صحبت با کودک درباره سوء استفاده جنسی
سوء استفاده جنسی هیچ وقت موضوع جالبی برای صحبت نیست. اگر چه متاسفانه به اندازه ای باید معمول باشد که کودکتان بتواند آن را تشخیص دهد و بداند اگر برایش اتفاق افتاد چه بکند. اگر کودکان اطلاعات جنسی کافی و خوبی داشته باشند و برای صحبت کردن با پدر و مادرشان راحت باشند احتمال کمتری دارد که قربانی سوءاستفاده جنسی بشوند؛ پس فقط به این امیدوار نباشید که هیچ وقت اتفاق نمی افتد.
ابتدا در نظر بگیرید چطور باید به صحبت درباره سوء استفاده جنسی با فرزند نزدیک شوید. سپس با آنها درباره تشخیص و عکس العمل نشان دادن به سوء استفاده جنسی صحبت کنید.
نزدیک شدن به موضوع گفتگو درباره سوء استفاده جنسی
باید از اهمیت صحبت درباره این موضوع آگاه باشید. شاید احساس ناخوشایندی به صحبت درباره مسائل جنسی با فرزندتان داشته باشید اما این گفتگوها می توانند تفاوت بزرگی در امنیت آینده آنها به وجود آورند. یادگیری درباره سوءاستفاده جنسی موضوع مهمی در اطلاعات جنسی کودک شما است پس به این فکر کنید چطور می توانید موضوع را برای خودتان و آنها راحت تر کنید.
فکر نکنید یادگیری درباره رابطه جنسی معصومیت فرزندتان را از بین می برد یا باعث می شود به این روابط تمایل پیدا کنند. اطلاعات مناسب با سنشان در واقع به آنها کمک می کند رفتار مناسب را تشخیص دهند و تصمیماتی درست بگیرند.
توضیحی مناسب با سن کودک درباره رابطه جنسی آماده کنید
قبل از اینکه بتوانید درباره سوءاستفاده جنسی صحبت کنید بهتر است اطلاعات اولیه کافی و مناسبی درباره رابطه جنسی به او بدهید این کار لازم است، فرقی نمی کند در این باره چیزی بدانند یا ندانند. بچه ها از بچه های دیگر یاد می گیرند، پس بهترین کار این است که همان اول به آنها اطلاعاتی درست بدهید.
اگر می خواهید اولین نفری باشید که درباره رابطه جنسی با فرزندانتان صحبت می کنید، از همان اوایل بچگی این کار را شروع کنید. ساده و مناسب با سنشان با آنها صحبت کنید. اگر پرسید “رابطه جنسی چیست؟” باید بگویید “رابطه جنسی کاری بین دو فرد بالغ موافقِ انجام این کار است”.
بگذارید کودکتان به شما نشان دهد تا چه حد باید به او اطلاعات بدهید. اگر هنوز سوال دارند فرصتی است که نشان می دهد مجبور نیستید موضوع را کاملا خودتان توضیح دهید.
گفتگو با کودک را درباره سوءاستفاده جنسی زود شروع کنید
به فرزندتان در سنین سه تا چهار سالگی بگویید دست زدن و لمس کردن او در چه صورت بدون مشکل و در چه صورت اشکال دارد. در نظر داشته باشید آنها می توانند لمس کردن بد را به مرور زمان و وقتی به مدرسه می روند یا در موقعیت هایی دیگر بدون همراهی شما تشخیص دهند.
دقت داشته باشید این گفتگو باید ادامه داشته باشد
همان طور که فرزندتان بزرگ تر می شود، موضوع سوءاستفاده جنسی را با روش هایی مناسب با سطح رشد فعلی اش با او مطرح کنید. هر چه تعداد دفعاتی که آنها این پیام را می شنوند بیشتر باشد بهتر می توانند این موضوع را درون خودشان بپذیرند. اگر صحبت کردن درباره رابطه جنسی را معمولی کنید کودکتان احتمالا بیشتر درباره این موضوع پیش می رود و اگر هر اتفاقی برای آنها بیافتد کمک می خواهند.
