موارد مصرف هیدروکسوکوبالامین
هیدروکسوکوبالامین (Hydroxocobalamin) نوعی ویتامین B12 است که برای درمان کم خونی استفاده می شود. شایع ترین علت کمبود ویتامین B12 بیماری آنمی کشنده است.
این بیماری موجب میشود که بدن شما از مواد غذایی که میخورید، مقدار کافی ویتامین B12 جذب نکند. دلیل این بیماری به دلیل کمبود یک فاکتور خاص یا به دلیل جراحی دستگاه گوارش که بخشی از سیستم گوارش شما برداشته شده است، رخ می دهد.
بیماری کم خونی به راحتی با تزریق منظم هیدروکسوکوبالامین درمان میشود. این دارو گاهی اوقات برای برخی از بیماریهای نادر چشم نیز استفاده میشود.
روش درست مصرف داروی هیدروکسوکوبالامین
قبل از شروع درمان با این دارو، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات جامع دارویی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.
دوز و مقدار داروی هیدروکسوکوبالامین از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نمایید. در اوایل درمان باید هر 3-2 روز یک بار این دارو را تزریق کنید، سپس بعد از مدتی هر 3-2 ماه یک بار نیاز به تزریق این دارو خواهید داشت.
برای تزریق هیدروکسوکوبالامین (عضلانی) باید به طور منم به پزشک خود مراجعه نمایید.
موارد منع مصرف هیدروکسوکوبالامین
-
به تاریخ انقضای داروی هیدروکسوکوبالامین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمامشده است،از آن مصرف نکنید. -
هرگز داروی هیدروکسوکوبالامین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید. -
تداخل دارویی هیدروکسوکوبالامین را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.
مصرف هیدروکسوکوبالامین در دوران بارداری و شیردهی
در دوران بارداری و شیردهی، نباید دارویی را خودسرانه و بدون مشورت با پزشک استفاده کنید. مصرف داروی هیدروکسوکوبالامین در دوران بارداری و شیردهی برای جنین و نوزاد شما خطرناک و مضر است.
تاثیر مصرف داروی هیدروکسوکوبالامین بر رانندگی
هیدروکسوکوبالامین میتواند باعث سرگیجه و خواب آلودگی در شما شود، تا زمانی که این علائم بر طرف نشدند، از رانندگی کردن بپرهیزید.
تداخلات دارویی هیدروکسوکوبالامین
تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده میکنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید.
دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
برخی از داروهایی که ممکن است با هیدروکسوکوبالامین تداخل برقرار کنند عبارتند از: داروهای موثر بر مغز استخوان (مانند کلرامفنیکل)، ویتامینها یا برخی مکملها (اسید فولیک).
بعضی از داروها مانند آنتی بیوتیکها (مانند آموکسی سیلین، اریترومایسین)، متوتروکسات و پیریمتامین، ممکن است با آزمایش سنجش میزان ویتامین ب12 خون تداخل کنند و باعث نتایج اشتباه شوند، قبل از آزمایش به پزشک خود بگویید که از این داروها استفاده کردهاید.
هشدارها درباره مصرف هیدروکسوکوبالامین
بعضی داروها را نمیتوان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی داروها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز میگردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی هیدروکسوکوبالامین ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:
-
در صورتی که باردار یا شیرده هستید. -
اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی دارید.
اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف میکنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
عوارض مصرف هیدروکسوکوبالامین
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین میروند. در صورت بروز مستمر هریک از عوارض میبایست به پزشک اطلاع داده شود:
-
سردرد . احساس بیماری -
حالت تهوع . خواب آلودگی -
خارش، درد و راش پوستی در محل تزریق
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس میکنید به خاطر استفاده از داروی هیدروکسوکوبالامین میباشد، با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض مصرف بیش از حد هیدروکسوکوبالامین
هیدروکسوکوبالامین را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید. اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.
شرایط نگهداری از داروی هیدروکسوکوبالامین
-
دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید. -
دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.
بیشتر بخوانید:
آشنایی با ویتامین B12 و مکمل های غذایی ویتامین B12
معرفی 10 نوع مکمل دارویی ویتامین B12 با تاثیر فوق العاده
علت بالا و پایین بودن ویتامین B۱۲ در آزمایش خون