همه چیز درمورد قورمه سبزی
قورمه سبزی یکی از غذاهای پرطرفدار ایرانی است که بسیاری از گردشگران در سفر به ایران آن را در برنامه های غذایی خود جای می دهند. شاید شما در اولین برخورد با شنیدن نام این غذا تنها طعم و عطر بی نظیر آن ذهنتان را به خود مشغول نماید و کم تر به سراغ تاریخچه و مفهوم لغوی قورمه سبزی رفته باشید.
همان طور که از نام این غذای خوش مزه و لذیذ نیز می توان متوجه شد از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول قورمه و بخش دوم سبزی است. شاید در وهله اول با خود بگویید که مشخص است که این غذا از دو بخش تشکیل شده اما جالب است بدانید که هر کدام از این دو لغت راز و رمزهایی را در خود جای داده اند.
در رابطه با کلمه قورمه می توان آن را با مفهوم کنسرو گوشت معرفی نمود. در مناطقی که دامپروری بیشتر رونق داشت از این کنسرو بیشتر استفاده می نمودند.
آذربایجان شرقی و غربی دو استانی هستند که در غذاهای خود از قورمه که همان گوشت کنسرو شده است استفاده می کردند.
قورمه سبزی از غذاهای اصیل ایرانی است که از جایگاه ویژه ای در بین مردم برخوردار است.یکی از گزینه های مناسب برای مهمانی ها، غذای روزانه، سفارش از رستوران و کترینگ قورمه سبزی می باشد.
کالری و ارزش غذایی قورمه سبزی
هر 100 گرم قورمه سبزی حاوی 151 کالری می باشد.
مقدار |
100 گرم |
کالری |
151 |
کربوهیدرات |
7.12 گرم |
پروتئین |
7.30 گرم |
چربی |
10.76 گرم |
آب |
38.37 گرم |
فیبر |
2.35 گرم |
قند |
0.67 گرم |
کلسترول |
19.80 میلی گرم |
بیشتر بخوانید:
با میزان کالری انواع شام آشنا شوید
آشنایی با کالری انواع ناهار
خواص قورمه سبزی
لوبیا چشم بلبلی؛ هم منیزیم دارد، هم کلسیم
این ماده غذایی در گروه حبوبات یا همان منابع پروتئین گیاهی جای میگیرد. بنابراین باید حتماً در برنامه غذایی کسانی که به اندازه کافی گوشت نمیخورند، گنجانده شود. این ماده غذایی، منبع منیزیم، آهن، کلسیم و فولات است و بنابراین عادت به مصرفاش از بروز بیماریهای قلبی کاسته و شدت کم خونی را کاهش میدهد.
می دانید کمبود منیزیم در بدن چه عوارضی را به دنبال دارد ؟ مطالعات متعدد نشان داده کسانی که با فقدان این ماده معدنی رو به رو هستند، عضلات شان بهطور متناوب میگیرد، احتمال افزایش چربی خون در آن ها بالاست، بی اشتها و تحریک پذیر هستند و کمبود کلسیم در آن ها به وفور مشاهده میشود.
پس خوردن لوبیای چشم بلبلی میتواند تأمین کننده نیاز روزانه منیزیم باشد. البته این ماده غذایی کلسیم نیز دارد، منتها کلسیم اش گیاهی است و جذب کمتری دارد. عادت به خوردن این لوبیا برای کسانی که لبنیات به اندازه مصرف نمیکنند، میتواند تا حدودی نیاز به کلسیم را در آن ها رفع کند.
جالب است بدانید بررسیها نشان دادهاند که این لوبیا در مقایسه با سایر اعضای خانوادهاش نفخ کمتری ایجاد میکند، بنابراین کسانی که با این مشکل روبهرو هستند، بهتر است از آن برای تهیه قورمه سبزیشان استفاده کنند.
لیموعمانی ضد فشارخون است
لیمو عمانی که خشک آن به عنوان یک چاشنی در برخی خورشها مورد استفاده قرار میگیرد، محصول استان فارس و شهرهای شیراز، جهرم و میناب است. تازه آن، رنگ خردلی دارد و بسیار ترش است، به طوری که تازهاش را معمولا نمیتوان به تنهایی مصرف کرد، بنابراین آن را خشک میکنند و در غذا مورد استفاده قرار میدهند.
نکته مهم درباره این ماده غذایی ویتامین C بالای آن است، به طوری که از نظر مقدار این ویتامین از سایر مرکبات پیشی گرفته و به عنوان یک کاهنده فشار خون و حتی چربی خون توصیه میشود.
به همین دلیل است که خوردن دم کرده آن که اغلب با گل گاو زبان میل میشود برای افرادی که فشار خونشان معمولی است با عسل و یا نبات پیشنهاد میشود. در هنگام افزودن آن به غذا بهتر است که تخم های آن در آورده شود زیرا تلخ شدن غذا را به دنبال خواهد داشت.
در ضمن، بهتر است وقتی درسته در غذا انداخته میشود بعد از پخت آن را نخورید زیرا محل تجمع روغن بوده و بنابراین مصرف مداوم اش اضافه وزن به بار میآورد، هر چند که خود کالری ندارد.
بیشتر بخوانید:
کالری خورشت قیمه : طرز تهیه خورشت قیمه بسیار لذیذ
آشنایی با کالری، ارزش غذایی زرشک پلو با مرغ
طرز تهیه قورمه سبزی
مواد لازم جهت تهیه قورمه سبزی برای چهار نفر:
-
سبزی قورمه: یک کیلوگرم پاک نشده، شامل: تره 400 گرم، جعفری 350 گرم، اسفناج 200 گرم و شنبلیله 50 گرم -
گوشت گوسفندی: 300 گرم (اگه بخواید میتونید از گوشت با استخوان به مقدار بیشتر استفاده کنید.) -
پیاز: 1 عدد متوسط -
لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی: نصف پیمانه -
پره لیمو عمانی: 1 قاشق غذاخوری
طرز تهیه قورمه سبزی:
لوبیا (چیتی یا قرمز) رو با یه مقداری آب روی حرارت قرار بدهید و اجازه دهید آب جوش بیاید. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید که ملایم بجوشد.
سبزی هایی که ریز خرد کرده اید را داخل یک تابه گود بریزید مقداری از روغن را در تابه بریزید و سبزی را تفت دهید، برای حفظ سلامتی می توانید از روغت کنجد یا روغن زیتون استفاده کنید.
سرخ کردن بیش از حد سبزی و استفاده از روغن خیلی زیاد باعث می شود سبزی طعم تازه ای نداشته باشد. بنابراین به یک تفت کوچک بسنده کنید به گونه ای که سبزی ها طعم خامی نداشته باشند.
گوشت رو هم به قطعه های متوسط برش بزنید. بهتر است که قطعه های گوشت خیلی کوچک نباشد تا داخل خورشت دیده شود.
گوشت را به همراه یک عدد پیاز رنده شده یا خرد شده و مقداری روغن تفت دهید تا بوی زخم آن گرفته شود
در ابتدای پخت گوشت حرارت را زیاد کنید تا طعم گوشت بهتر شود سپس که رنگ آن تغییر کرد زیر شعله را کم کنید و در قابلمه را بگذارید تا گوشت آب انداخته و به آرامی بپزد.
آب اضافه لوبیا را بگیرید، سبزی سرخ شده و گوشت تفت داده شده را به آن اضافه کنید، مقداری آب جوش به این مواد اضافه کنید و اجازه دهید که جا بیافتد.
اگر از قابلمه استفاده می کنید برای پخت حدودا 3 ساعت زمان احتیاج دارید، در صورت استفاده از زودپز غذا در مدت زمان 50 دقیقه الی 1 ساعت پخته می شود.
پس از اینکه لوبیا و گوشت پخته شد زمان آن فرا رسیده که لیمو عمانی را به خورش اضافه کنید حدودا 20 دقیقه زمان دهید تا طعم لیمو عمانی به خورش منتقل شود
اکنون خورش شما جا افتاده می توانید نمک را به آن اضافه کنید و حدود 5 دقیقه صبر کنید تا با نمک جوش بخورد. می توانید قورمه سبزی را با برنج زعفرانی میل کنید.
بیشتر بخوانید:
قورمه سبزی بهترین گزینه برای ناهار ایرانی | خواص قورمه سبزی
حلیم گندم : 100 گرم حلیم گندم و گوشت چقدر کالری دارد ؟
کالری، ارزش غذایی و خواص حلیم بادمجان
کالری عدس پلو : عدس پلو چه خواصی دارد ؟