نگهداری و تکثیر سانسوریا لوله (مخملی) + عکس



آموزش نگهداری و معرفی گل سانسوریا


سانسوریا معجزه ی سبز


یکی دیگه از گیاهانی که در شرایط اپارتمانی قادر به رشدمطلوب و ادامه زندگی هست سانسوریا نام دارد. سانسوریا گیاهی


است و با برگ های شمشیری، سبز رنگ، بسیار کم توقع و مقاوم در برابرخشکی و سایه که البته این گیاه مثل گیاهان دیگه در واریته ابلق یا دور طلایی نیاز نوری بیشتری نسبت به نوع ساده خودش داره.


معرفی گل زیبای سانسوریا


این گیاه بومی مناطق گرمسیری آفریقای جنوبی است و به‌صورت بوته‌ای رشد می‌کند.گیاه سانسوریا گونه‌ای از خانواده سوسنیان یا لیلیاسه است.


این گیاه زیستی چند ساله، همیشه سبز بوده و برگ‌های شمشیری و کشیده‌ای به رنگ سبز دارد. زیستگاه اصلی این گیاه غرب آفریقا می‌باشد. طول گیاه گاهی بیش از یک متر می‌رسد.


سانسوریا


نام علمی: Sansevieria خانواده: liliaceae


سانسوریا دارای گونه‌های کوتاه و بلند می‌باشد. این گیاه نسبت به شرایط نامساعد محیطی مقاوم بوده و در نقاط مختلف منزل می‌توان آن را نگهداری کرد.


این گیاه همچنین دارای گلی است که به رنگ ترکیبی سبز و سفید در بخش میانی گیاه می‌روید البته گل آن جذابیت خاصی ندارد اما معطر است.


سانسوریا گیاهی است دارای ریزوم از خانواده لاله ، گیاهی برگ زینتی است و تنوع زیادی در اندازه برگ و رنگ برگ در این گیاه وجود دارد. برگ‌ها در سانسوریا ضخیم، مستقیم، سخت و شمشیر مانند می‌باشد. نوع ابلق آن محبوبیت بیشتری دارد.


ساقه در این گیاه وجود ندارد و برگ‌ها مستقیم از سطح خاک خارج می‌شود. ولی دارای ساقه زیرزمینی بنام ریزوم می‌باشد که برگ‌ها مستقیماً از رویی این ساقه‌های زیرزمینی خارجج می‌شود و برای تکثیر از آنها استفاده می‌شود.


شرایط نگهداری از گل سانسوریا


در نقاط مختلف منزل می‌توان آن را نگهداری کرد.


در مناطقی که دارای سرمای زمستانهه نمی‌باشد می‌توان این گیاه را در باغ‌های صخره‌ای کشت نمود.


گیاهی است که در هوای گرم و در درجه حرارت ۲۵-۱۸ درجه سانتی‌گراد بهترین رشد را دارد ولی به دمای زیر صفر حساس می‌باشد.

بیشتر بخوانید  علل گاز گرفتن سگ و روش های جلوگیری از آن


این گیاه عموماً در محل‌های روشن رشد خوبی دارد ولی در محل‌های کم نور منازل نیز می‌توان این گیاه را نگهداری کرد.


در زمستان هر دو هفته یکبار و در تابستان یک‌بار در هفته کافی می‌باشد.این گیاه نسبت به بیماری‌های قارچی حساس می‌باشد لذا بهتر است در آبیاری این گیاه دقت کنیم.


در فصل زمستان چنانچه این گیاه در جای خنک نگهداری شود از دادن آب زیاد به آن خودداری کنید زیرا آب زیاد سبب پوسیدگی ریشه می‌شود ولی در فصل تابستان به آب بیشتری نیاز دارد.


خاک مناسب سانسوریا مشتمل بر یک قسمت ماسه، یک قسمت پیت ماس و ٢٠٪ ورمی کمپوست عالی هست. زمان تعویض گلدان در بهمن و اسفندماه قبل از اینکه جوانه‌های جدید رشد خود را شروع کند می‌باشد.


همچنین بخوانید:


چگونه کاکتوس را تکثیر دهیم؟به همراه اصول مهم برای نگهداری کاکتوس


چگونه گل شمعدانی را تکثیر دهیم؟ به همراه اصول مهم برای نگهداری


نگهداری ، تکثیر و کاشت گل سنبل


سانسوریا


روش تکثیر سانسوریا


برگ‌ها را به قسمت‌هایی به طول ۱۰ سانتیمتر بریده و در دمای ۲۰-۱۸ درجه به‌صورت عمودی در محیط کشت (ماسه) قرار می‌دهیم کهه ریشه و جوانه نابجا از محل بریده شده برگ ظاهر می‌گردد.


بهتر است قلمه‌ها را در محیطی رطوبتی قرار دهیم که باعث زودتر ریشه دار شدن آنها می‌شود.


این روش تکثیر بسیار راحت است ولی چنانچه از گونه‌هایی استفاده گردد که ابلق هستند گیاهان جدید ابلق نیستند. مگر به صورتی که در فیلم توضیح داده شده قلمه بزنید که تا ٩٠٪ ابلغ خواهد بود.


