رژیم غذایی برای افراد سودا مزاج در طب سنتی
طب باستانی مزاج افراد را به ۴ دسته کلی تقسیم بندی کرده که عبارتند از؛ سرد و تر، گرم و تر، گرم و خشک و سرد و خشک که هر کدام از این مزاجها خصوصیات مخصوص به خود را داشته و پیشنهاد میشود تا برای داشتن زندگی بهتر و سالمتر یک سری نکات تغذیهای را رعایت کنند.
افراد سوداوی مزاج دارای پوست خشک بوده باید پوست خود را با روغن زیتون یا روغن کنجد چرب کنند.10 الی 15 دقیقه پیاده روی بعد از شام برایشان مفید است.چند قطره آب لیمو ترش تازه به اندازه کافی استفاده کنند.آب هویج آب سیب را فراموش نکنند.حمام کردن با آب ولرم و ماساژ بدن با روغن های مناسب مفید می باشد. بینی خود را با کمی مرطوب کنید.
افراد سوداوی مزاج بهتر است پیاده روی انجام دهند.حداقل 5 الی 6 ساعت خواب نیاز دارند.خوابیدن درطی روز برای آن ها مضر است.از هوای سرد و خشک (کولر گازی)خودداری کنند.از بی خوابی و کم خوابی خودداری نمایند.افسردگی.غم.تنهایی موجب تشدید علائم سوداوی می شوند.مداوم تماشای رایانه و زیاد تماشا کردن تلویزیون. سودا را افزایش می دهد.
همچنین بخوانید: ۱۱ خواص معجزه آسای روغن کنجد که تا به حال نمی دانستید!!!
خصوصیات جسمی افراد سوداوی مزاج:
این افراد اندامی لاغر دارند . کم خواب بوده و بینی خشکی دارند . به شیرینی وگرمی ها نسبت به سردی ها تمایل بیشتری نشان می دهند . بیشتر تمایل به هوای گرم دارند و در فصل بهار راحت ترند . فصل پاییز برای ایشان فصل نا مطلوبی است.
خصوصیات روانی افراد سوداوی مزاج :
افراد دارای مزاج سردو خشک افرادی دقیق ، منظم ، دوراندیش و محاسبه گر هستند و بسیار از فلاسفه و دانشمندان در این دسته مزاجی قرار دارند.
برخی از پرهیزهای مزاج سرد و خشک (سودایی)
مصرف بیش از حد و بدون مصلح بادمجان ، غذاهای نمک سود مانند ماهی دودی ، ماهی شور ، خیارشور ، نمک زیاد ، پنیر شور ، گوشت گاو و گوشت شترمرغ ، غذاهای مانده ، بیات و فریزه شده ، کلم ، کاهو ، ماهی ، برنج سفید ، غوره و آب غوره ، سیب زمینی قارچ ، لوبیاسبز ، تمام میوه های ترش مانند انواع آلوترش ، انارترش ، پرتقال ، تمشک ، گریپ فروت و لیمو .
از تمامی غذاها و نوشیدنی هایی که دارای مزاج سرد به ویژه سرد و خشک هستند پرهیز و درصورت ضرورت و نیازحتما با مصلحات آن و به مقدار خیلی کم استفاده کنند.
غذاهای مفید برای مزاج سرد و خشک (سودایی)
گوشت بره ، شتر ، تخم مرغ محلی ، گندم ، لوبیا ، سیب با پوست ، گلابی ، طالبی ، به ، بادام شیرین ، خربزه ، انگور ، درصورت مصرف برنج حتما از شوید ، زیره سیاه و زعفران استفاده شود.
سبزی های گرم مانند نعنا ، ریحان ، ترخون ، مرزه ، جعفری ، تره ، ساقه کرفس ، چغندر ، شلغم ، ترب ، هویج ، کشمش ، خرما ، هل ، سالاد فصل با مقداری جوانه گندم ، نخود ، نخود اب ، کنجد ، ارده ، عسل ، شیره خرما یا انگور و نان سنگک .
مزاج سرد و خشک و استعداد بیماری ها
بی خوابی ، لخته شدن خون ، گرفتگی عروقی ، واریس ، درد معده خشکی پوست ، تیرگی پوست ، ترک پوست ، افسردگی ، اسکیزوفرنی ، پسوریازیس ، بزرگی طحال.
توجه : هر فرد وقتی متولد می شود دارای یک مزاج سرشتی است و همین مزاج برای او یک حالت طبیعی است بنابر این اگر کسی مزاج گرم و خشک ، گرم و تر ، سرد و خشک ، سرد و تر، دارد به این معنی نیست که دچار بیماری ناشی از صفرا، دم ، سودا یا بلغم است . آن چیزی که باعث بیماری است غلبه ی خلط دم ، صفرا ، سودا یا بلغم است.
