چرا جواد ظریف استعفا داد؟


دلگرم کننده: خبر استعفای محمد جواد ظریف به سرعت در سراسر کشور پیچید. این خبر می تواند برای بسیاری از افراد نگران کننده و تعجب آور باشد. مردمی که از بحران گلایه داشتند و زمانی محمد جواد ظریف را قهرمان ملی می دانستند.

اما دلیل استعفای جواد ظریف چیست؟ به نظر می رسد او با اقتدار خاصی با تمام منتقدان داخلی و خارجی مقابله کرده است. آیا ناتوانی او در اداره کارش او را متقاعد به استعفا کرد یا چیز دیگری بود؟

آنچه مشخص است این است که نه جواد ظریف و نه شخص رئیس جمهور در این مورد واکنشی نشان ندادند. اما در این میان رسانه ها دلایل استعفای جواد ظریف را ذکر می کنند.

خبر استعفای ظریف به سرعت به اخبار فوری بسیاری از رسانه های تاثیرگذار جهان رسید.


دلیل استعفای ظریف، استعفای ظریف است

رویترز: ظریف استعفا داد. او نقش مهمی در توافق هسته ای داشت اما با خروج آمریکا از این توافق مورد حمله مخالفان قرار گرفت.

جروزالم پست: ظریف وزیر امور خارجه ایران استعفا داد.

آسوشیتدپرس: ظریف وزیر امور خارجه ایران استعفا داد. او یک عامل کلیدی در دستیابی به توافق هسته ای سال 2015 بود.

هاآرتص اسرائیل: ظریف استعفای خود را اعلام کرد.

الجزیره: ظریف استعفا داد.

NBC: ظریف استعفا داد، اما مشخص نیست که آیا استعفای او پذیرفته شده است یا خیر.

واشنگتن پست: ظریف وزیر امور خارجه ایران استعفا داد.

اسپوتنیک: ظریف با انتشار پستی در اینستاگرام استعفای خود را اعلام کرد.


دلیل استعفای ظریف، استعفای ظریف است

مشرق: تفاوت روحانی و ظریف (به ویژه در برخورد با بی توجهی اروپایی ها) اگرچه بازتاب گسترده ای در افکار عمومی و رسانه ها ندارد، اما در رسانه ها به عنوان یکی از انگیزه های استعفای ظریف عنوان می شود.

سرویس سیاست مشرق – تصویر تبریک روز مادر و وداع با ملت ایران; خبری بود که به سرعت به صفحه اول رسانه های داخلی و خارجی تبدیل شد. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان همزمان با روز مادر در صفحه رسمی اینستاگرام خود از مردم ایران خداحافظی کرد.

بلافاصله پس از این خداحافظی تعداد زیادی از خبرگزاری های رسمی کشور به نقل از یک منبع آگاه در وزارت امور خارجه استعفای ظریف را تایید کردند!

بیشتر بخوانید  ۸ متن مداحی شور و واحد به مناسبت شهادت امام محمد تقی

ادعای روزنامه ای در سایت منتخب منتشر شد مبنی بر اینکه ظریف در جلسه پرسش و پاسخ پیامکی درباره دلیل استعفای خود توضیح داد: پس از عکس های دیدارهای امروز، جواد ظریف دیگر به عنوان وزیر امور خارجه جهان اعتباری ندارد. جمله منتسب به ظریف به دیدار امروز حسن روحانی و بشار اسد روسای جمهور کشورمان اشاره دارد که پس از دیدار با رهبر معظم انقلاب بدون حضور وزیر امور خارجه کشورمان با رئیس جمهور دیدار کردند. همچنین هیچ یک از مقامات عالی دولت در دیدار بشار اسد با رهبر معظم انقلاب حضور نداشتند.

محمدجواد ظریف در 67 ماه گذشته فراز و نشیب هایی را پشت سر گذاشته است. از روزهای مذاکره و توافق خوب با قدرت های جهانی، ساعت ها گفتگوی بی سابقه در تاریخ روابط بین الملل با وزیر خارجه آمریکا و دست دادن با باراک اوباما تا رویارویی با دونالد ترامپ که نماد حقیقت و ماهیت آمریکا بدون روتوش و مخمل بود. دستکش روزهای سخت ظریف و دیگر دیپلمات ها در روابط با آمریکا فرا رسیده است.

اکنون ماه‌هاست که نه تنها با وزیر امور خارجه آمریکا هشت ساعت مذاکره نمی‌شود، بلکه اروپایی‌ها رقابت کمی برای زنده ماندن از آنچه از بدن باقی مانده است، دارند. تحریم ها و تهدیدها یکی پس از دیگری می آیند و روش دیپلماسی و خنده های دلربای وزیر امور خارجه کشورمان گره گشا نیست. اروپا نیز تحریم هایی را اعمال می کند. هر دو دیپلمات ظریف دستگیر شده اند و ایران به «موشک» تهدید شده است.

تقریبا یک سال از مهلت دو هفته ای رئیس جمهور برای رفتن به اروپا برای جبران خروج آمریکا از برجام می گذرد. کانال مالی وعده داده شده به مکانیزمی به نام اینستک برای تطهیر پول نفت با غذا و دارو تنزل یافته است. اکنون شاید تماشای فیلمی درباره سخنان آتشین ظریف در کنفرانس امنیتی مونیخ و خشم سرکوب شده او کمی ملموس به نظر برسد. قوانین مرتبط با قوانین بین المللی در زمینه تامین مالی تروریسم و ​​پولشویی، معروف به FATF، CFT یا پالرمو (جنایت سازمان یافته)، شاید آخرین امیدهای ظریف برای باز نگه داشتن روزنه امید در تعامل مثبت با اروپا بود. اما تجربه برجام دیگر اجازه تکرار خوش بینی های گذشته را نمی دهد

بیشتر بخوانید  نظریه جالب مقام معظم رهبری به ماجرای تبلیغ چندهمسری

www.delgarm.com

چرا جواد ظریف استعفا داد؟

مشرک در خصوص دلیل استعفای جواد ظریف می گوید: اکنون به طور قطع می توان گفت که این اولین استعفای محمدجواد ظریف نبوده است. نزدیک ترین خبر استعفای ظریف به رسانه ها (که البته به سرعت تکذیب شد) به حدود دو ماه پیش برمی گردد. این خبر همزمان با استعفای ظریف و خروج ایران از برجام بود و شورای عالی امنیت ملی را متقاعد کرد که آن را تکذیب کند.