به کودکان درباره اعضای بدنشان آموزش بدهید
آموزش اعضای خصوصی بدن به کودکان را در سنین کم شروع کنید. اسم مناسب اعضای بدنشان را به آنها یاد دهید. بچه ها مثل اسفنج هستند، هرچیزی را در محیط اطرافشان جذب می کنند و زبان و توضیحات نامناسب و نادرست برای اعضای بدنشان را انتخاب می کنند. علاوه بر این، با شروع کردن گفتگو درباره اعضای خصوصی بدن کودک در سال های اولیه و فراهم کردن محیطی باز و راحت برای یادگیری می توانید فرزندتان را تشویق کنید اگر هر زمانی اتفاق بدی برای او پیش آمد راحت با شما صحبت کند.
به کودکانتان فرصتی برای موافقت درباره هر نوع تماس فیزیکی بدهید
اینکه به کودکان یاد بدهیم در چه صورت دست زدن افراد غریبه یا اعضای خانواده به آنها بدون اجازه اشکال دارد بچه ها را سر درگم می کند. با صحبت کردن درباره رضایت فرزندتان در ارتباطات فیزیکی او با دیگران اعتماد و سازگاری منطقی را برای او ایجاد کنید.
به کودکتان یاد بدهید بعضی از اعضای بدنش خصوصی هستند و دیگران نباید آنها را ببینند. به آنها توضیح دهید هیچ کس نباید به آنها دست بزند یا اجازه بگیرد که آنها را لمس کند.
پدر و مادرها باید آگاه باشند بسیاری از افرادی که سوءاستفاده جنسی می کنند با تلاش برای به دست آوردن اعتماد کودک شروع می کند و بعد از جلب اعتماد از آنها می خواهند که به اعضای خصوصی او دست بزند. به همین دلیل باید در سنین اولیه کودکی به او تاکید کرد چنین کاری اصلا درست نیست.
به کودکتان یاد بدهید هیچ کس نباید از اعضای خصوصی بدن او عکس بگیرد. اغلب، پدوفیل ها عکس می گیرند و آنها را در اینترنت به اشتراک می گذارند و می فروشند. باید در طول حمام کردن از کودکتان برای شستن اعضای خصوصی او اجازه بگیرید و این حد و مرز را به او نشان دهید.
به بچه ها کمک کنید حقوقشان را درباره اعضای بدنشان بدانند
این رضایت را به مواردی بیشتر از دست زدن بقیه به آنها گسترش دهید تا مطمئن شوید فرزندتان درک کرده است بدنش فقط متعلق به خودش است. از سنین اولیه او را تشویق کنید که بقیه قبل از بغل کردن، قلقلک کردن یا بوسیدنشان باید از آنها اجازه بگیرند. همچنین مطمئن شوید درک کرده اند حق نه گفتن هم دارند.
باید در همان سنین اولیه به آنها تاکید کنید بقیه برای نزدیک شدن به آنها باید از او اجازه بگیرند. اگر کودک با خجالت از فردی دور شد واضح است که نمی خواهد لمس شود. هیچ وقت کودکتان را مجبور نکنید بچه دیگری را بغل کند، مهم نیست آن بچه چقدر دوست داشتنی است. بگذارید بدانند چه کسی باید به آنها دست بزند و چه کسی نباید.
توضیح سوءاستفاده جنسی
درباره اعضای خصوصی کودک به فرزندتان آموزش دهید. وقتی کودکانتان هنوز نوپا هستند به آنها توضیح دهید بعضی از اعضای بدن آنها را فقط باید خودشان ببینند. به آنها بگویید اشکالی ندارد پدر و مادر به تمیز نگه داشتن اعضای خصوصی آنها کمک کنند یا دکتر برای سالم بودن آنها را معاینه کند اما هیچ کس دیگری نباید این اعضای بدنشان را لمس کند.
حمام کردن فرصت خوبی برای صحبت کردن درباره اعضای خصوصی با کودک نوپا است. به او بگویید اشکالی ندارد بعضی مواقع لباس هایشان را جلوی مردم در بیاورند مثلا در اتاق رختکن استخر یا باشگاه.
