سیب زمینی یک غذای اصلی در بسیاری از فرهنگ ها است و بیش از 10000 سال است که توسط انسان ها استفاده می شود. سیب زمینی علاوه بر اینکه سرشار از پتاسیم است، منبع عالی کربوهیدرات و فیبر نیز می باشد. این سیب زمینی خوشمزه را می توان به روش های مختلفی از جمله پخته، سرخ شده، پخته و حتی خشک استفاده کرد. متاسفانه برای نگهداری از این غذای خوشمزه در خانه با جوانه زدن سیب زمینی مشکل داریم اما راه هایی هم برای جلوگیری از جوانه زدن سیب زمینی وجود دارد.
چگونه از جوانه زدن سیب زمینی جلوگیری کنیم؟
1. سیب زمینی را در جای خنک نگهداری کنید
دمایی که سیب زمینی را در آن نگهداری می کنید به طور قابل توجهی بر عمر مفید آن تأثیر می گذارد. اگر سیب زمینی را در دمای 6 تا 10 درجه سانتیگراد نگهداری کنید، می توان آن را برای چندین ماه بدون جوانه زدن و فاسد شدن نگهداری کرد. این محدوده دما کمی گرمتر از دمای یخچال است و معمولاً معادل دمای زیرزمین، انبار یا گاراژ است.
تحقیقات در این زمینه نشان داده است که نگهداری سیب زمینی در دمای پایین می تواند ماندگاری آن را تا چهار برابر افزایش دهد. علاوه بر این، اگر سیب زمینی در این دما نگهداری شود، به حفظ ویتامین C نیز کمک می کند. مطالعات نشان می دهد که سیب زمینی هایی که در دمای سرد نگهداری می شوند تا 90 درصد ویتامین C خود را به مدت چهار ماه حفظ می کنند.
2. سیب زمینی را دور از نور نگهداری کنید
نور خورشید می تواند باعث تولید کلروفیل و سبز شدن پوست سیب زمینی شود. در حالی که خود کلروفیل موجود در سیب زمینی بی ضرر است، وقتی در معرض نور خورشید قرار می گیرد، می تواند به ماده ای سمی به نام سولانین تبدیل شود. بسیاری از مردم سیب زمینی سبز را به دلیل سطح بالای سولانین دور می اندازند. همچنین سولانین طعم تلخی ایجاد می کند که می تواند دهان یا گلوی افراد حساس را تحریک کند.
سطوح بالای سولانین سمی است که منجر به حالت تهوع، استفراغ و اسهال می شود و چندین مرگ گزارش شده است. تقریبا تمام سولانین در پوست سیب زمینی وجود دارد، بنابراین پوست کندن سیب زمینی سبز می تواند به حذف این سم کمک کند.
3. سیب زمینی را در یخچال یا فریزر نگهداری نکنید
اگرچه دمای پایین برای جلوگیری از جوانه زدن سیب زمینی مفید است، اما نگهداری در یخچال ایده خوبی نیست. دمای بسیار پایین می تواند سیب زمینی را شیرین کند. این زمانی اتفاق می افتد که نشاسته موجود در سیب زمینی به قند کاهنده تبدیل می شود. کاهش قند می تواند مواد سرطان زا به نام آکریل آمیدها را هنگامی که در معرض دمای بالا قرار می گیرد یا سرخ می کند تولید کند.
همچنین سیب زمینی خام را نباید در فریزر نگهداری کرد. آب سیب زمینی در دمای زیر صفر پخش می شود و کریستال هایی را تشکیل می دهد که ساختار دیواره سلولی را مختل می کند. این کریستال ها پس از تماس با آب گرم یا دمای اتاق خنثی می شوند و سیب زمینی را غیر قابل استفاده می کند.
علاوه بر این، سیب زمینی ها با قرار گرفتن در معرض هوا در فریزر قهوه ای می شوند. این به این دلیل است که آنزیم هایی که سیب زمینی قهوه ای را می سازند هنوز فعال هستند. نگهداری سیب زمینی آب پز در فریزر مشکلی ندارد، زیرا این آنزیم ها در حین پخت غیرفعال می شوند.