دلایل متعددی برای استعفای ظریف وجود دارد. شاید ساده‌ترین شکست ظریف و تیم مذاکره‌کننده‌اش طی سال‌ها در جلب رضایت آمریکا و اروپا در داخل و خارج از برجام؛ جایی که ظریف به بهای تمام دارایی هایش پس از 5 سال راهی جز سفر با علی لاریجانی برای تحکیم روابط با چین (بخوانید ترمیم روابط با شریک اصلی تجاری کشور) در پیشگاه خود و دولت ندید. دولتی که اکنون محبوبیت خود را در افکار عمومی از دست می دهد. بنابراین خستگی و فرسایش ظریف طی سالیان گذشته را می توان یکی از دلایل این استعفا دانست. با این حال، با توجه به نحوه اعلام عمومی این استعفا در شبکه های اجتماعی، زوایای دیگری نیز برای کناره گیری وجود داشت.

برخی اما حسن روحانی را در استعفای خود بی گناه نمی دانند و آن را ناشی از عدم حمایت رئیس جمهور از وزارتخانه خود در برابر فشارهای تندروها می دانند. تبدنجا که احتمالاً نتیجه همان فشارهایی است که رئیس دولت بدون حضور وزیر امور خارجه با اسد دیدار کرد.

اما در عین حال، تلاش های مستمر دولت و وزارت امور خارجه برای باز نگه داشتن پنجره ای در روابط با اروپا، FATF و کنوانسیون پالرمو در مورد جرایم سازمان یافته فراملی را که قبلاً به تفصیل شرح داده شد، با چالش جدی مواجه کرده است. برخی بر این باورند که این اعلام غیرمنتظره بی ارتباط با آنچه در FATF له و علیه این چالش اتفاق افتاد، نیست. با توجه به مهلت چهار ماهه و تمدید تعلیق متقابل ایران، استعفای ظریف در چارچوب فشار حداکثری برای تصویب FATF در هیئت اعزامی تحلیل می‌شود.

دوشنبه (دیروز) هم روز خاصی بود. بشار اسد رئیس جمهور سوریه در سفری از پیش اعلام نشده وارد تهران شد و با مقام معظم رهبری و رئیس جمهور دیدار کرد. به گفته وی، بشار اسد شروع به قدردانی از کمک های ایران کرده است. غیبت دولتمردان در اولین دیدار (با رهبر معظم انقلاب) و غیبت ظریف در دیدار دوم (با روحانی) نکته ای بود که پس از اعلام استعفای ظریف به یکباره اهمیت ویژه ای پیدا کرد. غرابت و ملال خود را بیان کرد; این موضوع با انتشار پیامکی منتسب به ظریف توسط سایت منتخب نیز به طور ضمنی تایید شد. با این حال بعید است او این بهانه دیپلمات باتجربه ای چون ظریف را بپذیرد.

بیشتر بخوانید  جشن تولد ساده نرگس محمدی در کنار بهترین و معروف ترین دوستش!

اختلافات روحانی و ظریف (به ویژه در مواجهه با بی عملی اروپایی ها) اگرچه چندان رسانه ای و رسانه ای نشده است، اما بر اساس اطلاعات قبلی یکی از انگیزه های استعفای ظریف، انتظار واکنش رئیس جمهور به این استعفا است.


www.delgarm.com

واکنش معنوی به استعفای ظریف

واکنش روحانی به استعفای ظریف چه خواهد بود؟ آیا روحانی با استعفای ظریف موافقت کرد؟

کلید پاسخ به این سوال فقط در دست رئیس جمهور است. پس از عباس آکندی، علی ربیع و قاضی زاده هاشمی، زنگنه، حالا ظریف، دیگر ژنرال کابینه روحانی، قصد دارد برای حفظ فاصله ایمن از عملکرد دولت روحانی، از کابینه خارج شود. طرفداران پرونده او تلاش کرده اند تا رونوشت واقعی این بیانیه را به صورت آنلاین در دسترس قرار دهند.

برخی با توجه به حمایت قبلی رهبر معظم انقلاب، ظریف و تیمش در مذاکرات، احتمال دخالت رهبری برای پایان دادن به موضوع و بازگشت ظریف به کار را مطرح کردند.

در هر صورت بازنده این بازی استعفا (چه روحانی تایید کند و چه نه) ظریف خواهد بود. تنها دستاورد او اکنون از دست رفته است، او می تواند عاقلانه آن را جبران کند (مانند اتفاقی که در کنفرانس مونیخ یا سفر اخیرش به چین افتاد). اما استعفا و نپذیرفتن برجامی که اکنون پیکری بی جان با تعهدات فراوان و فهرستی از وام های طرف مقابل بر دوش نظام مانده است، شاید بدترین تصمیم مصدق یا امیرکبیر آن زمان باشد. ظریف باید تا آخر عمر بماند و این بچه (برجام) را بفهمد.


دیدگاهتان را بنویسید