تماس فیزیکی امن و نا امن
با کودکتان درباره اینکه دست زدن دیگران به آنها در چه صورت اشکال دارد و در چه صورت اشکال ندارد صحبت کنید. برای آنها مثال هایی قابل درک بیاورید تا بتوانند اگر برای آنها پیش آمد تماس فیزیکی نامناسب را تشخیص دهند.
برای اشاره به سوءاستفاده جنسی اصطلاحات مبهمی مثل “تماس فیزیکی بد” و “دردآور” را به کار نبرید. اگر این سوء استفاده آسیب رسان نباشد یا حتی احساس خوبی به بچه ها بدهد متوجه نمی شود آنچه اتفاق می افتد اشکال دارد.
مثلا می توانید بگویید تماس فیزیکی امن مثل وقتی است که مادربزرگ را بغل می کنی یا وقتی دکتر در مطب تو را معاینه می کند. اما اگر کسی که دکتر تو نیست سعی کند اعضای خصوصی تو را لمس کند یا کاری کند که احساس غیرعادی داشته باشی این تماس فیزیکی امنی نیست.
آموزش نه گفتن به کودکانتان
به فرزندتان تاکید کنید اگر احساس بدی دارند یا حس می کند اوضاع عادی نیست نه گفتن به هر فردی درست و قابل قبول است. به آنها توضیح دهید اگر احساس ناراحتی یا ناامنی می کنند نباید به این فکر کنند که آن فرد از او بزرگ تر است و باید به حرف های او گوش کنند. به آنها کمک کنید کلمات یا عبارات مفیدی را که به رهایی آنها از چنین موقعیت هایی کمک می کند یاد بگیرند.
امروزه خیلی از بچه ها در همان سنین اولیه تلفن همراه دارند. بین خودتان و کودکتان کلمه رمزی داشته باشید تا اگر در موقعیتی ناراحت کننده یا نا امن گرفتار شدند به وسیله آن به شما اطلاع دهند.
آموزش اسم درست اعضای خصوصی به کودک
به جای ساختن اسامی مستعار یا اسامی جایگزین برای اعضای خصوصی کودک، فقط از کلمات “آلت تناسلی” و “واژن” استفاده کنید. اگر کودک شما هر زمانی مورد سوءاستفاده قرار بگیرد دانستن اصطلاحات درست به آنها کمک می کند درست توضیح دهند چه اتفاقی افتاده است.اگر واقعا برای استفاده از اسم اعضای خصوصی احساس خوبی ندارید می توانید فقط بگویید “خصوصی” که بعید است منجر به سردرگمی شود.
با این وجود، ممکن است کودکتان هم احساس خوبی برای استفاده از اسم اصلی آنها نداشته باشد.
ادامه دادن گفتگو مناسب با سن او
اگر فرندتان کوچک است از همان توضیحات ساده درباره اینکه چه چیز درست و چه چیز نادرست است استفاده کنید. مواظب باشید به او چیزی که باعث سردرگمی یا ترساندن او شود نگویید. وقتی بزرگ تر شوند می توانند اطلاعات بیشتری درباره رابطه جنسی و سوءاستفاده به دست آورند.
مثلا، وقتی بچه تان چهار ساله است، مهم ترین مساله مطمئن شدن درباره این است که آنها می توانند تماس فیزیکی نامناسب را تشخیص دهند. وقتی چهارده ساله هستند ایده خوبی است که درباره مسائلی مثل توافق و نحوه رفتار با عشق های زودگذر و نامناسب با آنها صحبت کنید.
تاکید بر اینکه هر کسی می تواند از کودک سوءاستفاده جنسی بکند
اینکه کودکان درک کنند حتی افرادی که می شناسند یا دوستشان دارند می توانند از آنها سوءاستفاده کنند مساله ای مهم است. مطمئن شوید کودکتان می داند هر نوع واکنش جنسی بین بچه ها و بزرگسالان اشتباه است. مهم نیست این بزرگتر چه کسی باشد.
مثلا، می توانید بگویید اگر کسی حرف های نامناسبی به تو بگوید یا سعی کند به تو دست بزند مهم نیست چه کسی باشد. حتی اگر کسی باشد که می شناسی مثل معلمت یا مربی ورزشی باز هم اشکال دارد.
صحبت کردن با کودک درباره رفتارهای نامناسب
مطمئن شوید بچه هایتان از این مساله آگاه هستند که دیگر رفتارهای نامناسب مثلا نگاه کردن به بدن لخت او و نشان دادن حرکات جنسی یا پورنوگرافی به او می تواند به اندازه تماس فیزیکی نامناسب با بدن کودک اشتباه باشند.
لازم نیست در این باره خیلی وارد جزئیات شوید مخصوصا وقتی با کودکان صحبت می کنید. مثلا بگویید : “اگر بزرگتری همیشه سعی می کند به اعضای خصوصی او نگاه کنی یا اگر به تو حرف هایی می زند که تو را گیج می کند یا می ترساند اصلا درست نیست. اگر چنین اتفاقی افتاد بیا زود به من یا بابا بگو”.
کمک به امن ماندن بچه ها
به کودکتان بگویید در ارتباط با بزرگسالان به دنبال نشانه های هشداردهنده باشند. افرادی که سوءاستفاده جنسی می کنند اغلب، بچه ها را هفته ها یا ماه ها قبل از سوء استفاده زیر نظر دارند. به کودکتان کمک کنید خط قرمزهایی را که می تواند خطر را نشان دهد یاد بگیرد.
ممکن است فردی که سوء استفاده می کند طوری رفتار کند که انگار دوست بچه است؛ آنها را به صورتی غیرجنسی لمس کند مثلا او را قلقلک دهد؛ به کودک مواد مخدر یا الکل بدهد و کودک را تشویق کند به پدر و مادرش چیزی در این باره نگوید. شما می توانید به کودکتان بگویید “اگر بزرگتری خواست چیزی را از من یا مامان مخفی کنی یا اگر خواستند مشروب بخوری یا هر کار غیرقانونی بکنی باید حتما به ما بگویی”.
آموزش شجاعت و حاضرجوابی به کودک
به کودکتان بگویید بدنش متعلق به خودش است و می توانند اگر ناراحت بودند به دیگران بگویند به آنها دست نزنند. مطمئن شوید کودکتان می داند اگر کسی خواست به حریم خصوصی او تجاوز کند چطور قاطعانه “نه” بگوید. به کودکتان کمک کنید حتی در موقعیت های تهدید کننده چطور برای دفاع از حد و مرزهای شخصی اش راحت و شجاع باشد. مثلا کودکتان را مجبور نکنید اگر نمی خواهد دیگران را بغل کند.
ایجاد شرایط راحت برای صحبت کردن کودکان راجع به سوءاستفاده جنسی
بگذارید بچه ها بدانند اگر کسی کاری نامناسب با آنها انجام دهد یا حرف نامناسبی به آنها بزند می توانند در این باره با شما صحبت کنید. تاکید کنید که حرف آنها را باور می کنید و از دست آنها عصبانی نمی شوید. مثلا بگویید “اگر کسی با تو تماس فیزیکی ناامنی داشت باید حتما به ما بگویی. ما همیشه به حرف هایت گوش می دهیم و مشکلی برایت پیش نمی آید”.
آشنایی با روش های کمک گرفتن برای کودکتان
اگر مطمئن نیستید از چه سازمانی باید برای فرزندتان درباره سوءاستفاده جنسی کمک بگیرید می توانید با اورژانس اجتماعی به شماره 123 تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید:
دانلود تمامی قسمت های کارتون مراقبت های کودکانه | جم جونیور
علت پدوفیلیا و درمان اختلال خطرناک پدوفیلی ( آزار جنسی کودکان)
تاریخ دقیق روز جهانی کودکان قربانی تجاوز جنسی چه روزیست ؟