همه چیز در مورد دلقک ماهی


معرفی دلقک ماهی

دلقک ‌ماهی یکی از گونه‌های ماهی از خانوادهٔ شقایق ‌ماهیان (Pomacentridae) است. در حدود بیست و هشت گونه از دلقک‌ماهی‌ها شناسایی شده‌است. این گونه از ماهی‌ها در آب‌های شور زندگی می‌کنند. نام عمومی این ماهی دلقک ماهی یا Clownfish ( کلون فیش ) یا شقایق ماهی است . علت نامگذاری دلقک ماهی به دلیل رنگ آمیزی بدن این ماهی و علت نام گذاری شقایق ماهی به علت هم‌زیستی این ماهی با شقایق دریایی است .

جالب است که این ماهی نسبت به تنتاکولهای سمی شقایق دریایی مقاوم است . برخی دانشمندان بر این عقیده‌اند که موکوس ویژه‌ای که روی بدن این ماهی وجود دارد باعث این مقاومت می‌شود .

ویژگی دلقک ماهی

دلقک ماهی از دسته ماهیان آب شور است. این ماهی یکی از انواع آبزیانی است که در آکواریوم نگهداری می شود و پرورشی می باشد. دلقک ماهی یک ماهی زیبا و دوست داشتنی، با خطوط سفید و نارنجی اش طرفداران بسیاری دارد. این ماهی درون شقایق های دریایی زندگی می کند و نسبت به شاخک های سمی شقایق دریایی بسیار مقاوم است. این ماهی بیشتر در صخره های مرجانی و در آب شور دریا یافت می شود. نگهداری دلقک ماهی در آکواریوم آسان است و ماهی نسبتا مقاومی است.

ماهی

انواع دلقک ماهی

این ماهی انواع مختلفی دارد و معروف ترین نوع آن، دلقک ماهی اسلاریس است که بدنی نارنجی رنگ با سه نوار عمودی سفید دارد. اسلاریس سیاه نیز نوعی از این ماهی است که به جای رنگ بدن نارنجی، سیاه رنگ است. انواع دیگری از این ماهی وجود دارد که در زیر به آن اشاره می کنیم:

  • ماهی اسلاریس دانه برفی (Snowflake Clownfish)
  • ماهی اسلاریس دانه برفی ممتاز (Premium Snowflake)
  • ماهی اسلاریس دانه برفی یخ سیاه (Black Ice Snowflake Clownfish)
  • ماهی اسلاریس دانه برفی سیاه (Black Snowflake Clownfish)
  • ماهی اسلاریس نیمه شبی (Midnight Ocellaris)
  • ماهی اسلاریس کاراملی (Caramel Ocellaris)
  • اسلاریس دومینو (Domino Ocellaris)
  • اسلاریس میس بار (Mis-Bar Ocellaris)
  • اسلاریس میس بار اکستریم یا به شدت سیاه (Extreme Mis-Bar Black Ocellaris)
بیشتر بخوانید  عکس های شگفت انگیز و منحصر به فرد از آتشفشان-گروه دوم

تمام انواع این ماهی ها قابل نگهداری در آکواریوم هستند. قیمت انواع نادر دلقک ماهی گران تر است. ولی در حال حاضر پرطرفدارترین نوع این ماهی که در آکواریوم های خانگی بسیار یافت می شود، دلقک ماهی اسلاریس است.

mahi

دلقک ماهی در طبیعت

این ماهی در طبیعت در شقایق دریایی یا تپه های مرجانی زندگی می کند. دریاهای آرام و تالاب های کم عمق زیستگاه مناسبی برای این ماهی است. در این عمق تعداد شقایق های دریایی و جلبک ها و نیز میگوهای کوچک زیاد است، شقایق دریایی که زیست گاه این جاندار است و جلبک ها و میگوها رژیم غذایی آن را تشکیل می دهند.

آکواریوم های دلقک ماهی باید چه شرایطی داشته باشد؟

اندازه دلقک ماهی در بهترین شرایط نگهداری به ۶ سانتی متر می رسد ولی در طبیعت و در دریاهای آب شور به ۱۲ سانتی متر نیز می رسد. در صورت همزیستی با ماهی های دیگر، سازگار است و خطری ایجاد نخواهد کرد. البته اگر دو ماهی از این نوع با هم جفت شوند، رفتار آنها در برابر سایر انواع ماهیان آکواریوم تهاجمی خواهد بود، در این شرایط بهتر است این دو را از آکواریوم خارج کنید. آکواریومی با گنجایش ۱۴۰ لیتر آب برای این ماهی مناسب است.

پناهگاه مناسب این ماهی شقایق دریایی است، و به همین دلیل به شقایق ماهی نیز معروف است. اگر بخواهید شقایق ماهی در آکواریوم خود داشته باشید، بهتر است با مرجان ها و شقایق دریایی پناهگاهی برای این ماهی درست کنید. دمای مناسب آب برای نگهداری دلقک ماهی بین ۲۴ تا ۲۶ درجه سانتی گراد است و میزان اسیدیته آب باید حدود ۴٫۸ باشد. این ماهی در آب شور زندگی می کند و شوری آب باید متناسب باشد.

