موارد مصرف اسپری استنشاقی کرومولین سدیم
کرومولین سدیم (Cromolyn Sodium) یکی از آنتی هیستامینهای پرمصرف است که در درمان حساسیت تنفسی به مواد آلرژن مؤثر است. این دارو همچنین در پیشگیری از آزاد شدن هیستامین از واکوئلهای سلولهای ایمنی در آسم و رینیت آلرژیک مصرف میشود؛ و همچنین مصرف کردن آن برای کسانی که آلرژی و آسم دارند توصیه میشود و مصرف زیاد آن برای بدن ضرر دارد.
کرومولین سدیم را میتوان برای جلوگیری از حمله آسمی به دنبال مواجه با هوای سرد ، ورزش یا مواجه با موادی نظیر آلودهکنندهها و حساسیتآورها مصرف کرد. به مجردیکه وضعیت بدن شما با کرومولین تثبیت شد ، ممکن است بتوان مقدار سایر داروهای ضد آسم یا ضد حساسیتی را که مصرف میکنید ، کاهش داد. کرومولین در طی یک حمله آسمی هیچ کمکی نمیتواند بکند و حتی ممکن است حمله را تشدید کند. کرومولین تثبیت کننده ماست سلها است.
نام تجاری: نازوکروم
مکانیسم اثر کرومولین سدیم
به نظر می رسد که دارو با دخالت در انتقال کلسیم از غشای ماستوسیت ها و جلوگیری از عمل دگرانوله شدن وابسته به کلسیم، مانع از آزاد شدن هیستامین، لوکوترین ها و سایر موادی که موجب بروز واکنش های حساسیت مفرط می شوند، می گردد. کرومولین ممکن است مانع از فعال شدن سایر سلول های التهابی از قبیل ائوزینوفیل ها شود.
فارماکوکینتیک کرومولین سدیم
تقریباً 10-8 درصد کرومولین استنشاق شده جذب سستمیک می شود. هنگامی که به منظور درمان نگهدارنده به طور استنشاقی مصرف می شود، بهبودی علایم و عملکرد ریه معمولاً طی چهار هفته پس از شروع درمان ظاهر می شود. نیمه عمر دارو حدود 80 دقیقه است و 50 درصد آن از طریق کلیه و بقیه از راه صفرا و بدون تغییر دفع می شود.
روش استفاده از اسپری کرومولین سدیم
کرومولین را با افشانههای دهانی یا اسپری بینی مصرف میکنند. برخی از بیماران در یک هفته ممکن است احساس بهبودی داشته باشند. اما گاهی این ممکن است تا 4 هفته نیز به طول انجامد. از دستورات پزشکتان به دقت پیروی کنید. هیچگاه بیش از مقدار تجویز شده کرومولین مصرف نکنید. اگر طبق یک برنامه منظم کرومولین مصرف میکنید و یک نوبت را فراموش کردید ، به مجردیکه به یاد آوردید مصرفش کنید. سپس نوبتهای باقیمانده تا پایان روز را در فواصل مساوی مصرف کنید. مقدار دارو را دو برابر نکنید.
برای مصرف اسپری کرومولین سدیم از دستورالعمل داخل بسته دارو پیروی کنید. تعداد اسپریهای استفاده شده را ثبت کنید. برخی کپسولها حاوی 112 یا 200 بار اسپری هستند. برای آنکه ببینید چقدر از کپسول پر میباشد آن را داخل ظرف آب نیاندازید. افشانه را قبل از اولین استفاده و اگر مدتها است که مورد استفاده قرار نگرفتهاست ، بیازمایید. برای آزمودن افشانه ، ظرف فلزی محتوی دارو (کپسول) را به قطعه دهانی داخل کنید. پوشش روی قطعه دهانی را بردارید و افشانه را به طور خوبی تکان دهید. درحالی که افشانه را در جهتی مخالف به طرف یک سطح تیره گرفتهاید ، بالای افشانه را یک بار فشار دهید و دارو را داخل هوا کنید. اگر یک ابر با دانههای زیر مشاهده کردید ، افشانه کار میکند. در غیر این صورت ، دوباره سعی کنید.
از پزشکتان بخواهید روش استفاده از افشانه را به شما نشان دهد. مثلاً برخی از پزشکان یک وسیله به نام آسم یار را که بین افشانه و دهان استفاده میشود ، توصیه میکنند و برخی روشهای دهان بسته یا دهان باز را ترجیح میدهند. بیش از دوبار در یک نوبت آنهم با حداقل 2-1 دقیقه فاصله از دارو استفاده نکنید. از اسپری کردن به داخل چشم خودداری کنید. 60-15 دقیقه پیش از مواجهه با هر عاملی که در شما موجب حمله میشود از این دارو استفاده کنید.
ظرف محتوی دارو را بیش از مصرف تکان دهید.حداقل هفتهای دو بار افشانه را تمیزکنید تا باقیماندههای دارو را تمیز کنید. ظرف محتوی دارو را از قطعه دهانی جدا کنید. از خیس کردن ظرف خودداری کنید. بقیه قسمتهای افشانه را با آب و صابون گرم بشویید و سپس به خوبی زیر شیر آب گرم آب بکشید. آب روی افشانه را با تکان دادن بریزید و بگذارید با پیش از وصلکردنش به ظرف محتوی دارو ، خشک شود.
