ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین چیست؟
دلایل استفاده از ارتودنسی نامرئی
دیگر مزیت ارتودنسی کودکان با ارتودنسی نامریی متحرک بودن آن است، بنابراین بیمار میتواند با خیال آسوده هر چه دلش میخواهد بخورد و دندانها را بدون مشکل مسواک بزند و از نخ دندان استفاده کند. ارتودنسی دندان کودکان زمانی شروع میشود که استخوانهای فک کودکان هنوز نرم است. استخوانهای فک تا سالهای پایانی دوره نوجوانی سفت نمیشود.
از آنجایی که استخوانها هنوز منعطف است، مراحل ارتودنسی دندان بر روی کودکان سریعتر از بزرگسالان جواب میدهد. ارتودنسی زودهنگام نوعی اقدام پیشگیرانه موثر است که زیربنای داشتن دندانهایی سالم و محکم را در دوران بزرگسالی ایجاد میکند.ارتودنسی نامرئی(ایویزیلاین) بسیار راحت است و چون در ساخت آن از فلز استفاده نمیشود، هیچ خراش یا زخمی داخل دهان ایجاد نمیشود.
دیگر مزایای ارتودنسی نامرئی و عدم استفاده از فلز یا سیم این است که بیمار معمولاً زمان کمتری را برای تنظیم ارتودنسی در مطب پزشک سپری میکند. با تقبل هزینه ارتودنسی نامرئی این امکان را برای بیمار فراهم میکند تا برنامه درمانی خود را از زمان شروع مشاهده و دنبال کند و وضعیت مرتب شدن دندانها را با قبل مقایسه کند. بریس اینویزیلاین (Invisalign) روش ارتودنسی جدید و تقریباً نامرئی برای مرتب و صاف کردن دندان ها است که در آن از پلاکهای شفاف، متحرک و راحت استفاده میشود.
مجموعه پلاکهای ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین با بهرهگیری از نرم افزارهای تخصصی رایانهای و به طور سفارشی برای هر بیمار ساخته میشود. این پلاکهای شفاف هر دو تا سه ماه یک بار عوض میشود و دندانها به تدریج به سمت موقعیت صحیح حرکت داده میشود. پلاک را میتوان به راحتی از دهان خارج کرد تا مسواک زدن و غذا خوردن راحتتر شود.
مزایای ارتودنسی نامرئی
زیبایی: ارتودنسی نامرئی پلاستیکی شفاف به خوبی روی دندانها میچسبد و به سختی قابل مشاهده است. اگرچه نتیجه نهایی استفاده از بریسها یا پلاکهای فلزی و ارتودنسی نامرئی یکسان است، اما پلاکها، سیمها و بریسهای فلزی بسیار بیشتر جلب توجه میکنند و باعث ناراحتی بیمار میشوند. دیگر بریسهای شفاف مانند بریسهای سرامیکی و زبانی هر چند به آشکاری بریسهای فلزی نیستند، اما همچنان در ساخت آنها از فلز استفاده میشود.
راحتی: پلاکهای شفاف نامرئی هموار و بدون برجستگی و براق هستند و به خوبی به دندان میچسبند. با تقبل قیمت ارتودنسی نامرئی ، این روش باعث تحریک لثهها یا داخل دهان نمیشود و بیمار هر بار که به دلیل وضعیت جدید دندانها و حرکت کردن آنها مجبور به تعویض پلاک میشود، ناراحتی بسیار ناچیزی را تحمل میکند که آن هم به سرعت برطرف میشود.
مراجعه کمتر به متخصص ارتودنسی: متخصص ارتودنسی در زمان مناسب پلاکها را عوض میکند و به موازات پیشرفت درمان، قرار ملاقاتهایی را در فواصل زمانی ۴ تا ۶ هفتهای تنظیم میکند تا مطمئن شود که درمان به خوبی پیش میرود و در صورت لزوم پلاک را عوض میکند. اما استفاده از بریسهای قدیمی در ارتودنسی ثابت مراجعه بیشتر به مطب را جهت تنظیم پلاک ایجاب میکرد.
بهداشت دهان: با استفاده از ارتودنسی نامرئی بهتر میتوان بهداشت دهان و دندان را رعایت کرد. پلاکهای پلاستیکی متحرک هستند و به راحتی میتوان آنها را هنگام مسواک زدن و کشیدن نخ دندان از دهان خارج کرد. به علاوه از آنجایی که در برنامه درمان با ارتودنسی نامرئی باید پلاک را پیش از خوردن و آشامیدن خارج کرد، غذای کمتری بین دندانها گیر میکند و در نتیجه احتمال بروز مشکلهای دندان مانند پوسیدگی کاهش مییابد.
بریسهای نامرئی در مجموع گزینهای مناسب برای اشخاصی هستند که دندانهایشان اندکی نامرتب است. ارتودنسی نامرئی دندان روش آسان، بیدردسر، زیبا و تقریباً غیرقابل مشاهده برای خلق یک لبخند فریبنده و جذاب به شمار میرود.
برای چه افرادی مناسب است؟
سودمندی استفاده از ارتودنسی نامرئی دندان در حال حاضر برای بزرگسالان و نوجوانانی تایید شده است که تمام دندانهای دائمیشان درآمده است. تعهد بیمار به درمان و پیروی از دستورات دندانپزشک درباره مدت زمان استفاده از پلاکها، مراقبت صحیح حین استفاده از پلاکهای شفاف و رعایت پرهیزهای غذایی و مراجعه منظم به دندانپزشک از شروط لازم موفقیت درمان به شمار میرود.
برای مثال دندانپزشک به بیمار توصیه میکند که هنگام در دهان داشتن پلاک فقط آب بیاشامد تا از لک شدن پلاستیک جلوگیری شود. اگر بیمار به توصیههای متخصص گوش ندهد، موفقیت درمان به خطر میافتد.
نحوه عملکرد ارتودنسی نامرئی
هر پلاک ارتودنسی معمولاً به مدت ۲ هفته استفاده میشود و بیمار مجاز است تنها زمان خوردن، آشامیدن، مسواک زدن و کشیدن نخ دندان پلاک را از دهان خارج کند. بنا به تشخیص دکتر ارتودنسی در فواصل زمانی مناسب پلاکها عوض میشود.
دندانها به تدریج و در طی مراحل انجام ارتودنسی، هفته به هفته حرکت میکند تا در نهایت کاملاً مرتب شود و در جای مناسب خود قرار بگیرد. بیمار هر ۶ هفته یک بار باید جهت اطمینان از به خوبی پیش رفتن برنامه درمان به پزشک مراجعه کند. این درمان معمولاً در مجموع ۹ تا ۱۵ ماه زمان میبرد و حدود ۱۸ تا ۳۰ پلاک عوض میشود، البته این اعداد ممکن است برای هر بیمار متفاوت با دیگری باشد.
ارتودنسی نامرئی چه مشکلاتی را درمان می کند؟
ارتودنسی نامرئی دندان مشکلات زیر را درمان میکند:
به هم فشردگی و شلوغی بیش از حد دندانها:
در این حالت در فک فضای کافی وجود ندارد تا تمام دندانها به راحتی و بدون همپوشانی و کج شدن در محل مناسب خود قرار بگیرند. میزان همپوشانی قابل اصلاح به روش ارتودنسی نامرئی یک تا پنج میلی متر است.
فاصله زیاد بین دندانها:
گاهی به دلیل رشد غیرطبیعی فک یا حرکت کردن دندانها در اثر دندان غائب فاصله بین دندانی بسیار زیاد است. فاصله قابل اصلاح به روش ارتودنسی نامرئی یک تا پنج میلی متر است.
اوربایت/ اورجت:
در این حالت دندانهای بالا جلوتر از دندانهای پایین قرار میگیرد.
کراس بایت:
هم محور نبودن فک بالا با پایین باعث میشود که یک یا چند دندان فک بالا، واقع در جلو و یا کنار دهان، پشت دندانهای پایین قرار بگیرد.
برگشت جزیی به حالت اولیه:
پس از اتمام دوره ارتودنسی دندان معمول، ممکن است دندانها تاحدی به حالت اولیه برگردند.
بریس اینویزیلاین گاهی روش مناسبی برای اصلاح ناهنجاریهای ساده بایت (مال اکلوژن) محسوب میشود.
ساز و کار عملکرد ارتودنسی نامرئی
استفاده از یک مجموعه پلاک متحرک برای تنظیم بایت روش جدیدی نیست. روش اینویزلاین مبتنی بر اصلی است که نخستین بار در دهه 1940 مطرح شد و در دهه 1970 بازبینی گردید و بر اساس آن لازم بود تا برای تعیین مناسب ترین محل دندانها قالبهایی از دندانها گرفته شود.
روش اینویزیلاین از گونههای قدیمیتر سادهتر است و فقط به یک نوبت قالب گیری و عکس برداری نیاز دارد که در جلسه مشاوره اولیه انجام میشود. با استفاده از این قالب ها مدل رایانهای سه بعدی تهیه میشود که نشان میدهد چگونه باید دندانها را مرحله به مرحله حرکت داد.
مجموعه پلاکهای سفارشی بر اساس این مدل طراحی میشود تا حرکت تدریجی و موثر بر دندانها اعمال شود. پلاک های اینویزیلاین با استفاده از فرایندهای (CAD/CAM) طراحی و ساخت رایانهای در لابراتوار دندانپزشکی تهیه و سپس برای دندانپزشک ارسال میشود.
دندانپزشک پلاکها را به مرور در گروههای یک یا دو عددی در جلسههای ویزیت هر چهار تا شش هفته یک بار در اختیار بیمار قرار میدهد تا درمان را کاملاً تحت مدیریت داشته باشد. بیمار باید از هر پلاک به مدت دو هفته دقیقاً مطابق دستور دندانپزشک استفاده کند، در این مدت دندانها به اندازه 0.25 تا 0.33 میلی متر جابجا میشود.
اگرچه پلاک متحرک است و میتوان آن را هنگام غذا خوردن، نوشیدن بعضی آشامیدنیها و مسواک زدن و نخ کشیدن از دهان خارج کرد، اما بیمار موظف است حداقل 20 ساعت در روز پلاک را در دهان داشته باشد تا دندانها مرتب شود. در درمان ارتودنسی نامرئی معمولاً از 20 تا 30 پلاک برای دندانهای بالا و پایین استفاده میشود. ارتودنسی نامرئی اکثر بزرگسالان کمتر از یک سال طول میکشد. البته زمان درمان به مشکل خاص دندانها بستگی دارد.
بریس اینویزیلاین (Invisalign) روش ارتودنسی جدید و تقریباً نامرئی برای صاف و مرتب کردن دندانها است که در آن از پلاکهای شفاف، متحرک و راحت استفاده میشود. مجموعه پلاکهای ارتودنسی نامرئی با بهرهگیری از نرم افزارهای تخصصی رایانهای و به طور سفارشی برای هر بیمار ساخته میشود. این پلاکهای شفاف هر دو تا سه ماه یک بار عوض میشود و دندانها به تدریج به سمت موقعیت صحیح حرکت داده میشود. پلاک را میتوان به راحتی از دهان خارج کرد تا مسواک زدن و غذا خوردن راحتتر شود.
به خاطر داشته باشید که مرتب کردن دندانها سلامتی آنها را نیز ارتقاء میدهد. زمانی که دندانها به خوبی روی هم قرار بگیرد، اختلالهای بایت اصلاح و دندانها ردیف و مرتب شود، فاصله بین آنها و در نتیجه ناحیههای گیر غذایی و جمع شدن پلاک روی دندان کاهش مییابد که به نوبه خود کاهش احتمال پوسیدگی دندان را به دنبال دارد.
بنابراین به جرات میتوان گفت که ارتودنسی نامرئی سرمایه گذاری ارزشمندی برای حفظ و بهبود سلامت دهان و دندان محسوب میشود. ارتودنسی نامرئی روشی فوق العاده برای داشتن دندانهایی مرتب و زیبا است که بدون نیاز به سیم کشی دندانها لبخندی رویایی را بر روی لبهایتان مینشاند.
بریس اینویزیلاین غالباً روش مورد علاقه بزرگسالان برای ارتودنسی دندانها است که به دلایل درگیریهای شغلی و اجتماعی تمایلی ندارند دندانهایشان ماهها تحت درمان ارتودنسی ثابت و مشخص باشد. ارتودنسی نامرئی از تکنولوژی پیشرفتهای بهره میگیرد و لبخندی زیبا را غالباً در مدت زمانی بسیار کوتاهتر به ارمغان میآورد.
همچنین بخوانید:
بهترین سن برای انجام ارتودنسی دندان چه سنی است؟
در زمان ارتودنسی چه غذایی نباید خورد
همه چیز در مورد ارتودنسی ثابت
علت پوسیدگی دندانها در زمان ارتودنسی + درمان