چرا زنان در تهران باستان از خوردن کباب پیشانی منع می شدند؟


به گزارش سلام نو به نقل از همشهری آنلاین، چلوکباب حتی در ادبیات و فرهنگ عامه نیز حضوری پررنگ و تاثیرگذار داشت و ضرب المثل ها و قصه های عامیانه جالب بسیاری از دل این لذیذ دوست داشتنی بیرون می آید. اگر به ادامه داستان علاقه مند هستید که چگونه این غذا سر سفره ما ایرانی ها قرار می گیرد، در انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

ناصرالدین شاه و کباب قفقازی روی تف

بسیاری بر این باورند که چلوکباب غذای ملی تهرانی هاست. برخی کشف او را به ناصرالدین شاه نسبت می دهند. اما اصل داستان به دوره صفویه برمی گردد. مورخان و جهانگردانی که در این دوره به ایران سفر کرده اند از کباب پیشانی مستقیم به عنوان یک غذای رایج ملی یاد نمی کنند. اما یکی از جهانگردان اروپایی که در زمان شاه عباس مدتی را در اصفهان گذرانده است، می گوید که برنج خام را با گوشت گوسفندی می خورد که ایرانی ها با انگشت گوشت را پاره می کنند و کمتر از چاقو استفاده می کنند. یکی دیگر از جهانگردانی که در زمان محمدخان قاجار به ایران سفر کرده است، از پخت گوشت بره، مرغ سفید و کباب گوسفندی در رژیم غذایی ایرانیان یاد کرده است.

اما بدون توجه به ماجرای پختن کباب، پای ناصرالدین شاه دوباره باز شد، مانند بسیاری از اولین ها در ایران. «محمدرضا معتمد الکتاب» در کتاب «تاریخ قاجار» می گوید: کاملاً ایرانی شد.

داستان کباب و مشروطه سازان  چرا زنان در تهران باستان از خوردن کباب پیشانی منع می شدند؟

ناولین فرزندان ایران و تهران

طبق اسناد موجود اولین چلوکبابی در تبریز و در نزدیکی مرز قفقاز راه اندازی شد. اما اولین کسی که شروع به پخت کباب قفقازی در تهران کرد شخصی به نام نجیب بود. نجیب که یکی از نگهبانان سلطنتی آشپزخانه بود، در تهران، جلوی پله‌های نوروزخان، کباب پز نجیب را باز کرد. البته در این مغازه فقط کباب پخته می شد و خبری از ویولنسل نبود تا اینکه در آن زمان شخصی به نام ابوالپلویی یا ابوال چلویی از چلوپ های معروف تهران دست به کار شد. شاگردان ابوالخان در ظهر به کباب فروشی ها و سایر اغذیه فروشی ها رفتند و این اتفاق باعث کشف مواد غذایی جدید شد. و از این استقبال بهره برد. به مرور زمان با افزودن حبوبات و مرغ به پلو، این غذاها به پلو کجر معروف شدند.

بیشتر بخوانید  برملا شدن راز زندگی حامد آهنکی در برنامه زنده

در سال 1290 بود که حاج «علی اکبر خان رفتاری» اولین کباب نوین سل را در بازار کوام الدوله میدان شاپور راه اندازی کرد.

داستان کباب و مشروطه سازان  چرا زنان در تهران باستان از خوردن کباب پیشانی منع می شدند؟

منو و قیمت کباب پایه

سلو کباب این غذای لذیذ که توسط ناصرالدین شاه پادشاه ثروتمند ایران اختراع شده است با یک بشقاب پر از پلو، کباب (یک سیخ) یا خرد شده (دو سیخ) همراه با گوجه فرنگی کبابی، سماق، پیاز و پیاز سرو می شود. دوغ می نوشد). واحد شمارش چلوکباب «دست» است. اما برسیم به اصل ماجرا و قیمت کباب پیشانی در تهران باستان. در زمان ناصرالدین شاه قیمت کباب پرس کامل با تمام تخلفات 3قرآن بود. وقتی به دوره احمدشاه می رسیم قیمت کباب پیشانی افزایش یافت و به 4 تا 5 ریال رسید و در دوره پهلوی دوم قیمت کل یک کباب دست ساز به 6 ریال رسید. «جعفر شهری» در کتاب «تهران قدیم» درباره این موضوع نوشت: «قیمت چلوکباب کارمندان روزنامه اطلاعات 5 ریال بود که شامل کباب برگ درشت، کره، برنج 330 گرم، پیاز بود. نان و سماق و در عین حال برای کارکنان روزنامه اطلاعات در خیابان خیام تهران، چلوکباب 4 ریال بود.