کپسول کرومولین سدیم برای استنشاق توسط وسایل خاصی استفاده میشوند. از پزشکتان بخواهید روش کار با این وسایل را به شما بیاموزد. کپسول را از راه دهان نبلعید ، این دارو به شکل خوراکی اثر نمیکند.
آمپول کرومولین سدیم استنشاقی را باید برای دسترسی به دارو شکست. این دارو فقط باید در یک دستگاه نبولایزر برقی استفاده شود. از پزشکتان بخواهید روش شکستن آمپول و روش استفاده از نبولایزر را به شما بیاموزد و دستورالعمل مکتوب در اختیارتان بگذارد. اطمینان حاصل کنید که روش صحیح کار با این وسیله را آموخته باشید. هر سؤالی داشتید از پزشک یا دارو سازتان بپرسید.
کرومولین سدیم برای استفاده از راه بینی و محلولهای مخصوص بینی با وسایل خاصی استفاده میشود تا داروی تجویز شده را در فواصل منظم به بدن برساند. برای مصرف هر دو شکل دارو ابتدا باید مجاری بینی خود را با فینکردن پاک کنید. در هنگام مصرف دارو از راه دهان نفس بگیرید. برای محلول مخصوص بینی کرومولین از یک اسپری مخصوص استفاده میشود ، پس از استفاده ، قطعه بینی این وسیله را با یک دستمال پاک کنید و درپوش وسیله را بگذارید.
برای استفاده محلول کرومولین (از راه بینی) ، از یک وسیله برای تسهیل استنشاق محلول استفاده میشود. پس این وسیله باید قطعه بینی با دستمال تمیز شود. اما برای تمیز کردن این وسیله ، باید آن را شست ، داخل حباب را نباید بشویید. پودر را در جای خشک نگه دارید تا قابل استفاده باقی بماند.
عوارض جانبی کرومولین سدیم
-
سرگیجه، احساس ضعف، افزایش خس خس سینه یا تنگی نفس، بثورات جلدی یا کهیر، تورم صورت، لبها، پلکها، داخل دهان، دستها یا پاها، درد قفسه سینه ، لرز، ادرارکردن دردناک یا مشکل، سردرد شدید، درد یا تورم مفاصل از عوارض مصرف این دارو است. -
اثرات معمول دارو عبارتند از سرفه، خشکی دهان یا گلو، تهوع، گرفتگی بینی، یا سوزش گلو. -
سرفه، اسپاسم گذاری نایژه و تحریک گلو ناشی از استنشاق دارو نیز گزارش شده است.
موارد احتیاط در رابطه با کرومولین سدیم
-
در صورت وجود هریک از موارد زیر پیش از مصرف کرومولین ، پزشکتان را مطلع سازید:حساسیت به هر نوع ماده غذایی ، نگهدارندهها ، رنگهای خوراکی ، یا داروها (به ویژه کرومولین یا دیگر داروهای استنشاقی) -
بارداری یا شیردهی -
مصرف داروهایی دیگر -
دچار پولیپ بینی ، اگر مجاری بینی بسته باشند کرومولین بینی به همان اندازه مؤثر نخواهدبود.
هشدار ها در مورد کرومولین سدیم
1. در موارد عیب شدید کار کبد یا کلیه باید با احتیاط تجویز شود.
2. در صورت بروز پنومونی ائوزینوفیلیک در طول مصرف دارو، درمان باید قطع گردد.
توصیه های دارویی کرومولین سدیم
-
این دارو تنها برای پیشگیری است و طی حملات آسم یا اسپاسم نایژه نباید مصرف گردد، زیرا ممکن است موجب تحریک و تشدید بیماری گردد. -
کپسول دارو از راه خوراکی بی اثر است. -
مصرف همزمان کورتیکوستروئیدها در طول درمان با این دارو، بدون توصیه پزشک نباید قطع شود. -
بهطور مستقیم به پزشکتان مراجعه کنید تا بهبودتان را زیر نظر داشته باشد. -
اگر ظرف 4 هفته از درمان بهبود نداشتهاید یا اصولاً علایمتان بدتر شده است ، پزشکتان را مطلع سازید.
نحوه نگهداری کرومولین سدیم
-
کرومولین را دور از دسترس کودکان ، و دور از گرما ، نور مستقیم و حرارت مرطوب نگهداری کنید (در این شرایط کرومولین فاسد میشود). -
کرومولین تاریخ مصرف گذشته را دور از دسترس کودکان دور بریزید. ظرف محتوی دارو را حتی در صورت خالی بودن نشکنید ، نسوزانید ، یا سوراخ نکنید.
بیشتر بخوانید:
موارد مصرف اسپری استنشاقی بکلومتازون و عوارض این دارو
آشنایی با مزایای مصرف و عوارض داروی سالبوتامول
موارد مصرف و عوارض استیل سیستئین استنشاقی