بیشتر بخوانید  لیست تالارهای عروسی ارومیه همراه با آدرس و تلفن

برای نگهداری ماهی ها بهتر است شرایط طبیعی را در آکواریوم بوجود آورید. نورپردازی آکواریوم بسیار بر تخم ریزی ماهی ها اثر می گذارد. نورپردازی باید به نحوی باشد که در ابتدا نور زیاد و پس از ساعتی نور کم و به تدریج خاموش شود تا ماهی غروب و پایان روز را احساس کند. نباید هیچ شک و استرسی به ماهی داده شود و باید روشنایی به تدریج کم و به تدریج زیاد شود. وسایل دیگر همچون دستگاه فیلتراسیون و بخاری برای پاکیزگی و تنظیم دمای آب آکواریوم نیاز است.

غذای دلقک ماهی

دلقک ماهی یک ماهی همه چیز خوار است و باید در وعده های غذایی این ماهی مخلوطی از سبزیجات و گوشت گنجانده شود. گوشت مورد نیاز این ماهی از گوشت صدف، میگو و اسکوئید است. از غذا دادن بیش از حد به ماهی جدا خودداری کنید و غذاها را با میزان کم و به طور منجمد و در دوره های مشخص به ماهی بدهید. ماهی های بالغ به ۲ بار در روز و ماهی های جوان به ۳ تا ۴ بار در روز غذا نیاز دارند.

دلقک ماهی

تولید مثل دلقک ماهی

همانطور که ذکر شد، تخم ریزی دلقک ماهی شدیدا تحت تاثیر نورپردازی آکواریوم است. در زمان تخم ریزی رفتار ماهی ها پرخاشگرانه می شود و ماهی نر برای جلب توجه ماهی ماده حرکاتی می کند که به آن رقص دلقک ماهی گفته می شود. برای شروع تخم ریزی، دلقک ماهی پناهگاه خود را تمیز می کند و این کار را با گاز گرفتن اطراف انجام می دهد.

عملیات تخم گذاری در داخل مرجان ها و شقایق ها انجام می شود. تخم های دلقک ماهی به رنگ نارنجی است، ماهی نر مسئولیت نگهداری از تخم ها را بر عهده دارد، تخم های نارنجی دلقک ماهی مستعد رشد قارچ است به همین دلیل ماهی سریع بر روی تخم ها باله می زند و از طرفی نیز با این کار به تخم ها اکسیژن رسانی می کند.

بیشتر بخوانید  اصول کاشت و پرورش درخت کافور

پس از تخم ریزی به هیچ عنوان تخم ها را از آکواریوم خارج نکنید و فیلتراسیون آب و دمای آب را نیز کنترل کنید. با مرور زمان رنگ نارنجی تخم ها روشن تر شده و چشم بچه های دلقک ماهی در آن ظاهر می شود. خروج ماهی ها از تخم ۸ روز به طول می انجامد و پس از ۱۶ روز بچه ماهی ها بالغ می شوند.

بیماری های دلقک ماهی

اگر این ماهی به طور مناسب نگهداری شود، به سختی بیمار می شود. البته اگر ph آب تنظیم نشده باشد و یا شوک به ماهی داده شود، دچار بیماری و در انتها مرگ خواهد شد. ماهی های آب شور بیشتر دچار بیماری هایی باکتریایی، قارچی و انگلی می شوند.

بیماری های دلقک ماهی عبارتند از ایچ دریایی و بیماری مخملی که این بیماری ها انگلی هستند. در هنگام اضافه کردن هر وسیله ای به آکواریوم باید مراقب انگل ها و باکتری ها باشید. همچنین برای جلوگیری از رشد انگل ها و باکتری ها، آب آکواریوم را در زمان مناسبی عوض کنید و از فیلتراسیون و دستگاه اکسیژن ساز استفاده کنید.

سازگاری دلقک ماهی

دلقک ماهی ها نسبتا کوچک هستند و حرکت آهسته‌ای دارند. بنابراین نباید با ماهی های بزرگتر،خشن و گوشتخوار مانند شیرماهی یا گروپر در یک مکان نگه داشته شوند. غیر از این نکته، تقریبا محدودیتی در نوع آکواریوم برای دلقک ماهی اسلاریس وجود ندارد. آنان می‌توانند در آکواریوم هایی که فقط حاوی ماهی هستند، آکواریوم های حاوی سنگ‌های زنده، اکواریوم‌هایی دارای چندین گونه مختلف و همچنین آکواریوم‌های ریف نیز زندگی کنند.

separator line

بیشتر بخوانید:

شرایط نگهداری ماهی در آکواریوم را میدانید؟

روش نگهداری از ماهی دیسکس

نگهداری از ماهی قرمز عید

separator line


دیدگاهتان را بنویسید