  • تقسیم بوته و جدا کردن ریزوم


تقسیم بوته در این گیاه در فصل بهار صورت می‌گیرد. زمانی که ارتفاع برگ‌ها بلند شد و گلدان به صورت پر در آمد و ریزوم تمام گلدان را اشغال کرد گیاه پایهه مادری را از گلدان خارج نموده و سپس با استفاده از چاقو یا قیچی باغبانی قسمت زیرزمینی گیاه را به چند قسمت تقسیم می‌کنیم.


سپس هر دو یا سه گیاهچه را در یک گلدان جداگانه و با ترکیب خاکی مناسب کشت می‌کنیم. مزیت این روش در این است که در ابلق‌ها گیاهان جدید نیز که ایجاد می‌گردند ابلغ خواهند بود.


نکته ضروری؛ استفاده هر دو ماه یک‌بار از سم قارچ کش مانکوزب جهت پیشگیری از بیماری قارچ به صورت دو گرم در یک لیتر الزامی هست، هم در خاک و هم برگ‌ها، این گیاه بسیار محکم در صورت ایجاد لکه گندیدگی در روی برگ‌ها به سرعت خراب میشه که باید حتماً با مانکوزب از این بیماری پیشگیری شود.


زمان تعویض گلدان سانسوریا پا بلند


سانسوریا جا به جایی را زیاد دوست ندارد. بنابراین تا وقتی ریشه گیاه از زیر گلدان بیرون نزده و یا گلدان ترک نخورده گلدان را تعویض نکنید. بهترین گلدان برای سانسوریا گلدان هایی از جنس سفال است.



روش تکثیر سانسوریا پا بلند


سانسوریا از طریق پاجوش های گیاه مادر تکثیر می شود. اگر قصد تکثیر سانسوریا رو دارید ساده ترین و راحت ترین راه استفاده از پاجوش های گیاه مادر هست. به این ترتیب که شما می توانید پاجوش رو با ریشه از گیاه مادر جدا کنید و به گلدان جدید انتقال بدید.


راه دوم برای تکثیر این گیاه، قلمه برگ سانسوریا هست که شما باید ساقه ای از گیاه رو به قطعه های هشت سانتی متری ببرید و در ماسه بکارید و برای حفظ رطوبت گیاه روی گلدان رو با پلاستیک بپوشانید تا زمانی که گیاه جدید ظاهر شود.


به طور کلی می توان به این نکته اشاره کرد که سانسوریا گیاهی بسیار زیبا، با ظاهری خاص است که افراد مختلف برای نگهداری در محیط های اداری و آپارتمانی از آن استفاده می کنند و حتی این گیاه زیبا را به عنوان هدیه برای دوستان و بستگانشان در نظر می گیرند.


نکات مهم در تکثیر و نگهداری سانسوریا


دقت داشته باشید در زمان تکثیر به روش برگ، هر قطعه از سانسوریا رو وارونه در ماسه نزارید چون گیاه شما از بین میرود.


برای تکثیر قلمه برگی سانسوریا از واریته دور طلایی قبل از کاشت در ماسه حتما یک قطعه از پایین قلمه بصورت هشتی ببرید و بعد گیاه رو بکارید.


این کار کمک می کند جوانه های تازه متولد شده هم دور طلایی باشند در غیر این صورت جوانه های جدید ساده بوجود میاد.



آفات و بیماریهای سانسوریا




زخم های سفید پنبه ای شکل روی برگها مشاهده می شود :عامل ان حشره است،با پنبه آغته به سم حشره کش افات را از بین ببرید و یا هر 14 روز یکبار سمپاشی کنید.




نقاط قهوه ای روی برگها مشاهده میشود:علت ان استفاده از مواد براق کننده شمیایی است،غبارپاشی برای تمیز کردن برگها کفایت میکند.




روی برگها نقاط سوخته مشاهده می شود و حاشیه انها خشک شده است:برگها در تماس با شیشه داغ هستند،برگها را ازاد کنید.




برگهای جدید نرم هستند و میریزند : تغذیه بیش از اندازه عامل آن است،تغذیه را قطع کنید،گیاه کم توقع است و نصف میزان توصیه شده را لازم دارد




برگها خشک شده و قهوه ای می شوند :گیاه خیلی تشنه است،گلدان را به مدت 15 دقیقه درون تشت پر از اب قرار دهید.




برگهای جدید بد شکل و حشرات ریزی روی آنهاست:عامل ان شپشک است،با سم حشره کش نفوذی هر دو هفته یکبار تا رفع علائم سمپاشی کنید.




لکه های قهوه ای روی برگها است: برگهای صدمه دیده را حذف کنید،ابیاری بیش از اندازه عامل ان است،ابیاری را قطع کنید تا سطح خاک خشک شود،سپس ابیاری را با میزان کمتری شروع کنید.




برگها رنگ پریده و نقوش انها زایل شده است: نور کم است،گیاه را به روشنایی منتقل کنید،مواظب تابش مستقیم افتاب باشید.


برگها از قاعده شروع به پوسیدن نموده اند : ابیاری بیش از اندازه عامل ان بوده است،اجازه دهید سطح خاک گلدان قبل از ابیاری خشک شود،سپس ابیاری نمائید،اگر لکه های پوسیده در سطح بر مشاهده شدند،عامل ان غبارپاشی است،این گیاه احتیاج به غبارپاشی ندارد.


بیشتر بخوانید  معجزه استفاده از جوش شیرین برای گیاهان شما

دیدگاهتان را بنویسید