ویژگی های یک اتاق مناسب کودک
ویژگی های اتاق کودک از آن جایی که نقش مهمی در روحیات و رفتارهای او دارد، از جمله مواردی است که باید به خوبی مورد توجه والدین قرار بگیرد. ایجاد یک محیط مناسب که برای خواب و استراحت، بازی و سرگرمی، انجام فعالیت های ذهنی و آموزش به کار برده شود، برای فرآیند رشد کودک بسیار مهم است.
اتاق کودک چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
کودکان از بدو تولد تا حدود 5 سالگی بیشترین زمان خود را در اتاقشان می گذرانند. در همین سنین نهال خلاقیت، هوش، اعتماد به نفس، قدرت تخیل و بسیاری از خصوصیات کودک رقم می خورد. بنابراین اتاق کودک به عنوان محل رشد و نمو کودک نقش بسیار مهمی دارد و می بایست منطبق با اصول صحیح دکور و ایجاد شود. همچنین برای یک خواب خوب و آرام نیاز داریم فضای مناسبی را در اتاق کودک فراهم نماییم. اتاق خواب کودک نقش بسزایی در آرامش کودک حین خواب ایفا می کند بنابراین باید اهمیت ویژه ای برای والدین داشته باشد. در ادامه خصوصیات یک اتاق مناسب کودکان را بیان می کنیم.
دمای اتاق کودک چگونه باید باشد؟
اتاق کودک در هنگام خواب باید دمایی مناسب و معتدل داشته باشد نه آنقدر گرم باشد که موجب بدخوابی کودک گردد و نه آنقدر سرد باشد که کودک نتواند خواب آرامی داشته باشد. بهتر است دمای اتاق کودکان بین ۲۱ الی ۲۳ درجه سانتیگراد باشد. اگر برای گرم کردن اتاق کودک از بخاری یا سیستم شوفاژ استفاده می کنید دقت کنید با نصب حفاظ مناسب می توانید از نزدیک شدن کودک به علت کنجکاوی به بخاری یا شوفاژ جلوگیری نمایید. همچنین بهتر است از دستگاه بخور برقی برای مرطوب نگه داشتن فضای اتاق کودک بهره لازم را ببرید. تهویه هوای اتاق مناسب و محیط خواب آرام و بیسروصدا باشد.
اهمیت نورگیر بودن اتاق کودک در چیست؟
اتاق خواب کودک باید به اصطلاح آفتابگیر باشد. بهتر است کودک صبح را با ورود نور خورشید به داخل اتاقش آغاز کند پس از پرده ضخیم در اتاق کودک استفاده نکنید و اگر این حالت وجود دارد هر روز صبح پرده را کنار بزنید تا کودک از نور خورشید بهره مند شود. این کار باعث ایجاد حس آرامش در کودکان می شود. محیط اتاق خواب کودک در هنگام شب بهتر است تاریک بوده و در صورت نیاز یک چراغ خواب کوچک روشن شود.
در اتاق کودک سر و صدا را به حداقل برسانید.
اتاق خواب کودک باید بی سر و صدا و آرام باشد. سعی کنید اتاقی را به کودکتان اختصاص دهید که از سر و صدای محیط بیرونی کمترین اثر را داشته باشد. سر و صدای بیش از حد باعث پریشانی کودک و عدم تمرکز وی خواهد شد.
خصوصیات پرده مناسب اتاق کودک چیست؟
پرده های اتاق خواب کودک بهتر است زیاد ضخیم نباشد تا کودک را از نور طبیعی خورشید محروم نکند. همچنین پرده اتاق خواب کودک باید محکم نصب شود و به گونه ای نباشد که با کشیدن کودک پاره شده یا از محل خود سقوط کند. از قراردادن اشیای اضافی و تجملاتی در اتاق خواب کودک جدا خودداری کنید.
چرا از فرش در اتاق کودک نباید استفاده کنیم؟
بهتر است در اتاق کودک از فرش استفاده نکنید. زیرا فرش ها گرد و خاک و آلودگی را در خود نگهداری می کنند و از این جهت نیاز به تمیزی بیشتری دارند و از طرفی کودکانی که تازه راه رفتن را آغاز کرده اند ممکن است پایشان به فرش گیر کرده و زمین بخورند. درعوض می توانید از کفپوش های قابل شستشو و حاوی رنگ و طرح های شاد موجود در بازار استفاده نمایید.
