معاون کل وزارت بهداشت، در ارتباط با ابعاد مختلف پیک پنجم کرونا که با سویه غالب دلتا همراه شده است، توضیحاتی ارائه داد.
– “: ایرج حریرچی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما با اشاره به اینکه ممکن است آمار رسمی مبتلایان و فوتی های کرونا در کشورمان با آمار واقعی کمی متفاوت باشد، گفت: برخی افراد وجود دارند که تست نمی شوند و یا در برخی موارد، تست ها 30 تا 50 درصد منفی کاذب را نشان می دهند.
وی ادامه داد: به علت محدودیت های اعتباری، محدودیت تست وجود دارد و برخی افراد هم دیر به بیمارستان ها مراجعه می کنند و زمان طلایی مثبت شدن تست آنها می گذرد.
حریرچی با اشاره به اینکه آماری که اعلام می شود مستند به آمار رسمی استخراج شده است، اضافه کرد: در مورد افراد سرپایی، ممکن است چند برابر رقم فعلی، کرونا مثبت باشند، زیرا بسیاری از افراد، ناقل بدون علامت هستند و به مراکز برای تست مراجعه نمی کنند.
معاون کل وزارت بهداشت با اشاره به اینکه کشورمان علاوه بر جبهه کرونا در جبهه اقتصادی هم می جنگد، گفت: نخستین کشوری بودیم که به طور وسیع درگیر کرونا شدیم؛ چین در ابتدا، فقط به “ووهان” محدود بود.
حریرچی افزود: آمریکا با 4 برابر جمعیت ما، هر دفعه چندین هزار میلیارد دلار برابر مقابله با کرونا صرف می کند و کشورهای دیگر هم میلیاردها یورو و پول خرج می کنند و توانایی این را دارند که اگر به کسی می گویند در خانه بمان، مشابه دریافتی های قبلی و حتی بیشتر از آن را به او بدهند، اما کشور ما به علت تحریم های ناجوانمردانه، توانایی این کار را ندارد.
وی ادامه داد: کرونا زمانی در کشورمان شیوع یافت که در سال های 97 و 98، رشد اقتصادی منفی را تجربه کرده بودیم.
حریرچی گفت: روند ابتلاء به کرونا افزایشی است و این روند حداقل تا 10 روز آینده ادامه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه در چهار هفته اخیر موارد سرپایی از حدود 60 هزار به 180 هزار نفر افزایش یافت، افزود: در روند موارد مثبت بستری و فوت نیز افزایش بسیار شدیدی داشتیم و در هر هفته 22 هزار مورد مثبت بستری و 180 هزار مورد مثبت سرپایی داریم که به دو هزار و 21 فوت در هفته منجر شده است.
حریرچی با اشاره به اینکه در موارد قبلی به چنین اوجی نرسیده بودیم، اضافه کرد: تعداد مراجعات سرپایی مثبت در مقایسه با هفته گذشته، 26 و نیم درصد، تعداد بیماران مثبت بستری، 22 درصد و تعداد بیماران فوت شده، 38 و 2 دهم درصد افزایش داشته است.
وی گفت: در ابتدای فروردین، بیشتر شهرها، زرد و یا آبی بودند، اما در 31 فروردین، بیشتر شهرهای کشور قرمز شد و در 25 اردیبهشت به شرایط نرمال رسیدیم و اکثر شهرها، نارنجی و یا زرد بودند؛ اما اکنون به تدریج با ورود ویروس دلتا به وضعیتی رسیدیم که 90 درصد شهرهای کشور قرمز و یا نارنجی هستند.
حریرچی افزود: اکنون روزانه به ازای هر 100 هزار نفر حدود 27 نفر بستری داریم که در مازندران که مسافر پذیر است این رقم به حدود 81 نفر می رسد.
وی اضافه کرد: در مدت اخیر، معمولاً جزو 10 تا 12 کشور نخست از نظر میزان بستری و فوت بوده ایم.
حریرچی با اشاره به اینکه، شنبه، سه هزار و 483 مورد بستری جدید داشتیم، گفت: معمولاً 8 تا 10 درصد و در زمان های اوج، بیش از 10 درصد بستری شدگان فوت می کنند.
وی افزود: اکنون با توجه به افزایش تجهیزات به ویژه دستگاه های اکسیژن سازی که توانستیم تهیه کنیم، میزان مرگ و میر ناشی از کرونا در مقایسه با اوج آبان پارسال، کاهش داشته است.
حریرچی با بیان اینکه مطلوب ما رعایت 90 درصدی شیوه نامه ها است، گفت: اکنون روند درصد رعایت شیوه نامه های بهداشتی در کشورمان به 39 درصد کاهش داشته که کمترین مقدار در یک سال اخیر است.
وی افزود: میزان رعایت شیوه نامه های بهداشتی در برخی استان ها مانند هرمزگان، کرمان و برخی از استان های شمالی مانند البرز و گیلان، کمتر از 30 درصد است.
حریرچی اضافه کرد: در استان هرمزگان فقط 29 درصد و در گیلان 30 درصد مردم از ماسک استفاده می کنند.
