روز جدید : اگر برجام حل نشود و روابط تجاری و مالی خارجی ما حل و فصل نشود ، متأسفانه نمی توانیم در کوتاه مدت نسبت به بهبود اوضاع اقتصادی کشور خوش بین باشیم.
برخی از کالاهای پرمصرف در سبد غذایی خانوارهای ایرانی طی سال گذشته نوسانات قیمت زیادی را تجربه کرده اند ، در حالی که اخیراً دوباره اخطارهایی مبنی بر افزایش دوباره قیمت برخی کالاها صادر شده است. هشدار در مورد گرانی گوشت قرمز یکی از مشکلاتی است که طی روزهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. پیش بینی می شود این کشور در نیمه دوم سال با کمبود دام روبرو شود ، بنابراین قیمت گوشت قرمز ممکن است به زودی افزایش یابد. مویتبا عالی ، مدیرعامل اتحادیه ملی دامداران ، با اشاره به کشتار گسترده بره ها گفت: طی سه تا شش ماه آینده با کمبود جدی دام و گوشت روبرو خواهیم شد. از طرف دیگر ، احتمال افزایش قیمت برنج در ماه های آینده یکی از مواردی است که در هفته های اخیر به آن اشاره شده است. به گزارش خبرآنلاین توسط مهرداد جمال آروناگی ، معاون فنی گمرک ، وی گفت: با توجه به کاهش واردات برنج در ماه های اخیر ، ممنوعیت واردات برنج قیمت این کالاها را در چند ماه آینده افزایش می دهد. “این نگرانی وجود دارد که اگر در ممنوعیت فصلی برنج تجدیدنظر نشود ، در آینده نزدیک با کمبود برنج و افزایش قیمت این کالاهای وارداتی مواجه خواهیم شد.”
البته تخم مرغ نیز گران است. طبق توضیحات رئیس هیئت مرغ های تخمگذار استان تهران ، قیمت مصوب هر کیلوگرم تخم مرغ در آذرماه 1399 14 هزار تن بوده است که حدود یک ماه پیش معاون دامپروری وزارت جهاد کشاورزی -کشاورزی آنها بر روی قیمت 17300 تن توافق کردند ، اما از زمان تغییر دولت ، هنوز به طور رسمی اعلام نشده است.
در این میان اوضاع بازار طیور آشفته است و خبری از کاهش قیمت این محصول خانگی پرمصرف نیست. با توجه به وضعیت بازار کالا ، اکنون این س questionال مطرح است که آیا راهکارهایی وجود دارد که بتواند در کوتاه مدت از تورم بازار کالا جلوگیری کند یا خیر؟ مرتضی افقه ، اقتصاددان ، در پاسخ به این س Iال به ابتکار گفت: من معتقدم در کوتاه مدت هیچ راه حلی وجود ندارد که بتواند از افزایش قیمت بازار کالاها در ماههای آینده جلوگیری کند. در کوتاه مدت ، امکان تغییر اساسی در کشور برای جبران رکود اقتصادی وجود ندارد و ما نباید انتظار چنین چیزی را داشته باشیم. متأسفانه ، هیچ خوش بینی برای تغییر اساسی در سیاست خارجی و داخلی وجود ندارد ، بنابراین تنها راهی که می تواند از مشکلات اقتصادی در کوتاه مدت بکاهد ، یکی از آنها پیش بینی افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی در ماه های آینده است ، برجام است در اسرع وقت نتیجه بگیرید.
این اقتصاددان افزود: در صورت حل نشدن برجام ، روابط تجاری و مالی ما برطرف نمی شود ، متأسفانه نمی توانیم در کوتاه مدت نسبت به بهبود وضعیت اقتصادی کشور خوش بین باشیم. با این وجود ، اگر پیش بینی افزایش قیمت کالاها محقق شود ، متأسفانه احتمال تنش های دیگر افزایش می یابد.
ساختارهای معیوب منجر به یک فاجعه می شود
افقه در پاسخ به این سوال که چه دلایلی باعث شده اقتصاد با مشکلات فعلی روبرو شود؟ وی گفت: بارها گفته ام كه برخورد مسئولان در هر دوره به گونه ای بوده است كه معیشت مردم در اولویت قرار نگرفته است. بنابراین همین نگرشهای ضدتولیدی ساختارهای معیوبی ایجاد کرد که به تولید کمک نمی کرد.
این اقتصاددان در ادامه سخنان خود به پوشش مشکلات اقتصادی کشور با درآمد نفت اشاره کرد و در این باره گفت: اگر در گذشته چنین مشکلاتی در اقتصاد و یا در بازارهای مختلف نداشته ایم فقط به دلیل دوپینگ نفت است. به عبارت دیگر ، در گذشته ، ناکارآمدی تحت پوشش درآمدهای نفتی بود ، اما اکنون چنین نیست و کمبود درآمدهای نفتی منجر به ناکارآمدی در اقتصاد شده است.
رونق تولید ، کلید حل مشکلات است
وی در پاسخ به این سال که آیا راهی در کشور وجود دارد که بتواند از تورم در بازار کالاهای اساسی آن جلوگیری کند یا خیر ، گفت: اگر تلاش و عزم جدی برای رونق واحدهای تولیدی وجود داشته باشد ، می توان امیدوار بود که در کوتاه مدت تأثیرات مثبت را در مجموعه بازارهای اقتصادی مشاهده کنید.
این اقتصاددان ادامه داد: بخش قابل توجهی از واحدهای تولیدی کشور ، به ویژه واحدهای مستقر در بخش صنایع ، زیر ظرفیت خود کار می کنند. در صورت توجه ویژه به مشکلات بخشهایی که وابستگی کمتری به واردات و ارز دارند ، ممکن است در کوتاه مدت بدون برجام برخی از مشکلات پیش بینی شده در بازار کالا و حتی اقتصاد به طور کلی کاهش یابد. وی در پایان گفت: متأسفانه تاکنون تمایلی برای توجه ویژه به این قسمت از اقتصاد وجود نداشته است و باید بدانیم که ر dreamیا دیدن به حل مشکلات اقتصاد کمک نمی کند.