به گزارش سلام نو، ویلا شاپوری متعلق به اوایل دوره پهلوی است و در شیراز، در خیابان انوار، روبروی خیابان اهلی واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۶ مهر ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۷۸۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این اثر از سال 1310 تا 1315 توسط استاد ابوالقاسم معمار معروف شیرازی و متعلق به عبدالصاحب شاپوری از تجار بزرگ شیرازی ساخته شده است. خانه و باغ شاپوری نمونه ای ارزشمند از زمان خود است و نشان از نوآوری و نوآوری در طراحی پلان ها، نماها و سازه ها دارد. نوآوری های به کار رفته در ساختار این باغ آن را به باغی ایرانی- اروپایی تبدیل کرد. از ویژگیهای ارزشمند معماری ویلا شاپوری میتوان به تزئینات نمای غربی (اصلی) ستونهای گچی مدور و منقوش و همچنین کاشیکاری با طرح هخامنشی در جلوی ایوان فوقانی اشاره کرد.
بازدید عموم از این اثر رایگان است و رستوران، کافه و نمایشگاه آثار فرهنگی و هنری استان فارس دایر است.
خیر 2781 فهرست آثار ملی ایران خانه ای تاریخی به نام عمارت شاپوری است. ویلا ساخته شده در باغ 4635 متری. این بنا تا دهه 70 مورد استفاده خانواده شاپوری قرار گرفت و چندین سال متروکه ماند و سرانجام در سال 1378 توسط سازمان میراث فرهنگی استان فارس خریداری و به ثبت میراث فرهنگی ایران رسید.
این بنا در دو طبقه با زیربنای 840 متر مربع و در زمینی به مساحت 4635 متر مربع به سبک معماری قاجاریه ساخته شد و از اولین بناهایی بود که با دسترسی آزاد به معماری در آن سال طراحی شد.
این ویلای دو طبقه متعلق به عبدالصاحب شاپوری بوده که در سال های 1310 تا 1315 ساخته شده است. سبک معماری آن در نوع خود منحصر به فرد است به طوری که قرار گرفتن 14 ستون به صورت متقارن با یکدیگر با تزئینات منحصر به فرد اطراف بالکن هویت خاصی ایجاد کرده است. از تزئینات، گچ بری ها و ستون های رنگی که بگذریم، حوض بزرگ با پنج حوض در وسط حیاط که می بینید به هیچ یک از آثار تاریخی شیراز شباهت ندارد و جلوه ای چشمگیر به باغ بخشیده است. که شکوه معماری قلعه را دوچندان می کند.افزودن آرام آرام بالکن به بنا که در معماری ایرانی جایی ندارد از ویژگی های منحصر به فرد معماری ویلا شاپوری است. قرارگیری متقارن 14 ستون، با تزئینات منحصر به فرد اطراف بالکن، هویت خاصی به این فضا بخشیده و این ابتکار خلاقانه را به اوج می رساند. همچنین چشمه خواب که محل تعطیلات تابستانی است دارای بالکن و ستون هایی شبیه به ستون های اصلی بالکن است. اما وجود پلکان در وسط قلعه و دو طرفه بودن و هدایت بازدیدکنندگان به شاه نشین و گوشواره هایی که فضای بیرون خانه (باغ) را با درک ریز و درشت به تصویر می کشد، از دیگر جلوه های بنا است.
ویلا شاپوری شباهتی به سایر ویلاهای تاریخی زمان خود ندارد و اگرچه این خانه تاریخی دارای حیاط، شاه نشین، گوشواره، راهرو، ایوان، حوض خانه، راهرو، دکوراسیون هفت رنگ، گچبری و سفید کاری است، اما متفاوت است و دارای نوع خاصی از معماری است.وی بنای مذکور را با بناهایی چون زینت الملوک یا نصیرالملوک و منطقی نژاد مقایسه نکرده است.
در باغ شاپوری درختان متنوعی از جمله سرو، افرا، افرا و میوه از جمله انجیر، انار، پرتقال و خرما و رز و شمعدانی دیده می شود.
تفاوت این بنا با بناهای زمان خود:
افزودن بالکن به ساختمانی که در معماری ایرانی جایی ندارد یکی از ویژگی های منحصر به فرد معماری این ویلا است.
دسترسی به ویلا از محور اصلی نبوده و در نمای شمالی با چرخش 90 درجه قرار دارد.
باغ این مجموعه در معابر دارای تقارن است اما نحوه قرارگیری درختان در آن قرینه نیست.
پلکان داخلی بنا در این قسمت در معماری بناهای همه دوره ها دیده نمی شود.
برخلاف دیگر ساختمانها که اتاقها چند منظوره بودند، در این ساختمان هر اتاق هدف خاص خود را دارد.
منبع: تریپ یار