باید بخوانید:
کالری، ارزش غذایی و خواص سیب زمینی
در این مقاله به بیان کالری و ارزش غذایی مدل های مختلف سیب زمینی می پردازیم و به خواص شگفت انگیز سیب زمینی اشاره می کنیم. تا پایان مقاله با ما همراه باشید…
4. سیب زمینی ها را در ظرف باز نگهداری کنید
برای جلوگیری از جوانه زدن سیب زمینی ها باید آنها را در معرض جریان هوا قرار داد. بهترین راه برای جریان هوا نگهداری سیب زمینی ها در ظرف است. آنها را در کیسه های پلاستیکی یا ظروف دربسته قرار ندهید. بدون گردش هوا، رطوبت حاصله باعث رشد باکتری ها و کپک ها می شود.
5. سیب زمینی را نشویید
از آنجایی که سیب زمینی ها در زیر زمین رشد می کنند، اغلب کثیفی زیادی روی پوست آن وجود دارد، بنابراین ما اغلب سیب زمینی ها را می شوییم و نگهداری می کنیم، اما برای جلوگیری از جوانه زدن سیب زمینی ها، آن ها را درست قبل از خوردن بشویید.
6. سیب زمینی را از سایر محصولات دور نگه دارید
هر میوه و سبزی رسیده گاز اتیلن منتشر می کند که باعث ایجاد رطوبت در میوه و افزایش محتوای قند می شود. اگر سیب زمینی در نزدیکی سایر میوه ها و سبزیجات نگهداری شود، جوانه زنی می تواند تسریع شود، بنابراین آنها را از سایر محصولات به ویژه موز، سیب، پیاز و گوجه فرنگی دور نگه دارید.
7. سیب زمینی ها را قبل از نگهداری پوست بگیرید
بسیاری از ما سیب زمینی را از بازارها و مغازه های محلی می خریم، اما اگر خودتان آن را پرورش می دهید، قبل از نگهداری آن را “درمان” کنید. برای این کار آنها را در دمای حدود 18 درجه سانتی گراد با رطوبت 95 تا 98 درصد به مدت دو هفته نگهداری کنید. برای این منظور می توانید پارتیشنی برای این منظور تهیه کنید، آنها را در کنار بخاری یا بخور قرار دهید یا در کنار سیب زمینی یک لامپ 40 واتی روشن کنید. این وضعیت پوست سیب زمینی را ضخیم می کند و در برابر آسیب و فساد مقاوم تر می شود.
8. در پاییز و زمستان به همان اندازه سیب زمینی بخرید
مقداری سیب زمینی بخرید که مطمئناً در پاییز و زمستان می خورید. چون به محض رسیدن بهار، سیب زمینی ها شروع به جوانه زدن می کنند.
9. سیب زمینی ها را مرتب چک کنید
به طور دوره ای سیب زمینی های ذخیره شده را بررسی کنید و آن هایی را که نرم شده اند یا جوانه زده اند بردارید تا از جوانه زدن سیب زمینی های دیگر جلوگیری کنید. سیب زمینی های جوانه زده را تا زمانی می توان استفاده کرد که سفت باشند و تغییر رنگ ندهند.
نکاتی برای خرید بهترین سیب زمینی
اگر سیب زمینی تازه و سالم بخرید، می توانید مدت بیشتری آن را نگهداری کنید. هنگام انتخاب سیب زمینی، ویژگی های زیر را در نظر بگیرید:
سیب زمینی باید سفت باشد. اگر وقتی سیب زمینی ها را در دست می گیرید نرم هستند یا با ورز دادن بافت سیب زمینی فرو می روند، کیفیت خوبی ندارند.
سیب زمینی هایی که در اثر سرما آسیب دیده اند می توانند در پوست خود حفره ایجاد کنند، بنابراین به دنبال سیب زمینی هایی باشید که پوست صاف و یکدستی دارند.
گاهی اوقات سیب زمینی در هنگام برداشت یا حمل و نقل آسیب می بیند. از خرید سیب زمینی هایی که آسیب قابل مشاهده دارند خودداری کنید زیرا زودتر خراب می شوند.
جوانه زدن سیب زمینی یکی از اولین نشانه های فساد است، بنابراین از خرید سیب زمینی جوانه زده خودداری کنید.