به گزارش سلام نو، روزنامه آرمان ملی نوشت: «از تخلفات صورت گرفته در دولت قبل پیش فروش ۲ میلیارد لیتر بنزین با قیمت ثابت ۳۵۰ دلاری بوده است» این سخنان مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی است که معتقد است با توجه به اینکه قیمت بنزین امسال ۸۰۰ دلار بوده دولت قبل با پیشفروش آن با نرخ آن زمان تخلف کرده است.
فارغ از اینکه جلیل سالاری از فارغالتحصیلان دانشگاه نفتآبادان بوده و تمام عمر کاری خود را در وزارت نفت گذرانده و بر حسب اتفاق پیش از این نیز بر مسند مدیرعامل و نایبرئیس هیاتمدیره و همچنین معاونت مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تکیه زده که نشاندهنده جایگاه وی در این وزارتخانه است و در صورت تخلف میتوانست بر حسب وظیفه ذاتی خود نسبت به پیگیری عمل کند، اما بهنظر میرسد انداختن تقصیرها به گردن دولت و مدیران سابق به عرفی نانوشته در بین مدیران دولت سیزدهم تبدیل شده است بهگونهای که سعی دارند از هماکنون نقش خود در ضعفها و مشکلات احتمالی آینده که بهواسطه کمبود منابع و سرمایهگذاری رقم خواهد خورد را نادیده گرفته و انگشتاتهام را به سوی دیگران بگیرند.
از سوی دیگر معاون وزیر نفت در حالی میگوید پیش فروش با قیمت ثابت قبل تخلف بوده که اساسا هیچ شرکت و سرمایهگذاری سیاست خود را بر پیش فروش متمرکز نمیکند مگر آنکه با کسری منابع مواجه باشد. موضوعی که نهتنها در دولتهای قبل بلکه در دولت کنونی نیز شاهد آن هستیم بنابراین پیشفروش که تعریف آن مشخص است و معنای آن چیزی جز فروش محصول قبل از تولید و با قیمت ارزانتر نیست با توجه به شرایط مالی دولت در آن برهه صورت گرفته است.
حال باید منتظر شد و دید آیا مدیرعامل جدید شرکت ملی پالایش و پخش که از هماکنون با چالش تامین سوخت زمستانی دستوپنجه نرم میکند و از ذخیره ۷۰ درصدی سوخت نیروگاهها خبر داده که البته بخشی از آن از طریق قطع گاز سیمانیها رقم خورده قادر خواهد بود تمامی نیاز سوخت زمستانی را تامین کند یا بازهم برای پوشش مشکلات و ضعفهای مدیریتی انگشتاتهام به سوی دولت قبل گرفته میشود و ایراد ساختاری شرکت دلیل آن عنوان میشود.
اگرچه دولت قبل نیز عاری از خطا نبوده است. جلیل سالاری مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی اظهارکرد: بخشی از مشکلات شرکت پخش به ایرادات ساختاری و حقوقی شرکت که از سال ۶۶ تصویب شده و اصلاحی در آن انجام نگرفته، برمیگردد. البته در سال ۹۵ عدهای از نمایندگان مجلس طرحی را به مجلس ارائه کردند که آن هم به سرانجام نرسید. بنابراین این بحث حقوقی شرکت باید اصلاح شود تا روند توسعه شکل بگیرد. در اساسنامه جدید که نتیجه ۱۱ جلسه با حضور کارشناسان و مسئولین شرکتهای پالایش و پخش بوده است، به تدوین چشماندازهای این صنعت در کشور مبتنی بر سیاستهای ابلاغی از جمله جلوگیری از خامفروشی و پتروپالایشگاهها و همچنین تکالیفی که مقام معظمرهبری مشخص کرده بودند پرداختیم تا سیاست شرکت را مبنی بر اقدامات توسعهای و مشارکت و همچنین گسترش روابط بینالمللی تنظیم کنیم.
