چرا روح صنایع دستی شماره گذاری شده است؟



حجت الله مرادخانی ، پژوهشگر صنایع دستی و مدرس دانشگاه ، یادداشتی در مورد چالش های پیشه وری که برای زنده ماندن با آن روبرو است ، نوشت.

در یادداشت ارسال شده به ایسنا آمده است:

“صنایع دستی و هنرهای سنتی اصلی ترین مظاهر خلاقیت و نبوغ ایرانی در دوره های مختلف است که متأسفانه اکنون برای زنده ماندن به دلایل مختلف با چالش های جدی روبرو شده است. چالش هایی که در برخی موارد نفس این صنعت باستان ایران را می گیرد. منابع و دلایل مختلفی را می توان برای وضعیت موجود ذکر کرد. از جمله دلایل اصلی بروز مشکلات در این زمینه ، در اینجا به آمار مدیریت صنایع دستی عمومی در وزارت میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی می پردازم تا مسئله را بیشتر برنامه ریزی و توضیح دهم.

در دنیای امروز ، جمع آوری و تجزیه و تحلیل آمارهای معتبر یکی از مبانی مهم سیاست و برنامه ریزی کلان کشورها است و این علم به پیشرفت واقعی کمک شایانی کرده و از این منظر ، آمار را به علمی برای بیان سایر موارد تبدیل کرده است. علوم علی رغم این موقعیت مهم آماری و نقش استراتژیک آن در مدیریت کلان ، دولت مسئول صنایع دستی ، علیرغم خسارت و از دست دادن آمار در سالهای اخیر ، شروع به انتشار آمار غیرواقعی از وضعیت مطلوب صنایع دستی کرده است. در نتیجه ، آنها با بیان ارقام نجومی در مورد فروش داخلی و صادرات خارجی ، ایده ای غیرواقعی برای مدیران ارشد کشور و تصمیم گیرندگان دستگاههای اجرایی تأثیرگذار مانند سازمان مدیریت و برنامه ریزی و وزارت اقتصاد ایجاد کردند. با این وجود ، نظریه ها و روش های جدید آماری فراتر از ساخت نمودارها و جداول اعداد بوده و نه تنها ابزاری برای روتوش عملکرد یک موسسه یا سازمان ، نقشی اساسی در دستیابی به اهداف و برنامه ها دارند.

بیشتر بخوانید  دانلود آهنگ چشای تو دیدن داره گرشا رضایی با صدای هایده

اگر بخواهیم آسیب هایی را که آمار به صنایع دستی و هنرهای سنتی ایران وارد کرده است ، به طور کامل برطرف کنیم ، این یک موضوع کاملاً مفصل خواهد بود. اما در اینجا ما برای بیان بهتر این س byال با مشاهده مثالهای واقعی به موارد مهم سالهای اخیر خواهیم پرداخت. نمونه این ضررها پیشنهاد لغو معافیت مالیات بر درآمد صنعتگران و فرشهای دستباف دفتر تحقیقات اداره مالیات بود. در حادثه ای که در نوامبر 2009 و در جریان پیش نویس اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم رخ داد ، ماده 142 این قانون حذف شد. طبق ماده 142 قانون مالیات های مستقیم ، درآمد کارخانه های صنایع دستی و فرش دستباف و تعاونی ها و اتحادیه های تولیدی آنها از مالیات معاف است. قابل پیش بینی است که دفتر تحقیقات سازمان مالیاتی با استناد به آمار فروش و صادرات منتشر شده توسط معاون وزیر صنایع دستی ، تحلیل کرده است که این صنعت هنری بسیار خوب است و چرا فعالان آن مالیات نمی پردازند؟ اما واقعیت چیز دیگری بود و کارگاه های صنایع دستی چه در آن زمان و چه پس از ظهور همه گیر شدن تاج ، شرایط بسیار بد و ناخوشایندی را پشت سر گذاشتند. آنچه پس از 9 ماه آزار و اذیت فعالان و سازمانهای صنایع دستی در بخشهای غیردولتی رخ داد ، سرانجام وزیر میراث فرهنگی در آگوست 1399 اعلام كرد كه ماده 142 به حالت سابق خود بازگشت.

