به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، این متخصص اپیدمیولوژی با بیان اینکه احتمال مرگ و میر سه رقمی ناشی از ویروس کرونا در موج هفتم وجود دارد، گفت: اکنون زمان مناسبی برای سفرهای سیاحتی و زیارتی برای سفرهای زیارتی بالاست. افراد در معرض خطر، از جمله افراد بالای 60 سال، افراد بدون بیماری، زنان باردار و غیره، و این گروه ها باید تمام تلاش خود را برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض بیماری ها انجام دهند.
دکتر حمید سوری در تشریح وضعیت کرونا در کشور گفت: کرونا طی چند ماه اخیر به ویژه از اردیبهشت به بعد نوسانات و فراز و نشیب هایی داشته است. حتی در اردیبهشت ماه یک قله کوچک با ارتفاع کم داشتیم اما از آنجایی که تشخیص فعال بیماری نداریم و عمدتاً روی بستری شدن و فوتی ها مانور داده می شود، تغییرات اپیدمی چندان قابل مشاهده نیست و امکان تجزیه و تحلیل وجود ندارد. نحوه گردش ویروس در کشور و بر این اساس آن اوج شناسایی نشده است.
کرونا در موج هفتم؛ در حال رشد
وی افزود: در حال حاضر به دلیل ایجاد زیر واریانس های جدید، موج هفتم بیماری در کشور شکل گرفته است و از آنجایی که توانایی انتشار این زیر متغیرها بسیار بالاست، موارد ما افزایش یافته و در نتیجه موارد عفونت، بستری و مرگ نیز افزایش یافته است البته نه مانند سویه دلتا که میزان مرگ و میر در آن بالا بود، در این نوع نیز میزان مرگ و میر کمتر است. با این حال، در روزهای اخیر میزان مرگ و میر ما دو رقمی شده و به بیش از 50 مورد رسیده است. بر این اساس به نظر می رسد که همچنان در یک روند صعودی هستیم.
سوری این را می گوید متأسفانه تشخیص فعال نداریم و تعداد آزمایشات ما نسبت به جمعیت کم استوی گفت: بر این اساس نمی توان تصویر روشنی از وضعیت اپیدمی در کشور ارائه داد، اما بیشتر بر اساس برآوردهایی است که عموماً دقت کمی دارند، اما آنچه اکنون می توان بیان کرد این است که روند شیوع بیماری اپیدمی هنوز در حال افزایش است و هنر ما باید این باشد که ارتفاع قله را به کمترین میزان ممکن کاهش دهیم و زودتر به نزول برسیم و از ارتفاع بالا کم کنیم. یعنی از زمانی که پیک شروع و به پایان می رسد، بازه زمانی کاهش یابد. این همان کاری است که در برخی کشورها انجام شده است و علیرغم اینکه می توان یک تاپ جدید نصب کرد، ارتفاع بالا و دهانه بالا کمتر خواهد بود.
3 متغیر اصلی اپیدمی
وی ادامه داد: در این راستا باید توجه داشت که سه متغیر اصلی در اپیدمی داریم. یکی خود ویروس، یکی مردم و یکی سیاستمدارانی هستند که همه گیری را مدیریت می کنند. در مورد ویروس ها، ما نمی توانیم اکثر آنها را کنترل کنیم. زیرا بسیار هوشمندانه کار می کند و هیچ تضمینی برای تکرار نشدن سناریوهای قبلی وجود ندارد. مشخص نیست که انواع یا فرعیهای بعدی کدامند و آیا کم و بیش کشنده هستند یا خیر. یکی از سناریوهایی که ما برای همه گیری جهانی پیش بینی می کنیم. یکی اینکه این فراز و نشیب ها ادامه خواهد داشت و اپیدمی تا ماه های آینده ادامه خواهد داشت. فرض دیگر این است که ویروس بومی و محلی می شود، اما این به اندازه کافی سریع اتفاق نمی افتد تا یک پیروزی را جشن بگیریم. مسلما از آنجایی که یک بیماری همه گیر رخ داده و کشورهای زیادی درگیر این بیماری هستند، کاهش آن زمان بر است. حتی در کشورهایی که اپیدمی را با موفقیت مدیریت کردهاند، هنوز شاهد پایان همهگیری نیستیم. حتی در چین که نرخ مرگ و میر آن برای ماهها یا بر اساس چشمانداز صفر صفر بود، شاهد شیوع بیماری در شانگهای بودیم و مجبور شدند 30 میلیون نفر را قرنطینه کنند. بنابراین ویروس تحت کنترل ما نیست و هوشمندانه عمل می کند.