وی در توضیح اقدامات انجام شده در این سه ماه تصریح کرد: یکی از بحثهایی که در قانون بودجه ۱۴۰۰ آمده و اجرا نشده بود، تحویل ۱۵۰ هزار تن وکیوم باتوم به دستگاههای اجرایی برای ساخت منازل بود که در ششماهه اول هیچ اقدامی برای این بحث انجام نشده بود و ما عرضه اختصاصی در بورس را انجام دادیم تا افزایش قیمت مسکن صورت نگیرد. در این راستا حوالهها صادر شده و در حال حاضر ۱۹ هزار تن تحویل داده شده و هزار و چهارصد تن برداشت شده است.
سالاری ادامه داد: به موازات این بحث در نیمه دوم سال بحث سوخت زمستانی نیز از اولویتهای ما بود زیرا به نسبت سال گذشته ۱۵ الی ۲۰ درصد نیروگاهها، سوخت مایع کمتری داشتند و با اقداماتی که انجام شد، نفتکشهای زیادی را وارد ناوگان کردیم و ذخیره نفت و گاز را به حد قابل قبولی رساندیم و در حال حاضر ذخیره سوخت نیروگاهها تا ۷۰ درصد پر شده است. وی گفت: در ۵ ماهه پایانی سال ۹۹، ۱۳ میلیارد تن در شمال کشور، ۰.۸ میلیارد تن در خراسان و ۲.۹ میلیارد تن در ناحیه جنوب و مرکز و غرب سوخت مایع مصرف شد. بهطورکلی سال گذشته ۱۶ میلیارد لیتر سوخت مایع تحویل داده شد که این بار سنگینی بر دوش شرکت پالایش و پخش است.
خروج بخشی از منابع دولت
معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه مشکلات را باید به صورت ساختاری حل کرد، خاطرنشان کرد: یک برنامه دیگر این است که بخشی از منابع را از دولت خارج کنیم و با شیوههای BOT و BOO خصوصی منتقل کنیم. درواقع میتوانیم زیرساختها را بهگونهای تنظیم کنیم که مشکل همیشگی مصرف سوخت در منطقه شمال و شمال شرق پوشش داده شود. سالاری ادامه داد: احکام بسیار خوبی را در قانون بودجه، پیشنهاد دادهایم تا بتوانیم تا ۱۰ درصد ظرفیت انتقال و ذخیرهسازی سوخت را افزایش دهیم و برای این کار باید الگوی حمل زمینی و خطوط لوله توسعه پیدا کند. همچنین اقداماتی در خصوص انتقال سوخت از مسیر ریلی مخصوصا در شرق کشور در حال انجام است. وی با اشاره به اینکه یکی از اصلیترین شعارهای این دولت فساد ستیزی بوده است، تصریح کرد: نگاه ما در بحث خصوصیسازی این است که درآمد حاصل از واگذاری باید صرف توسعه همان محل شود.
واگذاریهای نادرستی در دولت گذشته انجام شده است که در حال پیگیری آنها هستیم تا سهامی دولت برگشت داده شود. همچنین در بحث مجاری عرضه دو هزار جایگاهی که واگذار شده بود و از طریق آن نزدیک به ۶۵۰ نفر بیکار شده بودند را پیگیری و اصلاح کردیم. معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه یکی از تخلفات صورت گرفته در دولت گذشته، پیشفروش نزدیک به دو میلیارد لیتر بنزین با قیمت سال ماقبل از آن بود، اظهارداشت: این بنزین به قیمت ۳۵۰ دلار پیشفروش شده است.
در حالیکه قیمت بنزین امسال به ۸۰۰ دلار رسیده است و بنده از دستگاههای نظارتی تعجب میکنم چرا به این مساله ورود نکردند و این یک تخلف بسیار بزرگ است که بار آن بر دوش دولت سیزدهم گذاشته شده است. سالاری تاکید کرد: البته ظاهرا در آن زمان تذکراتی داده شده ولی جلوگیری نشده است. سوال اینجاست چرا باید در تابلوی بورس یک عددی عرضه شود و در ماه بعد مجددا عرضه صورت بگیرد بدون آنکه عرضه قبلی تسویه شود.