البته ماجرای افزایش قیمت کباب و تفاوت آن در شهرهای مختلف یکی از موضوعات و رسانه های مهم اوایل قرن گذشته بود. مثلاً در روزنامه های کیهان و اطلاعات; در حدود سالهای 1330 تا 1335 صحبت از قیمت کباب بود که کباب تف در تهران 3.5 ریال بود اما در شهرهای دیگر ایران دو سیخ نان و گوجه فرنگی را به قیمت 8 ریال می فروختند و اگر لیموناد یا نوشابه سفارش می دادید 4 یا 4. 2 ریال اضافه شد که قیمت کل 10 تا 12 ریال بود. در سال 1352 قیمت چلوکباب برگی با کره و گوجه کبابی و پیاز و سماق 60 ریال بود.

بیشتر بخوانید  ناهار خوراک مرغ بپز، هم سالمه هم خوشمزه | طرز تهیه خوراک مرغ با روشی متفاوت

داستان کباب و مشروطه سازان  چرا زنان در تهران باستان از خوردن کباب پیشانی منع می شدند؟

حضور زنان در باربیکیو ممنوع است

جالب است که در سال های اول تأسیس کباب پز، زنان حق خرید و شرکت در کباب پز را نداشتند. به دلیل فرهنگ و فضای ایلخانی دوره قاجار، جایگاه زنان در خواربار فروشی ها در نظر گرفته نمی شد و این داستان فرقی نمی کرد که در سر کبابه باشد یا دیزی سرا و غیره. به همین دلیل، زنان نمی‌توانستند در کباب‌پزی حاضر شوند یا حتی غذای بیرون را تهیه کنند. زنان فقط زمانی می‌توانستند کباب پیشانی را بخورند که مرد آن را در ظرفی بخرد و به خانه ببرد یا به کباب پیشانی دانش‌آموز سفارش دهد تا شاگردش به خانه بفرستد..

نقش پیشانی کباب در تاریخ ایران

چلو کباب این غذای نوستالژیک، علاوه بر فرهنگ و تغییر رویه فروشگاه های مواد غذایی، در سیاست نیز نقش داشته است. مثلاً در همان ماجراهای مشروطه، وقتی یکی از مشروطه خواهان در تبریز سخنرانی می کرد، یکی از حاضران که با چلوکباب ملاقات داشت، از مشروطه و ماهیت آن پرسید و رئیس مجلس پاسخ داد: مشروطه یعنی چلوکباب ارزان. بُعد انقلاب مشروطه طول کباب با دست را نشان می دهد و ادامه می دهد: کباب به این اندازه می شود و قطر کباب به اندازه دست من.

یکی از ماجراهای سیاسی چلو کباب مربوط به گرانی شکر است. در سال 1324 قیمت شکر وارداتی از روسیه به دلیل جنگ با ژاپن افزایش یافت. به همین دلیل «احمد خان علاء الدوله» حاکم تهران از تاجران و واردکنندگان شکر به «هاشم قندی» و «اسماعیل خان» استناد می کند. ظاهرا این دو تاجر در افزایش قیمت شکر دست دارند. به همین دلیل دستور داد که آنها را به خاطر معاشقه و شلاق مجازات کنند. در بحبوحه اجرای این حکم، وقت ناهار بود که علاء الدوله دستور توقف کار را صادر کرد و به متهم گفت: باید بخوری.

بیشتر بخوانید  جنوب استان فارس در شرایط فوق قرمز / افزایش بروز عروق کرونر در زنان باردار نگران کننده است - اخبار فارس - اخبار استانهای تسنیم

دیدگاهتان را بنویسید