وی با اشاره به اینکه در دو هفته اخیر اعمال نظارت ها در سطوح اجرایی کاهش داشته و تاب آوری مردم هم کم شده است، گفت: از اردیبهشت سال 1397, درگیر تحریم های شدید یک جانبه و رشد منفی اقتصادی و تورم حدود 30 تا 40 درصدی هستیم که همه این عوامل موجب شده تا تضعیف سرمایه اجتماعی در حوزه کرونا ایجاد و اعتماد عمومی کم شود.
حریرچی با اشاره به اینکه واکسیناسیون باید زودتر انجام می شد، افزود: تولید واکسن داخلی کار فوق العاده ای بود و باید میزان این تولید را افزایش دهیم که در حال انجام است.
وی ادامه داد: اکنون میزان واکسن های موجود، محدود است و بیگانگان هم بدعهدی و برخی کشورها هم واکسن ها را احتکار کردند ضمن اینکه محدودیت ارزی داریم.
حریرچی گفت: برخی از کشورهای همسایه و برخی از کشورهای اروپای غربی و آمریکای شمالی به ازای هر نفر، 7 تا 9 دز واکسن خریدند.
وی اضافه کرد: در نهایت صداقت، تلاش شده است حداکثر واکسن ممکن در کشورمان فراهم شود، اما در مقاطعی برای جا به جایی پول های خرید واکسن، با مشکل روبرو بوده ایم.
حریرچی گفت: واردات واکسن ادامه دارد و ارز مناسبی برای این منظور تخصیص پیدا کرده است.
وی افزود: پیش بینی های دانشگاه واشنگتن نشان می دهد که در یک ماه و نیم آینده، مرگ های کرونایی در کشور ما از روزانه 300 نفر کنونی به حدود 600 نفر افزایش یابد و اگر به دستورالعمل ها را عمل نکنیم شاید در آینده این رقم به حدود 800 نفر در روز برسد.
معاون کل وزارت بهداشت اضافه کرد: به رکورد روزانه تزریق 430 هزار دوز واکسن رسیدیم، اما هدفمان این است که به رکورد تزریق روزانه 840 هزار دوز واکسن برسیم.
حریرچی گفت: تاکنون 78 درصد جمعیت بالای 85 سال کشور واکسینه شدند و حدود 72 درصد 75 تا 84 سال، حدود 84 درصد 70 تا 74 سال و 81 درصد 65 تا 69 ساله ها واکسن را دریافت کرده اند.
وی افزود: حدود 80 درصد واجدان شرایط دریافت واکسن، برای تزریق به مراکز واکسیناسیون مراجعه کردند و واکسینه شدند.
حریرچی اضافه کرد: 80 درصد بستری شدگان بالای 65 ساله ها کسانی هستند که اصلاً واکسن نزدند و 10 درصد آنها هم کسانی هستند که دوز نخست واکسن را زدند.
وی با اشاره به اینکه هدف نخست واکسیناسیون، کاهش مرگ و میر و کاهش بستری در بخش مراقبت های ویژه و بیمارستان است، گفت: حدود 95 تا 100 درصد این هدف با واکسن حاصل می شود.
حریرچی افزود: واکسن در مورد ابتلای علامت دار و ابتلای بی علامت حدود 50 تا 75 درصد کارایی دارد، اما ویروس دلتا، همه این معادلات را بر هم زده است.
وی با بیان اینکه میزان فوت ناشی از بیماری کرونا در استان های مازندران، گلستان، گیلان و اردبیل، روند افزایشی دارد گفت: روند بستری و فوت در استان های خراسان رضوی، اصفهان، فارس، تهران، البرز، قم، ایلام، کرمان، هرمزگان و بوشهر نیز افزایشی است.
وی افزود: استان سیستان و بلوچستان اوج روند بستری و فوت را پشت سر گذاشت، اما از اوج گیری بیماری کرونا و فوت ناشی از آن در این استان تا نزول آن حدود دو ماه طول کشید.
حریرچی با بیان اینکه تعداد تخت های کشور به ازای جمعیت به رغم افزایش در هشت سال اخیر، در مقایسه با متوسط جهانی بسیار کم است، اضافه کرد: اکنون از نظر تخت، سی تی اسکن و دستگاه های اکسیژن ساز، دچار فرسودگی شدیم و تاب روحی، روانی و فعالیت پرسنل مراکز درمانی به ویژه پزشکان، پرستاران، رزیدنت ها و انترن ها کاهش داشته و بر روی آنها فشار زیادی است و با حقوق های اندک، بار اصلی بر روی دوش آنها است.
کلید واژه ها: برنامه گفتگوی ویژه خبری – افراد – کرونا – آمار رسمی – آمار – گفتگوی ویژه خبری – محدودیت – فوتی های کرونا – حریرچی – مراجعه – بیمارستان ها – شبکه دو سیما – مرگ کرونایی – ایرج حریرچی – گفتگوی ویژه – اشاره – بیمارستان – مبتلایان – رسمی – مثبت شدن – کشورمان – کرونایی – استخراج – شبکه دو – متفاوت – برنامه – یکشنبه – روزانه – گفتگوی – ارتباط