نفس دریاچه ارومیه شمرده شد/ آب باقیمانده دریاچه سال آینده کاملا تبخیر می شود


به گزارش سلام نو به نقل از همشهری آنلاین، دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچه داخلی ایران بزرگترین دریاچه نمک خاورمیانه و ششمین دریاچه نمک بزرگ جهان است. این دریاچه با همه وسعت و اهمیتی که داشت از اواسط دهه 80 شروع به خشک شدن کرد و در سال های اخیر این مشکل دوچندان شده است به طوری که در هفته های اخیر خبر خشک شدن کامل دریاچه اعلام شده است. مسئولان و کارشناسان در فضای مجازی این خبر را تکذیب کردند و گفتند این دریاچه هنوز به طور کامل خشک نشده است.

درباره صحت این خبر و اینکه چند درصد از این دریاچه بزرگ باقی مانده است و همچنین فر احیای دریاچه ارومیه گفت وگویی با استاد ناصر آقا از اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه و رئیس انجمن آبزی پروری ایران انجام دادیم که در ادامه می خوانید.

استاد آگ خشک شدن کامل دریاچه ارومیه را دروغ خواند و گفت: دریاچه ارومیه به طور کامل خشک نشده است.

وی درباره وسعت و حجم آب باقیمانده در دریاچه توضیح داد: از نظر وسعت حدود 10 درصد از دریاچه باقی مانده و از نظر حجم آب به طور قطع نسبت به سال 75 که سالی است کمتر از 5 درصد است. بالاترین اعداد از آب پس آنچه می توانم بگویم این است که دریاچه ارومیه در حال خشک شدن است و اگر سال آبی آینده مانند سال آبی گذشته باشد، به احتمال زیاد آب باقیمانده تبخیر شده و دریاچه به طور کامل خشک می شود.

پل شهید کلانتری و نقش آن در دریاچه خشک ارومیه

استاد دانشگاه ارومیه درباره نقش پل میانی دریاچه در خشک شدن آن گفت: ساخت این پل نقشی در خشک شدن دریاچه نداشت. آنها یک کیلومتر و نیم سفر کردند. دلیل خشک شدن دریاچه این است که آب به آن نمی رسد، این بار مانع از ورود آب نمی شود.

وی افزود: در وسط دریاچه جاده ای درست کردند که رودخانه ای وجود ندارد. آب از طریق رودخانه ها وارد دریاچه می شود و این جاده جلوی رودخانه را نمی گرفت، بنابراین می توان گفت که آب وارد دریاچه نشده است، بنابراین این جاده و پل به هیچ وجه به خشک شدن دریاچه کمک نکرده است، هرچند اکوسیستم دریاچه را تحت تاثیر قرار دادند، گفت حالا مهم نیست دلیلش این است که دریاچه ای وجود ندارد که نگران تغییر اکوسیستم آن باشیم.

پروفسور آک در پاسخ به سوال آنلاین همشهری مبنی بر اینکه آیا هنگام ساخت این پل خاک وارد دریاچه شده است، گفت: این اتفاق نیفتاد، شاید سنگ هایی از کوه های اطراف وارد دریاچه شد که تاثیری در خشکی دریاچه نداشت.

چرا دریاچه ارومیه خشک شد؟

رئیس انجمن آبزی پروری ایران درباره دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه گفت: از یک سو الگوی بارندگی تغییر کرده و از سوی دیگر مصرف آب افزایش یافته است. در حوضه آبریز دریاچه ارومیه بارندگی وجود دارد اما کاهش قابل توجهی داشته است. چند سالی است که در ارومیه برف زیادی نباریده است.

بیشتر بخوانید  برای محافظت از خود در برابر سیل حتما این ویدیو را تماشا کنید! / فیلم سینما

وی با اشاره به تغییر الگوی مصرف گفت: در 25 سال گذشته وسعت زمین های کشاورزی دو برابر شده است. بسیاری از اراضی که خشک بودند غرقاب شده اند و نیاز به آبیاری دارند که بیشتر آبیاری غرقابی سنتی مصرف آب است. این مصرف بی رویه آب و عدم مدیریت منابع آب باعث شد تا آب کافی به دریاچه نرسد و خشک شود.

دریاچه ارومیه را نمی توان با دریاچه وان مقایسه کرد

پروفسور آق با اشاره به عمق کم دریاچه ارومیه و تاثیر آن بر تبخیر سریع آب دریاچه، در پاسخ به سوال اخیر چرا دریاچه وان ترکیه در 160 کیلومتری دریاچه ارومیه خشک نمی شود، توضیح داد: و باید بگویم که این دو دریاچه اصلا امکان پذیر نیستند، قابل مقایسه نیستند. از قدیم الایام میانگین عمق دریاچه ارومیه 6 متر و متوسط ​​عمق دریاچه وان 170 متر و حداکثر عمق آن 450 متر است در حالی که دریاچه ارومیه دریاچه ای بسیار کم عمق است.

