وضعیت «دریاچه ارومیه» خوب نیست



به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، دریاچه ارومیه از اواسط دهه 80 شروع به خشک شدن کرد و اگرچه در مقطعی احیا شد، اما این روزها حال و روز خوبی ندارد. ترکیبی از خشکسالی و افزایش انحراف آب برای آبیاری کشاورزی در حوضه آبریز این دریاچه در سال‌های اخیر باعث کاهش وسعت این دریاچه شده است.

دریاچه ارومیه که به «شوردریا» نیز معروف است در شمال غربی ایران و بین دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی قرار دارد. این دریاچه یکی از بزرگ‌ترین دریاچه‌های پر شور دائمی در جهان است – با آب شورتر از آب دریا. این دریاچه بزرگترین دریاچه خاورمیانه و ششمین دریاچه نمک بزرگ روی زمین با مساحتی در حدود 5200 کیلومتر مربع، 140 کیلومتر طول، 55 کیلومتر عرض و 16 متر عمق بود که به عنوان بیست و پنجمین دریاچه بزرگ جهان شناخته می شود. جهان از جهان در سطح

تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای نشان می دهد که در سال 2015 این دریاچه 25 تا 50 درصد از سطح خود را از دست داده است. دلایل زیادی برای خشک شدن دریاچه ذکر شده است که از آن جمله می توان به خشکسالی، احداث بزرگراه دریاچه، استفاده بی رویه از منابع آبی حوضه دریاچه، کم بارش برف و باران در سال های اخیر و ساخت سدها اشاره کرد. روی رودخانه های حوضه دریاچه

از سال 1374 تا 1392 رفتار نزولی دریاچه ارومیه کاملاً مستقل از بارندگی سالانه حوضه آبریز آن بوده است. تراز ارومیه در سال 1374 به 1278 متر و در سال 1383 به 1274 متر رسید و این میزان در سال 1393 04.1270 متر اعلام شد که نسبت به آبان 1393 40 سانتی متر کاهش نشان می دهد. شرایط به گونه ای پیش رفته که نگرانی از نابودی دریاچه ارومیه ابراز شده و دبیر ستاد بازسازی دریاچه ارومیه نیز گفت: خشک شدن این دریاچه منجر به نابودی آذربایجان می شود.

تغییرات افت سطح آب دریاچه ارومیه از سال 1382 تا 1388 با اقدامات ستاد بازسازی دریاچه و موافقت دولت کاهش یافت، اما به گفته کارشناسان افت سطح آب این دریاچه به دلایل متعددی رخ داد. . در حال حاضر از الگوهای سال 2003 پیروی می کند و در حال کاهش است. ما در سطح آب هستیم.

بیشتر بخوانید  ماجرای انتساب فیلم رقص زنان به شهرداری تهران چیست؟

نگرانی از وضعیت دریاچه ارومیه به سال 1979 برمی گردد. به گفته معصومه ابتکار – رئیس سابق سازمان حفاظت محیط زیست – سازمان محیط زیست از سال 79 نسبت به این موضوع هشدار می داد اما تصور نمی شد روند خشک شدن دریاچه ارومیه سریع باشد. در انتخابات سال 92 «احیای دریاچه ارومیه» در فهرست شعارهای انتخاباتی حجت الاسلام حسن روحانی قرار گرفت. سه ماه مانده به آغاز انتخابات ریاست جمهوری، روحانی خطاب به هواداران خود تاکید کرد که اجازه خشک شدن دریاچه ارومیه را نخواهیم داد. پس از پیروزی وی در انتخابات، مقصد اولین سفر استانی دولت یازدهم آذربایجان غربی، بازدید از دریاچه ارومیه بود.

دولت یازدهم برای تحقق وعده‌های خود برای حل این بحران ملی زیست‌محیطی، تشکیل کارگروه نجات دریاچه ارومیه را در اولین جلسه هیئت دولت در مرداد ماه سال ۱۳۹۸ تصویب کرد و سپس ظرف ۶ ماه برنامه ۱۰ ساله احیای دریاچه ارومیه را تصویب کرد. نوشته شده. ستاد احیای دریاچه ارومیه در دو سال اول فعالیت خود را بر تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه متمرکز کرد و در شهریور 1394 تثبیت دریاچه ارومیه و پایان روند کاهش سطح آب را اعلام کرد. و در نتیجه آغاز بازسازی. فاز. مسعود باقرزاده کریمی معاون سابق تالاب‌های دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به آغاز فاز دوم احیای دریاچه از مهرماه ۱۳۹۵ از افزایش ۴۴ سانتی‌متری دریاچه سطح ارومیه در مهرماه امسال نسبت به مهر سال گذشته 94 گزارش شده است.

در آبان ماه ۱۳۹۷ ستاد احیای دریاچه ارومیه اعلام کرد که دولت دوازدهم ۹ هزار میلیارد تومان برای اجرای طرح های احیای دریاچه ارومیه هزینه کرده است. کلانتری گفت: برای احیای دریاچه ارومیه 1.5 سال از برنامه و نقشه راه عقب هستیم، هرچند ساکنان آذربایجان غربی تا سال 1406 شاهد احیای اکولوژیکی دریاچه ارومیه خواهند بود.

با آغاز به کار دولت سیزدهم، ادامه احیای دریاچه ارومیه در دستور کار قرار گرفت و روز شنبه (4 مهر 1400) جلسه کارگروه نجات دریاچه ارومیه به ریاست محمد برگزار شد. مخبر. – معاون اول رئیس جمهور مخبر در این دیدار با تاکید بر اینکه احیای دریاچه ارومیه علاوه بر مسائل زیست محیطی با سلامت و زندگی مردم و اعتبار و حیثیت جمهوری اسلامی ایران مرتبط است، گفت: اثرات زیانبار آن بر محیط زیست است. خشک شدن این دریاچه می تواند آسیب ها و مشکلاتی را برای کشور به همراه داشته باشد

بیشتر بخوانید  تعداد جان باختگان کرونا در جهان تا 25 سپتامبر 1401 / بیش از 616 میلیون نفر مبتلا شدند.