سوری همچنین گفت: این ویروس در عین حال به دنبال میزبانی حساس و مناسب برای ادامه حیات خود است و از آنجایی که نمی تواند خارج از بدن انسان زندگی کند، طبیعتاً افراد مقاوم نمی خواهد و نمی تواند افرادی را برای محافظت از خود انتخاب کند. بنابراین او به دنبال کسانی است که هم حساس هستند و هم می توانند در بدن آنها ساکن شوند. یعنی کسانی که یا بین بیماری ها فاصله داشتند یا واکسن را کامل نکردند یا بیش از شش ماه از آخرین واکسیناسیونشان گذشته بود. با این حال، از سوی دیگر، اثربخشی واکسن ها به طور طبیعی کمتر از انواع جدید است. بنابراین، بسیاری از کشورها در تلاش برای توسعه واکسن های جدید برای مقابله با انواع جدید و فرعی با کارایی بالا هستند. بنابراین مردم باید به طور طبیعی پروتکل ها را رعایت کنند، ماسک بزنند، واکسیناسیون کامل و …
تغییر ماهیت همهگیری کرونا و نیاز به تصمیمگیری سریع
وی با اشاره به اقداماتی که باید از سوی مسئولان انجام شود، گفت: ماهیت همهگیری کرونا این است که خیلی سریع تغییر میکند. بنابراین سرعت عمل در تصمیم گیری و اجرای تصمیمات بسیار مهم است. تصمیمی که اکنون گرفته می شود اگر هفته آینده اجرا شود ممکن است موثر نباشد و حتی ممکن است فقط هزینه کنیم. مثلا اگر یک ماه پیش مرزها را کنترل می کردیم موثر بود اما الان فایده ای ندارد. در حال حاضر، برای رعایت پروتکل های بهداشتی، مجامع و غیره باید تعدادی مقررات و قوانین اجرا شود. ما نباید خودمان را عادی کنیم. مرحله دوم این است که باید تشخیص خود را افزایش دهیم تا تصویر واضح تری از اپیدمی داشته باشیم. مورد سوم این است که باید بررسی کنیم که امنیت مردم چقدر است و در کجا بالا و در کدام جمعیت پایین است. همچنین، ما باید با احیای تیمهای واکنش سریع، شیوع بیماری را بهسرعت شناسایی، کنترل و مهار کنیم تا شیوع بیماری را کاهش دهیم. در عین حال به جز طرح شهید سلیمانی، بسته جامع دیگری برای مبارزه با اپیدمی نداریم. طرح شهید سلیمانی نیز تا حدودی مورد پسند واقع نشد. این در حالی است که در صورت بازنگری و به روز رسانی و اجرا با بازنگری مناسب، این طرح تا حد زیادی می تواند مداخلات موثر بسیاری را ارائه دهد. زیرا در گذشته کارایی خود را نشان داده و می توان با استفاده از مشارکت مردم در قالب این طرح، اپیدمی را مدیریت کرد.
اقامه ماه محرم در عزاداری در موج هفتم کرونا
سوری در خصوص نحوه برگزاری مراسم در ایام محرم و صفر گفت: هنر مدیریت اپیدمی این است که وقتی مدت زیادی از بیماری همه گیر می گذرد، بتوانیم زندگی عادی را به خوبی در کنار اپیدمی مدیریت کنیم. این بدان معنا نیست که ما اپیدمی را تمام شده می دانیم و در عین حال به این معنی نیست که به دلیل اپیدمی روی زندگی مردم تأثیر زیادی خواهیم گذاشت. ما تقریباً 150 شهر را در نوامبر 2019 تعطیل کردیم. قرنطینه یک مداخله بسیار پرهزینه است و متأسفانه ما هرگز اثربخشی آنها را محاسبه نکرده ایم. بنابراین مدیریت این فضا بسیار مهم است. مدیریت احتمال ریسک ما بر اساس طیفی است که در آن باید احتمال ریسک را در این طیف به صفر برسانیم. مثلاً در بحث اربعین باید برای مردم آزمایش انجام دهیم، از خروج افرادی که واکسیناسیون کامل نشده اند جلوگیری کنیم و فقط کسانی که واکسیناسیون را انجام داده اند در مراسم اربعین شرکت کنند… باید موفق شویم و میزان را کاهش دهیم. احتمال خطر کاهش . در یک بیماری همه گیر، کلمات “ما نمی توانیم” و “ما نمی توانیم” معنایی ندارد و این مدیریت باید برای کاهش احتمال خطر انجام شود.
وی گفت: متأسفانه کشور ما در بیش از 30 ماه این بیماری همه گیر از نظر تعداد مرگ و میر و عوارض اپیدمی به ازای هر جمعیت در بین 10 تا 15 کشور اول جهان قرار دارد. در حالی که نباید اینگونه باشد. بنابراین مدیریت اپیدمی در کنار فعالیت های عادی جامعه حائز اهمیت است. در عین حال باید سفر را کنترل کنیم. در بحث محرم و اربعین افراد بالای 60 سال، افرادی که بیماری های زمینه ای دارند، زنان باردار و… اکنون زمان زیارت و سیاحت آنها نیست و باید تمام تلاش خود را برای جلوگیری از ابتلا به بیماری ها انجام دهند. این سفرها احتمال خطر را برای آنها افزایش می دهد. البته افراد در معرض خطر باید بیشتر مراقب باشند. زیرا احتمال مرگ در افراد پرخطر بیشتر است.
سوری درباره وضعیت جان باختگان کرونا در موج هفتم نیز گفت: احتمال سه رقمی شدن تعداد فوتی ها وجود دارد اما پیش بینی زمان سخت است. احتمال سه رقمی شدن تعداد فوتیها وجود دارد و لازم به ذکر است که تعداد فوتیهایی که گزارش میکنیم مربوط به کسانی است که ابتلا به کرونا تایید شده و مثبت هستند. اگر احیاناً افراد بیشتری را اضافه کنیم، شاید حتی در حال حاضر تعداد کشته های ما سه رقمی شود.