دلایل تلخی دهان چیست؟
راه های مناسب برای درمان تلخی دهان-با دلگرم کننده با من باش.
سرماخوردگی، آلرژی و سینوزیت
از جمله بیماری هایی هستند که باعث انسداد مجاری بینی و کاهش حس بویایی و در نتیجه کاهش طعم و مزه می شوند.گاهی اوقات حس چشایی معمول ما به طور موقت تغییر می کند و در دهان احساس طعم بد یا فلزی می کنیم. این وضعیت می تواند دلایل زیادی داشته باشد.
عوامل رایجی که باعث ایجاد تلخی در دهان می شوند:
- تنفس از طریق دهان
- کم آبی بدن
- دهان خشک
- بارداری
- سیگار کشیدن
بیماری هایی که باعث تلخی دهان می شوند
- آلرژی و گرفتگی بینی
- فلج بل (بیماری عصبی)
- ژنژیویت (التهاب، تورم و خونریزی لثه)
- گلوکوسیت ها (التهاب، تورم و قرمزی زبان)
- پولیپ بینی
- عفونت غدد بزاقی دهان
- سندرم شوگرن (بیماری خود ایمنی که باعث خشکی دهان و چشم می شود)
- عفونت های تنفسی مانند سرماخوردگی، سینوزیت، گلودرد چرکی، آنفولانزا و فارنژیت (التهاب و گلودرد)
- کمبود ویتامین B12 یا روی در بدن
- استفراغ یا بازگشت اسید معده به مری (ممکن است به دلیل GERD باشد)
طعم چگونه کار می کند؟
این طعم به کمک ساختارهای خاصی به نام جوانه چشایی در دهان احساس می شود. به طور متوسط 10000 جوانه چشایی در دهان وجود دارد که بیشتر آنها روی زبان هستند، اما برخی در سقف دهان و پشت گلو قرار دارند. هر کدام از این جوانه های چشایی حدود 50 سلول گیرنده حسی دارند که به نوشیدنی ها و غذا پاسخ می دهند.
جوانه های چشایی به پنج طعم اصلی حساس هستند: شیرین، ترش، شور، تلخ و مست کننده (گوشتی/خوشمزه). بزاق دهان مواد شیمیایی موجود در غذا و نوشیدنی هایی را که مصرف می کنیم حل می کند و جوانه های کوچک چشایی روی سلول های گیرنده سیگنال هایی را به مرکز چشایی در مغز می فرستند. بو نیز نقش مهمی در ذائقه ما دارد. پوشش داخلی بینی حاوی سلول های گیرنده بو است که بوی غذا را حس می کنند و این دو حس با هم کار می کنند تا طعم های مختلف را شناسایی کنند.
حس چشایی نیز به ترکیب غذا بستگی دارد. اگر بعد از قورت دادن غذای بد، غذای شیرین بخورید، طعم شیرینتری خواهد داشت. اگر به خوردن یک نوع غذا پشت سر هم ادامه دهید، به دلیل سازگاری با آن غذا، کاهش رضایت طعم را احساس خواهید کرد.
علل مشکلات دهان تلخ
پزشکان علت اصلی طعم تلخ دهان را ترشح اسید در معده می گویند که از مری بلند شده و نوک زبان را تلخ می کند. اگر مقدار این اسید زیاد باشد باعث دل درد می شود که بسیاری از افراد آن را تجربه کرده اند. مشکل سینوس یا واکنش دارویی می تواند باعث تلخی دهان شود.
اگر در پشت زبان یک غشای نازک سفید مشاهده کردید، نشانه ایجاد و تجمع باکتری است. تشکیل باکتری نیز می تواند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شود.
آسیب هایی که باعث تلخی دهان می شود
- پختن یا گاز گرفتن زبان از چیزی
- آسیب به سر، بینی و دهان
- آسیب به اعصاب حساس به طعم
- مسمومیت هایی مانند خوردن یک گیاه سمی یا مسمومیت های شیمیایی مانند تماس با حشره کش ها
علل دیگری که باعث ایجاد تلخی در دهان می شود
- مشکلات دندان یا وسایل دندانپزشکی مانند نخ دندان
- کلینیک دندانپزشکی
- رادیوتراپی برای سر و گردن
- جراحی های گوش و حلق و بینی
- عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی: سرماخوردگی، آلرژی و سینوزیت از جمله بیماری هایی هستند که باعث احتقان بینی و کاهش حس بویایی می شوند که باعث کاهش قدرت چشایی می شود.
- بارداری: در مراحل اولیه بارداری، برخی از زنان احساس می کنند که حس چشایی آنها تغییر کرده است. ممکن است طعم فلزی عجیبی را در دهان خود بچشند یا برخی از نوشیدنی ها و غذاهایی که قبلا خوشایند بوده اند ممکن است ناگهان ناخوشایند شوند. همچنین می توانید از غذاهایی که قبلا دوست نداشتید لذت ببرید.
- شیمی درمانی و بیولوژیک: افرادی که تحت درمان سرطان با این داروها هستند ممکن است طعم عجیبی در دهان خود داشته باشند که فلزی، تلخ یا شور است.
- سایر داروها: برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان آلرژی، بیماری آلزایمر، کم خونی، آسم، فشار خون بالا، گلوکوم، بیماری پارکینسون، نقرس، آرتریت روماتوئید، اسکیزوفرنی و مشکلات تیروئید و همچنین آنتی بیوتیک ها (مانند مترونیدازول). دیورتیک ها و تکه های نیکوتینی می توانند باعث ایجاد طعم بد در دهان شوند.