پرهیزهای غذایی مزاج سرد و خشک
مصرف بیشازحد و بدون مصلح بادمجان، غذاهای نمکسود مثل ماهیدودی ماهی شور، خیار شور، نمک زیاد، پنیر شور.گوشت گاو و حیوانات پیر، گوشت شترمرغ، غذاهای مانده، بیات و فریز شده
لبنیات، کلم، گلکلم، کاهو، ماهی، برنج سفید، عدس، ترشیها، سرکه، تمبر هندی، غوره و آبغوره.سیبزمینی، گوجهفرنگی، قارچ، لوبیا سبز، نخودفرنگی، ذرت (بلال)، ارزن، جو. تمام میوههای ترش مانند انواع آلو ترش، انار ترش، پرتقال، تمشک، گریپفروت، لیمو (در صورت استفاده از میوههای دارای مزاج سرد، پس از خوردن آنها میتوان از یک تا دو قاشق غذاخوری عسل استفاده نمود.
(از تمامی غذاها و نوشیدنیهایی که دارای مزاج سرد بهویژه سرد و خشک هستند پرهیز و در صورت ضرورت و نیاز، حتماً با مصلحت آن و به مقدار خیلی کم استفاده کنند.)
همچنین بخوانید: لیست کامل غذا ها و میوه های طبع گرم و طبع سرد (بیش از ۲۰۰ مورد)
رژیم غذایی مناسب برای مزاج سوداوی
-
گوشت بره، شتر، کبوتر، گنجشک و سار، مرغ محلی فربه، تخممرغ محلی -
گندم، لوبیا، سیب با پوست و دانه، گلابی، طالبی، به، بادام شیرین، خربزه، انگور، آب نارگیل، آلو شیرین -
در صورت مصرف برنج حتماً از شوید، زیره سیاه و زعفران استفاده شود. -
سبزیهای گرم مانند نعناع، ریحان، ترخون، مرزه، جعفری، تره، ساقه کرفس، کنگر، چغندر، شلغم، ترب، هویجفرنگی -
عسل، توت، کشمش، انجیر، خرما، هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، زیره -
استفاده از بذرهای ملین مانند قدومه شیرازی، تخم ریحان، سالاد فصل با مقداری جوانه گندم -
شربت زعفران، فرنی بادام، نخود، نخود آب، کنجد، ارده، عسل، شیره خرما یا انگور، پسته، گردو، فندق -
نان سنگک کنجدی با کره محلی گاوی و مربای بالنگی که در تهیه آن از عسل استفاده شده است.
سوداوی مزاجها چه بخورند؟
غذاهای با طبع گرم و تر برای مزاج سوداوی مناسب است، به شرطی که اصل متعادلسازی با مصلحات، رعایت شود.
-
آبگوشت سنتی با گوشت گوسفند، دنبه و استخوان، نخود، زردچوبه، بدون رب و گوجهفرنگی -
انواع آشها و سوپهای ایرانی -
انواع خورشتهای ایرانی
میوههای مناسب طبع سودا:
خرمای شیره دار، انجیر، انبه، مرکبات شیرین، انار شیرین، سیب شیرین، تمام میوههای فصل اگر شیرین باشند و میوهها بهصورت جداجدا مصرف شوند.
سبزیهای مناسب طبع سودا:
انواع سبزیخوردن بهجز گشنیز، کاهو با مصلح، هویج، کرفس و جوانه گندم
لبنیات مناسب طبع سودا:
مصرف شیر گرم شبها و با مصلح (خرما یا عسل) خوب است.
نوشیدنیهای مناسب طبع سودا: (شامل عرقیات، دمنوشها و شربتها)
نوشیدنیهای با طبع گرم برای رژیم غذایی مزاج سوداوی مناسب است، که از آن جمله میتوان به دمنوش بادرنجبویه، زعفران، دارچین، زنجبیل، گلگاوزبان، شربت عسل، شربت شیره انگور، شربت شیره خرما و عرقیات سنتی مثل عرق بیدمشک، بهارنارنج، نسترن، نعناع، پونه، و مانند آنها اشاره نمود.
همچنین بخوانید:
بهترین رژیم غذایی برای بیماران مبتلا به دیابت در زمان بارداری
رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از پوکی استخوان
رژیم غذایی کمبریج
رژیم ویت واچرز : کاهش وزن چشم گیر و سریع با رژیم غذایی ویت واچرز