به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، مشاهدات میدانی حکایت از افزایش قیمت برنج دارد. افزایشی که نگرانی زیادی در جامعه ایجاد کرده و برای بسیاری این سوال مطرح شده که چرا برنج گران شده است؟
اگرچه قیمت برنج ایرانی از ابتدای سال تاکنون چندین بار دستخوش تغییرات جزئی شده است، اما می توان گفت عمده جهش قیمت آن در نیمه دوم سال 1400 و در پاییز و زمستان رخ داده است. بنابراین بر اساس مشاهدات میدانی ایسنا از بازار، قیمت برنج در پاییز امسال از کیلویی حدود 40 هزار تومان به 50 تا 70 هزار تومان و در زمستان به حدود 70 تا 90 هزار تومان در هر کیلوگرم رسیده است.
افزایش قیمت ها که منجر به حذف این کالاهای استراتژیک از سفره برخی خانواده ها شد و باعث نگرانی مردم از نحوه خرید برنج مورد نیاز خود با قیمت کیلویی 80 هزار تومان و حتی یارانه 45 تومانی شد. هزار و 500 تومان برای خرید کافی است برنج کیلویی نمی دهد.
اما در این مدت کارشناسان دلایل متعددی را برای افزایش قیمت برنج عنوان کردند، از جمله خشکسالی که باعث کاهش 20 درصدی تولید برنج شد و تجار از این وضعیت استفاده کردند یا اینکه قیمت برنج ایرانی به دلیل نبود برنج خارجی در بازار افزایش یافت. سوال اصلی که اینجا مطرح می شود این است که چگونه به برنج 80 هزار تومانی رسیدیم و آیا خشکسالی و دلالان و … خواهد بود؟ به راحتی می توان بازار را تغییر داد و تهدیدی برای قدرت غالب مردم بود، پس اساساً نقش ماشین آلات کمیسر کجاست؟
برنج خارجی خطری برای برنج ایرانی نداشت
مسیح کشاورز – دبیر انجمن واردکنندگان برنج در پاسخ به این سوال که دلیل افزایش چشمگیر قیمت برنج در نیمه دوم سال چیست، گفت: برنج ایرانی نیاز به حمایت دارد یا خیر؟ اگر لازم است برنج خارجی تهدیدی برای برنج ایرانی باشد، باید واردات آن ممنوع شود و اگر تهدیدی نیست، اجرا نشود.
وی ادامه داد: در حال حاضر در شرایطی هستیم که نه وزن و نه ارزش برنج خارجی تهدیدی برای برنج ایرانی محسوب نمی شود. به همین دلیل اعلام کردیم که نیازی به ممنوعیت واردات نیست اما این ممنوعیت اجرایی شده است. از سوی دیگر، ذخایر خصوصی برنج کافی نبود. این امر منجر به کاهش برنج خارجی در بازار و افزایش قیمت آن و در نتیجه افزایش قیمت برنج ایرانی شد.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج تصریح کرد: پس از رفع ممنوعیت واردات برنج وارد کشور شد اما این واردات در شرایطی بود که برنج ایرانی 100 درصد افزایش قیمت داشت و تاثیری در کاهش قیمت نداشت.
در مورد انحصار داخلی بود
کشاورز همچنین به موضوع انباشت و واسطه گری اشاره کرد و گفت: وقتی بازار شکست می خورد کشاورز برنج نمی فروشد و واسطه ها نیز از شرایط مصرف استفاده می کنند و برنج را ذخیره می کنند. متأسفانه مشکل انباشتگی داخلی در مورد برنج نیز پیش آمد.
باید قیمت مصوب برنج تعیین می شد
در همین رابطه سید تقی جعفریان – رئیس اتحادیه برنج داران استان مازندران نیز به ایسنا گفت: وقتی دولت می دانست با کسری برنج مواجه است چرا ممنوعیت واردات برنج از خارج را لغو نکرد تا بازار را متعادل کند. واردات برنج؟
وی ادامه داد: باید بر بازار نظارت شود و قیمت مصوب برنج تعیین شود تا همه نتوانند به هر قیمتی خرید و فروش کنند. متاسفانه این اتفاق نیفتاد.
وی با بیان اینکه وقتی بازار شکست می خورد عده ای از شرایط استفاده می کنند و روی هم انباشته می شوند، گفت: بحث برنج در کشور کیست؟ دقیقا چه کاری انجام میدهد؟ چرا نظارتی در این زمینه وجود ندارد؟ ما از شهریور ماه هشدار داده ایم، اما متأسفانه به مشاغل بخش خصوصی توجهی نمی شود.
ابراهیم زارع، مدیرکل دفتر بازرگانی داخلی محصولات کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی نیز در پاسخ به علت افزایش قیمت برنج در بازار به ایسنا گفت: انواع درجه یک و مرغوب این ها کالاها
وی ادامه داد: نرخ ارز، قیمت جهانی و هزینه های تولید کشاورزان در سال جاری رو به افزایش است. از طرفی امسال به دلیل خشکسالی در مناطق شمالی و مرکزی کاهش تولید داشتیم.
واردات برنج نسبت به مدت مشابه سال گذشته 30 درصد افزایش داشته است
زارع افزود: دولت تاکنون 380 هزار تن برنج خارجی را با قیمت های 12 هزار و 500 تا 18 هزار و 500 تن در کشور توزیع کرده است. همچنین قصد دارد تا پایان سال 200 هزار تن برنج خارجی دیگر نیز توزیع کند. همچنین اقداماتی را برای کاهش هزینه های بازاریابی انجام داده است. بنابراین اکنون برنج به صورت هوشمند از طریق استارت آپ ها توزیع می شود. از سوی دیگر امسال نسبت به سال های گذشته برنج بیشتری وارد کردیم و تاکنون نسبت به مدت مشابه پارسال 30 درصد رشد واردات داشته ایم.
مدیرکل دفتر بازرگانی داخلی کالاهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: افزایش قیمت برنج قابل کتمان نیست. اما دولت در این میان منفعل نبوده است. یعنی هر کالایی که در بازار نوسان داشته باشد، دولت وارد می شود و اقدامات لازم را انجام می دهد.
نظارت و بازرسی در دستور کار قرار دارد
وی با بیان اینکه اکنون برنج از دست کشاورزان خارج شده است، گفت: بحث نظارت و بازرسی در دستور کار قرار دارد و قطعا بیش از گذشته وارد این حوزه خواهیم شد. اگر تخلف و انباشتی باشد قطعا رفع می شود. البته در حال حاضر دستگاه های نظارتی در بازار هستند و در حال رصد هستند.
در پاسخ به این سوال که آیا ممنوعیت واردات برنج خارجی باعث گران شدن برنج داخلی شده است یا خیر؟ او گفت اگر ممنوعیت چهار ماهه واردات را کاهش دهد، این موضوع درست است. اما قبل و بعد از ممنوعیت واردات برنج به قدری بود که نسبت به مدت مشابه پارسال حتی 30 درصد افزایش داشت. از سوی دیگر، این مدت قانونی است که واردات برنج را ممنوع می کند و قانونگذار باید در مورد لغو یا کاهش مهلت آن تصمیم گیری کند.