- مشکلات سلامتی: خشکی دهان به دلیل کم آبی یا آسیب به غدد بزاقی می تواند منجر به طعم فلزی در دهان شود. مشکلات مزه دهان در افراد مبتلا به دیابت یا بیماری تیروئید، کبد یا کلیوی و همچنین در افراد مبتلا به ام اس، فلج صورت یا سکته بیشتر است. سوء هاضمه در نتیجه بیماری ریفلاکس معده نیز می تواند طعم شیرین یا ترش را در دهان ایجاد کند.
- پیری یا سوء تغذیه: طعم شیرین و شور اغلب با تغذیه نامناسب یا پیری کاهش می یابد.
- سندرم سوزش دهان: این بیماری که به نامهای گلوسودینیا، گلوسوپیروز، استومودینیا و بیهوشی دهان نیز شناخته میشود، با احساس سوزش مداوم در لبها، زبان یا جاهای دیگر دهان مشخص میشود. این حالت می تواند با طعم فلزی تلخ یا ناخوشایند در دهان یا کاهش طعم همراه باشد.
- جراحی: عمل های انجام شده بر روی دهان، بینی و گلو می تواند به اعصاب جوانه های چشایی یا غدد بزاقی آسیب برساند.
- اختلالات چشایی: نادر است، اما برخی افراد ممکن است بو یا مزه خاصی را به ارث ببرند. Hypogeusia به کاهش چشایی و دیسگوزی چشایی غیرطبیعی اشاره دارد. اختلالات بو به احتمال زیاد مسئول مشکلات مزمن چشایی هستند.
داروهایی که باعث تلخی دهان می شوند
بسیاری از داروها می توانند باعث ایجاد تلخی در دهان شوند، به خصوص اگر بلافاصله آنها را قورت ندهید و در دهان خود حل نکنید یا جویده شوند.
اگر داروهای خاصی مصرف می کنید و فکر می کنید ممکن است باعث تلخی دهان شما شوند، با پزشک خود صحبت کنید. اگر پزشک دارو را عوض کند، تلخی دهان نیز ممکن است از بین برود.
کاهش تلخی در دهان
- پزشکان راه حل این مشکل در موارد غیر حاد را دیر خوردن می دانند.
- نوشیدن آب و کاهش وعده های غذایی نیز از ترشح این اسید جلوگیری می کند.
رفتن به دکتر
با این حال، اگر با وجود رعایت این نکات، مشکل همچنان ادامه داشت، باید برای بررسی بیشتر با پزشک خود مشورت کنید. مشکل همچنان پابرجاست.
علت این مشکل
پزشکان علت اصلی طعم تلخ دهان را ترشح اسید در معده می گویند که از مری بلند شده و نوک زبان را تلخ می کند. اگر مقدار این اسید زیاد باشد باعث دل درد می شود که بسیاری از افراد آن را تجربه کرده اند. مشکل سینوس یا واکنش دارویی می تواند باعث تلخی دهان شود.
اگر در پشت زبان یک غشای نازک سفید مشاهده کردید، نشانه ایجاد و تجمع باکتری است. تشکیل باکتری نیز می تواند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شود.
سوالاتی برای تشخیص علت تلخی دهان
برای تشخیص علت تلخی دهان، پزشک از شما یک سری سوالات می پرسد. شما باید به این سوالات به درستی پاسخ دهید تا پزشک شما بتواند علت تلخی دهان شما را تشخیص دهد:
1. هر گونه تغییری که در بافت، ظاهر و طعم زبان شما رخ داده است را شرح دهید.
آیا دهان شما متورم، زخم یا آسیب دیده است؟
2. آیا اخیراً با یک ماده یا محیط غیرعادی در تماس بوده اید؟
آیا اخیراً با دهان، گلو یا بینی خود مشکل داشته اید؟
نام داروها، مکمل ها یا گیاهانی که مصرف می کنید را روی یک کاغذ بنویسید. آیا سیگار می کشی؟
اولین بار کی طعم تلخی در دهان داشتید؟
وقتی حس چشایی من تغییر کرده است چه کنم؟
- در اینجا چند نکته وجود دارد که به شما کمک می کند از غذای خود لذت ببرید (در صورت تغییر موقت طعم):
- اگر طعم همه غذاها یکسان است، از غذاهایی با طعم قوی تر استفاده کنید.
- با استفاده از گیاهان معطر، سس ها و ادویه ها طعم بیشتری به غذا بدهید.
- گوشت قرمز را با سرکه یا آب میوه خیس کنید یا با سس کاری یا سس شیرین یا ترش بخورید.
- طعم غذای سرد بهتر از غذای گرم است.
- برای بهبود طعم غذا از ترشی یا نمک استفاده کنید.
- اگر قهوه یا چای ساده با ذائقه شما سازگار نیست، آب لیمو یا چای سبز را امتحان کنید.
- ممکن است بیشتر به نوشیدنی های گازدار یا زنجبیلی که طعم قوی تری دارند علاقه داشته باشید.
- مقدار زیادی آب تمیز بنوشید، می توانید کمی آب لیموی تازه نیز اضافه کنید.
- مرکباتی مانند پرتقال، گریپ فروت و کیوی می توانند مفید باشند.
- جویدن آدامس های بدون قند یا مکیدن شیرینی های سفت می تواند مفید باشد.
- دندان های خود را دو تا سه بار در روز مسواک بزنید و هنگام مسواک زدن، زبان خود را بشویید. به یاد داشته باشید که هر روز از نخ استفاده کنید، به خصوص در اطراف لثه.
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی