هشدار مهم؛ احتمال تکرار «سیل امامزاده داوود» در کن، طیرش، گلاب دره، دربند و دارآباد



به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، مدیرکل دفتر مخاطرات زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین شناسی کشور، رانش زمین صبح امروز در منطقه امامزاده داود را مربوط به بارندگی های تابستانی دانست.

ساعت 13:00 روز 13 مرداد 1366، سیل ویرانگر در شمیران و مناطق شمالی تهران رخ داد که تعداد قابل توجهی از مناطق مسکونی را ویران کرد و بر اثر جریان شدید و گل آلود سیل تعداد زیادی از مردم منطقه کشته شدند.

شدت رگبار این رویداد به حدی بود که 28 میلی متر باران در 107 دقیقه ثبت شد و این میزان بارندگی در مدت زمان کوتاهی توانست سیل عظیم را از رودخانه گلاب دره و همراه با آن صدها تن را به حرکت درآورد. گِل و سنگ در جاده بین رود «گلابادره» و «دربند» به میدان تیریش منتقل شد.

البته ماجرا به همین جا ختم نشد، بلکه پس از ورود به «گلوب دره»، خیابان «دربنده»، از طریق خیابان «جعفر آباد»، «دربند»، «طبت» یا «شاردری» و «نوادانک». “و خیابان “تابش” به سمت طیریش حرکت کرد و در طول مسیر خسارات زیادی به منازل و خودروها وارد کرد تا اینکه در نهایت سیل به طیریش و میدان قدس رسید. در آن سال این سیل گل و لای از میدان قدس وارد خیابان “شریعتی” شد و به سمت خیابان قدس رفت. مجاورت «میردامادا».

در میدان طیریش نیز بخشی از سیل وارد زیرگذر در حال ساخت شد و بخشی دیگر وارد تکیه بزرگ طیریش و راهروی بازار طیریش شد که به مغازه های داخل تکیه و بازارچه و فروشگاه ها خسارت وارد کرد. سپس سیل وارد مسجد «همت» طیریش شد و از آنجا وارد حرم امامزاده صالح (ع) شد.

صبح امروز پنجشنبه 15 مردادماه نیز شاهد چنین اتفاقی بودیم اما این بار در «امام زاده داود». پدیده ای که به گفته مدیرکل دفتر مخاطرات زیست محیطی و مهندسی سازمان تحقیقات زمین شناسی و معدنی کشور، حاصل بارندگی های متاثر از جریان های «موسمی» است.

بیشتر بخوانید  آغاز واکسیناسیون دانش‌آموزان ۱۲ تا ۱۸ ساله در شهر تهران -

سیستم “موسمی” جریانی هوا است که از شبه قاره هند سرچشمه می گیرد و یک محیط کم فشار ایجاد می کند. این هوا ابتدا منبسط می شود، سپس سرد می شود، سپس رطوبت را با خود حمل می کند که در نهایت به ابر و باران تبدیل می شود.

وقوع سیل ادامه دارد!

دکتر رضا شهبازی بارش های صبحگاهی در منطقه امامزاده داوود را ناشی از بارندگی های تابستانی می داند و می افزاید: این بارندگی ها متاثر از امتداد موسمی است و اگر باران های موسمی تنها در جنوب شرق کشور بارندگی های خود را رها کنند، تبدیل به باران می شوند. خشک. نهرهایی که می چرخند و با خود گرد و غبار می آورند و اگر رطوبت زیادی ایجاد کنند، به پدیده ای تبدیل می شود که در امامزاده داود مشاهده می کنیم.

وی با اشاره به اینکه سابقه چنین بارندگی ها و حوادثی را در کشور داریم، گفت: متاسفانه اتفاقی که در امامزاده داود افتاد همزمان با سالروز سیل گلاب در تجریش (13 مرداد 1366) رخ داد. این رویداد در آن سال نیز یک رویداد خاموش بود.

شهبازی خاطرنشان کرد: توجه داشته باشید که ارتفاعات شمالی تهران به دلیل ارتفاع بسیار زیاد می توانند به راحتی توده های باران زا را به دام بیاندازند ضمن اینکه شیب توپوگرافی آنها نیز بسیار تند است.

مدیر کل دفتر مخاطرات زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین شناسی و تحقیقات معدنی کوچک بودن حوزه آبخیز را از دیگر ویژگی های ارتفاعات تهران برشمرد و یادآور شد: شرایط توپوگرافی به همراه شکل حوضه تعیین کننده زمان تمرکز در منطقه است. این حوضه ها شمال تهران کوتاه است و بارندگی ها به سرعت تبدیل به سیل می شود.

بیشتر بخوانید  شناسایی ۷۷ بیمار جدید مبتلا به بیماری عروق کرونر در ایلام

وی افزود: این گفته به این معناست که بارندگی هایی که در ارتفاعات رخ می دهد به سرعت به سیل تبدیل می شود.

شهبازی به وضعیت واحد زمین شناسی شمال تهران اشاره کرد و توضیح داد: در مورد واحدهای زمین شناسی درست است که عموماً در منطقه سازند کرج (ساختار زمین شناسی) هستیم اما واحدهای شیل (ساختار زمین شناسی) به فرسایش حساس هستند.تعداد زیادی وجود دارد و وجود شیب های تند در این ارتفاعات ناشی از تشکیل رسوبات در اثر فرسایش و هوازدگی است و در نتیجه هر سیلابی که در این منطقه رخ دهد مقدار زیادی رسوبات را از آن جمع می کند. این دامنه ها و با خود به نزول می آورد.

این پژوهشگر خطر با اشاره به اینکه این حادثه صبح امروز در منطقه امامزاده داود رخ داده است، گفت: جزئیات بیشتر پس از بازدید و تحقیقات میدانی اعلام می شود و در حال حاضر در مسیر این منطقه هستیم اما در اتفاق مهم این است که پیش بینی های هواشناسی نشان می دهد امشب و فردا شب این بارش ها را خواهیم داشت.

شهبازی یادآور شد: این اتفاق را در امامزاده داود شاهد بودیم اما باید توجه داشت که با تداوم این بارندگی ها ممکن است چنین اتفاقی که در امامزاده داود رخ داده در تمام آبراه های شمالی تهران از امامزاده داود تا خان رخ دهد. تجریش. ، گلابدره، دربند و دارآباد تکرار شود.

گل و لای زیاد

مدیرکل دفتر مخاطرات زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین شناسی، ورود رسوبات زیاد به امامزاده داوود را طبیعی دانست و تصریح کرد: این منطقه دارای شیب زیاد و شرایط جوی بسیار شدید است ضمن اینکه پوشش گیاهی خاصی روی آن وجود دارد. این شیب شیب. هیچکدام.

بیشتر بخوانید  تجمع اعتراضی بازنشستگان کارگری در برخی استان‌ها / مهم‌ترین خواسته این بازنشستگان چیست؟ -

وی ادامه داد: در این رویدادها شدت و مدت بارندگی نیز مهم است، یعنی بارندگی شدید در مدت زمان کوتاهی رخ داد.

شهبازی با تاکید بر اینکه چنین پدیده هایی مکرر نیست، تصریح کرد: هر دهه ممکن است چنین اتفاقاتی رخ دهد. البته در سال 2018 شاهد این اتفاق در این منطقه بودیم و نشان می دهد که کشور آمادگی جذب این میزان آب در فصل خشک را ندارد.

وی یادآور شد: بنابراین طبیعی است که حجم زیادی از رسوبات به سمت پایین دست هدایت می شود و لازم است مردم در اطراف این حوضه ها وارد نشوند.

دلایل ورود رسوبات به امامزاده داود

شهبازی با تاکید بر اینکه فرونشست در این پدیده موثر نیست، گفت: شیب زیاد، توپوگرافی، شدت بارش زیاد و نفوذپذیری کم واحدهای زمین شناسی باعث این اتفاق شد و باعث شد این بارش به سرعت به رواناب تبدیل شود.

وی افزود: رواناب ها سیل ایجاد می کنند و در صورت داشتن مواد لازم مقدار زیادی رسوب را با خود حمل می کنند.

مدیرکل دفتر مخاطرات زیست محیطی و مهندسی سازمان زمین شناسی در پایان با بیان اینکه چنین پدیده هایی قابل مدیریت است، خاطرنشان کرد: مدیریت این پدیده بیشتر به حوزه های حوضه ای مربوط می شود. مدیریت این گونه رویدادها رسالت آبخیزداران است و وظیفه ما در سازمان زمین شناسی شناسایی و اعلام چنین رویدادهایی است. زیرا این رویدادها پدیده های چند بعدی هستند و زمین شناسی در این زمینه محوری است.

دیدگاهتان را بنویسید