مدیر هیدروگرافی و جزر و مد سازمان ژئودزیک کشور با تأکید بر اینکه سطح آب دریاچه ارومیه در سه ماه اول سال 1400 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 30 سانتی متر کاهش می یابد ، گفت: به دلیل کاهش بارندگی در در دو سال گذشته ، این حوضه آبریز مجدداً افت سطح آب را تجربه کرده است.
دکتر علی سلطانپور در مصاحبه با ایسنا، نظارت بر آبهای اطراف ایران را از جمله وظایف سازمان ژئودزیک می داند و افزود: برای نظارت بر سطح آبهای اطراف دریای خزر ، دریای عمانی و خلیج فارس ، یک شبکه ملی برای نظارت بر سطح آب و اطلاعات به دست آمده از این شبکه ملی در مدل. برای ساخت سطح دریا ، بررسی تغییرات در گرم شدن کره زمین ، تعیین سطح پایه ارتفاع کشور و تعیین داده های دریایی استفاده می شود.
وی ادامه داد: “در این مطالعات ، ما از داده های ماهواره ارتفاع سنج به عنوان یکی از ظرفیت های اطلاعاتی استفاده می کنیم. از آنجا که ماهواره های ارتفاع سنج برای دهه ها در مدار بوده اند ، داده های این ماهواره ها بیشتر در سراسر جهان برای بررسی تغییرات آب و هوایی استفاده می شود.
سلطانپور ادامه داد: در مناطقی با آب انبوه مانند دریاچه ها و تالاب ها که از این ماهواره ها قابل مشاهده است ، داده های آنها را جمع آوری می کند.
سلطان پور خاطرنشان کرد: بررسی سطح دریاچه ارومیه طی سه دهه گذشته و استفاده از داده های ماهواره جیسون 3 نشان می دهد که سطح این دریاچه در اوایل دهه 1970 به طور قابل توجهی افزایش یافته است ، به طوری که در سال 1374 سطح دریاچه ارومیه به 1،278.5 متر رسید و بسیاری از زیرساخت های شهری و ساحلی تهدید شدند.
روزهای تلخ در دریاچه ارومیه
مدیر هیدروگرافی و جزر و مد سازمان نقشه برداری کشور با اشاره به سابقه کاهش و افزایش سطح آب دریاچه ارومیه ، توضیح داد: پس از آن زمان به دلیل کاهش بارندگی و آب به تدریج سطح آب دریاچه ارومیه کاهش می یابد. ورودی. بنابراین در طی 3 سال سطح این دریاچه حدود یک متر کاهش می یابد.
به گفته وی ، از سال 1998 روند كاهش آبهای این دریاچه سریعتر ادامه یافته و به مدت 4 سال متوالی سطح این حوضه 3.5 متر دیگر كاهش یافته و سطح دریاچه در تابستان 2002 به 1274 متر رسیده است. .
سلطان پور افزود: تصاویر ماهواره ای گرفته شده از این دریاچه ، مربوط به سال های 1394 تا 1398 ، خشک شدن بسیاری از قسمت های دریاچه را نشان می دهد و در سال های 1396 و 1397 سطح دریاچه به کمتر از 1271 متر کاهش می یابد.
این مقام مسئول با اشاره به بارندگی های مارس 2017 و بهار 1398 و متعاقب آن افزایش بارندگی و ورودی آب به این حوضه آبریز ادامه داد: در نتیجه این بارندگی ها سطح آب دریاچه ارومیه از یک افزایش یافته است. متر برای چند ماه. سطح از 1272 متر عبور می کند.
مدیر هیدروگرافی و جزر و مد سازمان نقشه برداری کشور از سطح آب دریاچه ارومیه در سال های 1998 و 1999 خبر داد و افزود: در بهار 1399 سطح این حوضه 1271.90 متر را تجربه کرد که 10 سانتی متر کاهش نسبت به سال گذشته. در پایان تابستان سطح به 1271.5 متر رسید.
