یک کارشناس مسائل افغانستان گفت: ایران باید در عرصه جدی تر شود و از طریق گفتگوهای بین افغانستان به دولت و مردم افغانستان کمک کند.
حجت الاسلام سید عیسی حسینی مزاری در گفت وگو با ایسنا درباره وقایع افغانستان اظهار داشت: طبیعتاً منبع توسعه دو دهه گذشته در افغانستان از ابتدا تاکنون آمریکایی ها هستند و بحران فعلی افغانستان توسط آمریکایی ها سازماندهی شده است. .
وی گفت: “در 20 سالی كه در افغانستان بوده اند ، آمریكایی ها تلاش كرده اند تا كنترل كامل بر افغانستان را بدست آورند ، حضور خود را تثبیت كنند و به اهداف منطقه ای خود برسند.” در حقیقت ، آنها نه تنها به خاطر خود افغانستان بلکه به منظور هدف قرار دادن آمریکایی ها در کشورهای منطقه مانند چین ، روسیه ، ایران و هند ، وارد افغانستان شدند و به افغانستان حمله کردند.
این کارشناس افغان گفت: آمریکایی ها به این نتیجه رسیده اند که اقتصاد غرب به زودی به شرق منتقل می شود و برای تضعیف محور آن اقتصاد ، آنها می خواستند در جایی قرار بگیرند که بر کشورها تسلط داشته باشند منطقه.
حسینی مزاری افزود: اگرچه آمریکایی ها به برخی از اهداف خود رسیدند ، اما نه به طور کامل ، بنابراین با تعامل با طالبان و ترک افغانستان ، آنها زمینه را خالی گذاشتند تا جنگ داخلی را در افغانستان و همه کشورهایی که مردم کشته شده اند ، آغاز کنند. این به نفع آمریکا است زیرا کشورهای شرکت کننده در حال ضعیف شدن هستند و زیرساخت های افغانستان در حال نابودی است.
رئیس AVA همچنین گفت: وضعیت فعلی می تواند دو نتیجه و نتیجه داشته باشد ، در هر دو مورد آمریکایی ها درگیر هستند. یکی این که طالبان همچنان به مرزهای شهرهای بزرگ پیشروی می کنند و وارد این شهرها نمی شوند بلکه فقط آنها را محاصره می کنند.سپس نیروهای آمریکایی به افغانستان می رسند و طرح صلح را که در رسانه ها اعلام کردند احیا می کنند. این طرح توسط زلمای خلیل زاد ، نماینده ایالات متحده در افغانستان پیشنهاد شد و با واکنش محافل افغان روبرو شد ، وی این طرح را رها کردند ، اما این بحران آغاز یک راه اندازی مجدد بود و طالبان دولت انتقالی را در افغانستان تشکیل دادند …
وی گفت: “نتیجه دیگر این است كه آنها در حال سقوط و تصرف شهرها از جمله كابل هستند تا دولت بتواند در افغانستان به قدرت برسد و پس از آن آمریكایی ها مجدداً با طالبان تعامل خواهند كرد ، البته بخشی از نیروهای خود.” آنها افغانستان را ترک کردند ، اما هزاران سرباز به عنوان مشاور نظامی ، آموزشی یا سیاسی – آموزشی وارد افغانستان شده اند و جنگ افغانستان را از منظر سیاسی – نظامی به دیدگاه سیاسی تبدیل کرده و در منطقه حضور خواهند یافت.
وی ادامه داد: اگرچه آمریکایی ها اهداف خود را دنبال می کنند ، اما مطمئناً دیر یا زود از کاری که انجام داده اند پشیمان خواهند شد و شکست خواهند خورد.
این کارشناس افغان در ارزیابی خود از مذاکرات بین افغانی گفت: این موضوع توسط آمریکایی ها نیز مطرح شد ، اما واقعیت این است که در جریان این گفتگوها هیچ کشوری با سابقه خوب و نفوذ قابل توجه در افغانستان وجود ندارد. “برای ادامه موضوع ، نه قطر ، ترکیه ، ایالات متحده یا پاکستان ، که یک طرف قضیه است ، و در این دوره جای جمهوری اسلامی ایران در حوادث افغانستان و بحث صلح آمیز کاملاً خالی بود.
حسینی مزاری گفت: گرچه در سالهای اخیر آمریکایی ها سعی کرده اند ایران را از حوادث افغانستان دور کنند اما ایران از موقعیت و زمینه خوبی در افغانستان برخوردار است و در بحث و گفتگوهای فعلی که اخیراً در تهران آغاز شده اما خوشحالیم او میزبان جمهوری اسلامی ایران بود زیرا ایران 40 سال از جهاد تا مقاومت در کنار مردم افغانستان بوده است و اگر طالبان در 20 سال گذشته سقوط کرده اند ، این مدیون تلاش های ایران در کنار مقاومت افغانستان است.
“اگر ایران نقش خود را در برقراری صلح ایفا می کرد ، ما زودتر به نتیجه می رسیدیم و اکنون که مذاکرات در تهران آغاز شده است ، امیدواریم که آنها ادامه داشته باشند و ایران با جدیت بیشتری عرصه را پذیرفته و به عنوان میزبان فعالیت کند. وی گفت: “به دولت و مردم افغانستان کمک کنید. این گفتگوها مثبت است و در صورت موفقیت ، به احتمال زیاد صلح و ثبات در افغانستان برقرار خواهد شد.”
انتهای پیام