فریز کردن لبنیات: آیا می توان شیر را منجمد کرد؟
حفظ غذای سالم از دیرباز یکی از دغدغه های مردم بوده است. اغلب راه های مختلفی برای نگهداری طولانی مدت غذا وجود دارد. خشک کردن، انجماد، پخت و پز و ….
امروز می خواهیم در مورد نگهداری طولانی مدت لبنیات صحبت کنیم و ببینیم آیا می توانیم لبنیات را فریز کنیم یا خیر.
و انجماد محصولات لبنی چه تغییراتی می تواند برای آنها ایجاد کند.
لبنیات شامل شیر (کم چرب، بدون چربی، تغلیظ شده و شیرخشک) و لبنیات مانند ماست، پنیر، کره، بستنی و خامه ترش است که همه آنها را می توان منجمد کرد.
بهترین شرایط برای نگهداری لبنیات و پنیرهای مایع در یخچال یا در یخچال با دمای 2 تا 6 درجه سانتیگراد و بستنی و کره در شرایط انجماد حداقل 18- درجه سانتیگراد است.
چرا لبنیات را فریز کنیم؟
مسمومیت با لبنیات فاسد و بستنی می تواند سیستم گوارشی فرد را مختل کند و در برخی موارد با حالت تهوع، درد، حالت تهوع و اسهال همراه باشد و حتی ممکن است به مرحله واکنش های عصبی برود و همچنین تغییر طعم محصول ممکن است نشانه فساد لبنیات باشد.
یخ زدن محصولات لبنی می تواند فرآیند فساد را به تاخیر بیندازد.
نحوه فریز کردن لبنیات
انجماد به معنای پایین آوردن دمای غذا تا بلور شدن آب است که یکی از راه های نگهداری طولانی مدت مواد غذایی است. می دانیم که این شکل ذخیره سازی می تواند باعث تغییرات ناخواسته در شکل و طعم محصول شود. انجماد لبنیات آنها را تغییر می دهد و نحوه تلاش برای کاهش این تغییرات ناخواسته و نحوه استفاده از این محصولات لبنی منجمد پس از انجماد در اینجا بحث خواهد شد.
شیر را فریز کنید
اگر می خواهید شیر را فریز کنید، باید قبل از تمام شدن شیر این کار را انجام دهید. هنگام ریختن شیر در ظرف، حتماً فضای نگهداری خالی در فریزر بگذارید. چون شیر بعد از انجماد حجم بیشتری پیدا می کند.
آنچه باید در مورد شیر منجمد بدانید این است که انجماد می تواند بافت و ظاهر شیر را تغییر دهد، بنابراین اگر می خواهید مستقیماً آن را بنوشید، انجماد ایده خوبی نیست. برخی معتقدند طعم شیر پس از انجماد تغییر می کند و نوشیدن آن برایشان خوشایند نیست. اگر این اولین بار است که می خواهید شیر را برای نگهداری و نوشیدن در روزهای آینده منجمد کنید، ممکن است بخواهید در مورد آن فکر کنید.
با توجه به تغییر بافت و طعم شیر منجمد، شیر منجمد بهتر است بعد از آب شدن برای تهیه کیک و شیرینی و نوشیدنی های مختلف مانند شیر قهوه، شیر کاکائو گرم و مانند آن استفاده شود. برای این منظور بهتر است شیر را با توجه به مقدار مورد نیاز خود در ظرف های کوچکتر و مقداری که هر بار مصرف می شود در فریزر بسته بندی کنید. برای صاف شدن بافت شیر بعد از آب شدن می توانید شیر را خوب تکان دهید یا قبل از استفاده کمی هم بزنید.
شیر پاستوریزه، استریل و هموژن را می توان به مدت 3 تا 4 ماه در فریزر نگهداری کرد. می توانید آن را چند ماه در فریزر نگهداری کنید اما برای حفظ کیفیت شیر توصیه می شود در ماه اول شیر منجمد مصرف کنید. یخ زدایی شیر باید به درستی انجام شود. باز کردن شیر منجمد (ذوب) در خارج از یخچال خطرناک است و خطر آلودگی شیر را افزایش می دهد.
ما را منجمد کنید
اگر چه نگهداری ماست در فریزر آن را فاسد نمی کند و خطری برای سلامتی ندارد اما پس از آب شدن بافت آن کدر و آبکی می شود. اگر بخواهید از آن برای آشپزی استفاده کنید قابل قبول است اما در غیر این صورت به تنهایی برای خوردن مناسب نیست.
پنیر را فریز کنید
با وجود ماندگاری طولانی پنیر، واقعاً نیازی به گذاشتن پنیر در فریزر نیست. اگر پنیر سفت را در فریزر بگذارید، ترد و له می شود. اگر پنیر نرم را در فریزر قرار دهید، رطوبت، بافت نرم و سبکی پنیر متبلور می شود.پس با گذاشتن پنیر در فریزر کیفیت آن را خراب نکنید. پنیرهای پیتزا و پنیرهای خارجی سفت را می توان به مدت 6 تا 8 ماه در فریزر نگهداری کرد. به طور کلی پنیرهای نسبتا خشک خیلی بهتر در فریزر نگهداری می شوند، اما برخی از انواع پنیرها را باید در فریزر نگهداری کرد که روی بسته بندی درج شده است.
باید بخوانید:
کره و خامه را فریز کنید
توپ های بسته بندی مجدد باید در بسته بندی های پلی اتیلن یا فویل آلومینیومی با روکش در فریزر قرار داده شوند. همچنین می توانید کره را در ظروف در بسته در فریزر نگهداری کنید. درب یا ظرف مورد نظر شما باید به گونه ای باشد که پس از خارج کردن کره از فریزر، کره همچنان تازگی و طعم خود را حفظ کرده و بویی به اصطلاح فریزر ندهد. ماندگاری و کیفیت کره در فریزر بین 6-4 ماه می باشد.
می توان آن را به مدت 3 ماه در فریزر به صورت نمک زده یا شیرین نگهداری کرد. بافت خامه ای آن نیز پس از آب شدن کدر و آبکی می شود. برای یافتن بافت نرمتر، کافی است پس از باز کردن به آرامی روی آن ضربه بزنید.
یخ زدن خامه ترش باعث تکه تکه شدن آن می شود. می توانید آن را مخلوط کرده و در آشپزی استفاده کنید. اما مطمئناً نمی خواهید آن را بعد از انجماد و آب شدن به تنهایی بخورید.
- بستنی فریزر
بهتر است بسته بندی یا ظروف بستنی را دوباره در کیسه های پلاستیکی قرار دهید و سپس فریز کنید. دمای نگهداری بستنی باید زیر 18- درجه سانتیگراد باشد. زمان انجماد بستنی می تواند متفاوت باشد. بستنی منجمد را می توان به مدت 3 ماه در فریزر نگهداری کرد. البته بستنی های پاستوریزه را می توان برای مدت طولانی در فریزر نگهداری کرد. مدت زمان ماندگاری بستنی های پاستوریزه روی بسته بندی آنها درج شده است.