داکلاستویر | داکلاتاسویر
داکلاتاسویر (داکلاتاسویر) که در ایران به قرص سواداک معروف است، نوعی داروی ضد ویروسی است که برای درمان بیماری هپاتیت C مزمن یا طولانی مدت استفاده می شود. هپاتیت C یک عفونت ویروسی است که عمدتاً کبد را درگیر می کند. Sofosbuvir نباید بدون Sofosbuvir استفاده شود. همچنین گاهی اوقات ممکن است همزمان با سواداک و سوفوسبوویر، داروی ضد ویروس دیگری مانند ریباویرین نیز تجویز شود. مصرف همزمان این داروها می تواند ویروس هپاتیت C را در بدن کاهش دهد، به سیستم ایمنی بدن در مبارزه با عفونت کمک کند و کبد را التیام بخشد.
عفونت مزمن هپاتیت C می تواند باعث مشکلات جدی کبدی مانند سیروز یا سرطان کبد شود. لازم به ذکر است که هنوز نمی توان به طور قطعی گفت که آیا مصرف ترکیبی این داروها می تواند از انتقال ویروس هپاتیت جلوگیری کند یا خیر. بنابراین بهتر است برای کاهش خطر انتقال، اقدامات احتیاطی مانند استفاده نکردن از سرنگ یکسان با بیش از یک نفر و استفاده از کاندوم در حین رابطه جنسی را رعایت کنید.
نحوه مصرف قرص سوداک
قبل از شروع مصرف سواداک یا هر داروی دیگری، بروشور بسته را مطالعه کنید و اگر سوالی دارید از پزشک یا داروساز خود بپرسید. پزشکان معمولاً مصرف روزانه این قرص را تجویز می کنند که می توانید آن را با معده خالی یا پر مصرف کنید.
البته بسته به وضعیت سلامتی بیمار، نحوه پاسخ بدن بیمار به درمان و سایر داروهایی که بیمار مصرف می کند، مقدار دارو ممکن است متفاوت باشد. حتماً پزشک خود را در مورد انواع داروهایی که مصرف میکنید، از جمله داروهای نسخهای، بدون نسخه و داروهای گیاهی مطلع کنید، تا او بتواند به دنبال تداخلات باشد.
سوداک زمانی موثرتر است که مقدار آن در بدن ثابت بماند. بنابراین باید در فواصل زمانی معین مصرف شود. پیشنهاد می کنیم آن را در زمان خاصی از روز مصرف کنید تا راحت تر به خاطر بسپارید.
شما باید این قرص و سایر داروهای ضد ویروسی را تا زمانی که پزشکتان تجویز کرده است مصرف کنید. حتی اگر علائم شما برای مدت کوتاهی ناپدید شوند، قطع زودهنگام دارو می تواند باعث بازگشت بیماری و عفونت شود.
عوارض جانبی و هشدارها
خستگی، سردرد، حالت تهوع و اسهال از عوارض شایع این دارو هستند. اگر هر یک از این عوارض جانبی را تجربه کردید و ادامه یافتند یا بدتر شدند، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
به یاد داشته باشید که این دارو توسط پزشک شما تجویز شده است. بنابراین، او تشخیص داد که مزایای استفاده از آن بر عوارض جانبی آن بیشتر است. البته بسیاری از افراد با مصرف قرص سواداک هیچ عارضه ای را تجربه نمی کنند.
باید بخوانید:
حساسیت جدی به این دارو به ندرت رخ می دهد. با این حال، اگر علائم یک واکنش آلرژیک جدی مانند بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکل در تنفس را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
توجه داشته باشید که این لیست ممکن است نتواند تمام عوارض جانبی ناشی از استفاده از سوداک را پوشش دهد. توصیه می کنیم با پزشک خود مشورت کنید و در مورد عوارض آن سوال کنید.
اگر به سوداک یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، قبل از مصرف دارو به پزشک خود اطلاع دهید. این قرص ممکن است حاوی مواد غیر فعالی باشد که ممکن است باعث واکنش های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. همچنین قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود را (به ویژه مشکلات کلیوی، دیابت و مشکلات کبدی) به پزشک اطلاع دهید.
اگر دیابت دارید، درمان هپاتیت C می تواند قند خون شما را کاهش دهد و منجر به هیپوگلیسمی شود. به همین دلیل، پزشک ممکن است برنامه درمان دیابت شما را تغییر دهد. در صورت مشاهده علائم کاهش قند خون، مانند تعریق ناگهانی، لرزش، ضربان قلب سریع، گرسنگی، تاری دید، سرگیجه یا سوزن سوزن شدن در دست ها و پاها، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف قرص سواداک در دوران بارداری فقط در مواقعی انجام می شود که استفاده از آن ضروری باشد. زن و شریک جنسی او نباید در دوران بارداری سوواداک و ریباویرین را همزمان مصرف کنند. مصرف همزمان این دو دارو در دوران بارداری ممکن است به جنین آسیب برساند. اگر حداقل یکی از طرفین از این داروها به طور همزمان استفاده کند، روش های پیشگیری از بارداری مانند کاندوم باید حداقل تا شش ماه پس از قطع مصرف آنها استفاده شود.
هنوز مشخص نیست که آیا سواداک به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. اگر در این دوره هستید، قبل از مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید. در صورت مصرف همزمان سواداک و ریباویرین، شیردهی توصیه نمی شود.
تداخلات دارویی قرص سواداک
تداخلات دارویی می تواند نحوه عملکرد داروهای مختلف را تغییر دهد یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. لازم به ذکر است که این مقاله تمام تداخلات سوداک با داروها را پوشش نمی دهد، بنابراین بهتر است فهرستی از داروهایی که مصرف می کنید تهیه کنید و هنگام مراجعه به پزشک آن را به پزشک بدهید. تمام داروهایی که مصرف می کنید، از جمله نسخه ها، داروهای بدون نسخه و حتی داروهای گیاهی را یادداشت کنید.
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، سواداک را نمی توان بدون سوفوسبوویر مصرف کرد. آمیودارون ممکن است با سوفوسبوویر تداخل داشته باشد. بنابراین اگر از آمیودارون استفاده می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.
داروهای دیگری نیز وجود دارند که باعث می شوند قرص های سواداک به دلیل تداخلی که ایجاد می کنند اثر خود را از دست بدهند. برخی از این داروها عبارتند از: آپالوتامید، میتوتان، ریفامپین، خار مریم و داروهای مورد استفاده برای درمان تشنج مانند
فراموش کردن مصرف یک دوز
اگر مصرف یک نوبت را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید اگر همان روز است. اگر متوجه شدید که روز بعد نوبت دیروز را فراموش کرده اید، صبر کنید تا نوبت بعدی برسد و آن را مصرف کنید. از مصرف دو برابر دارو خودداری کنید.
نکاتی در مورد مصرف قرص سواداک
این دارو را با دیگران به اشتراک نگذارید. قبل از شروع مصرف این دارو، در حین مصرف و بعد از درمان، آزمایشاتی مانند آزمایش عملکرد کبد و آزمایش هپاتیت B و C باید انجام شود.
در صورت مصرف این دارو همراه با ریباویرین، توصیه می شود بیماران یا زنانی که همسرشان بیمار هستند، قبل از مصرف دارو، آزمایش بارداری انجام دهند. در طول مصرف این دارو و 6 ماه پس از پایان درمان، انجام تست بارداری برای اطمینان از عدم بارداری ضروری است.