کالانکوئه : مراقبت و نگهداری گیاه کالانکوئه
همه چیز در مورد گیاه کالانکوئه : در این مقاله از دلگرم به معرفی، نگهداری، بیماریها و مشکلات، تکثیر و همه موارد لازم برای نگهداری گیاه کالانکوئه میپردازیم. نام علمی این گیاه Kalanchoe می باشد.
کالانکوئه از تیرە گل نازیان, چندسالە, طول عمر زیاد, مقاوم به خشکی و سرما, دارای تنوع گل و ۲۰۰ گونه مختلف است.این گیاه دارای گلهای ریز با گلبرگهای چهارتایی میباشد.برگها صاف و بدون کرک و خار و به شکل بیضی میباشند. ساقهها در سال اول آبدار و شکننده و در سال دوم چوبی میشوند.
چند گونه گیاه کالانکوئه وجود دارد؟
1. کالانکوئه کرکدار
برگهای آن گوشتی پوشیده با کرکهای سفید کە کنارەهای برگ دارای لکەهای قهوه ای رنگ است. گلهای این گیاه از نظر زیبایی در مقایسه با برگها در درجه دوم اهمیت قرار میگیرند.
2. کالانکوئه بلوسفیلدیانا
این نوع در هوای خنک وارد بازار شدە و بومی ماداگاسکار است. ارتفاع آن به ۳۰ سانتی متر میرسد. برگهای گوشتی و سبز روشن و به شکل تخم مرغی پهن کە لبە آنها بە سمت بالا برگشتە است. کاسه گل ارغوانی مایل بە سبز و جام گل ارغوانی است. فصل گلدهی آن در اوایل پاییز با خنک شدن هوا صورت میگیرد و گلهایی با رنگ زرد, سفید, نارنجی, قرمز و صورتی میدهد. این گیاه مناسب برای کنار پنجره باز, ترانس, بالکن و فلاورباکس میباشد.
3. کالانکوئه اشک تمساح
این گونه زندەزا است و از طریق گیاهچه های کوچک که روی لبه برگهای آن تشکیل میشود, افزایش مییابد.
4. کالانکوئه پیناتا و دایگارای
این گونەها زنده زا هستند و از طریق غیرجنسی تکثیر مییابند. روی هریک از دندانههای برگ گیاه, عضو کوچکی از گیاه که در حقیقت یک روی ان برگساری کوچک است تشکیل میشود که پس از پراکنده شدن, شروع به رشد میکنند.
نیازهای گیاه کالانکوئه برای رشد چیست؟
دما:
دمای ایده آل برای این گیاه بین ۱۸-۲۰ درجە است. بطوریکه در دمای پایینتر از ۱۶ و بالاتر از ۲۷ درجه گلدهی به تأخیر می افتد.
آبیاری:
قبل از آبیاری خاک را بررسی کنید تا از ریزش گلها در اثر آبیاری زیاد جلوگیری شود.
خاک:
خاک باید دارای ۵۰ درصد مواد الی باشد و از زهکشی خوب برخوردار باشد چون ریشه این گیاه افشان است. همچنین PH خاک باید بین ۵/۶-۵/۸ باشد. چون فسفر زیاد باعث کاهش جذب عنصر روی میشود. از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید.
رطوبت:
نوسانات رطوبت برای این گیاه باید کم باشد و خاک به طور مرتب رطوبت داشته باشد.
گلدهی:
کالانکوئه برای گلدهی نیاز بە دو روز کوتاه دارد چون گیاهی روزکوتاه است. اغلب از اواسط پاییز گلدهی شروع میشود تا شروع گرما, هرچه تعداد روزهای کوتاه بیشتر باشد گل آذین تشکیل شده نیز بیشتر میشود. برای دوباره به گل نشاندن این گیاه میتوان پس از گلدهی ساقههایی که گل نکردن را هرس کرد و گلدان را در جای خنک قرار داد.
در تحریک گلدهی میتوان از پوشش چادری تیره استفاده کرد. برای جلوگیری از بالا رفتن دما زیر پوشش بهتر است این کار از ساعت ۷ بعدازظهر شروع شود و در ساعت ۹ صبح پوشش برداشته شود. عمر هر گل در دمای ۱۸ درجه حدود ۶ روز است. این گیاه به دلیل آبدار و گوشتی بودن در دمای زیر ۲ درجه صدمه میبیند.
چگونه گل کالانکوئه را تکثیر کنیم؟
از دو روش قلمەگیری و کاشتن بذر امکان پذیر است. برای روش قلمه گیری,قلمهها را باید در مواقعی که روزها بلند هستند گرفت, قلمه انتهایی ساقه را که دارای چند جفت برگ بالغ است برای تکثیر بکار میبرند.قلمهها را به مدت ۲الی ۳ روز در جایی خنک قرار میدهند تا در قسمت بریده شده پینه درست شود, البته میتوان در آب قرار داد که این نیز روشی متداول برای بهتر ریشه دار کردن قلمههاست.
سپس قلمهها را در محیطی که دارای زهکشی خوبی است قرار میدهند که دمای مناسب بستر باید بین ۲۲ درجه باشد. اگر شرایط مناسب باشد ۱۳الی ۱۷ هفته زمان لازم است تا گیاه گلدهی داشته باشد. برای کاشت بذرها, بذور را از دی ماه تا تیرماه میکارند. البته در شرایط گلخانهای میتوان در هر شرایطی بذر را کاشت. بذر کالانکوئە نیاز بە نور دارد پس نباید روی آنها را پوشاند.
مشکلات کالانکوئه
آفات و مشکلات کالانکوئه :
این گیاه جزو مقاومترین گیاهان در برابر آفات و بیماریها میباشد, ولی گاهی ممکن است مورد حمله شته قرمز قرار گیرد که از ساقه این گیاه تغذیه میکند.
قرمز و زرد شدن برگها :
درست است کە گفتە میشود آبیاری مرتب انجام گیرد, اما گاهی در اثر آبیاری بیش از حد برگهای گیاه بە رنگ قرمز, سپس زرد متمایل میشوند حتی برگهای تازه رشد کردە, کە بعداً باعث مرگ گیاه میشود. پس حتماً اول خاک گلدان را لمس کنید و در صورت خشک بودن خاک را آبیاری کنید. گلدان نیز باید زهکشی خوب داشته باشد بطوریکه هنگام آبیاری اضافی آب از زیر گلدان خارج شود.
یادتان نروداگر گلدانتان زیر گلدانی داشت موقع آبیاری آن را بردارید تا با جمع شدن آب در زیرگلدانی موجب فاسد شدن ریشه ها نشود که باعث مرگ گیاه می شود.
پوسیدگی ساقه های گل کالانکوئه :
پوسیدگی ساقه ها بعلت آبیاری زیاد بوده، پس آبیاری را کم کرده و زهکشی گلدان را بررسی کنید.حتما بین دو آبیاری خاک گلدان باید خشک شود.
زرد شدن و ریزش برگهای قدیمی :
به دو علت ممکن است این پدیده رخ دهد, یکی آبیاری زیاد و خالی نکردن آب زیرگلدانی است, دومی به خاطر کمبود ازت است که با دادن کود آلی حاوی ازت زیاد برطرف میشود.
قرمز شدن لب برگهای کالانکوئه :
نور کم, نوسانات دمایی محیط نگهداری و سرد شدن هوا میتواند موجب این پدیده شود.
وجود شپشک بر روی برگها :
در صورت وجود شپشک بر روی برگهای گیاه, اولین پیشنهاد استفاده از آب صابون است. همچنین میتوانید از اسپریهای حشره کش خانگی استفاده کنید که اگر جواب نداد در آخر از سم دیازینون استفاده کنید.
دراز شدن ساقههای کالانکوئه :
محیط کم نور موجب این پدیده میشود چون کالانکوئە گیاهی نور دوست است پس با انتقال گیاه به محل پرنورتر این مشکل را برطرف کنید.
ریز بودن برگها :
این پدیده نیز به علت نور کم است. پس گیاه خود را به محلی پرنور البته نور غیر مستقیم انتقال دهید, در صورت نبود نور از نور مصنوعی استفاده کنید.
گلدهی مجدد گیاه :
اگر میخواهید گیاهان بعد از گلدهی اول و خشک شدن گلها دوباره به گل بنشینند حتماً از قسمت دمگل گلهای خشک شده را جدا کنید تا انرژی گیاه صرف گلهای خشک نشود و حتماً با کود پتاس بالا مثل کریستالون قرمز هردو هفته یکبار کالانکوئە را تقویت کنید.
خاک مخصوص قلمه :
یک قسمت پیت ماس یا کوکوپیت همراه با یک قسمت خاکبرگ یا کمپوست و دو قسمت ماسه نرم. (ماسه برای زهکشی خوب)
نکاتی در مورد گیاه کالانکوئه
-
نوسانات نوری و دمایی زیاد موجب غیر عادی شدن رنگ برگها میشود. -
کافی نبودن تعداد روزهای کوتاه موجب غیرعادی شدن گل آذین بوده و به راکتەهای پوستەای کوچک, در گل بزرگ شده و مشابه برگ میشوند کە بە آن پدیدە فیلودی یا برگسانی گفتە میشود.