وی تاکید کرد: طبق آخرین اطلاعات به دست آمده از “ماهواره جیسون 3” ، سطح آب دریاچه ارومیه در سه ماه اول سال 1400 نسبت به زمان مشابه سال گذشته به دلیل کاهش بارندگی و افزایش تبخیر نسبت به گذشته ، 30 سانتی متر کاهش یافته است. سال
مدیر هیدروگرافی و جزر و مد سازمان ژئودزیک با بیان اینکه از تابستان دو سال گذشته روند کاهش سطح آب این دریاچه ادامه دارد ، ادامه داد: در جهان برخلاف دریاچه ها ، آبهای آزاد در سطح آب افزایش می یابد به دلیل گرم شدن کره زمین و ذوب شدن یخ های قطبی ، که باعث افزایش سطح آب در دریاهای آزاد و اقیانوس ها شده ، سطح در حال افزایش است.
“افزایش یا کاهش باران تاثیری بر سطح آب در اقیانوس ها و دریاهای آزاد ندارد. اما در دریاچه ها ، به دلیل اینکه استخرهای بسته هستند ، تحت تأثیر تغییرات اقلیم قرار می گیرند.”
سلطانپور با بیان اینکه وضعیت کنونی دریاچه ارومیه نشان می دهد که ما طی سالهای اخیر برنامه های توسعه پایدار را در این حوزه اجرا نکرده ایم ، خاطرنشان کرد: پیگیری توسعه پایدار به معنای جایگزینی منابع جمع شده است ، اما وضعیت فعلی نشان می دهد که توسعه پایدار در این منطقه و سایر مناطق مشابه تحت پیگرد قانونی قرار نگرفته اند و ما به منابع موجود در کشور آسیب رسانده ایم به گونه ای که منابع طبیعی نتوانسته اند با شرایط موجود سازگار شوند.
زمان های دشوار ، بزرگترین تالاب مرزی
سلطانپور از وضعیت منطقه خور العظیم به عنوان بزرگترین تالاب مرکزی کشور در استان خوزستان نام برد و گفت: مطالعات ما کاهش سطح آب در منطقه خور العظیم را در مقایسه با سال گذشته نشان می دهد.
وی ادامه داد: در دو سال گذشته که سیلاب در اثر بارندگی ایجاد شده بود ، بهمن به اندازه کافی آب دریافت کرد که شرایط را برای روزهای خوب این استخر به ارمغان آورد ، به طوری که این منطقه به اندازه کافی آب داشت که حتی قسمت هایی از آن خشک بود. . “پر از آب بود و هورالعظیم هرگز چنین چیزی را تجربه نکرده بود.
این محقق در زمینه هیدروگرافی افزود: پس از این سیل و ریزش آب ، در دو سال گذشته بارندگی خوبی نداشته ایم و در نتیجه سطح آب هاوالیم عظیم کاهش یافته است و در سال 1999 و امسال ، کاهش سطح آب را مشاهده کنید. “
مدیر هیدروگرافی و جزر و مد سازمان ژئودزیک کشور با تأکید بر اینکه از داده های ماهواره جیسون 3 نیز برای انجام تحقیقات مربوط به سطح آب هوال-عظیم استفاده می کنیم ، افزود: در ایران و مناطقی از عراق میزان به دست آمده از ماهواره ممکن است داده ها سطح عمومی آب حورالعظیم نباشند ، اما اندازه گیری خوبی را در این زمینه فراهم می کند و داده های بدست آمده کاهش سطح آب در این منطقه را تأیید می کند.
وی تأکید کرد: براساس این مطالعات ، سطح آب هوال عظیم به سالهای قبل از طغیان یعنی دو سال پیش و زمانی که این منطقه بسیار بسیار کم آب بود بازگشت.
سلطانپور دلیل کم شدن سطح آب در هوال عظیم ، کمبود آب ورودی ، کاهش بارندگی و تغییرات آب و هوایی در طولانی مدت است و می گوید: “ما نمی توانیم از ساخت سد و کنترل آب انتقاد کنیم زیرا دو سال پیش ، زمانی که کشور دچار آبگرفتگی شد ، برخی از آنها از ساخت این سد انتقاد کرد ، اما اگر سدهای کرخه و دز نبود ، سیل می توانست خسارات زیادی به منطقه وارد کند ، در حالی که مدیریت آب در زمین دشوار است.
این مقام مسئول کمبود بارندگی را یکی از اصلی ترین چالش های پیش روی کشور دانست و گفت: از 50 سال گذشته میزان بارندگی رو به کاهش است و از آنجا که بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزی است ، در صورت استفاده بهینه از آن به ما کمک خواهد کرد. منابع آب محیط زیست به طوری که دریاچه ها و تالاب ها خشک نشوند.
انتهای پیام