفی یا راه های اضطراری مورد استفاده قرار می گرفته است.

با توجه به منحصربفرد بودن قلعه ماکو و معماری منحصر به فرد آن در ارتفاعات زیر بی نظیرترین چتر سنگی جهان، متاسفانه تا کنون مطالعه دقیق و اطلاعات کاملی در مورد زمان ساخت و استفاده صورت نگرفته است.

این قلعه فتح شد و بعدها ویران شد زیرا به محلی برای دزدان تبدیل شد.

دیدگاهتان را بنویسید