وی همچنین تکمیل و تکمیل طرح های نیمه تمام و سخت افزاری احیای دریاچه ارومیه از جمله طرح های انتقال آب از حوضه های آبریز و اقدامات پایدارسازی دریاچه ارومیه تا پایان سال گذشته را مورد تاکید قرار داد و مسئولان اجرایی به تعهدات خود به طور کامل عمل کنند. در خصوص احیای دریاچه ارومیه اجباری

رئیس جمهور نهم فروردین ساعت 14:00 همچنین با نمایندگان استان های آذربایجان شرقی و غربی در مجلس و در پاسخ به نگرانی نمایندگان آذربایجان غربی در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه و پیامدها و پیامدهای اکولوژیکی خشکسالی و کم آبی دیدار کرد. وی در منطقه گفت: ستاد دریاچه ارومیه به زودی احیا می شود و با فرم جدید فعال می شود تا با کمک نمایندگان، مدیران استانی و علاقمندان بر کار نظارت و اقدامات لازم انجام شود.

در این سال بحث احیای دریاچه ارومیه مطرح شد، از این رو در 7 اردیبهشت ماه 1401 جلسه هماهنگی و بررسی روند اجرای پروژه های اولویت دار استان آذربایجان غربی به ریاست محمد مخبر – معاون اول رئیس جمهور برگزار شد. در این جلسه امسال با اشاره به مطالبات و تاکید رئیس جمهور در خصوص احیای دریاچه ارومیه، مقرر شد طرح های مربوط به احیای این دریاچه در اسرع وقت اجرایی شود.

رئیس جمهور در 9 اردیبهشت 1401 در دیدار با نخبگان، مردم و خانواده شهدای آذربایجان غربی با اشاره به اینکه مشکل ویژه استان مشکل دریاچه ارومیه است، اظهار داشت: موضوع دریاچه ارومیه است. این دریاچه نه تنها مختص ارومیه است، بلکه این دریاچه تأثیرگذار، مهم و دارای اهمیت حیاتی برای منطقه و کشور است. برای دریاچه ارومیه اقداماتی انجام شده اما کامل نیست و تلاش می کنیم این مراحل را تکمیل کنیم.

وی همچنین از روند احیای دریاچه ارومیه و اقدامات انجام شده بازدید و دستورات لازم برای تسریع در روند احیای این دریاچه را صادر کرد.

به گفته وحید جلال زاده، نماینده ارومیه و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی شورای اسلامی، تراز آب دریاچه ارومیه نسبت به مدت مشابه پارسال یک هزار و 294 کیلومتر مربع کاهش یافته و تعادل اکولوژیکی دریاچه ارومیه کاهش یافته است. دریاچه ارومیه از 15.5 میلیارد مترمکعب به 2.4 میلیارد مترمکعب کاهش یافت، روز گذشته (31 تیرماه) محمدباقر کلیباف – رئیس شورای اسلامی – در جلسه علنی روز سه شنبه (31 تیرماه) در جلسه استماع گزارش این کمیته در مورد کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مورد تصویب درخواست پژوهش و تحقیق در مورد کار ستاد بازسازی دریاچه ارومیه، پس از تصویب این درخواست از سوی نمایندگان، به اهمیت دریاچه ارومیه به عنوان مهم و ملی اشاره کرد. اهمیت. موضوعی که اگر به احیای این دریاچه توجه نشود و فکری به حال آن نشود، اثرات اکولوژیکی ناشی از آن به دلیل مشکلات اقتصادی، بهداشتی و بهداشتی چندین میلیون نفر را درگیر خواهد کرد. دریاچه ارومیه یک نقطه بسیار استراتژیک است و از بین رفتن ظرفیت های اقتصادی، زیست محیطی و کشاورزی آن کشور را به یک پتانسیل منفی تبدیل می کند که قابل جبران نیست و می تواند زندگی بخش هایی از کشورمان را تحت تاثیر قرار دهد.

بیشتر بخوانید  بحران آب در ایران چقدر جدی است؟

وی آمادگی خود را برای همکاری با دولت در روند تصویب برنامه هفتم توسعه در حوزه احیای دریاچه ارومیه اعلام کرد تا در آن منطقه مهم کشور دچار فاجعه زیست محیطی نشویم.

همچنین روز گذشته (30 تیرماه) جلسه شورای منطقه ای بازسازی دریاچه ارومیه تشکیل شد و به گفته محمد باکر حنبر – مدیر کل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی – عملکرد مراجع ذی صلاح در ارتباط با اجرای طرح های بازسازی دریاچه نیز در این نشست ارومیه از ابتدای دهه 1400 مورد بررسی قرار گرفت.

وی تاکید کرد: دولت سیزدهم احیای دریاچه ارومیه را یک ضرورت راهبردی برای منطقه شمال غرب کشور می داند و در نظر دارد اقدامات انجام شده برای تحقق این هدف را تکمیل کند.

به گزارش ایسنا، با توجه به ارزش اکولوژیکی و گونه های در معرض خطر انقراض مانند گوزن زرد و وجود پرندگان مهاجر مانند فلامینگو در منطقه از یک سو و نقش آن در وجود جوامع محلی و جذب گردشگر از سوی دیگر و نیاز دریاچه ارومیه برای تبدیل نشدن به کانون ریزگردها نیازمند توجه ویژه دولتمردان برای احیای آن است.

دیدگاهتان را بنویسید