وی افزود: به دلیل این عمق کم، نیمی از دریاچه در 5 سال اول به دلیل کاهش بارندگی از بین رفت. همانطور که گفتم میانگین عمق دریاچه 6 متر است و با گرم شدن هوا تبخیر بیشتر می شود.

تنها راه نجات دریاچه ارومیه

یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه با بیان اینکه قطعاً راهی برای احیای دریاچه وجود دارد، گفت: البته نمی توان کل دریاچه را به آن اندازه احیا کرد، مگر اینکه هوا برگردد و 3 بار دیگر باران و برف شدید ببارد. ماه ها مثل قبل بله، ما شاهد احیای کامل دریاچه خواهیم بود، بنابراین این چشم انداز در حال حاضر قابل مشاهده نیست، بنابراین باید دید راه ما با میزان بارندگی و منابع آبی که در حال حاضر داریم چیست.

وی ادامه داد: از سال 85 می گویم تنها راه احیای دریاچه ارومیه کوچک شدن آن است. تنها با کاهش وسعت دریاچه ارومیه و کاهش میزان تبخیر می توان آن را نجات داد.

پروفسور آق مشاهده کرد: وقتی به تصاویر ماهواره ای نگاه می کنیم، در سال 2016 آب دریاچه بسیار کم بود، 2 سال بعد بارندگی بهتری داشت و دریاچه تقریباً پر بود، یعنی حدود 4000 کیلومتر مربع از 5500 کیلومتر مربع. فراوان، اما با عمق کم، و دوباره، زمانی که بارندگی در سال بعد کاهش یافت، دریاچه به سرعت خشک شد. مشکل اصلی دریاچه این است که آب در سراسر دریاچه پخش می شود زیرا کف آن بالا آمده است، مثلاً قبلاً 10 متر عمق داشت، اما اکنون به دلیل نمک و خاک، کف آن 4 متر بالا رفته است. بنابراین وقتی آب وارد دریاچه می شود خیلی سریع منبسط می شود و مشخص است که دریاچه پر می شود اما به دلیل عمق کمی که دارد به سرعت تبخیر می شود.

بیشتر بخوانید  چالش واکسن‌گریزی؛ دلیل افراد برای فرار از تزریق واکسن کرونا چیست؟ -

یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه ارومیه افزود: نباید اجازه داد آب در سطح بسیار وسیعی در دریاچه پخش شود و به سرعت تبخیر شود. باید دریاچه را از وسط نصف کنیم و در 2 فاز احیا کنیم. یعنی یک ربع در یک سال و بعد از 2 تا 3 سال باید یک ربع دیگر احیا شود، بنابراین می توان نیمی از دریاچه را نجات داد. من بیش از 10 سال است که این راه حل را برای نجات دریاچه پیشنهاد می کنم و گفته ام راه دیگری وجود ندارد و تنها راه همین است، اما متأسفانه به چنین راهکارهایی اهمیت نمی دهند.

وی با تاکید بر اینکه منظورم این نیست که وسعت دریاچه را با تبدیل به حوضچه کاهش دهیم، گفت: منظورم حفظ مثلاً یک چهارم دریاچه است. دریاچه ارومیه 550 هزار هکتار است و وقتی می گویم ربع اول نیاز به بازسازی دارد یعنی حدود 130 هزار هکتار و در فاز بعدی 130 هزار هکتار دیگر. در هر صورت این تنها راه منطقی و علمی برای احیای این دریاچه است. برای رسیدن به یک نتیجه قطعی به مطالعات زیادی نیاز است.

دریاچه های جهان با سرنوشتی مشابه دریاچه ارومیه

وی در پاسخ به این سوال که آیا دریاچه دیگری به این اهمیت و بزرگی در دنیا وجود دارد که سرنوشتی مشابه دریاچه ارومیه داشته باشد، گفت: بله. دریاچه آرال که به دلیل وسعت زیاد آن را دریای آرال می نامند. دریاچه آرال 11 برابر بزرگتر از دریاچه ارومیه است و حداکثر عمق آن حدود 70 متر است. و در آنجا کشاورزی را بسیار توسعه دادند و آب رودخانه را متوقف کردند و به بیابان زدایی و اقدامات مشابه فرستادند و در 40 سال حدود 80 درصد از دریای آرال خشک شد و راه حل آنها احیای بخشی از دریاچه بود. . جاده ای ساختند و از ورود آب به قسمت بزرگی از دریاچه جلوگیری کردند و یک قسمت را بازسازی کردند و از آنجا بیرون ریختند به طوری که آب اضافی به قسمت دیگر سرازیر شد و به این ترتیب قسمت دیگر بازسازی شد. از دریاچه ای که 11 برابر بزرگتر از دریاچه ارومیه بود، 2 قسمت به اندازه دریاچه ارومیه احیا شده و 9 قسمت دیگر کاملاً خشک است.

پروفسور آک گفت: در آمریکا نیز شرایطی وجود دارد که دریاچه ها در حال خشک شدن هستند و راه حل آنها این است که دریاچه ها را کوچکتر کنند تا بتوانند آبی را که وارد دریاچه می شود مدیریت کنند تا آب در مکان کوچکتری جمع شود و تبخیر شود. . به سرعت.

این عضو هیئت علمی ادامه داد: دریاچه سالتون آمریکا نیز در حال خشک شدن است و برای نجات آن تصمیم گرفتند که آن را کوچک کنند به جز دریاچه نمک بزرگ آمریکا که به همین سرنوشت دچار شد. آنها 60 سال پیش روی این دریاچه نمک 2 جاده ساختند و آن را به 4 قسمت تقسیم کردند. آنها برای احیای این دریاچه و کنترل و مدیریت آن سخت تلاش می کنند.

بیشتر بخوانید  فیلم سخنان نوشین معراجی درباره ازدواج سفید + ویدیو – ایران چطور

خطر طوفان نمک و تاثیر آن بر سلامت انسان

وی با تاکید بر اینکه خشک شدن دریاچه در این مقیاس باید اثرات اکولوژیکی زیادی داشته باشد، تصریح کرد: زمانی که دریاچه بزرگی در شهر وجود داشته باشد و خشک شود قطعا بر اقلیم منطقه تاثیر می گذارد. ارومیه در گذشته یکی از مناطق سردسیر محسوب می شد، اما اکنون دیگر چنین آب و هوایی ندارد و تقریبا معتدل است و می توان گفت تابستان های گرمی دارد. میانگین دمای هوا در چند سال اخیر یک تا یک و نیم درجه افزایش یافته است که منجر به تبخیر بیشتر آب می شود.

این فعال محیط زیست درباره خطرات ناشی از خشک شدن دریاچه ارومیه و تاثیر آن بر سلامت انسان ها گفت: همچنین باید به یاد داشته باشیم که خشک شدن دریاچه باعث رسوب زمین شور و میلیاردها تن نمک در کف دریاچه شد. دریاچه دریاچه. که خطر طوفان نمک را افزایش می دهد البته برخی از کارشناسان معتقدند طوفان گرد و غبار و نمک به این زودی رخ نخواهد داد و ممکن است چندین سال طول بکشد، اما اگر وضعیت به همین سمت پیش برود همچنان طوفان نمک می تواند رخ دهد این خطر ما را تهدید می کند.

وی ادامه داد: 15 سال است که بخش بزرگی از جنوب دریاچه ارومیه (حدود 1000 کیلومتر مربع) خشک است اما هنوز طوفان شدیدی از این منطقه نداشته ایم که آزاردهنده و آزاردهنده است اما قطعا می تواند رخ دادن.” در آینده.” . این طوفان ها یک مشکل بهداشتی برای مردم است، به همین دلیل است که من سال ها پیشنهاد می کنم که دریاچه را در مقیاس کوچک تر احیا کنیم، نمک باقی مانده را با آب بپوشانیم، در مناطقی که می توانیم. آب را از هر طریق دیگری تهیه کنیم حتی نمک و پلاستیک را هم باید بپوشانیم تا از گرد و غبار نمک جلوگیری کنیم کار سخت و پیچیده ای است زیرا ابعاد آن بسیار زیاد است اما غیرممکن نیست و هر چه سرمایه گذاری کنیم و از نظر علمی پیشرفت کنیم این کار سخت و پیچیده است. انجام شده.

پروفسور آق در پاسخ به این سوال که آیا مشکلات بهداشتی برای مردم وجود دارد، گفت: ممکن است در برخی مناطق اطراف دریاچه اثراتی داشته باشد اما هنوز در سطح وسیعی اتفاق نیفتاده است که کل ارومیه و اطراف آن را تحت تاثیر قرار دهد. “شهرها. .

<п>پست نفس دریاچه ارومیه شمرده شد/ آب باقیمانده دریاچه سال آینده کاملا تبخیر می شود اولین بار در ظاهر شد خبر سریع.

دیدگاهتان را بنویسید