دیوارهای اتاق کودکان چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
دیوارهای اتاق کودک را می توانید کاغذ دیواری قابل شستشو همراه با طرح های زیبا و رنگ های گرم انتخاب کنید. طرح های مورد استفاده باید حتما طرح کودکانه باشند تا کودک بتواند با آنها ارتباط برقرار نموده و باعث رشد خلاقیت او گردد. استفاده از رنگ هم ایرادی ندارد به شرطی که رنگ روغنی قابل شستشو باشد. یادتان باشد به علت ضعف در سیستم ایمنی بدن کودکان، نظافت اتاق کودک دارای اهمیت بسیار بالایی است.
رنگ مناسب اتاق خواب کودک چیست؟
برای تقویت شادی و تخیل کودکان بهتر است روی دیوارها و سقف اتاق کودک از رنگ های شاد و آرامش بخش استفاده نمایید همچنین می توانید از تصویر شخصیت های کارتونی مورد علاقه کودکان در دیوار ها بهره ببرید. باید محیط اتاق کودک را همانند یک سرزمین افسانه ای طراحی نمایید تا جذابیت لازم را برای کودک داشته باشد. از امکان ایجاد طرح های زیبا و خلاقانه در سقف اتاق کودک نیز غافل نشوید. می توانید از طرح خورشید در آسمان با ابرهای پنبه ای سفید و یا ماه و ستارگان استفاده نمایید. این طرح ها به پرورش خلاقیت کودکان کمک شایانی می نمایند.
تختخواب مناسب کودک چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
در انتخاب تختخواب کودک یادتان باشد آسایش و آرامش کودک مهمتر از زیبایی تختخواب است. مثلا دقت کنید در ساخت تختخواب از اشیای تیز و برنده استفاده نشده باشد. دقت کنید تختخواب کودک باید از استحکام لازم برخوردار باشد و شکل و فرم تختخواب به گونه ای باشد که درصورت غلتیدن کودک در خواب ، از روی تخت پایین نیفتد.
چیدمان وسایل اتاق کودک چگونه باید باشد؟
در چیدمان وسایل اتاق کودک و دکوراسیون آن دقت کنید که ایمنی کودک بسیار مهم است و سعی کنید اشیا غیر ضروری را حذف کنید. دقت کنید اگر برای اتاق کودک از مبلمانی با جنس چوب استفاده نمودید حتما لایه تثبیت کننده یا سیلر نیز در آن بکار رفته باشد. در انتخاب لوازم ، اشیا و دکوراسیون اتاق کودک به این امر توجه داشته باشید که باید این وسایل قابلیت شستشو را داشته باشند چرا که نظافت در اتاق کودک بسیار مهم است. بنابراین سعی کنید بیشتر لوازم از جنسی باشند که لک نگیرند و اینکه قابل شستشو باشند.
استفاده از اتاق کودک برای تنبیه، یک اشتباه تربیتی والدین
به هیچ وجه نباید تختخواب و اتاق کودک را به محلی برای تنبیه او تبدیل کرد. یادتان باشد اتاق و تختخواب کودک محلی برای ایجاد آرامش و امنیت برای کودک می باشد و نباید ذهنیت کودک را در این باره تخریب نماییم. او نباید با ورود به رختخواب خود حس بدی پیدا کند. اگر به همین دلایل اختلال در خواب کودک ایجاد شود ضربات بدی به روحیه و آرامش کودک زده ایم. البته دقت نمایید تنبیه کودک با تبعید او به یک اتاق به هیچ وجه توصیه نمی شود. بهتر است در این باره با کودکتان صحبت کنید و کار صحیح را به او گوشزد نمایید.
هم اتاقی بودن بچه ها، خوب یا بد؟
هم اتاقی بودن بچه ها باعث افزایش ایجاد حس همدلی و همکاری می شودو به آنها در داشتن روابط مشترک در آینده بسیار کمک می نماید. بنابراین حتی اگر اتاق به اندازه کافی داشتید از اینکه کودکان هم اتاقی باشند استقبال کنید.
نتیجه گیری :
کودک از بدو تولد تا حدود 5 سالگی بیشترین زمان خود را در اتاق خودش سپری می کند بنابراین اتاق کودکان می تواند بر روی روحیات و خصوصیات کودک شامل تمرکز، خلاقیت، اعتماد به نفس، آرامش، شادی، شناخت، آگاهی، قدرت تخیل و … اثر بگذارد. در هنگام روز اتاق کودک محل بازی و خیال پردازی های کودکانه و کشف ناشناخته هاست و در طول شب اتاق خواب کودک محل آرامش و تامین امنیت و انرژی مورد نیاز برای فرداست. پس اتاق کودک از اهمیت ویژه ای در تربیت کودکان برخوردار است. والدین عزیز قبل از اقدام به طراحی اتاق کودکتان در مورد موضوعات مطرح شده تصمیمات درستی بگیرید.