مسئله دیگر ممکن است عدم اولویت صنایع دستی در برنامه 5 ساله کشور و همچنین پروژه های ملی فرماندهی مقاومت اقتصادی باشد. موضوعی که اگر توسط وزارتخانه به درستی بررسی شود ، می تواند فرصتی ارزشمند برای صنایع دستی و فعالان این حوزه فراهم کند ، اما متاسفانه از دست رفته است. شاید ستاد اقتصاد مقاومتی با توجه به آمار و ارقام قابل توجه فروش و صادرات صنایع دستی ، ترجیح دهد مناطق دیگر را در شرایط دشوار کنونی تحت پوشش قرار دهد.
درگیری دیگر به آمار صادرات صنایع دستی برمی گردد ، به عنوان مثال در سال 2017. در این سال ، تفاوت آشکاری در حدود 243 میلیون دلار بین آمار رسمی صادرات صنایع دستی و فرش دستباف که توسط معاون وزیر صنایع دستی و مرکز ملی فرش منتشر شده است وجود دارد. ایران و آمار رسمی منتشر شده توسط سازمان توسعه تجارت ایران. به عبارت دیگر ، آمار ترکیبی معاون صنایع دستی و مرکز ملی فرش 243 میلیون دلار بیشتر از آمار سازمان توسعه تجارت است. در حالی که مرجع آماری سه نهاد گمرک جمهوری اسلامی اعلام شد. اما امروزه آمار یک موضوع علمی و مهمی است که در همه تحقیقات که مستلزم جمع آوری ، تجزیه و تحلیل و استنباط داده ها و همچنین نتیجه گیری و تحلیل است ، از اهمیت استراتژیک برخوردار است. برای تصمیم گیری و تحقیق در آینده در هر زمینه ای مانند صنایع دستی از یک تصویر تقریباً واقعی استفاده کنید. فقط آمارها نیستند که راهی برای انتشار اعداد و ارقام می شوند و تهدیدی جدی برای صنایع دستی و هنرهای سنتی ایران می شوند.

بیشتر بخوانید  به ثمر نشستن تلاش کمیسیون اجتماعی برای افزایش حقوق بازنشستگان

در زمان تاجگذاری ، این وضعیت در موارد مختلف به همین ترتیب ادامه داشت. از جمله می توان به تلاش های زیاد برای برگزاری نمایشگاه ملی صنایع دستی در تهران در تابستان گذشته ، در زمانی که تهران در وضعیت تاج قرمز قرار داشت ، اشاره کرد ، اما این پروژه با شکست روبرو شد. یا وضع موجود اعلام شده در مصاحبه با وزیر میراث فرهنگی و معاون صنایع دستی بر اساس شرایط مساعد صنایع دستی که همواره با ذکر ارقام مربوط به صادرات صنایع دستی بارها مورد تأکید بوده است و ایران اولین کسی است که ثبت نام کرده است شهرهای صنایع دستی در سراسر جهان با این حال ، صنایع دستی هیچ مشکلی و چالشی برای این عزیزان برای لابی و دفاع و گرفتن اعتبار و امتیاز برای این کار ندارند.

آسیب شناسی این موارد ، همراه با سایر چالش ها و مشکلات پیش روی صنایع دستی و هنرهای سنتی که هنوز روی زمین باقی مانده اند ، راه حلی است که ممکن است در دراز مدت و بلند مدت بتواند این هنرهای محلی و باستانی را فراموش کرده و از دست بدهد کمک به انتقال سنتهای هنری ایران از گذشته به امروز جلوگیری شده است و به نظر می رسد اگر چالشها و منابع خسارات موجود را به درستی تشخیص ندهیم و راهی برای غلبه بر آنها پیدا نکنیم ، نمی توان افق روشنی را برای آینده صنایع دستی و هنرهای سنتی. »

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید